Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
bamba
26.11.10 13:06
Zdenaka píše:
Bamba - jestli to je Lumír Olšovský - tak znám

Jj,to je on,sem si nemohla vzpomenout na jméno.

• Citovat
  • Upravit
bamba
26.11.10 13:16

No tak na stejná příjmení bych moc nespoléhala,těch mých je všude habakuk.

• Citovat
  • Upravit
18305
26.11.10 13:45

Lidi, něco mě napadlo..... Pokud budete chtít vědět něco jako teď Hanucha, Připíchněte to na nástěnku a dejte tomu tučně nadpis „Dotaz“ nebo „Požadavek“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
26.11.10 13:51

Teda musím zase zkonstatovat, že MZA Brno si mohl s digitalizací více pohrát. Podle Třeboně je to nebe a dudy. Téměř nikde indexy a když jo, tak vprdlé dohromady a hledej to v celé knize! A pomalu se to načítá. :cert: Zdigitalizovaná jen část, takže asi končím apůjdu na další větev do Opavy.
Janino, Ježíšek mi přinesl nový laptop, takže se trápím s instalací, přetahováním atak. Psychicky se připravuju na přenos Myheritage.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
26.11.10 13:55
hanucha píše:
Ahojte,
cekam az mi prestane stavkovat tiskarna a tak mam minutu :-)
Ale uz mi jde doma net :dance:Prosim - vim, ze nekde v nejake okolni zemi (asi na SLovensku?) existuje „mapa prijmeni“ - neco jako vyskyt prijmeni v urcite oblasti. Pro CR asi nic takoveho neni, predpokladam? To by se mi fakt libilo…
Ale byla bych ochotna udelat si to i sama treba jen z telefonniho seznamu, jen nevim jak. Predstavuju si to nejak jako treba mapu CR, kde bych si podle napr. okresu vyplnila pocet osob s danym prijmenim a ono by mi to udelalo barevne mapicku, jak to maji treba v demografickych rocenkach atd. Nenapadlo by vas, jak to udelat? Programovat jsem se jeste nenaucila a kreslit si to rucickou, no taky by to slo, ale potrebovala bych tedy aspon tu obrysovou mapu CR dle okresu… Poradite??

Hanu, si nedovedu představit něco takového vytvořit. :think: A k čemu ti to bude dobré? Nedivím se, jen chci zjistit, co dalšího zase nevím.
Teda holky a kluku, s váma se člověk nenudí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
26.11.10 14:28

Tak já právě bojuju s příjmením ve kterém je žský,ale je tu i zský,nebo zký,tak a včil,patří to k sobě a je to jen skomolené,nebo jde o úplně někoho jiného?

• Citovat
  • Upravit
3790
26.11.10 14:40

ahoj .. v rychlosti zdravim :mavam: , ale u nas nic moc, starsi uz ma 2. den vysoky horecky a zvraci :roll:

jen reaguju na Hanku .. vim, co myslis, mam i pocit, ze jsem to nekde videla . teda v cr .. ale nezalozila si to, zkusim popremyslet.
jen pro ilustraci … tohle je napr. v italii, co se vztahuje k manzelove rodu ;-)
 http://www.gens.labo.net/…/genera.html?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
26.11.10 16:47

Potřebuju radu.Su strašnej chaotik a podle toho taky vypadají mé zápisky.Tak mi prosím někdo poraďte,jak si co zapisujete(hlavně výpisy z matrik a jak si to uchováváte,aby jste se v tom vyznali.Píšu si to po papírech a pak jen hledám,nebo i zapomenu,že už jsem si to poznačila…
Asi by bylo dobrý si každé příjmení dát extra,či co fakt nevim.
Adys,to je smůla,že je malej nemocnej,slavíte to díkuvzdání či co,že.Snad bude brzo zdravej.

• Citovat
  • Upravit
1063
26.11.10 17:42

Bambo, já si třeba vyjela rodokmen, co už jsem měla z dřívějška, ten základní v grafické podobě a teď do něho doplňuju obyč tužkou s různýma poznámkama, kdyby to luštil někdo jiný, tak se v tom nevyzná, ale já v tom mám perfektně jasno. A to co jsem našla v archivech si ukládám s poznámkami tř. „Jan Hamala *1825“, „Jan Hamala †1847“ přímo do záložek na actapublica nebo SOA Třeboň. Až budu mít probádanou řádně celou větev, tak si to dám do Myheritage.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
26.11.10 18:03

Hm,no já si vypsala podle matriky,jak je ten soupis lidí vzadu příjmení,samo,že na kus papíru,jako,že z nějakýho výpisu mám jméno nevěsty,jejich rodičů,matku za svobodna,to samý ženich a pak podle toho hledám těch jmen je víc a pak v tom mám nelad.Jak jsem zjistila,není v našich rodinách nic neobvyklého 10 a více dětí,k nim manželé děti,je toho strašně moc,až to vypíšu,tak teprve zjišťuju,jestli k nám patří,nebo ne.Nebyla bych to já,kdybych si to psala na papíry a následně to hledám.
Právě si říkám,že by to chtělo ty zápisky sjednotit,chci je uchovat pro budoucí.

• Citovat
  • Upravit
18305
26.11.10 18:11

Bambo, mám návrh. Třeba si tak ke každému vypsanému údaji z matriky napsat vesnici/farnost, inventární číslo matriky v archívu a stránku matriky, na které jsi ten záznam objevila. Podle těchto údajů je ten záznam dohledatelný i v budoucnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
26.11.10 18:36
Jura007 píše:
Bambo, mám návrh. Třeba si tak ke každému vypsanému údaji z matriky napsat vesnici/farnost, inventární číslo matriky v archívu a stránku matriky, na které jsi ten záznam objevila. Podle těchto údajů je ten záznam dohledatelný i v budoucnu.

Juro to dělám,ale asi se neumím správně vyjádřit,prostě mám na papíře třeba 5 lidí,a na dalších zase,ale na tom jednom mám třeba,Vopršálek,Novák,Tůma atd,jeden je z r.1840,další 1915.
Myslím to tak,že si třeba napsat Novák a nechat několik stran v sešitu volných,pak návaznost rodiny,jako že Nováková byla za svobodna Vopršálková…víš jak to myslím?Abych to neměla po papírech,ale taky trochu srovnaný v tom sešitě.

• Citovat
  • Upravit
18305
26.11.10 20:08

To můžeš udělat, ale stejně se nevyhneš dvěma věcem. První věc je přidělit každému člověku nezaměnitelné identifikační označení. Zkus se třeba podívat, jaké označení dávají polští genealogové jejich šlechticům (dávali jsme tu s Biancou odkazy na polský internet). To označení je většinou soustava číslic a teček - třeba matka 64.1.1.2, otec 38.2.4.1 Nebo si taky myslím, že každého člověka spolehlivě identifikuje jméno, rodné příjmení a datum narození - třeba Marie Hálová 27.4.1967. Je na tobě, jaký systém si zvolíš. Druhá věc, která je nutná, je stanovení, jak budeš odkazovat na předcházející/následující generaci rodu. Třeba u záznamu o dítěti to může být to složené číslo otce a matky podle polského vzoru… Zkus se někde dopídit k té knížce „Občanská genealogie“, tam je napsáno v podstatě to samé, jen ten popsaný způsob aplikace z té knížky se mně moc nelíbí… Ale to už je věc vkusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
26.11.10 20:11

Bambo, asi bude mít každý trochu jiný systém podle toho, co komu vyhovuje. Já se přiznám, že nejsem moc systémová a chlívečková a než bych složitě vymýšlela jako na to, tak prostě pátrám a píšu na papíry poznámky a zatím se v tom docela orientuju. Já postupuju takto - pracuju na jedné generaci jedné větve, v příslušné obci otevřu index (když tam je :cert: ) zhruba toho časového období a vypisuju na papír všechny tř. Bronec, Broncowa stránky, kde jsou zapsaní. Pak je otvírám a hodnotím, jestli by to mohli být ti mí, když jo, tak je dám do záložky. Až přelouskám všechny knihy, tak pracuju se záložkama, vepisuju ručně do rodokmenu, značím si nové údaje, podle kterých se pak posunuju dál. Mám spousty a spousty otazníků, ale pro mě je to hra, já to zase tak moc neprožívám. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
26.11.10 21:04
Bianca123 píše:
Bambo, asi bude mít každý trochu jiný systém podle toho, co komu vyhovuje. Já se přiznám, že nejsem moc systémová a chlívečková a než bych složitě vymýšlela jako na to, tak prostě pátrám a píšu na papíry poznámky a zatím se v tom docela orientuju. Já postupuju takto - pracuju na jedné generaci jedné větve, v příslušné obci otevřu index (když tam je :cert: ) zhruba toho časového období a vypisuju na papír všechny tř. Bronec, Broncowa stránky, kde jsou zapsaní. Pak je otvírám a hodnotím, jestli by to mohli být ti mí, když jo, tak je dám do záložky. Až přelouskám všechny knihy, tak pracuju se záložkama, vepisuju ručně do rodokmenu, značím si nové údaje, podle kterých se pak posunuju dál. Mám spousty a spousty otazníků, ale pro mě je to hra, já to zase tak moc neprožívám. :wink:

To já taky ne,ale jaksi bych se v tom chaosu nerada stratila,ále však to nějak dám dohromadNo větev mamky od manžela jsou z jedné vesnice a tak jsem si je všechny dokopy napsala na papír a postupně podle roků si je vypisuju,no a manžel mi říkal,že jednu už jsem psala(mě po očku pozoruje,ale dělám jeho rodinu,tak su v klidu) tak mě to napadlo,si v tom udělat nějakes sistem.Nevím proč se tím vůbec zaobírám,když inteligenti zvládají chaos. :lol: :pankac:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny