Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Já koukám, jak všichni moralizují, ale dědeček to vnouče nezná. Není pokrevný příbuzný a nemají ani stejné příjmení, protože syn si příjmení změnil, aby znělo v zahraničí líbivěji. Nikdy neprojevilo zájem dědečka poznat a jeho otec, o toho svého také nejevil zájem, pouze si říkal o peníze, dokud se mu to hodilo, neposlal ani pohlednici k narozeninám nebo na Vánoce.
To vnouče ale nemůže za to, že nemělo možnost dědu poznat. Tam je vina na straně jeho adoptivního otce.
Mimochodem děda může vše darovat tobě, to je nejsnazší řešení.
@Anonymní píše:
Ahoj, ráda bych se Vás zeptala na názor.
Otec měl dvě děti, které o otce, díky matce, nejevily v dětství příliš zájem, nechtěly k němu. Dcera se s ním v době dospívání začala přátelit, jezdila mu od té doby přát k narozeninám, vozila dárky na Vánoce, cca jednou za dva měsíce dojela oběd, každou neděli telefonát. Syn si v době dospívání pouze často psal o peníze, které mu byly odesílány, otce nenavštěvoval a následně se trvale odstěhoval do zahraničí. Na otcovi snahy o kontaktování, byly pouze strohé odezvy.
Dcera měla jedno dítě, které má s dědečkem hezký vzah a má ho rádo, jezdilo k němu i v létě na prázdniny, Syn žije v Holandsku, adoptoval si jedno dítě, které neumí ani česky a dědeček ho nikdy neviděl (vlastní děti ze zdravotních důvodu nejsou).
Dědeček vlastní pár investičních nemovitostí a já bych ráda od vás názor, zda je správné, aby vlastní vnouče, které má s dědečkem hezký vztah, dědilo stejným dílem, jako vnouče adoptované, které rodina ani nezná. Dědeček má rakovinu, sám se k dědictví nevyjadřuje a nikdo se ho neptá…
sorry
ale se mi normálně udělalo z tebe blivno ![]()
taky mám adoptované děti - zrovna pro našeho dědu to teda snadné nebylo, ale miluje je… i tak by mne nikdy nenapadlo určovat kdo komu je bližší a kdo má co dostat- JE TO JEHO VĚC! jeho majetek.. taky má statek, domy, byty, ALE NIKDY bych si neosobovala právo rozhodovat za něj který potomek má co dostat.. je - díky bohu - i ve svém věku duševně v extrémně suprovní kondici a svéprávný, je to jeho majetek a já budu s pokorou akceptovat každé jeho rozhodnutí.
Jsi vypočítavá mrcha.
Příspěvek upraven 20.11.21 v 14:03
@Anonymní píše:
Otec měl dvě děti, které o otce, díky matce, nejevily v dětství příliš zájem, nechtěly k němu. Dcera se s ním v době dospívání začala přátelit, jezdila mu od té doby přát k narozeninám, vozila dárky na Vánoce, cca jednou za dva měsíce dojela oběd, každou neděli telefonát. Syn si v době dospívání pouze často psal o peníze, které mu byly odesílány, otce nenavštěvoval a následně se trvale odstěhoval do zahraničí. Na otcovi snahy o kontaktování, byly pouze strohé odezvy.
Dcera měla jedno dítě, které má s dědečkem hezký vzah a má ho rádo, jezdilo k němu i v létě na prázdniny, Syn žije v Holandsku, adoptoval si jedno dítě, které neumí ani česky a dědeček ho nikdy neviděl (vlastní děti ze zdravotních důvodu nejsou).
Dědeček vlastní pár investičních nemovitostí a já bych ráda od vás názor, zda je správné, aby vlastní vnouče, které má s dědečkem hezký vztah, dědilo stejným dílem, jako vnouče adoptované, které rodina ani nezná. Dědeček má rakovinu, sám se k dědictví nevyjadřuje a nikdo se ho neptá…
Dědí syn a dcera rovným dílem, ale ještě nezemřel. Může napsat závěť. Vnoučata budou jednou dědit po vlastních rodičích. A i adoptivní dítě má nárok.
@Anonymní píše:
Dědeček vlastní pár investičních nemovitostí a já bych ráda od vás názor, zda je správné, aby vlastní vnouče, které má s dědečkem hezký vztah, dědilo stejným dílem, jako vnouče adoptované, které rodina ani nezná.Dědeček má rakovinu, sám se k dědictví nevyjadřuje a nikdo se ho neptá…
Ano, je to správné, protože je to zákonné, pokud nežijí děti ani manželka.
To jsi chtěla slyšet? ![]()
@Lucy75 píše:
sorry
ale se mi normálně udělalo z tebe blivno
taky mám adoptované děti - zrovna pro našeho dědu to teda snadné nebylo, ale miluje je… i tak by mne nikdy nenapadlo určovat kdo komu je bližší a kdo má co dostat- JE TO JEHO VĚC! jeho majetek.. taky má statek, domy, byty, ALE NIKDY bych si neosobovala právo rozhodovat za něj který potomek má co dostat.. je - díky bohu - i ve svém věku duševně v extrémně suprovní kondici a svéprávný, je to jeho majetek a já budu s pokorou akceptovat každé jeho rozhodnutí.
Jsi vypočítavá mrcha.Příspěvek upraven 20.11.21 v 14:03
A zná ty děti? Viděl je někdy? Přišly mu popřát k narozeninám? Nebo o nich ví jen z doslechu? Asi nechápu, jak by člověk mohl milovat někoho, koho nikdy neviděl.
Osobně je mi spíš blivno z představy, že se někdo o rodinu vůbec nezajímá a v době internetu, to není tak složité.
@PaníBovaryová píše:
Ano, je to správné, protože je to zákonné, pokud nežijí děti ani manželka.
To jsi chtěla slyšet?
Zajímalo mě spíš morální hledisko, jelikož adoptované dítě nejeví zájem někoho z rodiny poznat.
@Anonymní píše:
Zajímalo mě spíš morální hledisko, jelikož adoptované dítě nejeví zájem někoho z rodiny poznat.
A prislo by ti lepsi, kdyby dedu navstevoval jen kvuli dedictvi?
@Anonymní píše:
Ty jsi ve vztahu k dědovi jak? To by musel otec syna vydědit a to taky není jen tak.
@Jolka86 píše:
Ty jsi ve vztahu k dědovi jak? To by musel otec syna vydědit a to taky není jen tak.
To druhe vnouce co se nechce o dedictvi delit.
@Tarena píše:
To druhe vnouce co se nechce o dedictvi delit.
Jestli žije jeho matka, tak vnouče nic nedědí. Leda by to děda přepsal za života. Ale nevím kolik mu je let, ale rakovinu může porazit.
@Anonymní píše:
kolik je mu let?
Zdá se mi to, protože mám z tebe dojem, že kdyby nebylo adoptované, uvažovala bys jinak?
@Jolka86 píše:
Jestli žije jeho matka, tak vnouče nic nedědí. Leda by to děda přepsal za života. Ale nevím kolik mu je let, ale rakovinu může porazit.
Potomci dedy jsou mrtvi. Jsou jen 2 vnuci. Jeden od dcery a jeden od syna.
Deda ma nekolik invesicnich nemovitosti a polovina asi neni pro jednoho dost.
@Tarena píše:
A prislo by ti lepsi, kdyby dedu navstevoval jen kvuli dedictvi?
A co třeba kvůli tomu, že je to teda děda, když už si ho někdo adoptoval a má mít stejné nároky jako pokrevní příbuzní? Druhé vnouče s ním trávilo čas od malička a má ho rádo. Druhé vnouče za ním nikdy nešlo, ze zištných důvodu a dokonce odmítlo od dědy byt, který mu koupil a vzalo si hypotéku, na vlastní bydlení. Byt odmítlo, aby si tam děda vzal raději nájemníky a měl se na důchod dobře.
@Anonymní píše:
A co třeba kvůli tomu, že je to teda děda, když už si ho někdo adoptoval a má mít stejné nároky jako pokrevní příbuzní? Druhé vnouče s ním trávilo čas od malička a má ho rádo. Druhé vnouče za ním nikdy nešlo, ze zištných důvodu a dokonce odmítlo od dědy byt, který mu koupil a vzalo si hypotéku, na vlastní bydlení. Byt odmítlo, aby si tam děda vzal raději nájemníky a měl se na důchod dobře.
Tak to podle mne to druhe vnouce pochopi, ze pokud deda nechce to jedno vnouce vydedit, zakon je zakon.
@Anonymní píše:
Pokud mate dedu radi, tak ho nestresujte na sklonku zivota hadkami o majetek. Pokud to on nechce resit, nechte ho v klidu dozit.