Až budeme staří...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1543
2.8.19 11:02
@stinga píše:
ale - ten nemocný je většinou svéprávný - proces znesvéprávnění je dnes tak složitý a téměř neprůchodný - a pokud on dobrovolně do zařízení nechce, tak prostě zůstane doma

Tak ne vždycky je nemocný natolik nesoudný, že nechce… jinak jo, když se kousne, je to problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
2.8.19 11:11
@Nimie píše:
Jo takhle :mrgreen: mě přijde, že kolem sebe máme (minimálně co se týče těch 70+) zatím samé „ale nech mě, já jsem dospělý člověk, já si poradím“. Nevyleze schody, bolí kyčel, ale hlavně že si potáhne těžký nákup a nutně sama :zed:

Tak od má člověk prostě pocit, že už bude odepsanej, na životě mu nebude záležet atd. Ale i staří lidé si chtějí života užívat. V rámci možností. Máme tetu, která tráví čas od jara do podzima na chalupě. :nevim: Mohla by být v praze, kde jsou doktoři, výtah, obchod u nosu… Nechce.

Teď na té chalupě (v jiné budově, je to statek) bydlí mladí příbuzní, takže dohlídnou. Ale dřív tam byla kromě víkendů sama. Prsoět tam být chtěla a achce, i když lete do schodů půl hodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
2.8.19 11:13
@free333 píše:
Tady opravdu platí, kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody, že… ;)A babiček, které dožily v pokojíčku ve dvoupokojovém či třípokojovém bytě u několikačlenné rodiny jsem viděla spoustu…

zase ne všude je to reálné, máme 2+1 a je nás tady víc než dost :lol:. Nešlo by tady ubytovat další dospělou osobu :roll: V baráku ano, v bytě kde je plno si to představit neumím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 11:30
@Bábrdl píše:
Tak od má člověk prostě pocit, že už bude odepsanej, na životě mu nebude záležet atd. Ale i staří lidé si chtějí života užívat. V rámci možností. Máme tetu, která tráví čas od jara do podzima na chalupě. :nevim: Mohla by být v praze, kde jsou doktoři, výtah, obchod u nosu… Nechce.Teď na té chalupě (v jiné budově, je to statek) bydlí mladí příbuzní, takže dohlídnou. Ale dřív tam byla kromě víkendů sama. Prsoět tam být chtěla a achce, i když lete do schodů půl hodiny.

Ale jo, tohle zas dokážu pochopit. S tím nákupem jsem to spíš myslela právě tak, že už to má opravdu hodně těžké, v bytě musí do druhého patra, což samozřejmě vyjde, ale když k tomu vláčí dvě těžké tašky nákupu a pak si akorát stěžuje jak jí z toho bolí záda, tak to je nekonečný kolotoč - všechno sama - všechno špatně.

Jinak samozřejmě dokud je to o tom, že ten člověk si život opravdu užívat chce, tak taky nevidím důvod proč nutně odcházet do DD když si sám aspoň trochu poradí. Mě na tom vlastně nepřipadá vůbec nic až tak skvělého, člověk je v cizím prostředí, mezi tunou cizích lidí, nemá soukromí, klid a je to pekelně nemocniční. No a nebo je to trochu jako luxusní hotel, ale potom se tam taky za měsíc platí tolik, co spousta lidí nevydělá za měsíc.

Ten stav, kdy na životě nezáleží a je „odepsanej“ bych spíš vnímala právě u situace, kdy více méně neděláš nic jiného než že ležíš a necháváš se přebalovat. Ani si nemyslím, že by to nutně u všech muselo být zcela nesobecké ve smyslu „nechci vás zatěžovat“ jako spíš že ten pocit je prostě hroznej. Někomu to třeba nevadí nebo by mu to bylo jedno, ale pro spoustu lidí tohle už není život. Průšvih je spíš v tom, že když už to dojede do tohohle stavu, tak ten mozek dost často je natolik mimo, že racionálně si toho moc neuvědomuješ. Často i to vnímání reality je úplně mimo a kolikrát to začne ještě dřív než ten fyzicky omezující stav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
2.8.19 11:36
@Markéta80 píše:
zase ne všude je to reálné, máme 2+1 a je nás tady víc než dost :lol:. Nešlo by tady ubytovat další dospělou osobu :roll: V baráku ano, v bytě kde je plno si to představit neumím :lol:

Se z manželem nastěhujete do kuchyně a důchodce by šel do ložnice. Děti všechny v jednom pokoji.
Samé výmluvy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77042
2.8.19 11:40
@Netopirek píše:
Se z manželem nastěhujete do kuchyně a důchodce by šel do ložnice. Děti všechny v jednom pokoji.
Samé výmluvy :mrgreen:
že jeden bude spát na lince a druhý pod radiátorem, to by bylo, aby to nešlo vyřešit :mrgreen: a třeba 5 let tak žít
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
2.8.19 11:41

Postarat se o své rodiče je pěkné, zároveň představa, že zemřu doma mezi svýma.
Hodně ale dle mého záleží na stavu dotyčného, resp. jakou pomoc a péči potřebuje. Pokud je někdo nesamostatný a v podstatě potřebuje pomoct naprosto se vším, tak se nedá nic dělat. To bychom se starali jenom o své rodiče a nemohli mít vlastní rodiny. Prostě nebyl by čas a do práce se pak také nedá moc chodit. Viděl jsem to u tchýně, co skončila předčasně doma, neb její mamka už potřebovala stálý dohled. Naštěstí tchýně už měla aspoň odrostlé děti.

Ale věk, kdy mají lidé děti se stále zvyšuje a tak já osobně nechci viset na krku svým děckám na úkor jejich vlastní rodiny. Miliardy let jsme se nějak vyvíjeli a já bych byl teď důvodem pro ukončení té genetické linie a zamezil vlastním dětem mít svou velkou rodinu? Ne, děkuju :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77042
2.8.19 11:43

@Nimie senior, který dokáže chodit do schodů, tak to bych vůbec neřešila, ten nepotřebuje péči, jen výpomoc a o tom bych se ani nebavila, to je brnkačka
já řeším člověka, který kaká v posteli a moč mu jde do katétrového sáčku a nepostaví se na nohy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
2.8.19 11:45
@stinga píše: že jeden bude spát na lince a druhý pod radiátorem, to by bylo, aby to nešlo vyřešit :mrgreen: a třeba 5 let tak žít

Ne, do stropu by přivrtali háky a každý večer by si tam zavěsili hamaky :mrgreen:
Kazdovečerní houpání by bylo na zklidnění nervů super, ne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 11:45
@stinga píše: že jeden bude spát na lince a druhý pod radiátorem, to by bylo, aby to nešlo vyřešit :mrgreen: a třeba 5 let tak žít

no co, aspoň tam bude teplo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 11:47
@stinga píše:
@Nimie senior, který dokáže chodit do schodů, tak to bych vůbec neřešila, ten nepotřebuje péči, jen výpomoc a o tom bych se ani nebavila, to je brnkačka
já řeším člověka, který kaká v posteli a moč mu jde do katétrového sáčku a nepostaví se na nohy

Jasně, to souhlasím :) jsem tím spíš reagovala na Bábrdl jak psala, že nakonec spousta u nich v rodině stejně chce, aby se o ně člověk postaral. Tak že mi přijde, že mám kolem sebe samé tvrdohlavce, že i když jsou to takhle menší věci na výpomoc, tak často stejně přijde s tím, že to udělají sami i když to fakt není problém a jim by to fakt pomohlo. Ale to je vlastně ještě takový skoro až ideální stav když má důchodce sílu se hádat o to kdo to udělá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16975
2.8.19 11:58

Ten druhý vypadlý příjem - proč? Dá se zažádat o příspěvek na péči, sestřenice třeba má okolo 12tisíc + důchod babičky :nevim: šla do toho dobrovolně, protože jednak nechce nechat babičku na LDNce a jednak ji to zajistí stabilní příjem a muže se věnovat i dětem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
2.8.19 12:02

@chs.jasmin
A co když si důchodce nechá svůj důchod pro sebe? I tací tu jsou. Nebo důchod pokryje léky a potřeby důchodce?
Jsou rodiny kde dlouhodobé snížení příjmu o pár tisíc je fatální

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9492
2.8.19 12:03

@sirikit nikdo nic nedramatizuje a nehroti, ale bohužel realita života je taková že málokomu se poštěstí umřít náhle, ve stavu, kdy je ještě jakž takž samostatný. Kdyby to tak bylo, tak nejsou narvane ldnky a pečovatelaky s nekolikastovkovymi pořadniky. I ten senior který potřebuje jenom občas dovést nákup, něco v lékárně nebo doprovod k doktorovi, se jednou většinou - pokud nestihne včas umřít, dostane do stavu, kdy už tu péči nebo aspoň dohled potřebuje celodenní. A to je ten problém, jak tohle zvládnout, když má člověk ještě malé děti, pracuje, a zároveň se musí nebo chce postarat o ty rodiče. A je z toho právě ten sendvič

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77042
2.8.19 12:17

@Nimie tak když si ten důchodce tu kterou práci dokáže udělat sám a chce si ji udělat sám, tak po zkušenostech bych mu to fakt nechala samotného dělat, oni se tím udržují v kondici, dřív by se mi tento názor zdál cynický, ale je to tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová