Věříte v Boha?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9374
15.9.16 18:02
@J_Doe píše:
Tak tohle jsem vůbec nepochopila… Co tě tak vytočilo?Trochu mě mrzí, že za víru považuješ jenom tu svou. Já mám jinou víru než ty, ale tebe za věřící považuji… Myslela jsem, že se tady snažíme najít to, co máme ve víře společné, ale poslední stránky mám pocit, že nikoliv.

Přesně! Taky jsem vyvalila oči, že se tu objevil najednou takový příspěvek 8o To už zavání fanatismem, když uznává jen svého Boha a když někdo věří v jiného nebo ve více, není podle pavlaac věřící :D To snad mluví samo za sebe, pár takových lidí znám osobně a raději se s nimi zbytečně nepouštím do řeči. Stejně se neumí bavit o čemkoliv :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
15.9.16 18:36

Však jsem psala, že v tomto případě diskuze nemá cenu. Věřícím to nedělá nejlepší prestiž. Je to o fanatismu-radikalismu kdekoli, ale to bych se opakovala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2468
15.9.16 18:48
@J_Doe píše:
Holky - křesťanky, opravdu jste nic z toho, co jsem tady psala, nečetly? Čtete kromě bible (nebo knížek o křesťansktví) i nějakou jinou duchovní literaturu?

Ne, nečtu jinou duchovní literaturu. A v křesťanské si vybírám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
16.9.16 13:21

@pavlaac mě kontaktovala SZ, kde se ptala na mou víru. Odpovídám do SZ, ale také sem, protože se mi ještě nechce tuto diskuzi opouštět.

Jsem si jistá, že @pavlaac svůj příspěvek nemyslela tak, jak vyzněl :kytka:

@pavlaac " věřím, že existuje bůh, věřím, že duše je část boha, která se s bohem po smrti (asi) spojí. Zkus kouknout na toto vysvětlení.

https://www.youtube.com/watch?…

Netvrdím, že to bylo přesně takhle, ale jako metafora se mi to moc líbí.
Věřím v posmrtný život, a věřím v reinkarnaci - podobně jak ji vidí buddhismus, i jak je popsán v knížce „Život mezi životy“. Jde o zdokonalování duše - na zemi procházíme úkoly, které jsme si sami stanovili, abychom se zdokonalili.

Po srmti přijde „hodnocení“ - vyspělé duše s námi hodnotí, jak se nám dané úkoly podařilo nebo nepodařilo splnit, a právě toto hodnocení je dle svědectví to, k čemu by se asi dalo srovnat „peklo“ nebo „očistec“ dle křesťanů. Akorát s tím rozdílem, že počas hodnocení vyspělé duše nikomu neubližují - bolest cítí „souzený“ sám - je to lítost a výčitky nad chybami, které na zemi udělal. Nicméně bolest pomine, je mu odpuštěno, a on je vpuštěn dál (křesťani tomu asi říkají ráj), kde se může připravovat na další inkarnaci…

To jen tak ve stručnosti. :-)

Co se mi nelíbilo, bylo to, jak jsi šmahem označila všechny, kdo nevěří v křesťanského boha, za ateisty, a tím se já opravdu necítím být."

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.9.16 15:47

@pavlaac Můžu se zeptat, jaký je Tvůj názor na Darwina a jeho „O původu druhů“, potažmo na vznik světa? Děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
16.9.16 15:56

@J_Doe To, co popisuješ je hodně podobné křesťanskému chápání „posmrtného vypořádání“, akorát v křesťanství tě nehodnotí vyspělé duše, ale Bůh. I u nás křesťanů máme za to, že bolest cítí sám souzený, je to lítost a výčitky, jak ty říkáš a touží se přiblížit k odpuštění a lásce, to je Bůh a nebe. Aspoň já to tak chápu.
To nejzásadnější, v čem se tvá víra rozchází s tou naší, je představa inkarnace a návratu zpět na zem v jiném těle. Vím, že těch teorií je dost, některé říkají, že podle toho, jak jsi žil v předchozím životě, dostaneš tělo v tom dalším atd.
Tato teorie popírá jedinečnost každého člověka tak, jak ji chápe křesťanství. Ty jsi tu jen jednou a tvoje duše také. Tvá duše je nesmrtelná, ale zpět na tento svět už se nevrátí. Pořád to jsi ty a nikdy nebudeš žít život někoho jiného.
Já chápu, že lidem se tento svět těžko opouští a raději věří tomu, že se sem ještě někdy vrátí, v jiné podobě, v jiném těle apod. To by potom popíralo hodně věcí. Třeba když člověk věří, že se po smrti setká se svým zemřelým dítětem, se svou matkou apod., ale oni už by byli zpátky ve světě, v těle nějakého např. zfetovaného černocha. To je pro mě představa úplně morbidní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
16.9.16 15:58

Ahoj, pokud se teda ještě mohu vyjádřit… brala jsem tuto diskuzi s názvem „veříte v Boha“- jako víru/nevíru v křesťanského Boha..- buď teda v Něho věřím- a nebo nevěřím- a proto jsem na opačné straně diskuze..
psala jsem tady jedné z Vás: „opravdu si myslíš že ateismus- pokud to beru jako nevíru v jediného, živého, všemohoucího Boha se objevil až v současné době?..“ -měla jsem tím na mysli, že už od začátku byl vždy někdo, kdo křesťanského Boha odmítal..
moje chyba, nedošlo mi, že ateismus je nevíra v jakéholi boha

na další dotazy/ podněty zkusím reagovat později, musím teď jít dát dcerce ten „slavný penicilin“- bude to zase hrozný řev, tak mi můžete držet palce :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
16.9.16 17:23

@Stánina ahoj, víš, že nevím, jaký je můj názor :mrgreen:
je to těžké, nejsem vědátorka, je prý jisté, že Darwin si sám svými teoriemi nebyl zcela jist, možné je, že je i odvolal, to se nedovíme.. pokud vím, tak jeho teorie je hodně o různých domněnkách a náhodách (na náhody fakt nevěřím:)..proč tak všechno do sebe dokonale zapadá, když je vše jen o náhodě..
((„Když se zamyslíte z perspektivy vědce, může se vám zdát, jako by vesmír věděl, že přijdeme. Disponuje 15 konstantami - gravitační, různými konstantami týkajícími se silných a slabých jaderných sil atd. - s precizními hodnotami. Kdyby se kterákoli z těchto konstant vychýlila řádově o jednu miliontinu, či v některých případech o miliontinu miliontiny, vesmír by nedospěl do stadia, v němž bychom ho mohli pozorovat. Hmota by se nemohla shlukovat, nevytvořily by se ani galaxie, ani hvězdy, ani planety, ani lidé.“ Vědec Francis Collins))

moc se mi nezamlouvá, že „muselo vždy něco horšího umřít, aby mohlo přijít něco lepšího“.. pokud se kouknu na člověka - tak máme stále horší DNA- už se nedožíváme tak vysokého věku, jak kdysi ( i přes všechny snahy lékařů) a je nemyslitelné, že bychom si vzali sourozence- což napočátku nevadilo..

líbí se mi citace Newtona: „Nádherné uspořádání a harmonie vesmíru mohly vzniknout jen podle plánu všemohoucí bytosti. To je a zůstane mým posledním poznatkem.“

pokud se mě ptáš na vznik světa- tak- stvořil ho Bůh :kytka: - na to se moc názor nedá dát:)
spíše mě zajímalo, to stáří Země a našla jsem toto (klidně můžete polemizovat, opakuji, že nejsem vědátorka)
*((1. Zemské magnetické pole
Země se chová jako gigantický magnet, kolem kterého je magnetické pole. Dnes víme, že síla magnetického pole rychle klesá. I kdybychom přemýšleli uniformitarianisticky, muselo by to znamenat, že Země je mladá, protože už jenom před asi 8 tisíci lety by se síla zemského magnetického pole rovnala síle magnetické hvězdy, což je velmi nepravděpodobné, natož pak před milionem let. (Pozn.: poločas rozpadu mag. pole je 1400 let.) Další věc je skutečnost, že magnetické pole vzniká působením cirkulací elektrických proudů v zemském jádru. Pak by ale teplota, vyprodukovaná silnějšími proudy, než byly před 20 tisíci lety, byla tak obrovská, že by jistě způsobila roztavení Země.

2. Kosmický prach
Pokud vlastníte zahrádku, tak možná ani nevíte, že tato zahrádka je každým dnem zasypána určitým množstvím kosmického (meteorického) prachu. Tento prach obsahuje zvýšené množství niklu, a proto se dá dobře změřit jeho množství. Vědci se rozchází v přesném množství tohoto spadu, ale je přijímáno, že tisíce a možná miliony tun prachu se usadí na Zemi každým rokem. Kdyby tomu tak bylo po 4 miliardy let, museli bychom nacházet na Zemi obrovské nánosy prachu, zvláště na dnech oceánů. Takové nánosy však neexistují. To ukazuje na velmi mladý věk oceánů a planety Země. Vezmeme-li množství niklu v oceánech a uvážíme-li rychlost usazování niklu ve vodě z meteorického materiálu, délka doby jeho usazování vychází na několik tisíc let, ne miliony.

Američtí vědci ze střediska NASA se obávali, že měsíční modul, který měl v roce 1969 dosednout poprvé s lidskou posádkou na měsíční povrch, se zaboří do obrovského množství prachu, usazeného za miliony let předpokládaného stáří Měsíce. Ve skutečnosti nebylo nalezeno více jak něco kolem jednoho centimetru síly vrstvy tohoto prachu. To také ukazuje, že Měsíc nemůže být starý miliardy let. (Poz.: Evolucionisté byli tímto zjištěním velmi překvapeni. Dnes někteří tvrdí, že prach ztvrdnul a stal se součástí měsíčních skal, nebo že se vypařil, nebo že frekvence kosmického spadu není tak velká, jak se myslelo…) Kreacionisté již argument s měsíčním prachem nepoužívají, protože nová měření dala podstatně nižší hodnoty objemu spadu za časovou jednotku. To není důkaz pro vysoké stáří Měsíce ani proti němu. Je řada jiných měření, která ukazují, že Měsíc je jen několik tisíc let staré těleso. – pozn. P. K.)

3. Atmosférické helium
Helium se neustále tvoří rozkladem uranu a thoria v zemské kůře. Avšak není ani zdaleka dost helia v atmosféře vzhledem k předpokládanému věku Země a rychlosti úniku hélia ze skal. Bylo vypočteno, že absolutní maximální věk Země na základě produkce helia, by byl 26 milionů let. Tento výpočet předpokládá ovšem nulové množství helia v atmosféře na počátku, což nelze dokázat. Evoluční vědci se snaží tento problém obejít tvrzením, že helium překonává gravitaci a uniká z atmosféry, ale není o tom žádný důkaz.

4. Mořské usazeniny
Oceány musí být alespoň jednu miliardu let staré, jestliže se veškerý nám známý život vyvinul z chemikálií v moři, jak tvrdí evolucionisté. Leč každý rok je odnášeno ze země asi 27 miliard tun sedimentů a nanášeno na oceánské dno. Jestli tato rychlost usazování zůstala konstantní po miliardu let, potom hloubka usazeného nánosu by byla asi 30 km. Představovala by odstraňování nánosu z kontinentů asi 57 km silného. Ve skutečnosti je zde v průměru jen asi 3/4 km usazenin na vulkanické skále dna oceánu, zatímco i sám Everest není více než asi 8 km nad mořským dnem. Za předpokladu konstantní rychlosti eroze všechny současné oceánské usazeniny by byly naneseny pouze během 30 milionů let. Evolucionisté předpokládají, že rychlost eroze nebyla konstantní, neboť ledová doba ji značně urychlila. A ovšem potopa mohla způsobit docela snadno všechny velké usazeniny v krátké době, jak řekl známý geolog A. Holmes:

“Oceánské usazeniny nejsou dostatečně silné, aby odpovídaly předpokládané délce geologického času”. (Principles of Geology)

5. Sůl v moři
Sůl je neustále splachována do moře. Bylo vypočteno, že vytvoření solné skály odpařováním za nepravděpodobného předpokladu, že na počátku zde nebyla žádná sůl, by trvalo 200 milionů let, vzhledem k současnému množství soli. Tedy příliš málo vzhledem k předpokládaným miliardám let, vyžadovaným evolucí. Křesťané ovšem věří, že Bůh stvořil moře s přesným obsahem soli nutným pro mořský život. Tyto skupiny důkazů ukazují (Poz.: A je jich ještě mnohem víc), že Země je mnohem mladší než 4,5 miliardy let, jak říkají evolucionisté. Skutečnost, že evolucionisté mnohdy poskytují data v rozmezí milionů let, nemusí křesťana trápit. Jak jsme viděli, všechna data závisí na předpokladu, že procesy byly konstantní v minulosti a na nedokazatelných předpokladech, týkajících se původního stavu Země. Tyto procesy nebyly vždy konstantní a potopa byla velkou katastrofou, během níž se udály velmi rychle podstatné změny. Nadto Země – stvořená kompletně a perfektně Bohem – již dosáhla během šesti dnů své existence stavu, o kterém evolucionisté mají představu, že vyžadoval dlouhověký postup.))*- převzato

omlouvám se za předlouhý příspěvek..pokud bych dala jen odkazy, stejně byste si to nepřečetli, ale tak budu doufat, že aspoň něco..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
16.9.16 20:32
@hanyny píše:
@J_Doe To, co popisuješ je hodně podobné křesťanskému chápání „posmrtného vypořádání“, akorát v křesťanství tě nehodnotí vyspělé duše, ale Bůh. I u nás křesťanů máme za to, že bolest cítí sám souzený, je to lítost a výčitky, jak ty říkáš a touží se přiblížit k odpuštění a lásce, to je Bůh a nebe. Aspoň já to tak chápu.
To nejzásadnější, v čem se tvá víra rozchází s tou naší, je představa inkarnace a návratu zpět na zem v jiném těle. Vím, že těch teorií je dost, některé říkají, že podle toho, jak jsi žil v předchozím životě, dostaneš tělo v tom dalším atd.
Tato teorie popírá jedinečnost každého člověka tak, jak ji chápe křesťanství. Ty jsi tu jen jednou a tvoje duše také. Tvá duše je nesmrtelná, ale zpět na tento svět už se nevrátí. Pořád to jsi ty a nikdy nebudeš žít život někoho jiného.
Já chápu, že lidem se tento svět těžko opouští a raději věří tomu, že se sem ještě někdy vrátí, v jiné podobě, v jiném těle apod. To by potom popíralo hodně věcí. Třeba když člověk věří, že se po smrti setká se svým zemřelým dítětem, se svou matkou apod., ale oni už by byli zpátky ve světě, v těle nějakého např. zfetovaného černocha. To je pro mě představa úplně morbidní.

Počas inkarnací se duše nevrací na zem, protože je tady tak super, ale vrací se sem, jako na „cvičiště“. Skutečný život je „ten druhý“, ten v ráji.
Znám mnoho teorií o inkarnacích, o karmě, ale nejbližší mi je to, že se sem vracíme až po tom, co zpracujeme svůj předchozí „pozemský“ život, zanalyzujeme, co jsme udělali špatně, a připravíme si sami život takový, jaký by sme mali prožít, se všemi těmi překážkami, které chceme překonat. Sem se nechodí za odměnu, sem se chodíme učit, zdokonalovat.

Souhlasím s tebou, že moje duše je jen má (i když mám pocit, že právě v „Hovorech s bohem“ se psalo něco trochu jiného - k tomu se budu muset někdy zase vrátit, a zkusit to pochopit), v pozemském životě jenom na sebe beru určitou roli, kterou mám sehrát.

Reinkarnace neznamená, že svého zemřelého blízkého již neuvidím, protože bude už zase někde jinde. Inkarnace nenásledují hned po sobě, může mezi nimi být desetiletí, století… Takže všichni mí milí na mě teoreticky můžou čekat… A s některými se mohu potkávat v dalších inkarnacích…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
16.9.16 21:48

@Geroma díky za vysvětlení :kytka:
měla jsem na mysli, že se nechápeme- obecně- věřící- nevěřící

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
16.9.16 22:03

@J_Doe pokud to chápu správně, tak pokud by tedy tady člověk přišel znovu, tak už má jisté zkušenosti a má snad na výběr- kým bude?.. nejde mi do hlavy, že po těch letech znovu a znovu narození tady nejsou již jen dokonalé osoby.. a připadá mi, že to jde s lidstvem spíše z kopce..
píšeš, že je možné se znova setkat se svými blízkými- ale pokud se narodím někým jiným- tak už to mí blízcí nejsou- připadá mi to strašně zamotané, aby se v tom člověk úplně ztratil:(
a pokud se narodím znova- tak jsem prostě někdo úplně jiný, s jinými vlastnostmi, pohnutkami, myšlenkami, názory, mám jiné podmínky.. znamenalo by to, že jedna duše by patřila vícero lidem (zvířatům)..
myslím, že člověk má v sobě jistou touhu po nesmrtelnosti (někteří tvrdí, že chtějí, aby to smrtí skončilo, ale přitom teď ještě umřít nechtějí- a většinou- smrt oddalují).pokud třeba máte problém, můžete mít černé myšlenky, ale pokud je Vám krásně, nechcete, aby to skončilo… jenže přiznat si, že bychom pak putovali někde jinde (do ráje) je pro nás tak neuchopitelné, že radši chceme zpátky na zem (kde to známe)
psala jsi, že se ti nelíbí myšlenka- Boha-Otce… mě přijde dost hrozné (přímo příšerné)-že by s námi hrál někdo nějakou „hru“ :,(
prostě celkově mi z toho všeho je strašně smutno- někdo si se mnou hraje, jsem v bludném kruhu- neustálých návratů, plnění úkolů… kde se vytratila láska, radost, pokoj?
a nakonec- výsledek celého našeho snažení (po splnění všech úkolů)- spojení se zase zpětně s bohem- to znamená zánik nás samých?

Příspěvek upraven 16.09.16 v 22:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
16.9.16 22:16

@Geroma ano, každý člověk je jiný, má jiný charakter, jiné potřeby.. to mi několikrát odpovědělo, proč je tolik křesťanských denominací… důležité je, jestli máme vyřešenou otázku spasení a ne do jaké církve patříme.. takže- ne který kostel jsme si my našli, ale jestli jsme dovolili, aby Ježíš našel nás..
vždycky mě dostane, když se hledí hlavně na to, co věřící dělají špatně..jako bychom byli neomylní.. a jako by se celá rodina posuzovala podle „nejslabšího článku“.. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.9.16 23:35
@pavlaac píše:
@Geroma ano, každý člověk je jiný, má jiný charakter, jiné potřeby.. to mi několikrát odpovědělo, proč je tolik křesťanských denominací… důležité je, jestli máme vyřešenou otázku spasení a ne do jaké církve patříme.. takže- ne který kostel jsme si my našli, ale jestli jsme dovolili, aby Ježíš našel nás..
vždycky mě dostane, když se hledí hlavně na to, co věřící dělají špatně..jako bychom byli neomylní.. a jako by se celá rodina posuzovala podle „nejslabšího článku“.. :srdce:

Spíš jde o to, že spousta z vás káže vodu a pije víno. A spousta věcí se zametlo pod koberec v zájmu dobrého jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
385
16.9.16 23:47
@SlecnaSally píše:
@matkabagristy
Super… :palec:

mě se líbí tento článek

http://blisty.cz/art/12249.html

Samozřejmě bible není žádné snadné čtení, je plná podobenství a symbolů a nikdy nebudeme vidět zcela ale odpověď na některé otázky z článku lze najít třeba zde.

http://neuveritelnaodhaleni.cz/…evoluce.html

Články a videa jsou mocinky zajímavé :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1776
17.9.16 06:48

@Johli díky za odkaz, vypadá dobře
Ještě k té evoluci… zvláštní je, že pokud by byl člověk opičího původu, proč jsou na světe i opice i lidé… proč se teda všechny opice nepředělaly v lidi…
Jak už jsem psala - určitě jsme se zvířectvem nějak fyzicky podobní, ale rozhodně ne stejní - od začátku v nás je rozdíl - od začátku jsme člověkem a zvíře zvířetem…2 druhy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová