Až budeme staří...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Filzefina
1.8.19 21:06

Jakejpak duchod? Budeme pracovat min. do 70, takze je vysoka pravdepodobnost, ze zemreme v praci a jen nas smetakem shrnou ke strane :lol: aspon nebude mit nikdo sarosti a pecovatelaky nebudou praskat ve svech. ;) Jinak ja mam v planu se o sve rodice a tchanovce postarat sec mi budou sily stacit. Vychovali nas, myslim, ze si to zaslouzi.

• Citovat
  • Upravit
4019
1.8.19 21:12
@terien píše:
Já doufám, že na stáří půjdu do pečovatelského domu a nezůstanu nikomu na krku. Za prvé nechci a za druhé v dnešním světě se nemůžu spolehnout na to, že děti vůbec budou v ČR nebo někde poblíž.

Mám to stejně. Nechci, aby někdo zahodil svůj zivot kvůli tomu, aby se o mě staral. Asi paradoxně, o své rodiče a panímámu bych se postarala, pokud by to bylo jen trošku možné. Zatím ale zastávají to samé, že nám nechtějí zůstat na krku. Což se mi příčí. Samozřejmě, kdyby trvali na pečovatelském domě za každou cenu, tak bych to respektovala. Nerada, ale respektovala. Jinak doufám, že to nebude třeba a ve zdraví se dožijí vysokého věku. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
1.8.19 21:14
@Nimie píše:
Jenže takový stav (pokud by měl být opravdu dlouhodobě) není stav, ve kterém by spousta lidí vůbec chtěla setrvávat ať už doma, u dětí nebo v DD. Můj muž na rovinu prohlásil, že tuto fázi odmítá a prostě by takto žít nechtěl. On z toho nic nemá a všem je na obtíž. A já si myslím tak nějak totéž. Minimálně ze současného pohledu představa, že se můj život skládá pouze a jenom z toho, že se válím v posteli někde v DD a každou chvíli mi tam někdo vleze aby mi vytřel výkaly z půlky těla, nedejbože ten stupidní katétr… ani omylem. Buď budu totálně mimo a pak život nemá význam a nebo budu při vědomí a to je snad ještě horší :nevim:

Jasně, kdo by chtěl takový konec, že? Ono silné řeči o tom, že mně se to stát nemůže, má hodně lidí. Ale to si člověk bohužel nevybírá. Stejně jako mnoho lidí tvrdí, že za takové situace život ukončí sami. Ale ldnky vypadají jinak. Jinak také doufám, že mě toho osud ušetří

• Citovat
  • Upravit
36504
@Anonymní píše:
Nedávno jsem četla článek o tzv. sendvičové generaci, kdy se rodiče starají o své rodiče současně se svými dětmi a o jejich vyhoření.
Zajímalo by mě, zda, až budete stáří, budete vyžadovat péči od svých dětí, nebo třeba ze své vůle půjdete do domova důchodců. Moje máma (55), by tam chtěla na důchod jít. A ani mě ta představa není cizí, i když je to daleko…
Ale například můj manžel by chtěl, aby se o něj naše děti, až vyrostou staraly.

tad DD a DD.Je to jen o penězích. Za hodně můžeš mít své vlastní apartmánové bydlení se soukromím a full servisem, za málo budeš bydlet s nějakou babkou na dvoulůžkáči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
@Anonymní píše:
Nedávno jsem četla článek o tzv. sendvičové generaci, kdy se rodiče starají o své rodiče současně se svými dětmi a o jejich vyhoření.
Zajímalo by mě, zda, až budete stáří, budete vyžadovat péči od svých dětí, nebo třeba ze své vůle půjdete do domova důchodců. Moje máma (55), by tam chtěla na důchod jít. A ani mě ta představa není cizí, i když je to daleko…

Otázka je, jestli bude pro tolik lidí místo. Já bych při imobilitě a velkých zdravotních problémech nechtěla, aby se o mě starala rodina. Ale kdo ví, jak to bude. U nás se většina příbuzných o sebe postarat dokázala, pak přišel konec a bylo to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
1.8.19 21:15
@Amelie30 píše:
Mám to stejně. Nechci, aby někdo zahodil svůj zivot kvůli tomu, aby se o mě staral. Asi paradoxně, o své rodiče a panímámu bych se postarala, pokud by to bylo jen trošku možné. Zatím ale zastávají to samé, že nám nechtějí zůstat na krku. Což se mi příčí. Samozřejmě, kdyby trvali na pečovatelském domě za každou cenu, tak bych to respektovala. Nerada, ale respektovala. Jinak doufám, že to nebude třeba a ve zdraví se dožijí vysokého věku. :)

Taky doufám, že mamka nebude nic takového potřebovat a budu jí moct pomáhat. Ale u sebe to mám jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75865
1.8.19 21:15
@Tiger-lily píše:
Wtf??? podle mě je normální se starat a sdílet. a názvy jako sendvičová generace ve mně vyvolávají poněkud dávivé pocity :poblion:. I věk, ve kterém je člověk starý, je velmi relativní. Někdo je troska v 50, někdo je fit a úžasný v 90. Nesuď, nevíš, co tě za xxx let čeká. A náhodou třeba miluju povídání se starými lidmi, jejich vzpomínky a nevadí mi, že nejsou dokonalí… samozřejmě, že je někdy těžké a i finančně náročné zvládnout péči o děti i o staré nemohoucí a je jasné, že ne všichni se snesou, takže i domov důchodců nebo podobné zařízení má svůj smysl, ale rozhodně bych raději zestárla mezi svými blízkými a doufala bych, že mi oplatí moji péči a nebudou mě považovat pouze za přítěž. Mmch, proč anonym, co je na tom tak citlivého? Nebo se za svůj sendvičový, hamburgerový, hranolkový nebo nějaký jiný fastfoodový názor tak stydíš? :nevim:

Ježišmarjáá, přesně!! :hug: Žiju ve dvougeneračním rodinném domě, na „vejmince“ ve druhém bytě mám rodiče, teď už věkem kolem osmdesátky. V tomtéž domě bydlí syn, který dům jednou dostane nebo zdědí, vdaná dcera je tu minimálně jednou týdně, spíš častěji, vnouče (hlídám co chvíli) miluje nás i „duhou babičku a dědu“.
Považuju za samozřejmé, že důchodce denně zkontroluju, vozím jim nákupy, porůznu je rozvážím po doktorech, oni mi berou balíky od PPLky a poštu, když jsem v práci, prostě taková běžná rodinná družba. Určitě nemám problém s tím, že se o ně starám a počítám s tím, že může být mnohem hůř. No a co? 8o :nevim:
Je to můj táta a máma, šmarjáá, kdo krom dětí na širým světě mi může být bližší? :nevim: :think:

Na svoje stáří si samozřejmě představuju, že se v plným zdraví budu belhat po areálu, chovat westíky, pěstovat kytky, koukat na filmy, hodně číst, přispívat na eMimino :mrgreen:, velké nákupy mi bude vozit rohlik.cz nebo jeho místní analogie, po doktorech, pokud děti nebudou moct, taxíky, budu se ze všech sil snažit udržet soběstačnost tak dlouho, jak jenom to půjde. A pak se jednoho rána neprobudím (protože jsem byla hodná). :andel:
Chápu, že ve spoustě rodin to nejde a odsun stařešinů do důchoďáku určitě neodsuzuju, ale v naší famílii to není zvykem, babičky a dědoušové dožívají v kruhu rodinném. :srdce:
Pokud bych kdy byla svým dětem na obtíž 8o, udělala jsem kuwa zásadní chybu ve výchově. :think: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
1.8.19 21:18
@Lalelale píše:
Jasně, kdo by chtěl takový konec, že? Ono silné řeči o tom, že mně se to stát nemůže, má hodně lidí. Ale to si člověk bohužel nevybírá. Stejně jako mnoho lidí tvrdí, že za takové situace život ukončí sami. Ale ldnky vypadají jinak. Jinak také doufám, že mě toho osud ušetří

To není o tom, že se to stát nemůže. Může samozřejmě. Jen konstatuju, že takhle žít je prostě peklo :nevim: ale já jsem třeba obecně zaujatá, pro mě i jakýkoliv pobyt v nemocnici (s naprosto základní sérií úkonů) znamená panický záchvat na velmi dlouhou dobu. Zastřelit se opravdu není až tak jednoduché a na to spousta lidí nemá, na druhou stranu přestat jíst, pít nebo se nechat odpojit od přítrojů, nechat píchnout injekci… ve skutečnosti lidí, kteří by to chtěli pro sebe nějak ukončit není málo, akorát udělat to legálně většinou pořádně nejde (kromě skutečně podřezat se, zastřelit se apod.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1990
1.8.19 21:18

Ne, nechci, aby se muselo moje dite o me starat, kor, kdyz vim, kolik maji ted vsichni svych starosti s bydlenim, penezi atd…a vzhledem k tomu, ze malou sem mela ve 36,bude prilis mlada na to, aby se starala o starou, neprijemnou babu :mrgreen: :mrgreen: moc doufam, ze v domove duchodcu bude misto..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
1.8.19 21:19

@sirikit koukám, že jsi taky nepobrala co znamená výraz sendvičová generace. No nic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
1.8.19 21:20
@sirikit píše:
Ježišmarjáá, přesně!! :hug: Žiju ve dvougeneračním rodinném domě, na „vejmince“ ve druhém bytě mám rodiče, teď už věkem kolem osmdesátky. V tomtéž domě bydlí syn, který dům jednou dostane nebo zdědí, vdaná dcera je tu minimálně jednou týdně, spíš častěji, vnouče (hlídám co chvíli) miluje nás i „duhou babičku a dědu“.
Považuju za samozřejmé, že důchodce denně zkontroluju, vozím jim nákupy, porůznu je rozvážím po doktorech, oni mi berou balíky od PPLky a poštu, když jsem v práci, prostě taková běžná rodinná družba. Určitě nemám problém s tím, že se o ně starám a počítám s tím, že může být mnohem hůř. No a co? 8o :nevim:
Je to můj táta a máma, šmarjáá, kdo krom dětí na širým světě mi může být bližší? :nevim: :think:Na svoje stáří si samozřejmě představuju, že se v plným zdraví budu belhat po areálu, chovat westíky, pěstovat kytky, koukat na filmy, hodně číst, přispívat na eMimino :mrgreen:, velké nákupy mi bude vozit rohlik.cz nebo jeho místní analogie, po doktorech, pokud děti nebudou moct, taxíky, budu se ze všech sil snažit udržet soběstačnost tak dlouho, jak jenom to půjde. A pak se jednoho rána neprobudím (protože jsem byla hodná). :andel:
Chápu, že ve spoustě rodin to nejde a odsun stařešinů do důchoďáku určitě neodsuzuju, ale v naší famílii to není zvykem, babičky a dědoušové dožívají v kruhu rodinném. :srdce:
Pokud bych kdy byla svým dětem na obtíž 8o, udělala jsem kuwa zásadní chybu ve výchově. :think: 8)

no jo, když jsou rodiče " pod střechou",to je jasné, to se to stará. Blbé je, když bydlí někde daleko a nemůžeš tam zajet či zaběhnout, jak je potřeba. To jsou vážně obtížné situace.Na druhou stranu - ty máš třeba štěstí, že jsou tvoji senioři ještě funkční, ale mít doma dementní babičku, co v nepřítomnosti rodiny otevírá plyn…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21441
1.8.19 21:26
@Anonymní píše:

vyžadovat péči od svých dětí.. to je taky otázka, jestli to vůbec v té době ještě půjde. :think: Těžko přinutím své děti, aby pečovali o mě, když budou muset vydělávat peníze na svou obživu. Samozřejmě se mi do důchoďáku nechce, radši bych byla mezi svými.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
1.8.19 21:28
@Burj Chalifa píše:
no jo, když jsou rodiče " pod střechou",to je jasné, to se to stará. Blbé je, když bydlí někde daleko a nemůžeš tam zajet či zaběhnout, jak je potřeba. To jsou vážně obtížné situace.Na druhou stranu - ty máš třeba štěstí, že jsou tvoji senioři ještě funkční, ale mít doma dementní babičku, co v nepřítomnosti rodiny otevírá plyn…

Hlavně děti má dospělé, takže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75865
1.8.19 21:28
@Nimie píše:
@sirikit koukám, že jsi taky nepobrala co znamená výraz sendvičová generace. No nic…

Já jsem sendvičová generace. :jazyk: Čemu myslíš, že nerozumím? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4019
1.8.19 21:32
@terien píše:
Taky doufám, že mamka nebude nic takového potřebovat a budu jí moct pomáhat. Ale u sebe to mám jinak.

Viď? Úplně to samé. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová