Až budeme staří...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31978
2.8.19 09:47
@sirikit píše:
@Nimie A když o tom soužití generací tak přemýšlím, když mi bylo málo přes 30,nastěhovala jsem si domů do 4+1 ke dvěma dětem na prvním stupni základky manželovu 95 letou babičku, která po smrti svého syna neměla kam jít.
Umřela o tři roky později, celou dobu byla na plenách. Korunka mi z hlavy nespadla a děcka aspoň viděla, že o starý babičky se lidi starají.
Takže doporučuju vyndat ruku z nočníku a slabší prášky na spaní.
Zkusila sis to, nebo čistě jen teoretizuješ, jak je to složitý? ;)
Není to složitý, jen otázka priorit.

Takže ses pár let starala, ještě ke všemu sis jí měla možnost nastěhovat do obřího bytu, kde jsi na ní měla prostor šikovná jsi :palec: tahle tvoje urejpanost je totálně zbytečná. Snažila jsem se ti vysvětlit, že ten pojem používáš totálně zcestně a ty místo abys diskutovala jako normální člověk, tak tu začneš útočit. A starost o babičku taky nemá nic společného s tím pojmem.

Ale jinak jo, akorát já si v tomhle věku pamatuju prababičku, babička k tomu má dost daleko. A tam to nebylo jenom o plenkách. V daném případě díky bohu za to, že poblíž nebylo žádné mladší dítě, protože největší problém byl psychický stav.

Ono pokud bys vyndala z toho nočníku svůj ksicht a zkusila číst co tu lidi píšou, tak by sis možná všimla, že jsem se zrovna zastávala toho, že je normální si v rodině pomáhat. Ale nebudu tvrdit, že je přeci nejvíc na pohodu zvládat 2 domácnosti, malé děti, ideálně ještě chodit do práce a obden dojíždět k rodiči postarat se. A fakt ne blbých pár let… lidi z tvé generace to ještě měli obráceně - rodiče se starali o vnuky. Lidi z generace po mě vysvětlují 3 letým dětem, že se musí postarat o důchodce… pokud v tom rozdíl nevidíš, je to vcelku smutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 09:49
@sirikit píše:
Prodat tatinkuv byt a koupit garsonku v blízkosti svého domova? :nevim: ;)

Záleží kde bydlí. Když za jeden byt dostaneš třetinu toho, za co bys koupila tu garsonku a hypotéku nemáš na koho napsat, tak asi těžko ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 09:52
@Anonymní píše:
Holky já to mám, žiji v tom a je to peklo. Jsem na to sama, protože sestry přesně řekly, že ony mají svůj život. Já mám dvě malé děti na prvním stupni základky, mladší teprve půjde do první třídy. Rodič je po nehodě skoro ležák, jediné, co zvládne je sedět, když ho posadím. Trvá to už přes rok a já už nemůžu. Ale rodič je zoufalý nešťastná z toho, že by měl jít do ústavu. Denně mi 100× děkuje, že může být se mnou doma, a 1000× prosí, abych ho neopouštěla. Nemám to srdce ho opustit. Ale nemůžu, jsem k smrti unavená, nemám čas na děti, nemám energii na manžela, výpadek příjmu chybí, mám PNP 3.stupně, protože rodič se sám nají, když mu donesu nakrájené jídlo a posadím ho, a mozek má v pořádku, orientuje se v místě, čase, víc, co dělá. A to třetí stupěň až po odvolání. Sám by umřel do dvou dnů žízní, neudělá si vůbec nic, ale povídá si a ví kolik je hodina jaký je den, čímž není dle úřadů tak závislý na péči. Jsem unavená a vyhlídka několika hodně dalších let mě děsí.
@sirkit to jen tak až příště budeš pindat něco o tom, jak stačí nefňukat ;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 09:53
@free333 píše:
Když bydlí daleko a nejde tam zaběhnout, tak si je přistěhuju, ne? 8)

Jo, třeba do dvou - třípokojového bytu, kde už bydlí 4 lidi ;) ne každý má barák a x pokojů navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 09:55
@free333 píše:
Jedině prodat bydlení a koupit třeba garsonku v paneláku, kde bydlí děti, v našem velkém paneláku tahle verze byla několikrát, taky už s touhle myšlenkou začínáme koketovat…
A až to pak nepůjde tam, tak do pokoje, co se dá dělat. :nevim:Ale v našem paneláku máme i devadesátileté - denně sem jezdí peč. služby, vozí obědy, ale dokud senioři denně nepouští plyn, tak se to dá…

Jakože do pokoje s dětma? Nebo do ložnice? Jako jasně no… co se dá dělat… ale chtěla bych vidět to manželství a prospěch dětí. Ono to fakt není tak sluníčkové a občas to opravdu nemá použitelné řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 09:56
@Anonymní píše:
Holky já to mám, žiji v tom a je to peklo. Jsem na to sama, protože sestry přesně řekly, že ony mají svůj život. Já mám dvě malé děti na prvním stupni základky, mladší teprve půjde do první třídy. Rodič je po nehodě skoro ležák, jediné, co zvládne je sedět, když ho posadím. Trvá to už přes rok a já už nemůžu. Ale rodič je zoufalý nešťastná z toho, že by měl jít do ústavu. Denně mi 100× děkuje, že může být se mnou doma, a 1000× prosí, abych ho neopouštěla. Nemám to srdce ho opustit. Ale nemůžu, jsem k smrti unavená, nemám čas na děti, nemám energii na manžela, výpadek příjmu chybí, mám PNP 3.stupně, protože rodič se sám nají, když mu donesu nakrájené jídlo a posadím ho, a mozek má v pořádku, orientuje se v místě, čase, víc, co dělá. A to třetí stupěň až po odvolání. Sám by umřel do dvou dnů žízní, neudělá si vůbec nic, ale povídá si a ví kolik je hodina jaký je den, čímž není dle úřadů tak závislý na péči. Jsem unavená a vyhlídka několika hodně dalších let mě děsí.
:( :hug: je hrozné, že se sourozenci vůbec nezapojí. Tomu moc nerozumím…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40430
2.8.19 09:57
@Nimie píše:
Jo, třeba do dvou - třípokojového bytu, kde už bydlí 4 lidi ;) ne každý má barák a x pokojů navíc.

Tady opravdu platí, kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody, že… ;)

A babiček, které dožily v pokojíčku ve dvoupokojovém či třípokojovém bytě u několikačlenné rodiny jsem viděla spoustu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40430
2.8.19 09:59
@Nimie píše:
Jakože do pokoje s dětma? Nebo do ložnice? Jako jasně no… co se dá dělat… ale chtěla bych vidět to manželství a prospěch dětí. Ono to fakt není tak sluníčkové a občas to opravdu nemá použitelné řešení.

Viz můj další příspěvek, nebudu to psát znovu… ;)

Opravdu to není nic výjímečného… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 10:00

@free333 novinky to mají asi dost zmotané, ti vnuci nedávají smysl, protože je to úkon, který není pro tebe povinný (naopak rodič je povinen se o své nezaopatřené dítě starat) a pokud jde o vnuky, tak se to řeší úplně bez problémů - o vnuky se starají jejich rodiče. Jinak oficinální význam toho pojmu je opravdu jen s dětmi: The Sandwich Generation is a generation of people (usually in their 40's to 70's) who care for their aging parents while supporting their own children. (beru to podle toho jak se používá v odborných textech, ne ve zprávách).

Do češtiny je to překládáno se slovíčkem nezaopatřené nebo nesamostatné - protože samozřejmě je rozdíl mít v té době 18 leté děti nebo 8 leté. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40430
2.8.19 10:01
@Nimie píše:
Záleží kde bydlí. Když za jeden byt dostaneš třetinu toho, za co bys koupila tu garsonku a hypotéku nemáš na koho napsat, tak asi těžko ;)

Byt pronajmeš a druhý byt pro rodiče též, nevidím problém… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.19 10:03
@Nimie
@Nimie píše:
Vnímám to dost stejně… ono z pohledu toho dítěte, který už ve školní léta často řeší, že už má rodiče moc staré na tohle a tamto je to opravdu dost smutné. Samozřejmě že i tak jsou to rodiče, dítě je miluje, jsou jeho jediní… na druhou stranu že by to bylo příjemné se taky říct nedá. Někteří kamarádi za dobu školní docházky navštěvovali víc pohřbů než narozeninových oslav, protože prostě známí rodičů jsou většinou buď podobně staří nebo kolikrát i ještě starší, strejdové, tety… :nevim:

Moje maminka mě měla v 35. Sic neplánovaně, ale nemám pocit, že by mi to někdy nějak vadilo. Je to nejlepší maminka na světě ( samozřejmě pro mě). Ale souhlasím, že je lepší dřív…i ze zdravotních důvodů. Akorát ony někdy holt nejsou nějak podmínky. Např. někdo nemůže mít děti a adopce je celkem dlouhá cesta, než Ti svěří do péče…A pak taky partner. Dítě asi nechcete mít s ledaským a ono se někdy stane, že ten, se kterým se cítíte na to založit rodinu někdy taky příjde pozdě.

• Citovat
  • Upravit
31978
2.8.19 10:04
@free333 píše:
Tady opravdu platí, kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody, že… ;)A babiček, které dožily v pokojíčku ve dvoupokojovém či třípokojovém bytě u několikačlenné rodiny jsem viděla spoustu…

Já právě taky, buď se rozpadla manželství nebo děti zdrhly z domu (s tím že předtím měly dost problémů ve škole) nebo se rozhádala celá ta rodina, protože důchodci, tím spíš opravdu hodně psychicky závislému nevysvětlíš, že si s ním nemůžeš povídat 10 hodin denně, že musíš pracovat a starat se. Proto tolik lidí raději dojíždí, protože je to prostě záhul :nevim: upřímně řečeno když se podívám i na velikosti pokojů většiny rodin, tak moc nevím kde by měla být třeba postel. Např. do ložnice se 3 postele opravdu nevejdou a do dětského pokoje, když má třeba 10 m2 a i tak už tam stojí palanda… to je prostě realita :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 10:06
@free333 píše:
Byt pronajmeš a druhý byt pro rodiče též, nevidím problém… ;)

Cože? Jaký byt pronajmeš? Okey, tak dostaneš 5 tis. z pronájmu a ještě tam musíš dojíždět to řešit. Nový byt stojí 2,5 milionů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 10:16
@Anonymní píše:
@NimieMoje maminka mě měla v 35. Sic neplánovaně, ale nemám pocit, že by mi to někdy nějak vadilo. Je to nejlepší maminka na světě ( samozřejmě pro mě). Ale souhlasím, že je lepší dřív…i ze zdravotních důvodů. Akorát ony někdy holt nejsou nějak podmínky. Např. někdo nemůže mít děti a adopce je celkem dlouhá cesta, než Ti svěří do péče…A pak taky partner. Dítě asi nechcete mít s ledaským a ono se někdy stane, že ten, se kterým se cítíte na to založit rodinu někdy taky příjde pozdě.

Je moc dobře, že máš svojí maminku ráda. A je to tak v pořádku, akorát k tomu vytučněnému. To je přeci individuální podle stavu :nevim: někdo to nemusí řešit vůbec, protože rodič je i v brzkých letech důchodu fit a poradí si a někdo to musí řešit pomalu už ve svých školních letech.

Kamarád třeba svojí maminku musel živit od vysokoškolských let a postarat se o mladšího sourozence, který pak na oplátku částečně přebral část finanční zátěže. Měl k VŠ 2 práce a téměř žádný osobní život.

Kamarádka má oba rodiče v důchodu, sice čerstvě, ale oba dva jsou pohybově poměrně omezení maminka potřebuje poměrně velkou péči a hlavně dohled, což druhý rodič sám nezvládá, už protože se nezvládne plně postarat sám o sebe. Díky bohu má aspoň ségru, takže jsou na ně dvě, jedna má doma batole, druhá mimino čeká. S manželem se prakticky nevidí, protože v pracovní dny jim to nevychází a o víkendech musí řešit rodiče. Kdyby se stalo, že by se musela opravdu starat plnohodnotně i mimo RD, na který půjde, tak jim to nevyjde finančně.

Jasně, takhle to vůbec být nemusí… ale taky může… to je právě ten problém. A když má ještě někdo staršího sourozence, tak se to ještě dá. Ale pokud jde o jedináčka nebo všichni sourozenci jsou mladší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
2.8.19 10:18
@Markéta80 píše:
Dokud je to jen o pomoci ještě to jde, ale soustavná péče a dohled to je kolikrát nereálné. A často jde o prostor, v baráku se to dá řešit lépe, v bytě těžko :?. O ležícího člověka je to hlavně psychicky náročné a pro plno lidí je výpadek příjmu likvidační :?
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová