Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@Pudloslava píše:
@toooja sladkou cistou vodu z Norska do Afriky nedostanes. Maso spis. Proc by se nemohla vice vyuzivat tam, kde ji je dostatek?
a jak? Stejnak muzes dostat i vodu, ze? Ba naopak, nemusis ji mrazit.Jen nalij do kontejneru.
@toooja píše:
a jak? Stejnak muzes dostat i vodu, ze? Ba naopak, nemusis ji mrazit.Jen nalij do kontejneru.
naklady pro prepravu potrebneho mnozstvi masa (treba 100g/os/d) vs na prepravu potrebneho mnozstvi vody (5kg/os/d)?
V africe se nemusi pestovat brambory v pousti a vodu, ktera se na nevyleje, mohou mistni vypit.
Na veganství mě přiměla přednáška od Gary Yourofskeho - https://www.ethictaste.cz/…y-yourofsky/ zde
Musím říct, že od té doby, co jsem na veganské stravě, se cítím mnohem lépe. Nevím ale, jestli mám na tuto filosofii přivést i dítě, které s přítelem čekáme. Co myslíte?
@zuzana558 píše:
Na veganství mě přiměla přednáška od Gary Yourofskeho - https://www.ethictaste.cz/…y-yourofsky/ zdeMusím říct, že od té doby, co jsem na veganské stravě, se cítím mnohem lépe. Nevím ale, jestli mám na tuto filosofii přivést i dítě, které s přítelem čekáme. Co myslíte?
Myslim takova rozhodnuti, jak religie a styl ziti, coz veganstvi je, musi clovek delat uz v zralem veku. Nekdo zraly drive, nekdo pozdeji.Muj osobni nazor je, ze neni spravne zivit dite od narozeni vegansky.Ale:muj syn treba masozravec. A nepredstavuji si, ze vnucuji mu veganstvi a vegetarianstvi.Mam rada zvirata, je mi lito, jak my, lide, s nima zachazime a zneuzivame, ale nevim, proste syna by mucila, kdyby krmila jen vegansky.Zas dcea je v podstate od poceti vegetarianka.To ja jeste jedla maso, a jakmile otehotnela-hned mi bylo na
nemohla, neslo to. A do ted,6 let, ona nepozre maso. Nechutna ji, rika. A druha vec lito ji zvirat, Ale u ni hlavne, ze ji nechutna.Ja ji nenutim.Ve skolce nutili, a zvracela.
Omlouvám se, video je zde
Jinak právě Yourofsky mluví o tom, že se jedná o největší holocaust v historii, že každý rok zemře 60 miliard zvířat. Těžko říct, jestli jsou tato čísla pravá, ale i tak - vždyť je to šílené!
Ano, ano, videla jsem to video. Mluvi z duse a pravdu, Ale lidi tolik uz zamilovali maso, ze se nevzdaji.Ale co zvurata. Vzdyt se to delo i s lidma, a nic se nedelo, az Soveti znicili fazismus, a ted za to take hanobeni
ze jsou rusove spatne.
Myslim, ze lidstvo nema budoucnost. Proste sezerem vse kolem, pak jeden druhehoa konec.
Ahoj holky. Od porodu mám problém s jedením masa a živočišných výrobků. Měla sem i úzkoksti atd.. řekla jsem si že počkám až se psychicky srovnám a pak začnu s vegetariánstvím případně veganstvím. Hodně se věnuji joze a ráda bych opravdu už maso uplně vynechala. Jenže po pár dnech na veganské stravě, mám šílenou chuť na maso a tendenci to vzdávat. Až se na to kolikrát vykašlu a dám si a pak se postupně navracím zpět k běžné stravě. Zároveň, ale nechci být dylina a otravovat s tím rodinu, a rozhodně nikoho nechci přesvěčovat proč sem se rozhodla, a jestli je to nebo není dobře.
Je nějaký způsob jak si v tom utřídit myšlenky? Měla ste některá podobné pocity, chutě a pak i třeba pocit viny?
Když nad tím přemýšlím, tak největší problém je asi to, že špatně snáším změny. A přejít na rozstlinou stravu je obrovská změna. Ať už jde od domácí vaření. Jsem docela kuchta a manžel miluje mojí svíčkovou atd… Nechci to upírat i jemu. On mě podporuje v tom, že nechci jíst maso, tak já ho chci podporovat v tom, že ho jíst chce. Jenže tím že mu o víkendu udělám guláš, tak už ho prostě dám taky no. Pač mě nebaví vymýšlet ještě bezmasou variantu. To sámé třeba společné večeře. Večeře s kamarádkami. Nikdo kolem mě není veganaani vegetarián. I když je jich ve společnosti už hodně, tak mám pocit že plavu proti proudu a neni mi z toho moc dobře. Zároveň už prostě nechci zase „selhat“ sama před sebou.
@Boudová A je opravdu nutné stát se výlučně vegankou, či vegetariánkou? Pokud máš na maso chuť, tak si ho prostě občas dej
Můžeš ho jen omezit a uvidíš, co dál. Proč být tak radikální? Dát si guláš není žádné selhání ![]()
No jenže já mám pak tendence celkově tu stravu flákat. A tak si dám guláš, jenže pak si dam ještě teda v mekáči tu tortulu. A pak mi je tak akorát blbě. @cverunka Si vegan, nebo vegetarian?
@Boudová píše:
No jenže já mám pak tendence celkově tu stravu flákat. A tak si dám guláš, jenže pak si dam ještě teda v mekáči tu tortulu. A pak mi je tak akorát blbě. @cverunka Si vegan, nebo vegetarian?
Nejsem, ale maso jsem docela výrazně omezila. Mám pár veganských kamarádů a jsou tím docela „postiženi“. ![]()
@cverunka píše:
Nejsem, ale maso jsem docela výrazně omezila. Mám pár veganských kamarádů a jsou tím docela „postiženi“.
Přesně to právě nechci, zároveň ale vím, že jakmile jen omezím, tak ho prostě časem budu zas jíst uplně normáně. Hlavně kuli dětem, dcera je skoro výhradní masožravec, no a když už to kuře peču, tak ho snim taky.
Tolik to maso nechci ani po „duchovní strance“ ne že bych byla kdoví jaká jogínka, ale věřím, že se budu cítit líp, jde asi jen o to vydržet a projít si tou změnou. Popřípadě, bych ráda vydržela aspoň třeba měsíc, abych mohla sama zhodnotit jak se cítím a co mi to přineslo. Jenže já nevydržím ani to.
Hlad je hlad. A já jak se nenajím sem vztekloun. Takže vemu co zrovna je.
@cverunka Asi mi ale těžko poradíš, když ho jíš.
Pocity viny pramení z něčeho jiného, než z masa.
Pokud vaše tělo říká, že potřebuje bílkoviny a že váš jídelníček mu je neposkytuje, tak proboha poslouchejte to tělo, zejména jestli kojíte.
Veganské matky, zejména ty co si ujíždí na „zdravé výživě“ velmi často mívají v mléce málo D vitamínu a především nedostatek B12 - opět se vrací křivice.
S úzkostmi a pocity viny se zkuste vypořádat konstruktivně, ne falešným pocitem trestání se dietou. Efektivně znamená v tomto případě v psychoterapii.
Obecně najíždění na přísné diety z důvodů pocitů že člověk na sebe musí být přísný většinou vedou jen do bludného kruhu selhávání a ještě větších pocitů viny, následně ještě přísnějších diet a dalších selhání. Neřeší to podstatu.
Jinak vegetariánská strava je plnohodnotná věc a v současné době se prostě dá sehnat eticky získané vejce a mléčné prodkuty s přijatelnou mírou časové a finanční investice.
Vegani prostě musí suplementovat, pokud chtějí zůstat zdraví.
@Ou Nekojím. ![]()
Jak to myslíte, že se trestám dietou. Nechci nejíst maso, abych se trestala, ale abych přispěla k tomu, že se sníží spotřeba masa a spolu s tím vícero důvodů… Chci být zdravá né se trestat. I když souhlasím, že terapie by mi asi bodla, jen sehnat dobrého terapeuta, to je oříšek.
Jak píšete o těch bílkovinách. Těžko poznám jestli mé tělo volá po nich, nebo prostě po zvyklém způsobu stravování.
Myslim, že třeba teď po třech dnech co to zkouším znova těžko můžu fyzicky opravdu pocítit nějaký nedostatek ne? Příjde mi že to je spíš psychický.