Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám to podobné, musím zaměstnat hlavu. Včera mi i psycholožka ukázala jedno cvičení, které mám dělat, když přijde můj stav. Chci si i udělat na každý den plán, co budu dělat. Zatím ale jen úvaha, pořád jsem hrozně únavena a nic se mi nechce. Od víkendu mě bolí střídavě hlava, jak kdyby mi měla vybuchnout.
Nejvíce asi úklid, procházky, zkrátka něčím se zaměstnat, ale někdy je to těžké ty víkendy nebo když prší. Teď ma být hezky celý týden tak to člověka taky nabije. Dnes je to 7 dní, včera jsem začala i snídat normálně, předtím jídlo jedno večer až, dneska jsem si dala i kávu ( bez kofeinu), prý by to nemělo mít vliv na léky. Hlavně hořčík taky pomáhá, ja mam bisglycinát s b6 pomáhá na relaxaci a psychickou pohodu.
Neboj bude to dobrý
a kdyby to nějak nezabiralo, tak asi řešit s doktorem. Ale je super, že u psycholožky dobrý. Moje ma dovolenou tak až po 9.9 se budu objednávat.
Hezký den ![]()
Tak to máme asi všechny stejně. S tím jídlem taky bojují, zhubla jsem 8 kg a už tak jsem byla hubená, ale dnes jsem taky snídala
. Jinak hodně piju kávu, vadí ten kofein? To mi ani nedošlo.
@Sára126 píše: Více
No mě například vadil u Lexaurinu asi pred měsícem a půl, to sem ho brala na začátku 5 dní 3× denně než jsem šla k obvodnímu, nikdo mi neřekl, že kofein rychle metabolizuje léky. No a ja si ráno dala kafe normální a pak jsem dostala takovej záchvat v ten den. A pak čtu na netu, že kofein rychle metabolizuje léky a člověk může citit zvýšenou úzkost a nespavost. Takže od té doby piju radsi kafe bez kofeinu Lavazza Decaffeinated. A u AD je to stejné taky jsem četla, ale každý prý reaguje jinak. Ale nesmí se to prý přehánět s tím kofeinem. Ja radsi vůbec po jediný zkušenosti.
@Anonymní píše: Více
Takže nepiju černý čaj, zelený čaj ani normální kafe. Piju Magnesiu neperlivou a k tomu přidávám ještě tablety ten hořčík bisglycinát, žádný energy, limonády ani kola kolu. Ja zhubla 11 kg od 15.7 do teď mela jsem 75 kg a ted mám 64 kg.
Kofein může mít několik vlivů, pokud se užívají antidepresiva, a tyto účinky se mohou lišit v závislosti na typu antidepresiva a individuálních reakcích. Obecně platí následující:
1. Zvýšená úzkost: Kofein je stimulant, který může zvyšovat úzkost, nervozitu a napětí. U osob s úzkostnými poruchami nebo depresí, kteří užívají antidepresiva, může kofein tyto příznaky zhoršit.
2. Narušení spánku: Kofein může ztížit usínání a zhoršit kvalitu spánku. Nedostatečný nebo nekvalitní spánek může ovlivnit účinnost antidepresiv a zhoršit symptomy deprese.
3. Ovlivnění účinnosti antidepresiv: I když většina antidepresiv není přímo ovlivněna kofeinem, stimulující účinky kofeinu mohou ovlivnit některé vedlejší účinky léků, jako je zvýšená nervozita nebo třes.
4. Možné lékové interakce: U některých antidepresiv může kofein ovlivnit metabolismus léků. Například léky, které se metabolizují v játrech, mohou mít své hladiny v krvi ovlivněny stimulujícími účinky kofeinu, i když tento efekt je většinou minimální.
5. Změny v chuti k jídlu a metabolismu: Kofein může ovlivnit chuť k jídlu a metabolismus, což může mít vliv na celkové zdraví a pohodu, což může nepřímo ovlivnit antidepresivní terapii.
Zdroj: Chat GPT
Ahojte holky,
prosím o radu. Od víkendu mě střídavě bolí hlava, panadol, paralen nepomáhá. Dnes hlava extrémně bolí, vzala jsem si dovolenou, byla jsem i venku, ležím, ale ta hlava mi snad vybuchne. Myslíte, že to může být Zoloftem? Doktorka má do konce týdne dovolenou, tak se nemám koho zeptat.
Moc děkuji
@Sára126 píše: Více
Mě taky bolí hlava, ale ne tak hrozně. Já teprve 8 den escilopram. Hele ja měla poprvé sertralin a to se nedalo a ten Zoloft je sertralin, musela jsem přejít na escilopram. To me hned první dny 10× větší úzkosti, silné bolesti hlavy, třes, pocit dušení, bála jsem se i napít atd. Kdyby to bylo nejhorší zajdi si normálně na pohotovost, když tam doktorka není. Sice zaplatíš 90 Kč, ale oni ti poradí nebo ti něco dají na bolest hlavy, co můžeš na AD.
Neboj se, brzy se to zlepší
může to být tim Zoloftem nebo můžeš byt i nachlazená třeba, mě boli hlava i když mam jen zánět dutin.
Oba léky, Elicea (escitalopram) a Zoloft (sertralin), jsou velmi účinné při léčbě úzkostně-panických poruch a oba patří do skupiny selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Je však obtížné jednoznačně říci, který z těchto dvou léků je „účinnější“, protože účinnost může záviset na individuální reakci pacienta.
Escitalopram (Elicea):
Sertralin (Zoloft):
V klinické praxi mohou oba léky dosahovat podobné úspěšnosti, ale individuální rozdíly v reakci na léčbu mohou znamenat, že jeden z nich bude pro konkrétního pacienta účinnější. Lékař obvykle vybere lék na základě anamnézy, přítomnosti dalších zdravotních problémů, reakce na předchozí léčbu a dalších faktorů. Pokud jeden lék nefunguje nebo způsobuje nežádoucí účinky, může být zvažována změna na druhý.
Jen tak pro info ![]()
Jo na ten kofein bacha.. Ja po nem mela dost uzkosti, nez jsem prisla na to, ze je to tim kafem, musela jsme ho omezit..
@Kacatko1986 píše: Více
Přesně ja jsem na to přišla taky až déle, že to je tím kofeinem, teď mam kávu bez a chutná stejně, stejně ten kofein mě spíš uspával než aby ne nabudil. Mě to nikdo na pohotovosti neřekl a to mě napsali Lexač a ja si pak ráno dala normální kafe a pak sem se divila jak mi bylo blbě a nemohla sem v ten den ani do práce, měla jsem záchvaty 2 v ten den.
@Anonymní píše: Více
Hele ja jsem treba takhle prisla nahodou na to, ze se mi chvilkove zhorsily uzkosti kvuli tomu, ze jsem zacala cvicit… Sport by paradoxne mel pomahat na psychicke problemy, ale u me to melo prechodne opacny efekt.
Zacala jsem chodit ob den do fitka a kdyz jsem to probirala s psychiatrem, tak mi potvrdil, ze jak to pro telo byl sok a nahla vyssi zatez, tak to taky muze prechodne muj psychicky stav zhorsit…
![]()
Holky,
tak dnes 20. den Zoloft a bohužel to moc nedávám. Pořád si říkám, jak poznám, že už to alespoň trochu zabralo. Pořád se mi chce brečet, hlava jede, vše se ve mně svírá a říkám si, že už to snad nemá konce. Reaguji podrážděné, pak v klidu, pak brečím, den skoro nejím, pak zase sním plno sladkého.
Vím, že musím ještě vydržet, ale kdybych alespoň nebrečela. Je mi už ze mě smutno, že to nedokážu lépe zvládat a říct si dost trápení, třeba to k něčemu je a bude ti takto lépe.
A to mě jen tak něco kdysi nepoložilo, vždy jsem všemu čelila a teď se nepoznávám.