Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nás si netykáme, vykáme. Ale vycházíme skvěle.. Já v tom problém nevidím - ono je to asi i věkem, přecijen tchýně je ob 2 generace..
a můj chlap? Ani nevim, jestli si s našima tyká
vídáme se málo kvůli vzdálenosti..
@KPKristy píše:
Tak mně teda tchánovci tykají, a to mi nevadí ani trochu. Neumím si představit, kdyby ještě oni vykali mně, to už bychom byli jako blázni
A vím, že u nich nejsem na nějaké nižší úrovni, to ne..
Přesně. Mně tchánovci taky tykají, já jim vykám a nikdy mi to nepřišlo divné, vlastně jsem se nad tím ani nikdy nepozastavila
Přijde mi, že tohle fakt není vůbec důležité.
Já teda tchyni i tchánovi vykám - tchyně jednou při nějaké konverzaci řekla, že by své snaše nikdy tykání nenabídla, poněvadž by měla pocit, že si jí snacha neváží
no proti gustu žádný dišputát… Moji rodiče nabídli manželovi tykání už v době, kdy jsme spolu jen chodili, takže manžel mojemu tátovi tykal a mamce vyká (omluvil se jí s tím, že mu tykání nejde přes pusu a jestli jí neurazí, když jí bude pořád vykat)… Moji rodiče jsou stejné věkové kategorie jako tchánovci a navíc bydlí 6km od sebe, takže to zřejmě nebude dáno jiným krajem (mravem)… Jinak mé vztahy s tchyní jsou na bodu mrazu (s tchánem se dá rozumě mluvit), takže jí ani moc neoslovuju, a když už musím, říkám jí paní Šárko, poněvadž mi to přijde po těch letech lepší než jí říkat příjmením, když se navíc jmenujeme stejně
ona mi samozřejmě tyká, takže o úctě z její strany evidentně nemůže být řeč. Každopádně jsem rozhodnutá, že naše děti jí budou vykat taky, aby měla dostatečný důkaz o tom, že ji všichni velice vážíme ![]()
@KPKristy píše:
Aha, tak to jsou krajové zvyklosti, to chápu..
dřív se rodičům vykalo, hlavně na vesnici. Teď jsem to také neslyšela. Moji rodiče svým rodičům také vykali.
@Muzz, já jsem si teda jistá, že u mých tchánovců nejde o nadřazený postoj, když mi tykají a já jim vykám. Ale u tchýně od @KettyBo to nejspíš tak bude, to je smutný ![]()
@Makronka222 píše:
S pritelem jsme 5 let, nasim uz v poho tyka… Rikali ze jim to po tolika letech prijde uchylny a ze jim neni 70, aby jim furt vykal… No u nas to bylo vzdycky takhle s tema klukama, ale taky me stve ze i kamaradi pritele muzou jeho tatovi tykat a ja furt jak idiot - dobry den, a to prej jeho bejvalka jim taky mohla tykat…tak uz si rikam co sem teda za povl, ja mu budu rikat brej den a malá za chvili cau dedku.. No on je zvlastni, to bude taky tim
Nevím, jestli po těch letech už není pozdě, ale partnera jako prostředníka bys použít nemohla? Já to tak zpravidla dělala, ovšem hned zkraje, protože jsem chtěla předejít situaci, kdy se bude minimálně jedna strana divit, kdo jí to drze tyká ![]()
Příspěvek upraven 12.11.15 v 12:19
Pritelovo rodičům tykam. Nabídli mi to a dokonce i jeho babička. Oslovuji je je jménem a babicku „babicko“..ale tam jsem zustala u vykani. Byt to na me, vykam i jeho rodicum. Ale citili se dotčeni, kdyz jsem jim chtěla dale vykat s tim, ze oni by mi tykali.
@Muzz Připomněl jste mi situaci, které jsem nedávno byla svědkem. Seznamovali se muž (asi 50 let) s ženou (asi 35) v neformální situaci, na rybách. On jí řekl „můžeš mi tykat“. Stále kroutím hlavou nad takovým buranstvím…
@Muzz píše:
Tohle je příspěvek, s kterým se asi shodnu, vidím to podobně. Tchyni bych klidně oslovoval paní plu příjmení, tak jsem oslovoval i manželku méno otce (tu další po mé matce). Ona mi na oplátku zas říkala pane plus její příjmení! To je v naprostém pořádku, proč si tykat, když jsme cizí.
Kua, to si budu muset s pastorkem taky zavést! Zatím jsme na tykačce a jménech
Možná počkám, až bude mít Tytul, „pane magistře“ bude mít říz.
@Muzz píše:
Tak to jsem možná starší jak tví tchánovci! Taky bych měl být stará škola. Já beru jako normální, když třeba kluk má holku, jsou spolu jako víc.., třeba ona přespí u něj. Tak když si ji přivede domů a jí je 15 a půl, tak jí jednostranně tykat. A oboustranné tykání nepřecházet, pak se totiž rozejdou a není třeba mít zavedené tykání s nějakou mladou slečnou. Ale když by si přived domů osmnáctku, tak nevidím potřebu jí hned začít tykat. Možná občas tyknout, jinak spíš vykat. Pokud ale to má být partnerka nastálo, tak já beru jako normální tykání, oboustranné. Ale tak to vidím já, někde to funguje evidentně jinak, jak se dočítám. Takže tu asi končím, už nemám moc čas psát…
A jak poznáš 15 od 18? ![]()
@Muzz píše:
Tak to jsem možná starší jak tví tchánovci! Taky bych měl být stará škola. Já beru jako normální, když třeba kluk má holku, jsou spolu jako víc.., třeba ona přespí u něj. Tak když si ji přivede domů a jí je 15 a půl, tak jí jednostranně tykat. A oboustranné tykání nepřecházet, pak se totiž rozejdou a není třeba mít zavedené tykání s nějakou mladou slečnou. Ale když by si přived domů osmnáctku, tak nevidím potřebu jí hned začít tykat. Možná občas tyknout, jinak spíš vykat. Pokud ale to má být partnerka nastálo, tak já beru jako normální tykání, oboustranné. Ale tak to vidím já, někde to funguje evidentně jinak, jak se dočítám. Takže tu asi končím, už nemám moc čas psát…
Ja to prave myslela tak, ze jsou mladi, ale maji starou skolu. Ono se to projevuje ve vsech oblastech, ze si jakoby pridavaji roky, povazuji se za stare.
V ostatnim víceméně souhlasim, tykat si hned se vsemi pritelkynemi nebo priteli svych deti mi prijde zbytecne familierni, ale pokud jde o staleho partnera a funguje vzajemny respekt a dobre vztahy, jsem pro tykani. Jednostranne tykani beru podle konkretni situace, veku a vztahu dotycnych. Nekdy mi vadi, nekdy ne.
@Gilbert píše:
@Muzz Připomněl jste mi situaci, které jsem nedávno byla svědkem. Seznamovali se muž (asi 50 let) s ženou (asi 35) v neformální situaci, na rybách. On jí řekl „můžeš mi tykat“. Stále kroutím hlavou nad takovým buranstvím…
No, tak tohle je děs ![]()
@Gilbert píše:
Jo, tak tohle znam moc dobre
Myslim si, ze je to tim, ze spousta lidi si mysli, ze vrcholem spolecenskeho zebricku je ten starsi a vubec neberou v uvahu postaveni zeny vuci muzi. Proste kdo je starsi, ma navrch a rozhoduje o tykani a vykani. Zenu vubec jako spolecensky vyznamnejsi osobu neberou. Je to projev buranstvi, ale taky neznalosti, nekteri nesleduji etiketu a jedou si v tom svem zazitem modelu. A spousta muzu dodnes nebere zenu jako sobe rovnou, nebo snad spolecensky vyznamnejsi. Mne takhle zacal tykat soused, jen tak z niceho nic. Chvili jsme si oboustranne vykali, ale pak rekl ahoj, tykl a uz mu to zustalo. Jsem ve veku jeho syna, ale neni mi 10 ze jo. Mela jsem chut mu to vratit tim, ze taky budu tykat, ale zvitezilo to, ze nechci byt stejny buran jako on a tak jsem to presla a tise to trpim. Zrovna on je totiz ten typ burana, ktery sveho tykani zneuziva, chova se nadrazene a myslim si, ze jeho iq by mu stejne nedovolilo pochopit muj zamer s tykanim. Byla bych za drzouna a konec ![]()
@Muzz píše:
@ŽelmíraTakovéto tykání je velmi nepříjemné. Pokud je někdo o 25 let starší, tak beru, že třeba ten muž nabídne té dívce tykání. Protože 25letá bude sotva nabízet tykání padesátníkovi. Ale jednostranné tykání mi přijde jako hrubost. Nadřazenost, kterou pamatuji z doby bolševika, silně jsem to nesnášel. Tady si tykám se všema, beru, že v to zde je tak zadedené.
Ano, vidim to uplne stejne
Sama jsem v roli te 25lete a nevim, jestli bych nabidla tykani o 25 let starsimu muzi, protoze se bojim, ze by to vzbudilo pohorseni. I podle pravidel etikety neni jednoznacne, odkdy uz je nabizeni tykani mladsi zenou nepripustne. Kdy uz prevazuje zenskou vyznamnost vek.
@berusa.m píše:
No u nás je to vyř ešeno jednoduše. Vzhledem k tomu, že manžel svým rodičům vyká (ano ve 21.století) tak jim vykám taky. Takže to zní takhle „Mami dáte si kávu?“ Jediná jim tyká naše dcera - jejich vnučka.
To je zajimave.Mohu se zeptat, hak stary je manzel, jak jeho rodice a v jakem duchu byl vychovavan? Snad te me otazky neurazi, nic za nimi nehledej, jsem pouze zvedava a fascinovana. ![]()