Hlavní diskuze
- Otevřená skupina
Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (35)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Chaos to je moje.
Jinak samá šipka, že bych si už potřebovala psát vysvětlivky, co kam vede, od rodiče šipky směrem k potomkům, čím sem dál v historii, tak už mě zajímá jen přímá linie-rodiče rodičů, abych aspoň věděla odkud pochází. Píšu jméno, příjmení, datum narození, č.d. a značky narození, sňatku a úmrtí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bianca123 píše:
Chaos to je moje.Jinak samá šipka, že bych si už potřebovala psát vysvětlivky, co kam vede, od rodiče šipky směrem k potomkům, čím sem dál v historii, tak už mě zajímá jen přímá linie-rodiče rodičů, abych aspoň věděla odkud pochází. Píšu jméno, příjmení, datum narození, č.d. a značky narození, sňatku a úmrtí.
Nejsme do rodiny? ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahojte vsichnni, akorat se mi povedlo vas docist. Dekuji Hanu za schvaleni
Jsem na hromade i s dvouma detickama, manzel nesel 2 dny do prace. Se nemuzu poradne ani hejbat, boli me svaly a vsecko mozny vsak to znate, chripajzna jak vrata. Uz dlouho jsem takhle nemocna nebyla… Aspon jsem prosla matriku nar. 1650-1745 ale musim teda rict, ze si nejsem jista vubec nicim, protoze obcas uplne krasopis a nekdy to snad ani nejsou zadny pismenka sakrys…asi jdu spat…dneska sem uz prospala 2/3 dne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
bamba píše:
Něco takového?
http://www.mvcr.cz/…-722752.aspx
Tyjo tak nakonec jsem to otevrela tu doma a je to presne to co jsem chtela
Bambo fakt dik! Ja jsem z toho znala jen tu posledni tabulku cetnosti prijmeni, ale to bez okresu.
Akorat mam problem, mam Office 2000 a na druhem PC 2003, ale tady to chce 2007, jinak nejsou videt vsechny radky
Nemate nekdo excel 2007 a byl byste ochotnej mi to rozdelit na vic listu tak, aby na jednom listu bylo max. 65000 radku? No prepokladam ze asi ne, mne by se taky nechtelo ![]()
Si to zkusim nejak vytahat z notepadu…
Bambo - k tem poznakam na papire, ja ti muzu max. rict jak to mam ja: Mam jednotlive papiry ve slozkach, slozek je zatim 7 - kazda slozka je vetev jednoho praprarodice (v jednom pripade jen deda, pac o teto vetvi nevim nic, nejdriv musim zjistit kdy se narodil on, coz nevim jak, pac chlapu toho jmena a priblizneho veku bylo v te vesnici x
)
Kazdy praprarodic je charakterizovan jmenem, rodnym prijmenim a datem a mistem narozeni a umrti.
Pak mam dva pavouky - jeden na rodice, druhy na sourozence. Kazdy sourozenec a rodic ma sve cislo a pokud vim, tak ma i zalozeny svuj vlastni papir s jeho udaji a pripadnymi potomky atd. Takze do tech slozek proste postupne vkladam papiry a nemusim resit kolik vynechat mista v sesite. No a jeste mam na kazdem papire soupis matrik s inv. cisly, ktere se toho cloveka tykaji. Akorat ze proste ted budu cekat, az se aspon nektera z tech matrik objevi na netu, do Zamrsku se proste jen tak nedostanu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hani, s tím Excelem to mám podobně - já mám OpenOffice a ten Opencalc mně dělá to samý… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hledala jsem,kdo to bylpodsedník,no nezjistila jsem to,třeba poučí Jura,ale našla jsem toto.
http://www.obecusti.cz/hist_1666.php
Zajímavé počteníčko a třeba se vám někomu bude hodit i jako nové info do rodokmenu.
- Citovat
- Upravit
Bambo, podsedník byl v podstatě koňák na statku. Ono je to tak: pokud se tažní koně zapřahají do čtyřspřeží (ze začátku slavnostní zápřah, hlavně u kladrubských kočárových koní, později i u chladnokrevníků pro tahání těžkých vozů - a taky u dělostřelectva…
) tak vepředu jdou koně - první párový a druhý párový, ten vlevo vzadu je podsední kůň (na něm seděl podsedník) a napravo vzadu byl náruční kůň (protože ho kočí měl takzvaně „na ruce“).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jura007 píše:
Bambo, podsedník byl v podstatě koňák na statku. Ono je to tak: pokud se tažní koně zapřahají do čtyřspřeží (ze začátku slavnostní zápřah, hlavně u kladrubských kočárových koní, později i u chladnokrevníků pro tahání těžkých vozů - a taky u dělostřelectva…) tak vepředu jdou koně - první párový a druhý párový, ten vlevo vzadu je podsední kůň (na něm seděl podsedník) a napravo vzadu byl náruční kůň (protože ho kočí měl takzvaně „na ruce“).
Věděla jsem,že na tebe je spolehnutí.
- Citovat
- Upravit
Tak jsem teď mrknul na stránku cs.wikipedia.org a dal jsem hledat slovo „podsedník“. Našlo mně to, že se častěji používalo slovo „podsedek“ - a je to něco mezi tím, co píše pan Adamec ve tvém odkazu a tím, co říkám já. Pro mě je tam důležité, že na rozdíl od pololáníků, čtvrtláníků atd. to nebyl přesně vymezený pojem…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, mám takový přiblblý dotaz, když se dříve narodilo děcko a umřelo do cca2 let, psalo se to do kniihy zemřelých? Našla jsem několik sourozenců mého praprapradědy, ale někteří umřeli ještě jako malí a u datumu narození je dopsáno, kdy umřeli. Jde mi o to, že někde nemůžu přečíst celé jméno a v těch knihách zemřelých je nemůžu najít
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jitulinaja píše:
Dobrý den, mám takový přiblblý dotaz, když se dříve narodilo děcko a umřelo do cca2 let, psalo se to do kniihy zemřelých? Našla jsem několik sourozenců mého praprapradědy, ale někteří umřeli ještě jako malí a u datumu narození je dopsáno, kdy umřeli. Jde mi o to, že někde nemůžu přečíst celé jméno a v těch knihách zemřelých je nemůžu najít
Našla jsem všechny i když se narodili mrtví,ale zatím bádám jen v matrikách napsaných česky,takže u starších nevím.
- Citovat
- Upravit
Jitulinaja píše:
Ahojky, se mi zda, ze deti, ktery zily treba i par hodin se psaly i do matriky narozenych i do matriky umrti, tak jak jsem si vsimla teda. Kdyz se mimco narodilo mrtve tak se psalo primo do narozenych, ze se narodilo devce nebo chlapec= puella nebo puer (doufam, ze to pisu dobre) a nejsou tam ani ti kmotri napsani. Ale pokud zilo par hodin, tak se krtilo „z nouze“ a to tam kmotri jsou. Ja jsem se setkala treba se zapisem, ze miminko zilo 4 hodiny, nekolik dni nebo mesice, takze si myslim, ze se psala vsechna umrti
nemohli umrit nekde jinde
Treba jestli se rodina neprestehovala. Mam tu nejakoou rodinu, ktera bydlela 5 let nekde jinde a pak se vratila zpet…tam jinde porodili asi 3 deti a pak pokracovali rodit v puvodnim miste…byli teda ve vedlejsi vesnici no…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nene, nikam se nestěhovali, protože další děcko se narodilo ve stejném roce(i stejném měsíci) ve stejné chalupě. Ono je možný, že jsem slepá, tu mojí matriku psal hroznej mazal
, takže tam něco vyluštit je umění. Ale zase našla jsem 8 sourozencú, z toho jich pět zemřelo a v knize zemřelých sem nenašla ani jednoho
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jitulino, vždycky dával matrice „ksicht“ nějaký člověk a ten měl taky svoje slabé stránky. Bral bych jako pracovní hypotézu i to, že si prostě v tomto nesplnilsvoje povinnosti - třeba je ani pořádně neznal… Fakt si myslím, že u matrik se holt musíme na nějakou „lidovou tvořivost“ připravit. (I když to asi nebude tak hrozné jako v padesátých letech, kdy matriky vedli taky pologramotní, navíc ale delegovaní „stranou a vládou“. Těm se nesmělo odporovat…)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- Somrkrálka Blues , 4.10.25 21:50
- Xxxxx197 , 18.9.25 22:21
- Bubu2828 , 27.7.25 20:48
- mm0234 , 11.6.24 18:38
- helga123 , 6.4.24 06:30
- Sheelle , 5.10.23 14:50
- kubmaja02 , 19.11.22 06:32
- Knihoušek , 7.10.22 16:00
- elpiska , 6.7.22 23:10
- Simisek , 7.1.22 13:07
- Aleano345 , 14.7.21 12:19
- Evelline , 14.6.21 12:04
- hanucha , 17.4.21 11:11
- ŠedáMišička , 14.1.21 19:26
- Catloveee , 10.1.21 15:42
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- Advise
- adys
- Amys
- Angua
- AramisDeMar
- Aspera
- batata
- Bianca123
- brulinka
- Bubu2828
- Caira
- Chocolate
- cline
- Dana Klaudie
- Denullka
- edevira
- elitana
- es-myska
- fialovka
- hanucha
- Jahlina
- Jani85
- janina1974
- Jindřiška7
- Jitulinaja
- jizvíková
- Jura007
- kiri
- korana.kora
- leicka
- leviska
- Mandlička
- me2dova
- milarka
- myskalucka
- opinka
- PeťaPeťa
- Petunnka
- Romana5
- ŠedáMišička
- Sheelle
- Vertiline
- ynax
- Zdenaka
Nové diskuze
Omáčka Ben's original
- 23.5.26 22:23
- Kočkorožka
- 1
Sandály při propadlé klenbě
- 23.5.26 21:49
- Anonymní
- 1
Kde koupit celobarevné svíčky?
- 23.5.26 21:11
- Zvedava1
- 1
Jak vyčistit topné spirály u horkovzdušné...
- 23.5.26 21:05
- Zvedava1
- 1
Uzkostna porucha, deprese
- 23.5.26 22:19
- stinga
- 2
Prodavačka v potravinách - hmotná...
- 23.5.26 22:24
- helena1234
- 12
Jak vysvětlil chlapovi, že se má taky starat
- 23.5.26 22:34
- Yasmen
- 39
Záchvat strachu
- 23.5.26 21:47
- ANYk9
- 8
Prosím o radu - Vřískot při usínání
- 23.5.26 22:17
- blumen
- 4
Hejného matematika, 2.stupeň
- 23.5.26 21:04
- Trojlístek
- 9
Nové příspěvky
Hejného matematika, 2.stupeň
- 23.5.26 22:39
- Michelle_M
- 10
Jak vysvětlil chlapovi, že se má taky starat
- 23.5.26 22:39
- ANYk9
- 41
Chci mu dopřát skvělý sex
- 23.5.26 22:35
- Klopotkova
- 56
Milenky sem nová diskuze
- 23.5.26 22:30
- Venetia
- 107225
Snažení 2026
- 23.5.26 22:27
- Emejkal
- 1294
Jeho ex, pejsek a já
- 23.5.26 22:26
- MacyBlack
- 36
Jak si vaše děti zvykly na střídavou péči?
- ruzovasrnka
- 18
Hra se slovy, aneb - pojďte si hrát :)
- Anna766
- 45275
Prodavačka v potravinách - hmotná...
- helena1234
- 12
Omáčka Ben's original