Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1063
26.11.10 21:29

Chaos to je moje. :lol: Jinak samá šipka, že bych si už potřebovala psát vysvětlivky, co kam vede, od rodiče šipky směrem k potomkům, čím sem dál v historii, tak už mě zajímá jen přímá linie-rodiče rodičů, abych aspoň věděla odkud pochází. Píšu jméno, příjmení, datum narození, č.d. a značky narození, sňatku a úmrtí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
26.11.10 21:41
Bianca123 píše:
Chaos to je moje. :lol: Jinak samá šipka, že bych si už potřebovala psát vysvětlivky, co kam vede, od rodiče šipky směrem k potomkům, čím sem dál v historii, tak už mě zajímá jen přímá linie-rodiče rodičů, abych aspoň věděla odkud pochází. Píšu jméno, příjmení, datum narození, č.d. a značky narození, sňatku a úmrtí.

Nejsme do rodiny? :lol:

• Citovat
  • Upravit
3645
26.11.10 22:42

Ahojte vsichnni, akorat se mi povedlo vas docist. Dekuji Hanu za schvaleni :huban: Jsem na hromade i s dvouma detickama, manzel nesel 2 dny do prace. Se nemuzu poradne ani hejbat, boli me svaly a vsecko mozny vsak to znate, chripajzna jak vrata. Uz dlouho jsem takhle nemocna nebyla… Aspon jsem prosla matriku nar. 1650-1745 ale musim teda rict, ze si nejsem jista vubec nicim, protoze obcas uplne krasopis a nekdy to snad ani nejsou zadny pismenka sakrys…asi jdu spat…dneska sem uz prospala 2/3 dne :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
26.11.10 23:29
bamba píše:
Něco takového?
http://www.mvcr.cz/…-722752.aspx

Tyjo tak nakonec jsem to otevrela tu doma a je to presne to co jsem chtela :dance: :palec: Bambo fakt dik! Ja jsem z toho znala jen tu posledni tabulku cetnosti prijmeni, ale to bez okresu.
Akorat mam problem, mam Office 2000 a na druhem PC 2003, ale tady to chce 2007, jinak nejsou videt vsechny radky :-( Nemate nekdo excel 2007 a byl byste ochotnej mi to rozdelit na vic listu tak, aby na jednom listu bylo max. 65000 radku? No prepokladam ze asi ne, mne by se taky nechtelo :lol:
Si to zkusim nejak vytahat z notepadu…

Bambo - k tem poznakam na papire, ja ti muzu max. rict jak to mam ja: Mam jednotlive papiry ve slozkach, slozek je zatim 7 - kazda slozka je vetev jednoho praprarodice (v jednom pripade jen deda, pac o teto vetvi nevim nic, nejdriv musim zjistit kdy se narodil on, coz nevim jak, pac chlapu toho jmena a priblizneho veku bylo v te vesnici x :? )
Kazdy praprarodic je charakterizovan jmenem, rodnym prijmenim a datem a mistem narozeni a umrti.
Pak mam dva pavouky - jeden na rodice, druhy na sourozence. Kazdy sourozenec a rodic ma sve cislo a pokud vim, tak ma i zalozeny svuj vlastni papir s jeho udaji a pripadnymi potomky atd. Takze do tech slozek proste postupne vkladam papiry a nemusim resit kolik vynechat mista v sesite. No a jeste mam na kazdem papire soupis matrik s inv. cisly, ktere se toho cloveka tykaji. Akorat ze proste ted budu cekat, az se aspon nektera z tech matrik objevi na netu, do Zamrsku se proste jen tak nedostanu :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.11.10 23:49

Hani, s tím Excelem to mám podobně - já mám OpenOffice a ten Opencalc mně dělá to samý… 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
27.11.10 07:28

Hledala jsem,kdo to bylpodsedník,no nezjistila jsem to,třeba poučí Jura,ale našla jsem toto.
http://www.obecusti.cz/hist_1666.php
Zajímavé počteníčko a třeba se vám někomu bude hodit i jako nové info do rodokmenu.

• Citovat
  • Upravit
bamba
27.11.10 07:35

Přece jen jsem něco našla.
http://www.genebaze.cz/…terminy.html

• Citovat
  • Upravit
18305
27.11.10 09:35

Bambo, podsedník byl v podstatě koňák na statku. Ono je to tak: pokud se tažní koně zapřahají do čtyřspřeží (ze začátku slavnostní zápřah, hlavně u kladrubských kočárových koní, později i u chladnokrevníků pro tahání těžkých vozů - a taky u dělostřelectva… :mrgreen: ) tak vepředu jdou koně - první párový a druhý párový, ten vlevo vzadu je podsední kůň (na něm seděl podsedník) a napravo vzadu byl náruční kůň (protože ho kočí měl takzvaně „na ruce“).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
27.11.10 09:37
Jura007 píše:
Bambo, podsedník byl v podstatě koňák na statku. Ono je to tak: pokud se tažní koně zapřahají do čtyřspřeží (ze začátku slavnostní zápřah, hlavně u kladrubských kočárových koní, později i u chladnokrevníků pro tahání těžkých vozů - a taky u dělostřelectva… :mrgreen: ) tak vepředu jdou koně - první párový a druhý párový, ten vlevo vzadu je podsední kůň (na něm seděl podsedník) a napravo vzadu byl náruční kůň (protože ho kočí měl takzvaně „na ruce“).

Věděla jsem,že na tebe je spolehnutí.

• Citovat
  • Upravit
18305
27.11.10 09:54

Tak jsem teď mrknul na stránku cs.wikipedia.org a dal jsem hledat slovo „podsedník“. Našlo mně to, že se častěji používalo slovo „podsedek“ - a je to něco mezi tím, co píše pan Adamec ve tvém odkazu a tím, co říkám já. Pro mě je tam důležité, že na rozdíl od pololáníků, čtvrtláníků atd. to nebyl přesně vymezený pojem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
361
27.11.10 10:20

Dobrý den, mám takový přiblblý dotaz, když se dříve narodilo děcko a umřelo do cca2 let, psalo se to do kniihy zemřelých? Našla jsem několik sourozenců mého praprapradědy, ale někteří umřeli ještě jako malí a u datumu narození je dopsáno, kdy umřeli. Jde mi o to, že někde nemůžu přečíst celé jméno a v těch knihách zemřelých je nemůžu najít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
27.11.10 10:35
Jitulinaja píše:
Dobrý den, mám takový přiblblý dotaz, když se dříve narodilo děcko a umřelo do cca2 let, psalo se to do kniihy zemřelých? Našla jsem několik sourozenců mého praprapradědy, ale někteří umřeli ještě jako malí a u datumu narození je dopsáno, kdy umřeli. Jde mi o to, že někde nemůžu přečíst celé jméno a v těch knihách zemřelých je nemůžu najít

Našla jsem všechny i když se narodili mrtví,ale zatím bádám jen v matrikách napsaných česky,takže u starších nevím.

• Citovat
  • Upravit
3645
27.11.10 11:55
Jitulinaja píše:
Dobrý den, mám takový přiblblý dotaz, když se dříve narodilo děcko a umřelo do cca2 let, psalo se to do kniihy zemřelých? Našla jsem několik sourozenců mého praprapradědy, ale někteří umřeli ještě jako malí a u datumu narození je dopsáno, kdy umřeli. Jde mi o to, že někde nemůžu přečíst celé jméno a v těch knihách zemřelých je nemůžu najít

Ahojky, se mi zda, ze deti, ktery zily treba i par hodin se psaly i do matriky narozenych i do matriky umrti, tak jak jsem si vsimla teda. Kdyz se mimco narodilo mrtve tak se psalo primo do narozenych, ze se narodilo devce nebo chlapec= puella nebo puer (doufam, ze to pisu dobre) a nejsou tam ani ti kmotri napsani. Ale pokud zilo par hodin, tak se krtilo „z nouze“ a to tam kmotri jsou. Ja jsem se setkala treba se zapisem, ze miminko zilo 4 hodiny, nekolik dni nebo mesice, takze si myslim, ze se psala vsechna umrti :nevim: :nevim: :nevim: nemohli umrit nekde jinde :nevim: Treba jestli se rodina neprestehovala. Mam tu nejakoou rodinu, ktera bydlela 5 let nekde jinde a pak se vratila zpet…tam jinde porodili asi 3 deti a pak pokracovali rodit v puvodnim miste…byli teda ve vedlejsi vesnici no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
361
27.11.10 15:06

Nene, nikam se nestěhovali, protože další děcko se narodilo ve stejném roce(i stejném měsíci) ve stejné chalupě. Ono je možný, že jsem slepá, tu mojí matriku psal hroznej mazal :cert: , takže tam něco vyluštit je umění. Ale zase našla jsem 8 sourozencú, z toho jich pět zemřelo a v knize zemřelých sem nenašla ani jednoho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
27.11.10 15:20

Jitulino, vždycky dával matrice „ksicht“ nějaký člověk a ten měl taky svoje slabé stránky. Bral bych jako pracovní hypotézu i to, že si prostě v tomto nesplnilsvoje povinnosti - třeba je ani pořádně neznal… Fakt si myslím, že u matrik se holt musíme na nějakou „lidovou tvořivost“ připravit. (I když to asi nebude tak hrozné jako v padesátých letech, kdy matriky vedli taky pologramotní, navíc ale delegovaní „stranou a vládou“. Těm se nesmělo odporovat…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny