Až budeme staří...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
75888
2.8.19 12:25
@Netopirek píše:
@chs.jasmin
A co když si důchodce nechá svůj důchod pro sebe? I tací tu jsou. Nebo důchod pokryje léky a potřeby důchodce?
Jsou rodiny kde dlouhodobé snížení příjmu o pár tisíc je fatální

Tak holt včas zažádat o DD, nejde to jinak, nejde. :nevim:
Netuším, co chceš slyšet. Že je to těžký?
To asi všichni víme, liší se jen přístup. Pro některou rodinu je outsourceovaní péče o seniory na instituci tak nějak samozřejmost, pramení to i ze vztahů v té familii - a někdo holt nedělá druhejm, co by sám pro sebe nechtěl.
Pro mě by třeba byla ústavní péče konečná a tipuju (samozřejmě nemůžu vědět, jak na tom duševně budu), že bych hladovku zahájila okamžitě v den nástupu.
Takže naši nikam, doma budou! :srdce: 8)
Nemají nikde žádost, vůbec o nějakém duchoďáku neuvažují a slepě mi důvěřují, že se o ně postarám, není to můj rozmar. Prostě je to takhle u nás zvykem a neřeší se „jestli“, ale „jak“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75888
2.8.19 12:26
@chs.jasmin píše:
Ten druhý vypadlý příjem - proč? Dá se zažádat o příspěvek na péči, sestřenice třeba má okolo 12tisíc + důchod babičky :nevim: šla do toho dobrovolně, protože jednak nechce nechat babičku na LDNce a jednak ji to zajistí stabilní příjem a muže se věnovat i dětem :nevim:
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40431
2.8.19 12:42
@Markéta80 píše:
zase ne všude je to reálné, máme 2+1 a je nás tady víc než dost :lol:. Nešlo by tady ubytovat další dospělou osobu :roll: V baráku ano, v bytě kde je plno si to představit neumím :lol:

Právě s ohledem na vývoj v budoucnu jsem před lety 2plus1 prodala a koupila větší, aby byl jeden pokoj pro vnuky - důchodce - návštěvy dle potřeby… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
2.8.19 12:44

@Netopirek :mrgreen: bez šance, jedině někoho ubytovat na balkoně :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
2.8.19 12:49
@free333 píše:
Právě s ohledem na vývoj v budoucnu jsem před lety 2plus1 prodala a koupila větší, aby byl jeden pokoj pro vnuky - důchodce - návštěvy dle potřeby… 8)

ne každý takovou možnost má :mrgreen: a pak kdo by se staral :think: Manžel furt v práci tak by to bylo ještě na mne ne :lol: Tady v bytě vím že to je neproviditelné a to z 2+1 manžel udělal 3+1 :lol:. U stropu spaní taky nejde, všude manžel vybudoval úložné prostory. jsme říkala že nesmím mít bolavá záda, protože představa že tady budu skákat po štaflích :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
2.8.19 12:52

On je taky DD a dům s peč. službou velký rozdíl :palec:. Do domu s peč. službou vezmou sice samostatného člověka ale pak tam zůstává i jako ležák :palec: Jen ta čekačka no :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4470
2.8.19 12:57

U nás v rodině bylo zatím zvykem staré lidi nechat dožít doma a pečovat o ně. Myslím že každý je raději doma v rodině, než v důchoďáku s cizími lidmi na stejném pokoji a pro většinu lidí je tohle konečná - z vlastní zkušenosti.
A hlavně málokdo si uvědomuje, že místa v domovech důchodců budou ne pro každého. Je jich málo a nejsou zrovna levné. Takové místo si z důchodu zaplatí jen málokdo. Manžel měl takhle umístěného dědu, platil za 2 lůžkový pokoj 19 000Kč za měsíc plus léky a to ho tam ještě otravoval spolubydlící. Žádný med za ty peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9492
2.8.19 13:06
@chs.jasmin píše:
Ten druhý vypadlý příjem - proč? Dá se zažádat o příspěvek na péči, sestřenice třeba má okolo 12tisíc + důchod babičky :nevim: šla do toho dobrovolně, protože jednak nechce nechat babičku na LDNce a jednak ji to zajistí stabilní příjem a muže se věnovat i dětem :nevim:

To je hezky vyřešený, já nevim, jak je to s tím Pnp, možná si naivně představuju, že 12 tisíc asi bude jeden z nejvyšších, čili na něj mají nárok jenom ti, kteří pečují o osobu, která je opravdu plně závislá, čili 24/7. A zajímá mě, ale doopravdy-nerejpu, jelikož mám obavu, že mě něco takovýho čeká, jak to dělají s dětmi? Od takového člověka se nemůžou hnout, čili se nejezdí na výlety, dovolené, neexistují žádné aktivity s dětmi mimo domov, děti nemůžou dělat žádný časově náročnější koníček, sport, atd. Jak to těm dětem vysvětlit, že teď prostě půjde všechno stranou, jelikož je tu babička, která mě potřebuje celý den a noc, že to může trvat, nekolik měsíců, let, než rodina zase začne normálně žít? Fakt mě to zajímá, jak se tohle řeší :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77042
2.8.19 13:16

@Letiště @renap když nemocný odmítá i odlehčovací pobyt, tak máš smolíka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
2.8.19 13:22
@sirikit píše:
Ježišmarjáá, přesně!! :hug: Žiju ve dvougeneračním rodinném domě, na „vejmince“ ve druhém bytě mám rodiče, teď už věkem kolem osmdesátky. V tomtéž domě bydlí syn, který dům jednou dostane nebo zdědí, vdaná dcera je tu minimálně jednou týdně, spíš častěji, vnouče (hlídám co chvíli) miluje nás i „duhou babičku a dědu“.
Považuju za samozřejmé, že důchodce denně zkontroluju, vozím jim nákupy, porůznu je rozvážím po doktorech, oni mi berou balíky od PPLky a poštu, když jsem v práci, prostě taková běžná rodinná družba. Určitě nemám problém s tím, že se o ně starám a počítám s tím, že může být mnohem hůř. No a co? 8o :nevim:
Je to můj táta a máma, šmarjáá, kdo krom dětí na širým světě mi může být bližší? :nevim: :think:Na svoje stáří si samozřejmě představuju, že se v plným zdraví budu belhat po areálu, chovat westíky, pěstovat kytky, koukat na filmy, hodně číst, přispívat na eMimino :mrgreen:, velké nákupy mi bude vozit rohlik.cz nebo jeho místní analogie, po doktorech, pokud děti nebudou moct, taxíky, budu se ze všech sil snažit udržet soběstačnost tak dlouho, jak jenom to půjde. A pak se jednoho rána neprobudím (protože jsem byla hodná). :andel:
Chápu, že ve spoustě rodin to nejde a odsun stařešinů do důchoďáku určitě neodsuzuju, ale v naší famílii to není zvykem, babičky a dědoušové dožívají v kruhu rodinném. :srdce:
Pokud bych kdy byla svým dětem na obtíž 8o, udělala jsem kuwa zásadní chybu ve výchově. :think: 8)
:srdce: :srdce: :kytka: :kytka: Jste super rodina. Snad si nepřipadáš jako že tě lisují tousťáky ze všech stran v podobě staříků a mláďat :mrgreen:.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140243
2.8.19 13:24

Jsem tady psala o odlehčovacím pobytu, omylem jsem si to smazala.Je vhodný, když pečující onemocní, nebo
si chce jen odpočinout, ona ta péče o nemohoucího je fakt náročná.-
Mě pomáhala s opatrování dcera i snacha, když jsem sama musela do nemocnice, tak mě holky zastoupily.
Ono hodně záleží na vztazích v rodině, na tom kdo si na to troufne, někdo by to třeba nedělal, nepomáhal. i když by mohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75888
2.8.19 14:28
@Tiger-lily píše: :srdce: :srdce: :kytka: :kytka: Jste super rodina. Snad si nepřipadáš jako že tě lisují tousťáky ze všech stran v podobě staříků a mláďat :mrgreen:.

Ani ne, už jsem si tu bandu dost oblíbila. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 14:48
@chs.jasmin píše:

Což je pro některé regiony stále velmi málo a nemusí to vůbec stačit. Vem si, že z toho v takovou chvíli musíš nejen živit svou rodinu po výpadku příjmu, ale taky toho člověka navíc, kterému kupuješ pomůcky, léky, spotřebovává služby apod. to věnování se dětem taky velmi záleží na individuálním stavu, vůbec to tak být nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
2.8.19 14:48

@renap ted ten PNP pro 3. a 4. st zvedli. Ale na 4 zase málokdo dosáhne. No pokud nebudeš mít nikoho na prostřídání tak smůla :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 14:52
@stinga píše:
@Nimie tak když si ten důchodce tu kterou práci dokáže udělat sám a chce si ji udělat sám, tak po zkušenostech bych mu to fakt nechala samotného dělat, oni se tím udržují v kondici, dřív by se mi tento názor zdál cynický, ale je to tak

Jo a pak kvůli tomu spadne, rozseká si kyčel (i když i od doktora měla tisíc krát upozornění, že na to náledí nemá lézt a už vůbec ne s věcma a bez zajištění) a skončí to operací a nonstop péčí na x dlouhých měsíců, protože v takovou chvíli přestává chodit + je potřeba řešit rehabilitace a ty pak půl roku posloucháš jak je to příšerné a hrozné. Do čehož se sice můžeš vcítit, ale…

Teď jsem samozřejmě vybrala konkrétní jeden případ, vůbec k tomu nemusí dojít, jen mi právě jde o to, že samozřejmě dokud jsou schopni něco řešit sami a chtějí to řešit a pomáhá jim to, tak super. Na druhou stranu občas to jde tvrdohlavě proti veškerému zdravému rozumu a může to opravdu dopadnout i takhle blbě. Samozřejmě, necháš všeho a postaráš se. Ale v tu chvíli si taky řekneš minimálně pro sebe „možná kdybys mě ten nákup nechala donést a nepotřebovala zrovna v tu konkrétní chvíli si ho dotáhnout sama, nemusela bys teď skučet bolestí a nadávat jak jsi na všech závislá a jak v nemocnici hnusně vaří“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová