Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
AngelinaBalerina píše:
no nějak mi to nedá
PeBa píše: …četla jsemjako neber to špatně ale seš fakt dramatik, možná by ti taa zkušenost v anglii či jinde fakt prospěla
Nebudu čekat, až mi dítě přijde ze školy naočkované nějakou testovací látkou bez mého vědomí a souhlasu. Klidně si nevěřte. Vaše věc.Prosím, je tu někdo, kdo žije v Anglii a může mi dát relevantní info?![]()
…rok jsem žila ve Španělsku a Holandsku, jak můžeš vědět, že mám málo zkušeností? ![]()
…vím jaké to je cítit se v zahraničí poníženě, že jsem cizinec, neboj
Tak
a teď mi konečně napište někdo, kdo se v Anglii usadil, jak jste tam začínali, co bylo potřeba…
Nehodlám tu obhajovat pořát dokolečka můj osobní důvod proč a jak to chci zvládnout. To je snad moje věc.
Do médií jsem osobně psala(Prima, Nova, ČT, redakce 168hodin) dokonce i do prezidentské kanceláře - nikdo mi dodnes neodpověděl. ![]()
PeBa píše:
Tak
a teď mi konečně napište někdo, kdo se v Anglii usadil, jak jste tam začínali, co bylo potřeba…
Nehodlám tu obhajovat pořát dokolečka můj osobní důvod proč a jak to chci zvládnout. To je snad moje věc.
PeBa píše:peggy.sl píše:…osobně ne, ale bydlí tam ségra 10let, je tam vdaná
A zkušenosti s bydlením v Německu někdo nemáte?
Když tam máš sestru, která by ti mohla trošku pomoct, tak proč nejdete tam?
jeje, protože neumíme nikdo německy
Ta řeč mi prostě moc nejde, i když se jí snažím naučit. ![]()
Anglicky mluvím, jak česky a muž docela rozumí, ale mluví jen trochu.
…a taky, Anglie mne něčím přitahuje, nedá se to přesně určit čím. Byla jsem tam jen na pár dní v Londýně a byl to neskutečný zážitek, jako doma ![]()
Německo je na mne strašně tvrdé, sice tam jezdíme na návštěvu, ale necítím se tam moc dobře ![]()
PeBa píše: …a taky, Anglie mne něčím přitahuje, nedá se to přesně určit čím. Byla jsem tam jen na pár dní v Londýně a byl to neskutečný zážitek, jako doma
Německo je na mne strašně tvrdé, sice tam jezdíme na návštěvu, ale necítím se tam moc dobře
Ano tak v tomhle ti rozumím úplně přesně
, i s tou Němčinou, měli jsme na střední povinnou Angličtinu, Němčinu a Španělštinu výběrově, jediné co jsem se nedokázala naučit byla ta posr. Němčina, je pro mě moc krkolomná a nepochopitelná, tak v tom ti taky rozumím. No tak boj, boj, když tam tak chceš, ať Vám to vyjde
![]()
PeBa píše:
Tak
Nehodlám tu obhajovat pořát dokolečka můj osobní důvod proč a jak to chci zvládnout. To je snad moje věc.Do médií jsem osobně psala(Prima, Nova, ČT, redakce 168hodin) dokonce i do prezidentské kanceláře - nikdo mi dodnes neodpověděl.
Si taky rikam, ze ti nejak nikdo porad neodpovida, i kdyz diskuse uz je hodne dlouha
Tak ja to zkusim…
V UK ziju od studii, bakalare mam z Cech a magistra z UK, obe jedny z nejlepsich skol. V Cechach spokojenost, v Anglii podle me dost uboha uroven. Skolstvi obecne uz od zakladky je tu pekne na prd, pokud nemas na to, abys poslala dite do soukromych skol, ty jsou na hodne dobre urovni. Tohle si mysli vsichni cizinci, co se tu s nimi znam, i spousta mistnich.
Zdravotnictvi je o dost horsi nez v Cechach. Kdyz jsi zamestnana, automaticky se ti strhava neco jako zdravotni a socialni pojisteni. Zdravotnictvi je jako skolstvi, ti co na to maji, jedou v soukromym systemu, a ten je dobrej (vetsinou. Ne vzdy. Uz jsem tu nekde psala o zazitku s porodem, sla jsem soukrome, a bylo to docela desny i tak). Statni system je zadarmo, ovsem k odbornikovi te obvodak posle jen pokud jde o zivot, jinak se setri. Jinak treba mimina se tu prohlizi po sestinedeli a pak az za rok, tak pro ukazku…
Co se prace tyka, shani se ted tezko, asi stejne tezko jako v Cechach. Ale samozrejme zalezi, jakej mas obor atd, to se neda moc generalizovat. Nezamestnanost je tu dost velka. Navic se hodne pozaduji reference od predchozich zamestavatelu a obecne firmy preferuji mistni lidi, je to min vyrizovani a vetsi jistota. Reference si ale prinejhorsim muzes domluvit i v Cechach.
Co se bydleni tyka, tak myslim, ze napr. prodavacka si muze dovolit lepsi bydleni v Cechach nez v UK. Ale to spis tak hadam. Ale co je dost podstatny, je to, ze pokud jsi ve vetsim meste, tak MIN PENEZ = BYDLENI V HORSI CTVRTI = MIN BEZPECI, O HOODNE HORSI SKOLY atd. To je realita zapadniho sveta myslim, a neco, co treba v Cechach moc neplati. Tady opravdu v nejhorsich ctvrtich existuji bezne gangy. Ne vsude, ale clovek musi dat pozor, kam se vlastne stehuje. Zvlast s detma.
Takze pokud sezenes praci, automaticky jsi zaregistrovna na socialnim, zdravotnim pojisteni, dane apod. Kdyz budes shanet bydleni, muzou chtit taky zaruky a / nebo reference, tak to se musi nejak vymyslet podle situace. Jinak bych davala pozor, kde budete bydlet, kvuli skolam. Vybirat si muzes jen z urciteho okruhu a na ty nejlepsi jsou obrovsky fronty.. Takze neni neobvykly, ze o misto zadas uz po narozeni ditete.
Tak snad jsem trochu pomohla, kdyztak SZ. ![]()
Jo jeste jsem zapomnela na national insurance. To je neco, co si musis zaridit, ale normalne se to zarizuje az po sehnani prace. Je to neco jako identifikace na dane apod. Ale s tim ti poradi v praci.
Kdyz umis tak dobre anglicky tak bych zacala rozesilat CV po pracovnich nabidkach, registrovala bych se na ruznych portalech a reagovala na ruzne inzeraty. Mrkni na
www.gumtree.com
www.totaljobs.com
www.monster.co.uk
Nezamestnanost je ted docela velika a lidi berou co se da. Takze i na nizsi pozice se hlasi manageri a podobne. Jak psala Kockodanka, hodne se preferuji mistni lidi, i kdyz to zavani diskriminaci. Hodne se tady da na reference od predchozich zamestnavatelu. Bez UK praxe se prace hleda velmi tezko. Praxi z CR vetsinou moc neberou. (aspon takova je moje zkusenost). Musis necim zaujmout, nabidnout neco co mistni clovek nemuze nabidnout.
Jakmile si najdes praci tak kontaktuj jobcentrum a domluv si schuzku ohledne national insurance number. Potrebujes ho pro personalni do prace na odvadeni dani a national insurance contribution. Nez ho ziskas budes na emergency tax code. Tato schuzka se domlouva bud kdyz uz mas praci nebo kdyz muzes prokazat ze aktivni hledas praci. tj emaily nebo dopisy o odmitnuti nebo neuspeni na danou pozici o kterou jsi se uchazela.
Dalsi vec je bankovni ucet v UK. Je to dost zakladni vec, bez ktere se neobejdes. Ale bohuzel se jedna o zacarovany kruh. Na vyrizeni uctu potrebujes proof of address tady v Anglii. Muze to byt bud nejaky bill (gas, electricity, council tax atd..) nebo nejaky uredni dopis s uk adresou. Ja to vyresila tak ze jsem si vymenila cesky ridicak za anglicky. Tam ale potrebujes nekoho kdo by ti ten formular podepsal, napsal ze te zna (tusim) vice jak tri roky a da sve kontaktni udaje. Na to ale potrebujes mit nejakou uk adresu, muze to byt i toho clovek, ktery ti to podepisuje. S uk ridicakem jako proof of address ti uz ucet zaridi bez problemu.
Dalsi moznost je dopis od zamestnavatele a pracovni smlouva. S tim by ti meli ucet otevrim bez problemu.
Bydleni je hodne drahe. Ze zacatku budete muset do share housu, protoze na pronajem vlastniho maleho bytu je potreba zaruka od predchoziho pronajimatele nebo dobry credit check. Ani jedno mit nebudete. Takze pres agenturu to nepujde. Opet zkus gumtree.com tam je spousta inzeratu. Vetsinou chteji 2mesicni vratny depozit. V tomto pripade budete platit asi najem all inclusive. Ma to svoje vyhody, nemusis se o nic starat ale i sve nevyhody. Cim vice veci platis, tim mas lepsi credit check. A taky mas nejake ty bills s vlastnim jmenem a adresou, coz jsou dobre veci pro ruzne vyrizovani nebo kdyz si treba budes chtit vzit telefon na pausal atd…
Registrace na home office uz neni povinna.
Ja jsem do Uk prijela jako aupair a u rodiny stravila 3roky. Behem tehto let jsem chodila do skoly na angictinu a pak ucto. Diky kurzum na ucetni program, jsem ziskala soucasnou praci. Proste jsem umela a nabidla neco co ostatni uchazeci nemeli. I kdyz jsem mela prelozeny diplom z VOS tak se na nej ani nepodivali.. Praxi z CR nebrali v potaz vubec. Stejnou zkusenost ma i manzel, ktery dela v IT. Prelozeny diplom z VS jen prehlidli, dulezite byly certifikaty ktere si pak tady udelal.
Ale zalezi v jakem oboru se ches pohybovat. Kamaradka jako zdravotni sestra pracuje v nemocnici a te zdravotni skolu uznali i kdyz se ale dale vzdelava..
S praci je to taky zacarovany kruh. Cim vetsi mesto tim vetsi moznost najiti prace, ale zase vysoke zivotni naklady. Male mesto, vesnice mas nizsi zivtoni naklady, nizsi mzdy ale zase mene nabidek a bez auta se vetsinou neobejdes. Ja teda muzu psat jen za Londyn a ten je opravdu hodne drahy. Ale i Bath nebo Brighton jsou draha mesta.
Zdravotni pece je tady zadarmo ale jeji uroven mirne pokulhava. Pokud nepotrebujes lekarskou peci nebo to neni nic akutniho tak se to da. Jakmile ale potrebujes, tak cekas a cekas… Ja teda nemam dobre zkusenosti se zdravotni peci v UK. Ted jsem tehotna ale rodin uz budu v CR.
Skolstvi, jak uz psala predemnou. Muzes si vybirat skolu jen v tom coucilu ve kterem bydlis. Mas to dane postcodem. Na dobre skoly je veliky zajem. A lidi se snazi lhat a jinak cachrovat s adresama jenom aby deti dostali na lepsi skoly do lepsi oblasti. Pak jsou z toho strasne afery.
Vyse najmu se taky odviji podle oblasti. V tech horsich je najem nizsi,ale horsi skoly, gangy na ulicich a nebezpecno v noci… Tak radeji zaplatit torsku vice a bydlet v klidnejsi oblasti, kdyz na to jsou penize.
uz me vice nenapada. Kdyz tak se ptej nebo SZ.
My sice žijeme v Dublinu, ale moc se to od UK neliší…
Jsme tady 3 roky, asi jsme měli štěstí, já měla práci hned…
Nejdřív jsme si pronajímali domek napůl s bulharskou rodinou, pak jsme se přestěhovali do zatuchlé garsonky (ale zase jsme tím hodně ušetřili) a teď už rok a půj bydlíme v novém a krásném 3+kk v přístavní části centra Dublinu, nájem 1100 euro ![]()
Máme 10 měsíčního prcka, ale UM, plíny a hlavně oblečení jsou tady hodně levné. I pro sebe nakupuju v Primark, je i v UK a vyhovuje mi to.
Celkově na nájem, tv, internet, elektriku (účet chodí každý druhý měsíc)pojištění auta, jídla atd.dáme cca 2000 euro. Za vodu se tady neplatí, jen elektrika na ohřev teplé.
Myslím, že odejít do ciziny bez dítěte je jednodušší. Já tedy našeho rozhodnutí nelituji, protože za 5 let v Praze jsme nikdy neušetřili tolik co tady. ANO, platíme větší nájem, ale máme 4× větší plat než v Praze. Já jsem tady našla práci hned, sice jako blbá servírka, ale za (s dýškama) skoro 2500 euro měsíčně. Manžel nemohl najít práci 9 měsíců, tak zatím chodil na kurzy. Byli jsme úplně v pohodě jen s mojí výplatou, do půl roku jsme splatili kreditku v čr, kontokorent atd. a koupili si ojetý auto. To by v čr asi z jedný výplaty nešlo…
Do čr jsme lítali jednou za půl roku, teď s prckem každé 3 měsíce. A vracet se nebudeme ![]()
Hurááá
To je přesně ono ![]()
A jak poznám tu „dobrou, bezpečnou“ čtvrť? ![]()
Haha, to je dobra otazka. Ja bych v miste chvilku pobyla a porozhlidla se, a pak uvidis sama… Poptas se, uvidis mistni obyvatele, to, jak vypadaji domy.. Jinak co se Londyna tyka, tak pro zacatek bych se velkym obloukem vyhla Hackney, Brixtonu.. Jinak blby je to, ze konkretne v Londyne je to otazka rozdilu treba dvou ulic, a hned jsi nekde jinde. Treba Notting Hill je toho dobrym prikladem. Nektery casti jsou desne drahy a fakt moc hezky, no a v jinych… Treba kamoska pred rokem videla rvacku gangu, kde strelili mladyho kluka.
Ahoj
![]()
Londyn Ti vubec nedoporucuji a ani Manchester Liverpool a podobne,pokud by manzel musel kvuli praci,tak lepsi zit nekde okrajove a on aby dojizdel
dobra ctvrt se pozna podle ruznych tabulek,da se najit kriminalita v ruznych oblastech,prumerne ceny najmu,
kazda skola ma na netu sve hodnoceni
kde je obchod Waitrose,tam je vetsinou i dobra ctvrt,
jestli mas Skype,tak mi ho posli a probereme to vice,ted jsem nemela cas cist ani celou diskuzi
My jsme ve Wales a je to tu mnohem prijemnejsi nez v Anglii,tam se mi moc nelibilo