Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
nemám moc času, ale aspoň stručně.
Varenko, Zanet - učitelka teda nejsem
Studovala jsem na VŠ sociální práci a při té příležitosti jsem se k tomu nachomýtla. Ale VŠ jsem nakonec nedokončila, protože jsem zjistila, že to opravdu není práce, kterou bych chtěla dělat a založili jsme si s manželem firmu a pořídíli Viktorku, tak jsem školu ukočnila. Takže vzděláním nejsem nic konkrétního (gympl).
Zanet - doučovala jsem je češtinu, matiku, angličtinu - co bylo třeba. Dělali jsme společně úkoly, i různé výukové hry (třeba omalovánky, kde podle toho, jaké ti vyjde číslo v příkladu, který je v nějakém políčku, tak podle toho čísla to vybarvíš. Brali jsme je s manželem na různé výlety a tak. Bylo to v rámci jednoho občasnkého sdružením, které dělalo pro ty děti víkendové pobyty, tak jsme jezdili i s nimi. Já jsem pak do té rodiny jezdila i dvakrát týdně, pomáhala jsem těm rodičům s různými věcmi a oni mě za to brali na pivo nebo mi uvařili oběd
No, ale pak už jsem na to neměla čas. Byla to dobrá zkušenost. Zjisila jsem, že oni romové nejsou špatní lidé, ba naopak, jenže jsou jako malé děti, neumí se o nic postarat, za všechny svoje problémy svalují vinu na stát nebo někoho jiného. Není jim pomoci. Je to jiná mentalita.
Musím už jít za Aničkou, než se rozkřičí. Je to strašný křikloun. V pátek řvala až do půl druhé do noci, museli jsme ji nakonec nechat vyřvat, rpotože nezabíralo ani nošení, chování, zavinování, prso… nic. Tak jsem aspoň při té příležitosti viděla celý ceremoniál zahajování OH
Ale byla jsem teda s nervama v koncích… Do toho mám už od středy strašný průjem a nevím z čeho a nemůžu se ho zbavit. Pozitivní je, že ve středu v noci vyrážíme do Maďarska, tož se těším.
Ty brdo, MARKET - snad ten prujem prejde nez vyrazite. To bude zajimava dovolena s kricici Anickou, doufam, ze budete mit s sebou televizi.
Ty jo, ja bych s ni asi zasla k dr. Mozna ma reflux (nevim, jak se to cesky jmenuje), ale tady jsou na to kapicky nebo homeopatika. At mate klidnou dovolenou.
A rikej si, ze je to jen obdobi, zas bude dobre. To mi hodne pomaha. (Ehm, rikam si to skoro porad
)
ROMOVE - priznam se, ze se jim vyhybam, asi ze na ne nejsem zvykla, u nas nikdy zadni nebydleli, az ted posledni dobou. Ja vim, jsou ruzne skupiny, nekteri jsou uplne normalni, nekteri jsou proste spodina (sorry, nemuzu ted najit nejaky mene urazlivy vyraz). Ale co mam na Romech rada je jejich muzika. Je uzasne, jak ji maji v krvi uz i male deti a ten rytmus, to cloveka nuti tancit.
MARKETKO - ten program je zajimavy, docela obdivuju, ze ses na to dala. Ale jak rikas, kazda zkusenost je dobra. ![]()
VARENKO - ja taky ted nejak nestiham. V nedeli jsme byli na vylete na lodi, to bylo uzasne, no radsi to nebudu popisovat
A dnes jsem byla na setkani s maminama tady, bylo to jen kratke, Giovanek se vyhral s detmi a ja jsem trosku pokecala ![]()
At ziji byvale ucitelky! ![]()
Giovimu asi roste posledni ctverka stolicka a dava mu to zabrat. Porad se budi a chce chovat a dnes kadil jak o zavod… ale aspon mu to bude lip kousat ![]()
Krásné ráno holčičky!
MARKETO: no je to náročné, opravdu. Když si člověk vzpomene na ty začátky…já kojila fakt každý 2 hodiny, snad 3/4 roku nebo rok. Ta piplačka. Ono je to piplačka pořád, ale už je to jiné. Tak ti přeju hodně síly a obal si nervy čokoládou! (Štamprlátko zatím nepřichází v úvahu, vid
) Hlavně, at se ti zastaví ten průjmík, to by na cestu byla fakt patálie! ![]()
ZANET: tak to jste super maminy, že jste to zrealizovaly. My u nás taky plánujeme mejdánek!! Už jen abysme se shodly v termínu. Jen nám tu plavbičku pěkně vylič, ať bledneme jako o závod!!!
![]()
Holčinky musím vybarvovat hasičský auto…krásný den a snad budu mít večer čas se ozvat. papa
Ahoj holky,
Křičící Anička - no oproti Viktorce řve tak poloviční čas, takže to vlastně zas tak hrozné není. Včera například usla večer hned, u prsa, řvala jen po cestě z obýváku do ložnice
Ale je fakt, že jsem usla s ní, takže neměla důvod řvát… Dovolená bude v pohodě. Jak říkám - Viktorka řvala mnohem častěji a taky jsme v jejich 6ti týdnech vyrazili na dovču. A bylo to super, i když manželovi málem praskl ušní bubínek na cestě z Prahy do našeho oblíbeného penzionu za Prahou.
Za dva měsíce už zase budou jiné „radosti“, ale řvát už nebude. To je právě super na druhém dítěti, že už to člověk ví. U Viktorky jsem vždycky měla pocit, že už je to navždy ![]()
Romové - Zanet, naprosto s tebou souhlasím. Dnes po letech se jim už taky vyhýbám, protože jak říkáš, někteří jsou sice ormální, ale někteří jsou jak my říkáme naprosté socky. Ždímají stát, ale byty mají zařízené lépe, než my (tak to bylo i tam, kam jsem chodila - my v té době měli sotva video a oni měli domácí kino a plazmovou televizi…). Taky mají spoustu dětí, o které se ne vždy dovedou postarat - proto jsem ty děti doučovala já, ne jejich rodiče… Je to složité a neřešitelné. Takže dnes už se jimi nijak nezabývám.
Průjem - Včera jsem na:,–(ila dietu typu rohlíky, piškoty, borůvky, Smecta. Celé odpoledne v klidu a dneska ráno zas. Asi se toho nezbavím
Pozitivní je, že jsem už zhubla 3 kila, takže jsem se vrátila na svou původní váhu před těhotenstvím
Ale dnes nasazuju černé uhlí a snad už to zabere.
Varenko - Jak jsme se bavily o tom nočníku - tak my už jsme to začli úspěšně zvládat doma, u babičky, no prostě vevnitř. Ale venku ani za nic. Prostě se nechce vyčurat na travičku. Jak si to naučila Sashenku ty?
Zanet - A to já si ráda poslechnu, jaký byl výlet na lodi do podrobností ![]()
Markét -tak to je blbý,že máš pořád průjem a nic nezabírá
Endiaron asi nemůžeš,vid.Mě když to vezme,tak jim k snídani,obědu i večeři rohlík a to mi zabere.Jo,to shození kil nmeni na škodu,vid.Jéé,taky bych potřebovala nějakou srač…
V sobotu odjíždíme na dovču,tak bych potřebovala shodit nějaký to kilčo
Varenko -ten pokojíček jsme ještě nevyřešili.Řekli jsme že až po dovče to budeme řešit.Ale myslim si,že to ještě odsuneme s přesouváním Pavlínky k Lukáškovi,protože ted zase bude malej vstávat do školky,Páju budim až když je Luky probranej,vyčuštěný zuby a oblíká se.No a když bude Pavlínka u něj,tak se vzbudí i s nim zbytečně brzy.Já jí totiž vzbudim,vyčurá se,oblíknu a dam jí do kočárku na lehnutí a ona se v kočárku ještě dotahuje.Nebo mi někdy malýho odvede mamča a to zase pavlínku nebudim.No tak myslim,že společný spaní ještě asi o tento rok odsuneme a jiný postele zatim kupovat nebudeme
Ahoj babulky, vylet na lodi vam vylicim priste, az to bude zase cerstve
Zitra jede Danny se synem (18 let, porad jeste bydli s nama) pry rybarit, no jsem zvedava, co prinesou ![]()
KELINKO - tak to ti zavidim, ze ti Pavlinka spinka tak dlouho, to verim, ze se ti nechce ji budit.
MARKET - zivocisnym uhlim bych asi zacala (asi proto, ze Smectu neznam). Ja na z. uhli docela verim. My si ho davame i po nemirnem piti, teda ted uz tak ne, ale driv jsme treba prisli z baru a dali si zivocisne uhli a sklenici vody. Ono pekne navaze zbytkovy alkohol a rano se vzbudite jak rybicky. Vrele doporucuju
Ale funguje to tak i s jidlem, treba kdyz si v restauraci a to jidlo ti nesedlo, tak beru uhli a hned je lip. Zni to jako bysme byli zavislaci na uhli, ale neee
Jsme normalni lidi ![]()
Kdy vyrazite na tu dovcu? A verim, ze si ji uzijete, kdyz jsi tak pozitivne naladena. To je moc inspirujici, proto rada ctu tve prispevky, nikdy nic neni problem, to je super ![]()
Krasny den, uzivejte leta!
Tady je zas ticho po pesine? ![]()
MYSKO - jak jste na tom? Uz jste se trosku szili, nasli rezim? Jak se vede?
VARENKO - co ty, porad po vyletech nebo na houbach? Jej, taky bych chtela do lesa na houby, to jsme nejak posledne nestihli (ale vlastne ani nerostly…) ![]()
MARKET - ty uz jsi asi v Madarech, co? Doufam, ze si to uzivas a ze mate hezke pocasi a Anicka moc nezlobi ![]()
SASULKO - a jak se vede tobe? Uz zas v praci? Nebo po vyletech. Jak se ma Aishinka?
No a co ten zbytek? NOGGIE, CINQ, SARYK, KELLINKO, ADYS - jestli aspon sem tam nakouknete, tak se k tomu priznejte
Na koho jsem zapomnela? ![]()
Preju vam krasny den a krasny zbytek leta!
Ahojky holky!
Moc vás zdravím. Byly jsme ted 2 dny pryč, tak se hlásím. Zrovna jsem se probudila po 3 hodkách spánku a Sashenka ještě vychrupuje - no nádherný relax. ![]()
ZANET: no, ještě že tě tu máme!
U nás houby rostou, my se se Sashenkou chystáme a nemůžeme se dočkat. Dnes u nás od rána leje a je zima, takže ideální čas na to se natáhnout a nevylézt ![]()
MARKET: my to měly obráceně. Na travičku nám to šlo okamžitě a naučila jsem to Sashenku tak, že jsem vždycky mluvila za keříčky, např: „prosím prosím holčičko počůrej mě!“ apod. Později jsem se ptala Sashenky, který keříček chce počůrat. Pak že musíme počůrat keříček a travičku, kam chodí ježci atd. Takže legranda.
Držím palce a uvidíš, že brzy začnete občůrávat okolí - jedna radost. ![]()
KELINKO: tak to ano. Skloubit režimy dětí, když mají zrovna zá:,–(ní věkový rozdíl (mám na mysli tu školku), tak to je určitě lepší počkat.
A jak trávíte tyto dny?? Jezdíte někam na výlety?
SASULKO: ozvi se nám, kočičko. Smutníme smutníme, tak nám hezky písni, ju? ![]()
Holčinky, mějte se krásně!
No vida, aspon nekdo ![]()
VARENKO - jsem fakt rada, ze uz jsi zase s nama, vis to? Tak doufam, ze se zas nekam neschovas ![]()
A s ocuravanim kericku jsi me pobavila
My zas curame do rybnicku (zabe na hlavu)
a na mravence apod. A zajimave je, ze si jeste pamatuju, jak jsem chtela curavat na travicku ![]()
My asi zas zitra vyrazime na lodi. Je mozne, ze to bude na nejakou dobu naposled, neco se na nas zene, nejaky ten hurikanek
Snad to nebude nic hrozneho. Nas, co uz jich par zazili, jen tak neco z miry nevyvede, ze jo?
![]()
Krasny vikend!
ZANET: neboj, zlatíčko - žádnou další kaprfíldinu nechystám, tak snad to klapne a my se tady proklábosíme až do důchodu
![]()
Hurikánek??????????????!!!!
Panečku, povídej, přeháněj. Holka, ještě že tě tu máme! To jsou vzrůša.
![]()
P.S. Takže mi dáváš za pravdu, vid?? Jen to okolí, když nás tak poslouchá, jak si povídáme s ježky, beruškami, mravenci a keři…si asi říká: chudák dítě, maminka se jí zcvokla…
![]()
VARENKO - dekuju za uklidneni a uz se o tebe nebojim ![]()
No jo, zatim je to jen tropicka boure, ale pani meteorologove rikaji, ze ne nadlouho. Ma takove divne jmeno - FAY, no nic moc, tak to snad nebude tak hrozne. JO a tradicne to jde primo na nas. Ale to se taky muze zmenit. No jak rikam, rano vyrazime a pak zavreme lod pekne do hangaru, aby nam nahodou neuletela ![]()
Krásné ráníčko!
ZANET: a vy taky chodíte někam do sklepa? Tedy nevím nevím, jestli bych si zvykla. To aby měl člověk furt sbaleno ![]()
Holky, já jen pozdravím a běžím, bo makám, makám a když nemakám, tak se věnuju malé - nebo naopak
a dnes jsme byli na výletě na Lokti, Rudolfinské slavnosti, paráda, počasí vyšlo, tak jsem orazila ![]()
Mějte se všechny krásně! ![]()
VARENKO - ne, do sklepa nechodime, ale kdyz predpovidaji opravdu fujavy fucak, tak zabednujeme okna. To se za ty roky, co tu jsem stalo jen jednou. A tehdy to odneslo jen par tenkych tasek ze strechy hangaru. (Tomu se ani neda rikat taska, smankote, jak bych to nazvala… ? proste takove kusy drsneho papiru… ne, sindele to nejsou
)
To vis, ze by sis zvykla. Ja uz si pripadam jak ostrilena bojovnice ![]()
SARYK - tak to jste meli hezky vylet. Ty pracujes doma?
Jo a jeste ten nas slibeny vylet na lodi… ![]()
Dnes bylo na otevrenem mori moc houpavo, tak jsme se vratili zpatky do klidnejsich vod a hrali si na ostruvku. Byl priliv, cista voda, takze super.
Mozna tohle videjko vyda za tisic slov… ![]()
ZANET: no tak to je bombička!!!!!!
Nádhera hadr. Hollywoodský můvíí.
Krása nebeská. Opravdu. Moc děkujeme, žes to video nahrála. ![]()
SARYK: takže výletíte? To je super! A kam se chystáte příště? Páni, já nebyla na hradě nebo zámku - snad léta letoucí.
![]()
HOLKY, mějte krásný týden. Snad se nám konečně trochu oteplí, i když letní teploty jsou asi ta tam.. ![]()