Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Renčí2 Žvatlání taky nesnáším.
Na mimino se přece dá mluvit i normálně, ne? Že měla dobrý úmysl - psala, že věděla, že žádné čaje dávat nechce, když kojí. MĚLA BY SNAD RESPEKTOVAT JEJÍ ROZHODNUTÍ - ONA JE RODIČ. To by tomu dítěti pak mohla dát bez dovolení třeba lipánek (ač měla dobrý úmysl) a dítě chytnout alergický záchvat.
@Sariel že nechce čaje, když kojí, je asi když má dítě žízeň, ne? Tady šlo zřejmě jen o trochu čaje kvůli prdům - já v tom teda vidím zásadní rozdíl a tchýni bych to za zlé neměla.
@Renčí2 Každý je jiný.
Mně by vadilo, že nerespektuje, co říkám. Ať se to týče čehokoli.
@Sariel píše:
@Renčí2 Každý je jiný.Mně by vadilo, že nerespektuje, co říkám. Ať se to týče čehokoli.
To víš, že jo
Sepiš prarodičům seznam zákazů a příkazů a běda jak neposlechnou nebo budou mít dokonce nějakou vlastní myšlenku. Při prvním prohřešku jim zakážeš televizi nebo počítač, při dalším už dostanou na zadek.
![]()
@Renčí2 Když neberou mou výchovu, tak neuvidí vnouče. Jejich chyba. Stačí respektovat, o co je žádám. Naštěstí tohle já řešit zas tak nemusím.
Asi ti je výchova svých dědí u zadku, nebo nemáš žádná pravidla ve výchově, proto je ti to jedno.
@Sariel píše:
@Renčí2 Když neberou mou výchovu, tak neuvidí vnouče. Jejich chyba. Stačí respektovat, o co je žádám. Naštěstí tohle já řešit zas tak nemusím.Asi ti je výchova svých dědí u zadku, nebo nemáš žádná pravidla ve výchově, proto je ti to jedno.
To je teda silný kafe
Nechápu proč by babička s dědou nemohli být ve výchově trochu volnější a třeba děti trochu i rozmazlovat. Na to máme pak ty vzpomínky, ne? Na super prázdniny u babičky a dědy, kdy jsme mohli vstávat v deset a snídat čokoládu… Připadáš mi jak generál. Mám už velký syny, no potěš koště za takovou snachu. Neříkám, že ji nebudu respektovat, ale všeho moc škodí na obou stranách.
Paoloska - a přesně tohle je ten přístup, kterej pak dělá to, že snacha už ze zoufalství na tím, že si tchýně dělá, co chce, přistupuje k zoufalému řešení a zamezuje thýni přístup k dětem. Respekt je zásadní, praročice nejsou od toho, aby si dělali, co chtějí, nerespektovali rodiče a oháněli se nějakým rozmazlováním nebo něčím podobným. osobní zkušenost - tchýně nás nerespektuje takovým způsobem, že už taky nevím kudy kam a přistupuju pomalu ale jistě k poslednímu zoufalému řešení - zamezit kontakt.
Renčí2 - už čistě z toho, že máš pocit, že když se tchýni něco řekne jednou, tak se poučí a podruhé to neudělá, je vidět, že nemáš tušení, jak taková situace může taky vypadat. Některé věci můžeš v klidu a rozumně vysvětlovat i dvacetkrát a poučení na druhé straně nepřichází a nepřichází. V tom je právě tragédie celé té situace. Kdyby to bylo jen o tom, něco říct a vysvětlit, tak by asi půlka těhle problémů vůbec neexistovala.
@Paoloska Kde se zmiňuji, že jsem proti normálnímu rozmazlování? Reagovala jsem na to, že by mi vadilo, kdyby někdo dal Elis, která je plně kojená, fenyklový čaj, ač by věděl, že jsem proti. Kdybych uvedla jiný příklad, tak to je jako by jí babičky dávaly čokoládu (párek, knedlík…), i kdyby byla plně kojená. Ať jsem z tvého pohledu klidně generál, ale kdyby to dělaly, tak bez mého dozoru s ní nejsou.
@novo123 píše:
Paoloska - a přesně tohle je ten přístup, kterej pak dělá to, že snacha už ze zoufalství na tím, že si tchýně dělá, co chce, přistupuje k zoufalému řešení a zamezuje thýni přístup k dětem. Respekt je zásadní, praročice nejsou od toho, aby si dělali, co chtějí, nerespektovali rodiče a oháněli se nějakým rozmazlováním nebo něčím podobným. osobní zkušenost - tchýně nás nerespektuje takovým způsobem, že už taky nevím kudy kam a přistupuju pomalu ale jistě k poslednímu zoufalému řešení - zamezit kontakt.
Přesně tak - Tchýně a ostatní příbuzenstvo by nás měly respektovat. My jsme rodiče, my neseme za své dítě odpovědnost. Neříkám, když budou rozmazlovat v normě. Pokud budu ale s něčím zásadně proti, měly by nás brát a nedělat to po svém.
@novo123 píše:
Renčí2 - už čistě z toho, že máš pocit, že když se tchýni něco řekne jednou, tak se poučí a podruhé to neudělá, je vidět, že nemáš tušení, jak taková situace může taky vypadat. Některé věci můžeš v klidu a rozumně vysvětlovat i dvacetkrát a poučení na druhé straně nepřichází a nepřichází. V tom je právě tragédie celé té situace. Kdyby to bylo jen o tom, něco říct a vysvětlit, tak by asi půlka těhle problémů vůbec neexistovala.
To by byl světě ráj, kdyby se něco mohlo říct jen jednou. Někomu to ale nestačí ani 100×. ![]()
Sariel - ono je to totiž o tom, čemu člověk říká rozmazlování a taky věk dítěte je zásadní - co mě přivádělo k šílenství u tříměsíčního, u ročního už neřeším. Rozmazlování není podle mě to, že si tchýně dělá s děckem, co chce - nerespektuje jeho režim na spaní, režim jídla, to, že moje dítě do roku nebude jíst jahody, kiwi, čokoládu apod. Rozmazlování je, že mu koupí hračku, kterou dítě chce nebo s ním bude blbnout o půl hodiny dýl na hřišti apod. Ale asi to každej vidí jinak. Já třeba poměrně špatně snáším fakt, že tchýně malýho oblíká do gatí a teplé mikiny, když je venku 30 stupňů - pořád mě straší představa, jak s ním běhám po pohotovosti, protože je přehřátej apod. Hlavně mi neraďte, že jí to mám říct, říkám to pokaždé, když si ho bere ven, minule už mi došla trpělivost a malej odešel spoře oděn, aby mi pak manžel řekl, že je viděl před barákem, jak tchýně tahá ty gatě a mikynu z tašky a oblíká ho
![]()
@Sariel píše:
@Renčí2 Když neberou mou výchovu, tak neuvidí vnouče. Jejich chyba. Stačí respektovat, o co je žádám. Naštěstí tohle já řešit zas tak nemusím.Asi ti je výchova svých dědí u zadku, nebo nemáš žádná pravidla ve výchově, proto je ti to jedno.
Tak něco takového si vyprošuju
, to, že ty máš povahu semetriky a generála neznamená, že ostatní na výchovu dětí kašlou!!! Já jsem se jen naučila rozlišovat co důležité je a co není, protože v opačném případě bych za chvíli byla z toho na prášky jako některé zdejší maminy.
Já souhlasím. Myslím, že tchýně není až tak strašná, jen zakladatelka si už bere osobně asi úplně všechno a zbytečně.
Proč by tchýně nemohla na dítě žvatlat? Co je na tom špatného? Ty, zakladatelko, na dítě nemluvíš? A když ho chová blbě, tak jí ukaž jak to má dělat správně. Fenyklový čaj taky nevidím jako žádnou tragédii, vyloženě měla dobrý úmysl - ty nevíš, že jedna z pomocí na prdíky je fenyklový čaj? A proč by si dítě nemohla pochovat, aby si ho užila? Z jakého jiného důvodu ho má chovat? Jenom až ty budeš potřebovat pohlídat a jinak utrum?
A pokud ti vadí, že vám pořád vaří, tak jí předem nahlaš ať nevaří, že si uvaříš sama a pokud by ti jídlo pak přece jen vnucovala, tak si ho neber - tchýně se aspoň poučí až to bude muset vyhodit.
Myslím, že ve vašem případě by šlo hodně věcí vyřešit jen komunikací a také tím, že se zbavíš utkvělé představy, že ti chce vzít dítě.
Nechtěla bych mít snachu jako jsi ty.