Křesťanské jesličky - diskuse

• Fotoalbum (129)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
693
3.8.12 16:42

Ahoj holky!
Anička nečekaně usnula a tak mám chvilku čas, i když se přiznám, že jsem si to představovala úplně jinak. Chtěla jsem ke zpovědi a nejde to… V první pátky v měsíci je u nás od 15-17. Nevyšlo mi vzít ji s sebou ani hlídání.
Jinak se u nás nic zvláštního neděje. Nebo možná děje, ale já to nevím. Manžel mi nic neříká. Asi nic nepotřebuju vědět.
Dělám marmelády, zavařila jsem okurky. Anička se cachtá v bazénku, včera měla culíčky a strašně moc jí to slušelo. Manžel má druhou práci tak nějak částečně. Tento týden tam byl poprvé 3× po 4 hodinách. A + - tak by to chtěl mít i dál. Jsme za to vděční.

Hrpyje, křest a biřmování najednou? U miminka? To jsem neslyšela a divím se. Biřmování až ve 14-ti letech nejdříve. Sestra mojí spolužačky měla křest a za týden biřmování. To měla 14. Myslím si, že k biřmování je třeba dozrát.
Gratuluju Danielce ke křtu. I vám všem.
Do práce je půjdu zeptat v září. Přece jen to má být až v půlce listopadu.

Dančí, jsem moc ráda, že se to maličké má k světu. Jen tak dál… :potlesk:

Demi, užívejte si výletů Je to fajn, že jste na to všichni. Manžel se ptal na dovolenou a dostane max. 3 dny v kuse, týden v žádném případě. Já si zase sypu popel na hlavu, že nijak nepracuju. Víc peněz by se hodilo. Ale první rok jsem se hrozně bála, aby nám Aničku nesebrali a pak bych se od ní bála odejít. Ne, nebojím se, že by o ni nebylo dobře postarané, ale to, že mi po ní bude smutno. Navíc nemám to s hlídáním jednoduché. Mám jen jednu babičku a Anička se dědy bojí a sama s ním nebude a skoro mu ani ruku nedá.

Anička se zatím u motlitby nijak neprojevuje. Včera ale říkala Večerníčkovi, aby nevyhazoval všechny listy a nechal si na kopírování.
Kde k tomu přišla nevím. Kopírovali jsme možná 2×, co ji máme.

Gerberko, užijte si dovolenou. Moc vám ji přeju. Posílám ti SZ.

Opatrujte se.
R.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3761
3.8.12 19:28

Ahoj holky,
moc děkuju za přání hezké dovolené. Určitě vám poreferuju, jak dopadla moje první dovolená po 15ti letech :D, zatím asi možná netuším, co všechno to bude obnášet, abychom vše zvládli a něco viděli, třeba ani nevím, čeho jsem se odvážila, jet sama bez možnosti auta. :nevim: Nějak to dopadne.

Rafusko,
s tím smutněním po Aničce.. - ani netušíš, jak moc tě chápu. Já to takhle měla po Inuškovi. Do 3 let ho nikdo jiný nehlídal kromě mě a manžela - jenom moje mamka cca na 2 hodiny velice občas, když jsem šla k holičce, jinak nic, vše sama. Žádné hlídání nebo přespání u prarodičů apodobně. Nastupoval tenkrát 1. září a já neměla absolutně nic z těch posledních prázdnin, pořád nade mnou „visela“ ta velká změna a přelom, že půjdu na plný úvazek zpět do práce. Do posledního okamžiku jsem si to nedovedla představit.

Ale jak jsem ti už psala - byla jsem Inuškou překvapená, jak ty první dny zvládal - šel od prvního dne hned i se spinkáním, jinak to zařídit nešlo. Na to odloučení si myslím zvykl on líp a rychleji než já - já jsem „smutnila“ nad tím životem na mateřské hooodně dlouho :?. Ale zopákla jsem si to pak s Bédou a s ním se mi už tak nestýskalo, když šel do školky a já do práce, už to bylo lepší. :?

S hlídáním to mám stejné jako ty - jediná z rodiny, která byla ochotná a schopná, byla moje mamka (vodění ze školky, když jsem měla dlouhé dny) a ta už mi odešla. Tchýňka s přítelem na tohle vůbec nejsou a navíc tchýňka má zdravotní problémy. Můj taťka (84) je rád, že je rád a my jsme rádi, že zvládá každodenní činnosti ještě sám a je soběstačný (krom prádla a jídla - to mu vozím každou sobotu), takže po něm nic už chtít taky nemůžu. Ale to nevadí. Kluci už povyrostli, Inuška je úplně v pohodě a bývá doma dokonce moc rád sám. Mně zbývá jenom vyřešit vyzvedávání Bédi, když manžel nemůže, ale v nejhorším odskakuji z práce a během hodiny jsem zpátky a hlídá Inuška, než přijdu. Zvládnout se to taky dá. Ale je veliký rozdíl tříletá holčička :srdce: a pětiletý kluk buk jako je Béda.

Křest + biřmování najednou = tak takhle to má švagrová. Křtěná byla jako mimino a zároveń u toho i biřmovaná. Taky jsem vúbec netušila, že to jde, ona je ale v řecko-katolické církvi. Nic blíž o tom ale nevím, jenom to, že ona to takhle má…

Snad jsem už na nic nezapoměla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
9.8.12 14:11

Ahoj,

zdravím všechny!

Koukám a koukám, co o prázdninách vymýšlí Lidovej dům a padá mi spodní čelist - viděly jste ty jejich předvolební billboardy na téma církevních restitucí? To je neskutečné! 8o 8o 8o a taková snůška lží v tom jejich prohlášení!!! Tak oni se ještě odvažují veřejně blábolit o tom, že to není o víře! A jak mají věřící svou víru praktikovat? Jak a kde mají církve plnit svoje poslání? Asi pomocí mimozemšťanů… Z Bohuslava Sobotky a jeho nohsledů je mi :poblion: už dlouho. Rath sedí ve vazbě, Dryml udělal veletoč k Zemanovcům, Paroubek kope za jakousi ministranu (název si ani nepamatuji, jakési zvíře nebo co…), ale ta neschopnost přednesení věcných argumentů, a naopak schopnost demagogického žvanění, ta jim jde. Vědí, na jakou notu zabrnkat, aby jim to přineslo politické body, ať už je to za jakoukoli cenu - i za cenu lží a šíření nenávisti.

Bože, i za tyhlety jsi umřel na kříži…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
9.8.12 15:08

Demi, tak tohle zrovna mi krevní tlak ani trošku nezvedá, je pravda, že mi ten bilboard, co jsem viděla, přišel spíš směšný. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
10.8.12 13:42

Knofli: :) :) :) Problém je, že mnoha lidem v této zemi přijde onen billboard „správný a pravdivý“. Nevím, kdy se to může změnit - 40 let nás masírovala svou agitací KSČ, a v jejích šlépějích teď pokračuje ČSSD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
14.8.12 21:47

Rafuško - s tím biřmováním, v řeckokatolické církvi se obvykle biřmuje při křtu (i miminka, nejen dospělí křtěnci, jak je to u římských katolíků)
a v pravoslaví se myropomazanie (biřmování): „Myropomazání se provádí zpravidla hned po křtu, a to i u malých dětí. Pokřtěný a myrem pomazaný pravoslavný křesťan se stal plným členem církve a smí se účastnit nehledě na svůj věk eucharistie.“- cituji z wiki, což jistě není záruka pravdy, ale tak nějak si to i pamatuju z důvěryhodnějších zdrojů. S tím přístupem k eucharistii je to zajímavé co?

Oni bratři pravoslavní a řečtí katolíci mají s námi římskými katolíky pokud jde o biřmování trochu problém, jaksi nechápou proč jako biřmujem odděleně - a mají vlastně kus pravdy, bo změnu jsme udělali my (už stovky let zpátky) a moc jsme ji teda nevyargumentovali.

A jen k té argumentaci, proč by se mohly biřmovat i malé děti. Jde o to, že samotným přijetím svátosti dochází k nesmazatelnému znamení, řekněme doteku Boha, který člověka posiluje, uschopňuje k tomu danou svátost mohl dobře v životě využít. Proto, podle tohoto výkladu třeba u biřmování není nutné, aby člověk byl už dospělým člověkem, ale může přijmout i dříve, a ta samotná svátost mu dodává sílu aby se jím stal respektive aby se jím celoživotně stával, i přes chvilková selhání.
Sama se také spíše kloním k tomu biřmování v dospělosti, ale tahle argumentaci mi taky přijde nosná. Ono nakonec to biřmování ve čtrnácti stejně odpovídá spíš tomu dětskému věku, kdby mělo jít o to, že se má biřmovat až dospělý člověk, který se dospěle a fundovaně rozhodne a je poučen a vzdělán v křestanství, tak bych pod 20 let nešla.

Demi - přiznávám, že pokud jde o bilboardy, snažím se už je ignorovat, nevím zda je to „chytré“, ale bláboly se na ně píší už mnoho let, dříve mne to hrozně popouzelo, a dnes prostě věřím, že lidi nejsou tak omezení, aby těm blbostem věřili. Ale rozumím ti - a sama, když má někdo dotaz či spíš poznámku k církevnímu majetku, tak se o tom snažím diskutovat a aspon trošku osvětlit, že vlastnictvím „kulturních památek“ a zlatých předmětů v podobně bohoslužebného nádobí ještě žádná církev nezbohatla. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
14.8.12 23:40

Ahoj,

Harpy: já byla biřmovaná v 17 letech, a v té době jsem ještě nechápala moc smysl svátosti. Křest je jasný, ale u biřmování ohledně věku se spíš kloním k dospělému věku. Však tím člověku nic neuteče. Jeden starý kněz nám říkal, že tak jako křest je znamením toho, že se člověk stává Božím dítětem (novorozeně v přeneseném i faktickém smyslu), 1.svaté přijímání znamením dětství života v Bohu, tak biřmování je znamením dospělosti ve víře.

Pokud jde o ty církevní restituce - hlupákovi nemůžeš nic s rozumem vysvětlit, protože on všechno ví líp, do všeho dobře vidí a jeho nikdo nevoblafne! A mě dost štve, že hlupáky je v naší zemi slyšet nejvíc, proto o inteligenci českého človíčka nemám moc přehnané iluze. Ale můžu se plést a moc ráda se nechám překvapit.

Gerberko: ať ti dovolená moc rychle neutíká ;) Jsem zvědavá na tvé zážitky.

Lamvinku: jak u vás? Adámek už je lepší? Stále na něj (na vás) myslím.

Mě včera Daneček mile vyvedl z míry - říkala jsem doma dětem, že jsem jako malá musela do nemocnice na operaci (ukázala jsem jim i jizvu na břiše), protože jsem měla zánět slepého střeva, a pak jsem musela jet na léčení do lázní. Honzík se mě ptal, jestli jsem jela do Františkových Lázní, tam, kde sedí na kouli ten chlapeček a drží rybku :D… a Daneček zase, co by se stalo, kdybych na operaci nešla… Tak jsem mu řekla, že v tom případě bych zemřela. Kluci se na mě vrhli a začali mě hladit, a Daneček do toho povídá: to bys šla do nebíčka, že? Neboj se, my bychom si tě tam našli :srdce:

mmch, v neděli jsme oslavili Danečkovy 5.narozeniny. Byla to tedy událost, přijela široká rodina (až na jednu příbuznou, která již oslavy bojkotuje - zasvěcení ví :D ), Daneček byl nadšen hlavně z toho množství gratulantů a dětí (dům praskal ve švech), i dárků.
Když si jen uvědomím, jak mě před těmi 5 roky vůbec nenapadlo, s čím budeme bojovat, a radovala jsem se z krásného miminka, padá na mě splín. Myslím, že nemít víru, cítila bych se hrozně bezmocná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Rafuska neprihlasena
15.8.12 09:55

Ahoj holky!
Pisu z inter. centra, doma jsme zase bez el. ja mam zdravotni problemy a moc prosim o motlitbu. Omlouvam se, vic nedam.
Dikuju moc
R.
Anička vám posila :srdce: :potlesk: :nevim: :kytka: :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
4047
15.8.12 13:24

Rafuš: drž(te) se, myslím na vás s modlitbou!

D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
729
15.8.12 21:01

Ahoj holky,
Rafu posílám modlitbu a :hug:.
Taky se plácám v nějakém marodění už měsíc a nějak se nemůžu vyhrabat, skolilo mě to na konci dovolené a pořád se to táhně už jsem zhubla 10 kg, vyšetření dopadla dobře. Vypadá to na celkové vyčerpání, no bojuju jak se dá, v sobotu jedeme na dovolenou tak snad si tam víc odpočinu a vzpamatuju se.
Naši pout jsem ani neprožila, jen jsem ležela. Tak prosím taky o modlitbu.

Adámek v ponděli potvrzena snížena imunita ve všech třídách, při každém nachlazení nutná atb léčba, takže odstavení kvůli mému zdraví se zatím nekoná. Jinak holky se drží v mezích normy,

No víc už asi nedám, ozvu se asi z dovolené.
Všem požehnaný týden Barča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
15.8.12 23:16

Lamvinku - deset kilo, to je hodně. a blbé, že se neví, proč vlastně :think:
Snad alespon dovolená pomůže, že si odpočineš.
Adámek s tou imunitou, to je hodně nepříjemná zpráva, on bývá často nemocný?

Rafuško - :hug:, vůbec nevím, čím tě potěšit, protože ted nějak nevím, jak bych ti mohla pomoct. jak to máš s prací?

každopádně se za vás budu modlit, musí to být velmi těžký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3761
18.8.12 12:22

Ahoj holky,
od čtvrtka jsme zpátky z Beskyd, vše proběhlo v pořádku, byli jsme týden a půl v Horní Bečvě, nikdo neomarodil - což taky považuju za úspěch. Sice pro mě jako jednoho dospělého s 2 děckama to bylo náročnější - myslet na všechno od programu až po to, co si kdo vezme na sebe atd., ale s trochou organizačního talentu (což teda doufám mám.. 8) ) se to dalo zvládnout i bez auta - byli jsme odkázáni na autobusy. Byli jsme na Pustevnách, v Rožnově atd. Klukům se to moc líbilo, zvlášť kvůli Inuškovi jsem strašně ráda, že to tak vyšlo, protože je velice vnímavý kluk a jsem ráda, že viděl „trochu jiného světa kraj“. No a oba kluci, že příští rok pojedeme zas, tak jsem zvědavá…Ubytování super, můžu jenom doporučit ty lidi, u kterých jsme byli v soukromí - je to samozřejmě se samostatným vchodem, k dispozici tam jsou 4 pokoje s vlastním soc. zařízením, televizí, kuchyň a velká jídelna je dole a cena úplně výborná. Tak doufám, že ten čerstvý vzduch pomohl hlavně Béďovi, aby byl posílený opět do kolektivu, za 14 dní už to kluky zas čeká - školka a škola… :nevim:

Rafu - co to čtu, je mi to moc líto, myslím na vás, ať se brzo zotavíš'

Lamvi - myslím, že u tebe je to tím velkým zápřahem, který máš - staráš se o 4 děti, vím, že holky už jsou větší, ale stejně, no… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3761
18.8.12 12:25

Jo a perlička na závěr - manžel pro mě nachytal velké překvapení. Nic dopředu mi neřekl, ale mezitím, co jsme byli pryč, tak mi dal nové obkladačky do kuchyně, nový odsavač a vodovodní baterii, prostě mi to trochu zrenovoval v kuchyni. Chudák neměl vůbec žádnou dovolenou a ještě 2 noční směny navíc, takže je zázrak, že to vůbec stihnul. Fakt mi dopředu nic neřekl, vše tajil, obkladačky vybral sám a trefil se mi do vkusu, s takovými krásnými něžnými obrázky. Takže doma mě čekalo překvapení, je to halt šikula, no.. :srdce:

Danči - jak miminko?? Jste v pořádku, výsledky dobré??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3761
18.8.12 12:26

A ještě objednal nová okna do ložnice a obýváku, budou nám to dělat v září, no, to bude sice už „za provozu“, ale to zvládnem. Tak to už je doufám všechno, co jsem chtěla.

Mějte se a ať děti užijí ještě kousek prázdnin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
18.8.12 22:42

Gerberko - tak dovolenou jste měli krásnou, příští rok bude Bédík zase starší, tak to bude ještě organizačně snazší :)
A tvůj muž ti připravil krásná překvapení, je šikovnej :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová