Až budeme staří...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
40430
8.8.19 17:43
@Nimie píše:
@sirikit @free333 speciálně pro vás dámy, které neudrží pozornost ani na jednu větu od začátku do konce… napsat něco a pak to samé vyčítat jiným není bohužel ani obveselující ani vlastností „diskuze“ (když už jsi nám tu tak pěkně ocitovala wikipedii, @sirikit), většinou se tak projevuje spíš troll. @free333 trápit se diskuzí na emiminu je dost uhozené, trochu zvláštní že tě to vůbec napadlo. Děláš to běžně? A nehrabe ti z toho? :kytka:

Nimie, opravdu nemusíš zbytečně trápit a přehřívat svůj malý mozeček a pokoušet se přemýšlet o tom, zda mi hrabe anebo nehrabe, opravdu to není nutné, ale samozřejmě děkuji za zájem, jsi hodná… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75877
8.8.19 18:34
@Nimie píše:
@sirikit @free333 speciálně pro vás dámy, které neudrží pozornost ani na jednu větu od začátku do konce… napsat něco a pak to samé vyčítat jiným není bohužel ani obveselující ani vlastností „diskuze“ (když už jsi nám tu tak pěkně ocitovala wikipedii, @sirikit), většinou se tak projevuje spíš troll. @free333 trápit se diskuzí na emiminu je dost uhozené, trochu zvláštní že tě to vůbec napadlo. Děláš to běžně? A nehrabe ti z toho? :kytka:

Nimie, ty máš nějaké problémy? :think: :think:
Je až neuvěřitelné, jak moc tě dokáže rozrušit obyčejné vlákno na diskusním serveru. 8o
Pokud máš skutečně stařičké bezmocné rodiče a současně malé dítě, o něž nedokážeš skloubit péči, nic si nevyčítej, přiznej si, že na to nemáš a staříky deponuj do sociálního zařízení, když to nejde, prostě to nejde. :nevim:
A pokud se tě problematika na rozdíl od některých z nás ostatních netýká, bude nejjednodušší se nadále neztrapňovat planým teoretizováním - protože nevím, jak ostatní, ale já se za Tebe už několik stránek docela iracionálně stydím :oops:, jakkoli s tebou Bohudík nemám nic společného.

Zlatá @Božislava :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
8.8.19 20:10

@sirikit takže už jsi chytla význam toho pojmu? Aspoň že tak :kytka: štěkáš naprosto zbytečně, fakt ;)

Příspěvek upraven 08.08.19 v 20:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
8.8.19 20:10
@free333 píše:
Nimie, opravdu nemusíš zbytečně trápit a přehřívat svůj malý mozeček a pokoušet se přemýšlet o tom, zda mi hrabe anebo nehrabe, opravdu to není nutné, ale samozřejmě děkuji za zájem, jsi hodná… :kytka:
:mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80179
9.8.19 11:11
@sirikit píše:
Právě právě. ;)
Když si lidé do příspěvků jiných projektují svou vlastní dojmologii, diskutuje se těžko.
Přišlo by mi fajn, kdyby ti skutečně pečující napsali svoje vlastní postřehy, vychytávky (nemyslím, že kdo u péče nejvíc trpí, pečuje nejlépe) a trable, se kterými bojují - a ti, kteří nepečují, zase to, proč pečovat nechtějí/nemůžou a jak se případně chystají na své vlastní stáří v různě vzdálené budoucnosti.
Opakovaně jsem psala, že neodsuzuju nikoho, kdo by péči o své staříky z jakýchkoli důvodů nedal, nicméně úplně nevím, jestli vzájemné utvrzovaní v tom, kdo to má jak těžké, diskutujícím nějak reálně pomůže. :think: :roll:

Problém je, že na stáří člověk ty názory hodně změní. Taky říkám raděj DD než jim být na obtíž, ale už mne ta představa začíná dost děsit. Pár těch domov jsem navštívila při práci a není to zrovna to, co si představuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
9.8.19 11:35
@inkakřivák píše:
Problém je, že na stáří člověk ty názory hodně změní. Taky říkám raděj DD než jim být na obtíž, ale už mne ta představa začíná dost děsit. Pár těch domov jsem navštívila při práci a není to zrovna to, co si představuji.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75877
9.8.19 12:07
@inkakřivák píše:

Právě právě.
Proto se snažím svoje vlastní stáří řešit už co možná preventivně, nějakej ten finanční polštář, vlastní, nezadlužené, zrekonstruované senior friendly bydlení, udržovat se ve formě fyzické i psychické… a doufám, že se ten nahoře moc hlasitě nesměje. :?

Z toho, co jsem různě po pečovatelácích viděla, jsem si jistá, že sama pro sebe si podobnou instituci, pokud to nebude nezbytně nutné, opravdu upřímně nepřeju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80179
9.8.19 12:12

@sirikit Taky tak. Jenom - nedávej si do koupelny sprchovou vaničku Netušila bych, co to bude dělat mé špatně pohyblivé mamince za potíže. Chodila jen s chodítkem a dostat ji do sprchy byla bitva. Bála se. Takže my vaničku vyhodíme a nebude nic, jen vyspádovaná podlaha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4470
9.8.19 12:13
@inkakřivák píše:

Přesně tak. Ten, kdo viděl DD jen zvenku, může tvrdit jak tam na stáří půjde. Já jsem DD viděla několik a fakt bych raději dožila doma. Péče je drahá, sester je málo, nestíhají, staříci třeba mají na den omezený počet plen, takže když se jim „zadaří“ víckrát, mají smůlu, když vyžadují častější pozornost personálu, jsou tlumeni léky… Fakt se tam s nimi nikdo moc nemaže. Společenský program, dílničky, koncerty a jiné starndičky jsou obvykle pro ty, co si tam dojdou po svých, ostatní hledí na pokoji do stropu, či do televize. Takže fakt žádná idylka a spokojení stařečci. To je spíše hodně velká výjimka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75877
9.8.19 12:36
@cverunka píše:
Přesně tak. Ten, kdo viděl DD jen zvenku, může tvrdit jak tam na stáří půjde. Já jsem DD viděla několik a fakt bych raději dožila doma. Péče je drahá, sester je málo, nestíhají, staříci třeba mají na den omezený počet plen, takže když se jim „zadaří“ víckrát, mají smůlu, když vyžadují častější pozornost personálu, jsou tlumeni léky… Fakt se tam s nimi nikdo moc nemaže. Společenský program, dílničky, koncerty a jiné starndičky jsou obvykle pro ty, co si tam dojdou po svých, ostatní hledí na pokoji do stropu, či do televize. Takže fakt žádná idylka a spokojení stařečci. To je spíše hodně velká výjimka.

Vidím to přesně stejně a proto sem píšu to, co píšu. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75877
9.8.19 13:52

Dopředu se omlouvám za delší sluníčkářskou myšlenku, odpusťte pošetilé. :oops: :oops:
Celkem často tu píšu, že mám tři westíky, z toho jednoho vážně nemocnýho kardiaka.
Obrovský srdce, voda na plicích, původní prognózu dožití přetahuje už o dva a půl roku.
Věřím, že hlavně proto, že jsem ubrečená, že mi Ker umře, koupila před víc než dvěma roky štěně.
Psi si kolektivně blbnou v domě s velkou zahradou, na kterou si můžou běhat dle vlastního uvážení - a kardiak se radostně belhá pro jídlo a pamlsky, hlídá, vyvrčuje si štěně a občas užasle sleduju, že si jak děcko hraje s medvídkem. 8o
Ten pes je na světě rád, je ve svojí rodině a na umírací jámu zjevně ani nepomyslí. :srdce:

Fakt si myslím, že s důchodcema je to podobně.
V důchoďáku jsou v čistotě, dostanou najíst a můžou si i vybarvovat omalovánky, aby něco dělali. Kontakt se svými lidmi o návštěvách, když mladí uznají za vhodné - a vždycky je to jenom návštěva.
Já mám nepochybnou výhodu toho rodinného domu, o tom žádná.
A nějakou chvíli mi trvalo, než mi doklaplo, že starouše musím nechat dělat, co jenom zvládnou, i když sama bych si to udělala mnohem rychleji. Když tu měla máma svoji maminku, vysloveně jí vymýšlela práci. Loupat jabka na štrůdl, párat starý šaty…
Sama by to měla daleko rychleji, ale babička byla při tom nemotorným párání starých hadrů svými artrotickými prsty v kuchyni, kde byli všichni a probíralo se kde co, normálně šťastná.
Takže já s našima dělám to samý. Bábina by vůbec nemusela mít svoje tři slepice, já na tom dvorku hodlám mít ve výhledu krásnej dřevník a celej ten posrr… dvorek mi jde na nervy. :cert: :cert:
Ale neřeknu to a nechám ji, potože ona se třikrát denně musí vybičovat k těm slepicím o berlích zajít. Je s nima šťastná, povídá si s nima jak s děckama. :mrgreen:
Nebo rodiče prosím, jestli by mi mohli z okna od PPLáka vzít balík: "Vůbec nevím, jak bych to bez vás dělala.. :nevim: :hug: " Snadno bych to dělala, ale táta má službu u okna celý dopoledne, číhá na PPLáka a nemůže dumat, kde ho co bolí.
Totálně žijou pro pravnučku - a jsou schopní být opření o ty svoje berle, 80ti letí, vážně nemocní staroušové, mezi nimi matračka, na ní skáče vnučka, oni ji drží každej za jednu packu a všichni se řehtají. :mrgreen: Já ostražitě hlídám, kdy už budou utahaní, abych ji včas odlákala jinam - ale oni pro tyhle chvíle žijí a pak mi vždycky do další návštěvy dcery vyprávějí, co malá říkala a jak jim dala pusu. :* :dance:
Teď mi bude firma dělat plot - a naši mi chtějí půlku zaplatit.
Vůbec ty peníze nepotřebuju - a jako jedináček ostatně stejně jednou zdědím, cokoli po nich zůstane na účtech. Jenomže oni nutně potřebují ten pocit rozhodování, důležitost investora, bude to způlky jejich plot!! 8) 8) Takže sklapnu a hezky poděkuju. :kytka:

Milion takovýchhle drobností. Naši důchodci nemají události v rodině zprostředkované, drží prst na tepu doby a v přímým přenosu sledují, kdy si synek koupil motorku, že mění práci, já mám novou barvu vlasů a je potřeba ostříhat břečťan. :think: :nevim:
Nějak si myslím, že nevzít jim co nejdýl tohle je pro jejich vůli k životu o dost důležitějí, než kvalita praktické péče.
Ona se fakt dá spousta věcí objednat a usnadnit (díky Inko za ten tip se sprchovou vaničkou :hug: ). Ale osobně by mě skutečnost, že doteď jsem neomezeně rozhodovala o svým životě - a najednou jsem nepotřebná babka rodině na obtíž, zabil dřív, než Parkinson s Alzheimerem dohromady. :(

Konec sluníčkářské úvahy. :andel: :jazyk:

Příspěvek upraven 09.08.19 v 14:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80179
9.8.19 13:58

@sirikit já přidám jedno - oni hlavně chtějí být potřební. Nechtějí žít na nějaké milosti. Jinak ti podepisují všemi deseti. Ano, být doma a být platní. I když parou starý svetr, který k ničemu není. Ach jo, jen kdyby tu byli.
Ta vanička nás fakt nenapadla, na madlo a sedacku a madlo u WC člověk myslí, ale že je problém i tohle, to jsem nevěděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LydiaD
9.8.19 14:10

@inkakřivák @sirikit
Holky jste mě teď rozsekaly…
Jak já bych chtěla svoje rodiče zažít jako staroušky.
Ufff. Normálně mám na krajíčku. Čtu si to tady celou dobu, jenom jsem to nechala bez komentáře.

@Nimie
Myslím, že i Ty máš v dost věcech pravdu.
Zvláštně se se @sirikit míjíš, ale kývu i Tobě.
Páč @sirikit má opravdu „jenom“ péči o rodiče.
Není to klasická sendvičová generace.
To je moje kamarádka, která má děcka obě do 5-ti let a rodiče jejího manžela mají oba nad 80 let a začínají první problémy.
Zatím to jde, ona je doma, ale za 2 roky má jít do práce, rodiče bydlí sice ve stejném městě, ale na druhém konci.
Jak budou zvládat ráno školky, školy, práci, vyzvedávání děcek, dělání úkolů, vození na kroužky, nákupy sobě a starouškům a ještě nějakou péči, až si nikam sami busem nedojedou…to nevědí.
Zatím to jde a třeba to ještě hodně dlouho bude ok.
Ale je vidím jako klasický „sendvičáky“.

• Citovat
  • Upravit
31978
9.8.19 15:24

@LydiaD souhlas…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75877
9.8.19 17:14

@LydiaD Ale já sebemíň nerozporuju, že to je složitý.
Ale znáš mě - každá situace prostě má nějaké řešení.
Ta kamarádka má ještě dva roky na to, vymyslet, jak teda s rodiči naložit.
Nebo co by dělala, kdyby - a rovnou uvažovat nejhorší možnou variantu.
Tedy - co uděláme, když dědouš upadne a zlomí si nohu v krčku a do toho babička utrpí mozkovou příhodu.
Ono na tyhle nejhorší verze málokdy dojde, ale plánovač já na ně zkrátka myslím.
Sama mám dopředu vymyšleno několik možností, co udělám, až se stane to nebo ono.
Protože naši už se neuzdraví a já taky nemám na zahradě vrt živý vody.
I ten důchoďák je možné řešení, pokud to nejde jinak - ale je potřeba včas zajistit místo.
Rozumíš - pro mě je konstruktivní rada „nekupuj sprchovou vaničku, protože oni se jí bojí. Kup zvýšený hajzlikový prkýnko, nech namontovat madla na zdi, ať se mají čeho chytit.“
Tuhle jsme v jiným vláknu radili Evuline, jak si zažádat o příspěvek na péči o svého seniora.
Jsem starej praktik a jsou pro mě přínosné tyhle konkrétní rady, ne opakování jasný páky, že starat se o rodinu sebou nese trable. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová