Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Paja1234 já to chápu, taky si zpětně vyčítáme, jací jsme byli pitomci a na vše naletěli - kolik jsme si mohli ušetřit nervů, času a peněz, jenže my jsme taky na začátku slepě důvěřovali no ![]()
máš vyšetřenou imunitu (ale pořádně, od Malíčkové, ne to minimum v EF, to je o ničem) a genetiku? ![]()
@tuku Diagnoza nula - máme za sebou genetiku, imuno, vše ok včetně spermiogramu, tak nevím, kde je zakopaný pes. Jak jsi předtím psala - u inseminace bylo přímo nechutné, že píše clostilbegyt už na další cyklus, ohromně to psychicky „pomůže“. O prosezených hodinách a hodinách v čekárně nemluvě…Co z toho, že sestřičky jsou pořád vysmáté když vidíš, jak se chudákům holkám v čekárně chce řvát a brečet nahlas. Máš pravdu, čekání na fakturu je „super“. Stejně tak jsem zažila i čekání hodinu a půl po tom, co jsem sešla z pokoje po punkci, byla jsem celá rozlámaná a pan doktor si dal hezky na čas…
@Bonnienka víš ráda bych zavedla, ale jsou tam 2 a my dvojčky nechceme a vybrat si jen jedno a jedno tam nechat také ne a hlavně to zklamání prostě necítím se už na to, celé jsem to vše přehodnotila a beru to jinak a hlavně si myslím, že možná budeme moc mít své vlastní když už bude doma třeba ado, dítko a hlavně bude naše obou, u 2 IVF jsme vzali dárce, aby jsme zjistili, že prostě poprvé nebylo po 3 dnech ani jádro prostě vůbec nic, řešil zda mám špatné vajíčko nebo manža spermie, měl je vždy tak na hranici, tak jednoduché bylo začít u manžela, že?, a pak to najednou šlo, nevím co si myslet, ale nechci být nějak negativní holky, já už jsem starší a dítě mám, kdyby jsme neměli podstupuji vše co jde nebojte, prostě zažít si stav těhulky je nádherný i když ne vždy super
, držím palečky všem a jinak sestřičky a vše bylo v EF super, nemohu nic říct, ale i Já jsem na lidi v práci milá, prostě práce mě živí ![]()
@Paja1234 ano jak pises priteli bylo divne ze mi hned pisou dalsi leky na dalsi inseminace rikal mi ze jim neveri ja jsem v nadeji ze to vyjde rikala ze pujdem na ivf ze uz mame u nich ty testy, spermiogram atd…pak sestricky se na tebe pekne smejou a dodavaji ti nadeje…jak jsem byla na hcg tak me litovaly a jak jsem se zeptala ze mame jeste dve embryjka tak jsem rekla ze mam jeste dva pokusy tak se sestricka tak divne na me koukla a kyvla ze ano tak jsem odesla s divnymi pocity a ze v listopadu po mens.si mam zavolat a ze me bude chtit cca 12ty den videt a pak provedeme KET bez stimulace jen tak rikal to je mi taky divne
@tuku Ty jo, úplně mi mluvíš z duše! Přesně tak to probíhalo i u nás a myslím, že vlastně asi u všech. Při domlouvání na IVF doktor říká, že po 3 cyklech je 9 z 10 těhotných, po druhém neúspěšném cyklu ti řekne, že toto platí až po čtvrtém cyklu a po posledním cyklu před KETem ti řekne bez sebemenší další diagnostiky, že by bylo dobré zvážit dárce nebo dárkyni. V tu chvíli ve mně vřela krev. Nebýt toho jednoho jediného mražáčka, kterého jsme za celou dobu měli, třískla bych dveřmi a už by mě tam nikdy nikdo neviděl. Myslím, že asi zase tak zlé to nebylo, když se embryjka byla schopná vyvinout se až do blastocyst.
@Paja1234 to same o tech uspesich pri ivf mi rekl naprosto presne!!!jen at do toho jdeme!!!ja porad doufam ze to vyjde!!!nebot neni mozne kdyz jsme se oplodnily i spontanne v misce aby to neslo kdyz jsou tak prvotridni
ale asi to tak rika kazde jak na bezicim pase!!!a cas od casu se to nektere ""povede"aby nalakaly dalsi zeny
ktere jim budou duverovat a doufat ja pevne verim ze se nam to povede…ale jsem sama zvedava
@tuku Jj, máš pravdu, je to bohužel tak, taky mi hlava nebere, že když je něco schopné oplodnění a vyvine se do nejlepšího možného stádia, že to pak nedopadne. Nezlob se, musela jsem to ze sebe dostat a docela mi nahrálo to, jak jste tady začaly diskuzi na toto téma. Ono se to hodně těžko vysvětluje mezi těmi, komu se povede…Každopádně tobě moc držím pěsti ať dopadne vše dobře. Taky si říkám, že jednou se to prostě povést musí!
@Campari1 Jo, genetiku máme v pořádku a imuno bohužel jen z EF…(jen mírně zvýšenou imunitu, která byla upravena tradičně Prednisonem)
@Paja1234 no tak to měla kamarádka v EF taky, dostala prednison, že to nic není a samozřejmě to nevyšlo ani jednou, tak si vyběhala žádanku k Malíčkové na podrobné imuno a tam se nestačili divit, nakonec má krásné miminko, ale musela tu imunitu pořádně zaléčit a na to prednison fakt nestačí (a to miminko samozřejmě nemá z EF)
nepodceňuj to, jakmile ti něco našli už v EF, tak tam může být i daleko větší problém s imunitou, než se může zdát ![]()
@Paja1234 @tuku jo a ještě jedna věc, pan doktor tuhle diskuzi sleduje a přesně si dokáže zjistit nebo spíš odhadnout, kdo je kdo, tak abyste pak nebyly překvapené ![]()
Eurofertil ma jednou vyhodu ze ma mile sestricky a vcelku mileho pana doktora, to totiz kdyz se rozhodujte mezi gyncentrem, fertimedem, nebo eurofertilem, hraje dulezitou roli. no a to je tak asi vsechno…Takze absolvujete prvni a mozna druhy pokus a pokud mate stesti tak prozrete…ze ne vse je profesionalni. ja myslim ze hodne zalezi na laboratori a zkusenosti embryologu…a to se obavam ze neni ok, nedavno jsem tady nekde cetla ze transferuji 5 denni embryo ktere je ve stadiu moruly a jeste to te holce pochvali jak je to krasne embryjko…no jsem rada ze jsme pryc, je mi z nej na
jednu dobu jsemu vazovala ze je udam na pojistovnu, placene jine leky nez ktere uctoval na pojistovnu, provedem AH na dvoudennim embryu atd…proste hnus…
@Campari1 pan doktor by si mel radeji precis odborne diskuze nez diskuzi na emiminu, to bych mu doporucila ja
![]()
@Campari1 to se ani nedivím, že to čte a pak se někdy chová jak se chová, takový je dnes život ![]()
Pridam svou trosku do mlyna. Doufam, ze se nebudu rouhat, jsem nyni v 16 tt.
Nastvana nejsem, jen rozpacita z pristupu celeho meho problemu v EF, na ktery jsem se obratila, kdyz muj gyndar asi nechtel resit me problemy s neovulovanim.
Na prvni navsteve mi od stolu p. Doktor Jaros sdelil, ze mam PCO - aniz by se zeptal, vysetril me, nebo si vyzadal zpravy z gyndy. Ode me vedel, ze mam problem s dlouhymi cykly a jiz nekolikrat jsem prirozene otehotnela, bohuzel vzdy v rannem tehotenstvi potratila. Rekla jsem mu, ze po opakovanem potratu jsem absolvovala hysteroskopii-vse ok, nic se nenaslo. A genetika je u nas s manzou obou ok.
Nasadil mi modre tabletky Divine (dostala jsem je od nej, ustrizene, bez navodu, bez krabicky, ale rekla jsem si, jsou zadarmo) na vyvolani ms. 2 dc jsme s manzou dorazili na HP a manza na spermiogram (dodnes neznam presne vysledky obojiho, kdyz jsem se ptala, tak pry vse ok a v norme). Dale IUI - clostilbegyt, 14dc kontrola utz na foliky, byly male, vyplajzla jsem 1600,– za injekce menopuru, za tyden rovnou pregnyl a prvni IUI, kontrola zda menopur zabral az po inseminaci. Po 2 dnech za ukrutnych bolesti druhe IUI - bolesti jsou pry normalni. Nevyslo ![]()
A nanovo. S tim rozdilem, ze inseminace bez jakekoliv kontroly foliku na utz. Druhe opakovane nam nevyslo, protoze manza nemohl z prace. Posnazili jsme se doma. Opet nic. ![]()
Uz tenkrat jsem z EF sla s velkymi rozpaky.
Vrchol nastal, kdy jsem si prisla pro dalsi clostilbegyt, sestra by mi sama naordinovala dvojitou davku, coz jsem odmitla bez konzultace u doktora. Coz se na EF nedeje. A protoze manza z prace fakt na IUI nemohl, uz jsem tam nesla. Pojistila ovu testama, merenim bt a pozobala clostilbegyt a otehotnela sama (teda s manzou) prirozene.
Udelejte si obrazek sami.
Sla jsem tam s virou, ze nam pomuzou. Paradoxne nahodili mi cyklus menopurem i clostilbegytem, ale celou dobu jsem mela pocit marnosti, ze vse stejnak dojde az k IVF a to ne jednomu. Pripadala jsem si tam jak chovna krava. Zvlast, kdyz mi doktor po provedeni IUI rekl, at chvili polezim, a do minuty uz na me houkal, zda uz se oblekam. To 3 hodinove cekani je uz mala vec. Usmevave sestricky jsou jedna vec. Ale jak tu nekdo psal. Rehot ze sesterny cekajicim celou vecnost na verdikt doktora mic neprida.
Tak asi tak.
@Campari1 Díky za upozornění ohledně imunity - taky se pokusím si vše nějak vyběhat, abych si vyžádala podrobnější rozbor. Jo a na jedné straně je dobře, že si to tady p. doktor čte. Aspoň si možná uvědomí, že někde není něco v pořádku. Pokud to pomůže dalším holkám, budu jen ráda, ale mě už v EF nikdo neuvidí.