Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Se v tom snažím zorientovat. Milovaná babička zapříčila nenávistné vztahy mezi svým (asi) exmanželem (dědeček) a synem? Co Ty víš, co za tím vším ve skutečnosti bylo? Hluboká minulost dost často spí, Ty jsi o generaci mladší a nevíš o tehdejších událostech nic, jen zprostředkovaně. Třeba babička vykreslila svému synovi otce jako největšího haj..a pod sluncem a ten se s tím popral tak, že ho vytěsnil ze života a vycestoval, nechtěl to řešit.
Zkoumání toho, co kdo podědí, zatímco ten Tvůj milovaný příbuzný je naživu, to je taky síla ![]()
@Tarena píše:
Tak to podle mne to druhe vnouce pochopi, ze pokud deda nechce to jedno vnouce vydedit, zakon je zakon.
Spis si myslim, ze deda si neni vedom toho, ze bude dedit i adoptovane vnouce. Na rovinu bych se ho zeptala. Nemyslim si, ze by chtel, aby po nem neco zdedilo cizi dite, ktere vubec nezna. Zdejsi moralistky neberte vazne, z ciziho krev netece.
@Luboš P píše:
Morální hledisko? To ať si rozhodne dědeček sám. Že se nám zdá něco nespravedlivé tak co? Sama podstata závěti je v tom, že můžu svůj majetek (s určitými omezeními) odkázat komu chci.
Ono pravni povedomi je u rady starsich hodne slabe. Nemyslim si, ze deda chce, aby jeho majetek dedil naprosto cizi clovek, ktery se o nej nikdy nezajimal. Je potreba si otevrene promluvit.
Já bych doporučila objednat dědu na schůzku s notářem, který by mu vysvětlil všechny možnosti a varianty řešení a děda by se pak sám rozhodl. Jediná možná cesta.
@BohunkaP píše:
Ty ho za ni považovat nemusíš, ze zákona ale rodinou je.Nemusí se Ti to líbit a klidně se můžeš užírat, ale to je tak jediné, co můžeš. Ve finále se ta závistivost a nepřejícnost stejně obrátí jenom proti Tobě samotné.
Vy verite tomu, ze deda skutecne chce, aby dedil naprosto cizi clovek, ktery se o nej nikdy nezajimal? Myslim si, ze si jenom neni plne vedom pravnich dusledku adopce.
@afd píše:
Nemyslim si, ze deda chce, aby jeho majetek dedil naprosto cizi clovek,
To jsi tedy odvážná toto tvrdit, ty toho dědu znáš? Čili dědeček je neznalý a proto je mu třeba připomenout, co se sluší a patří s jeho majetkem.
@Luboš P píše:
To jsi tedy odvážná toto tvrdit, ty toho dědu znáš? Čili dědeček je neznalý a proto je mu třeba připomenout, co se sluší a patří s jeho majetkem.
Naprosto chybna dedukce. Tady jde o to, aby deda skutecne svobodne a vedome rozhodl o svem majetku. Pokud chce, aby dedil i cizi clovek, je to ok. To ale nikdo z nas nevi.
Kdybych některému z mých dětí pokydala jejich život našima třenicema s jejich otcem, přestože bych s ním neměla vztah, jaký bych si představovala, brala bych to úkorně a jako svou prohru, nicméně doufala bych v jedno, že si je štastnej po svým, někde jinde a beze mě, co už.. a že dokáže překročit to, co jsem zvorala a jednou navázat lepší vztah s potomkem svým. Že je potomek adoptovaný by nehrálo roli.
Edit: A ne nemoralizuji, když umřela babička, moje máma si vzala budík.
Sama s penězma, který nevydělám, nepočítám.
@afd píše:
Vy verite tomu, ze deda skutecne chce, aby dedil naprosto cizi clovek, ktery se o nej nikdy nezajimal? Myslim si, ze si jenom neni plne vedom pravnich dusledku adopce.
Příspěvek upraven 20.11.21 v 17:58
@afd píše:
Naprosto chybna dedukce. Tady jde o to, aby deda skutecne svobodne a vedome rozhodl o svem majetku. Pokud chce, aby dedil i cizi clovek, je to ok. To ale nikdo z nas nevi.
Proč pro vnuka (právní řečí dítě dítěte) používáte termín cizí člověk? A proč myslíte, že děda svobodně a vědomě nerozhodl? Vzal na vědomí, že po něm budou dědit vnoučata (děti přežil).
@Luboš P To jsi spatne pochopil, to uz je jiny odstavec. Kazdopadne to nemeni nic na faktu, ze notar stoji nemale penize, jeho odmenu stanovuje zakon, a je stanovena v % z aktualniho odhadu majetku.
Zakladatelka nepíše, že je neorientován.
Píše, že má rakovinu.
@afd píše:
@afd píše:
No, jenomže já se ho nechci ptát, jak to chce. Nechci, aby měl pocit, že ho pohřbívám, ale rakovina je mor naší rodiny a když nad ní někdo vyhrál, stejně se znovu vrátila a ještě silnější. Na druhou stranu bych ráda věděla, jak to chce. Pokud chce, aby ten člověk opravdu dostal polovinu, tak OK, ale upřímně si to nemyslím. Děda byl člověk, který dělal investice pro rodinu a to to dítě neměl šanci poznat a není pokrevně potomek. Navíc, děda je zásadně proti prodeji majetku a nejspíš by k němu muselo dojít, protože ten člověk nemovitosti v ČR asi chtít nebude.
Řekla bych, že „milovaná“ vnučka alias zakladatelka vůbec neví, jak to vše bylo, co se vztahů týče v rodině. Vidí jenom dědictví a neposlaný pohled k narozkám. Možná by byla překvapená, možná děda má máslo na hlavě ohledně syna. Moc tomu nerozumím, ale jestli jsem to pochopila, tak „milovaná“ babička taky nebyla svatá, když dělala nějaké peklo mezi děckama a otcem.
Zakladatelko, hlavně tady nepiš bludy o tom, že ať to dá děda třeba na charitu. Z této diskuze je úplně vidět, jak se na to třepeš.
@afd píše:
O tom, co si myslí dědeček, nevíš vůbec nic…. stejně jako my ostatní. Třeba to naopak ví velmi dobře a má své důvody. Zbytečně “vaříš z vody”.
Ze zákonného hlediska má dvě vnoučata a obě budou mít nárok na dědictví.
@mamina2017 píše: Řekla bych, že „milovaná“ vnučka alias zakladatelka vůbec neví, jak to vše bylo, co se vztahů týče v rodině. Vidí jenom dědictví a neposlaný pohled k narozkám. Možná by byla překvapená, možná děda má máslo na hlavě ohledně syna. Moc tomu nerozumím, ale jestli jsem to pochopila, tak „milovaná“ babička taky nebyla svatá, když dělala nějaké peklo mezi děckama a otcem.Zakladatelko, hlavně tady nepiš bludy o tom, že ať to dá děda třeba na charitu. Z této diskuze je úplně vidět, jak se na to třepeš.
Na charitu myslí pro sebe, říká ať podpoří dětský domov, ale hlavně, aby nedědil nepokrevný příbuzný.