Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní: já beru Asentru, dávku změněnou nemám. Spíš pořád doufám, že je to jen propad, přišlo to s MS, je mi líp než když jsem AD začínala brát, ale furt to není úplně ono.
Já jdu k doktorovi v úterý, ale bojím se, nedokážu si teď představit měnit léky a začínat znovu, na to už nemám sílu.
@Míšáneček Ahoj, ja jsem měla taky Asentru, ale nevydržela jsem. Mám diag. Úzkostně panická porucha jenom. Bylo to na mě moc silný ta Asentra. No tak jestli je MS, tak to jo. Každopádně tě chápu, že nechceš měnit. Ale já měla změnu na Eliceu 10 mg z Asentry 25 mg a nic mě pak nebylo krom průjmu. Asentra je krom úzkostí dává na úzkosti s OBC a PTSD, tak nevím co přesně máš za diagnózu. Tak uvidíš jestli to bude dobrý
Hodně štěstí ![]()
Ona ta MS byla před 14-ti dny, tam nastal propad, který se od tý doby tak nějak drží. Jak říkám, není to tak strašné jako na začátku, ale úplně dobře mi není.
Fakt? Já se právě bojím, že když budu měnit AD, přijdou zas všechny nežádoucí účinky. Furt doufám, že si to ještě sedne, že to chce prostě jen čas… Vlastně mě nejvíc trápí ten sluch, to ostatní prostě lepší je.
Diagnózu mám - úzkosti, OCD a panické ataky.
Moc děkuju. Moc bych si přála, abych se prostě vzbudila, zase normálně slyšela a vše bylo ok.
@Míšáneček Pokud máš problémy se sluchem, tak by se nemělo ignorovat. Jsou i jiná typy AD, myslím, že Escitalopram je psán také na OCD. No ano, myslim, že to bylo tím, že jsem měla 25 mg a pak už jenom 10 mg. Beru ještě na noc jiná AD. Ale já nemám OCD no, to se dávají vyšší dávky u OCD i u escitalopramu. Max. je 20 mg.
Já tě úplně chápu, že máš strach, ja se tu nedivím
držím ti moc palce, aby to bylo lepší ![]()
Já pořád doufám, že je to nežádoucí účinek a nebo že jsem si to jen vsugerovala… Mám totiž největší strach ze zbláznění a někde jsem si přečetla že změnou sluchu začínají ty hodně závažné psychické nemoci a od té doby ten sluch pozoruji…
A moc děkuji ![]()
Já v podstatě diagnózu přesnou ani nevím, byla jsem jen u praktické doktorce, která mi napsala Zoloft, beru pořád 50 mg, beru 6. týden. Úzkosti, paniku mám po rozpadu manželství, zhroutil se mi svět, a to doslova. Myslela jsem, že už je to lepší, ale není. Dnes se taky necítím dobře, brečím a brečím. Chci fungovat, ale nějak mi to poslední dny nejde. Snad se to brzy zlepší.
Moc nám to všem přeji ![]()
Příspěvek upraven 19.09.24 v 09:52
@Sára126 zkus té doktorce zavolat. Ono 50 mg je docela málo, třeba by pomohlo navýšení ![]()
@Míšáneček Ja jsem měla taky strach, že se zblázním ze začátku. Ono to hodně dělá, když si někde něco přečteš, to se mi taky stalo a pak jsem měla větší strach. Co si ten sluch raději nechat vyšetřit, abys měla jistotu, že je to opravdu psychikou. Protože jako běžné vedlejší účinky u antidepresiv ( jsou ty nevolnosti, zhoršení úzkosti, průjem, sucho v ústech, bolest hlavy, nespavost třeba ještě, to sem měla po ty Asentře já + dýchací potíže). Pak jsem si pravidelně kontrolovala přes hodinky trp, saturaci a měřila tlak, jsem měla strach, abych ještě nezkolabovala. Nejhorší byly ty ataky ale to mi všechno začlo jak brácha umřel (sebevražda), ale je to už výrazně lepší s tou Eliceou po měsíci skoro bez jednoho dne.
Tak uvidíš, snad to bude dobrý a kdyby ne, určo to řekni dr. aby si se zbytečně netrápila ![]()
@Míšáneček
No už ze začátku mi praktická řekla, že pokud úzkosti budou přetrvávat, tak bych už musela k psychiatrovi. Zkusím ještě třeba týden vydržet a pak uvidím. Upřímně už ani nevím, jak bych se měla cítit.
A ty bereš jakou dávku?
Anonymní: no právě, já pořád četla o psychozách, schizofreniích a pak se pořád pozorovala jestli nemám to nebo to… dnes už se o tom snažím nečíst, ale asi jak jsem to často hledala, tak to na mě furt vyskakuje - jakože ať zadám jakýkoliv příznak, hned mi to najde nějakou takovou nemoc.
Tak já slyšela hůře už před antidepresivy, to je pravda, jen jsem se toho nebála. No zkusím to v úterý probrat s psychiatrem.
Já právě měla celodenní úzkosti až paniky, nechutenství, nemohla jsem spát, byla jsem furt mimo, hodně rozostřený zrak, bolela mě hlava, pálilo tělo… to vše nějak ustoupilo, paniky jsou minimální a krátké, takže bych řekla že to zabírá, ale ty uši jsou prostě divný. Ale jak říkám, já se na ten sluch extrémně soustředím…
To co jsi zažila muselo být strašné a je mi to moc líto
.
Jsem ráda, že ti elicea zabrala ![]()
@Sára126 jo takhle. A ty k psychiatrovi nechceš? Tomu, že ani nevíš jak by jsi se měla cítit rozumím, taky si teď kolikrát říkám jak to vlastně vypadalo, když jsem se dřív cítila “normálně”.
Já beru asentru a beru 100 mg. Na 50 mg jsem vysazovala. Nejsem lékař a nemůžu radit, ale co jsem tak načetla v diskuzích, tak ta 50 je právě spíš už dávka, když se snižuje, vysazuje a nebo na dlouhodobé udržování - tak mi to přijde docela málo.
@Sára126 Sari, tak to se divím te tvé doktorce, ja to řeším taky s obvodním a mě normálně vyměnil antidepresiva bez problému ani mě o žádným psychiatrovi neříkal. A vždycky se mě ptá jak mi je a je moc hodnej.
Co psychiatr tam půjdeš a taky ti napíše jen léky. Ono někdy je třeba vyzkoušet víc druhů než se zjistí který sedne.
Pokud nemáš OCD ani PTSD ( noční můry, flashbacky, vyhýbání se místům), tak se divím ze ti dala na začátku takovou bombu. Obě SSRI (escitalopram a sertralin) jsou účinné, ale rozdíl je v tom jak na ně člověk reaguje. + sertralin když jsou v tom ty PTSD na to už escitalopram většinou nestačí.
Jinak asentru beru po druhé a když mi jí doktor nasazoval, řekl mi, že kdyby nezabrala, budeme měnit na velaxin. Co jsem ale četla, tak velaxin nechci, blbě se pak vysazuje a není vhodný v těhotenství…
@Míšáneček Děkuji
Ja taky, páč bych se na ty Asentře asi zbláznila úplně. Nejsem doktor, ale o lécích jsem si načetla hodně, tak taky moc nemůžu radit. Jen z netu co si čtu @Sára126 Sari drž se ![]()
@Míšáneček
O psychiatrovi budu uvažovat, vydržím ještě do ukončeného 6. týdne braní Zoloftu.
Uvažuji i o nějaké terapeutické skupině, uvidím.