Křesťanské jesličky - diskuse

• Fotoalbum (129)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4047
1.11.12 14:33

Anonymko: jestli chceš, můžu ti napsat svou vlastní zkušenost z krize víry - přes SZ.

Drž se, nikdo není tak moc silný, jak se ti může zdát. Ale na nic nejsme sami. Nikdy.
:hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
1.11.12 18:35

Guardini v knize O modlitbě píše i o modlitbách v krizích, tak to můžu doporučit.

A nefackovala bych se za myšlenky, to mi nepřipadá jako dobrá cesta.

Jinak si myslím, že mnohé dobré rady najdeš na www.vira.cz, v sekci Texty - otázky a odpovědi. Je to podle různých typů otázek a určitě tam lze najít inspiraci pro tyto situace.
Přeju ať je brzy lépe!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
6.11.12 16:29

Anonymko - ale jo, vím o čem mluvíš :) Velkých krizí víry jsem měla ve svém životě pár, těch malých nespočet. Nejdřív jsem se na Boha několikrát hodně zlobila, když jsem nemohla otěhotnět, pak když jsem otěhotněla zase za to, že mi to dítě vzal. Když jsem prvně přišla o dítě, hodně jsem to Bohu zazlívala, moje hovory s ním v té době si nepřej slyšet :)

Podle mých zkušeností na krizi víry pomáhá pouze modlitba a účast na bohoslužbě. I když si člověk právě při modlitbě a při bohoslužbě připadá jak blázen :).

musím běžet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
7.11.12 00:22

Jitko: jak se daří Zuzce? Často na vás myslím.

Harpy: mluvíš mi z duše.

Včera nám vyrazila dech nabídka ledviny jednoho člověka. Nebudu - ani nemůžu - jmenovat, ale byla jsem velmi překvapená, protože nabídka přišla od někoho, o němž jsem byla přesvědčená, že ho nijak nezajímá D. ani my. Museli jsme to odmítnout, důvod - věk. I my (rodiče) už bychom byli jako dárci pro dítě nepříliš vhodní. Takže stále čekáme a doufáme. Ani se nemám odvahu za něco takového modlit, protože bych si vyprošovala něco, co jiného stojí život. Takže prosím jen za dar zdraví a víry pro své děti. Věřím, že to, co nemůžeme mít sami v rukou a rozhodovat o tom, můžeme jen odkázat do Boží prozřetelnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3760
7.11.12 12:00

Holky, vy mi mluvíte úplně z duše…taky něčím podobným právě procházím. Sice z úplně jiných důvodů, které se zde rozebírají, ale i tak to dá „zabrat“. Taky tápu, nevím, nechápu…co jsem komu udělala a proč…Budu vděčná za každou radu, jak překonat krizi - osobní i krizi víry, snad bude líp, nezbývá než doufat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
7.11.12 12:55

Ahoj. Moje zkušenosti s krizí víry. Prošli jsme si mnohým extrémně zlým i extrémně dobrým. Co mi pomáhá? Naučila jsem se neptat se proč. Život beru jako úsek-silnici, kde můžeš předjíždět ale zrovnatak tě může potkat havárie nebo defekt. Neptám se proč, prostě je to pro mě fakt a zabývám se jen tím jak to řešit. Od té doby nemám myšlenky proč zrovna já. :oops:

• Citovat
  • Upravit
22939
7.11.12 13:28
@Demi píše:
Jitko: jak se daří Zuzce? Často na vás myslím.

Harpy: mluvíš mi z duše.

Včera nám vyrazila dech nabídka ledviny jednoho člověka. Nebudu - ani nemůžu - jmenovat, ale byla jsem velmi překvapená, protože nabídka přišla od někoho, o němž jsem byla přesvědčená, že ho nijak nezajímá D. ani my. Museli jsme to odmítnout, důvod - věk. I my (rodiče) už bychom byli jako dárci pro dítě nepříliš vhodní. Takže stále čekáme a doufáme. Ani se nemám odvahu za něco takového modlit, protože bych si vyprošovala něco, co jiného stojí život. Takže prosím jen za dar zdraví a víry pro své děti. Věřím, že to, co nemůžeme mít sami v rukou a rozhodovat o tom, můžeme jen odkázat do Boží prozřetelnosti.

Zuzce je dobře, ale každý den říká něco jiného, jednou, že si ho nechá doma, podruhé, že půjde k adopci.
Nechávám to našemu Pánovi, ten to rozhodne nejlépe. A už se taky věčně nenervuji, jak to dopadne.
Je to asi měsíc, co jsem jí řekla, že se miminkem nebudu zaobírat, nic jí okolo toho nebudu sama říkat. Pouze, když se zeptá, tak jí odpovím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
7.11.12 23:22

@Timinka : tak nějak jsem dospěla k témuž. Kdykoli jsem se snažila pátrat po odpovědi na otázku Proč - dostala jsem se do bludného kruhu. Taky už se netrápím a raději hledám cesty, jak různé problémy řešit. Někdy najdu inspiraci v Katolickém týdeníku, hlavně v oddílech, kde kněží odpovídají na otázky čtenářů nebo lidé popisují své cesty k Bohu - řeknu si: vždyť tihle lidé mají problém nebo bolest podobnou jako já. Zajímalo by mě, jestli podobnými krizemi neprocházel třeba i autor starozákonní knihy Jób :think:. Život není jen pohoda a jasno. Myslím si, že zrajeme spíš díky těžkostem, z nichž nacházíme s pomocí Boží cestu ven, víc, než čímkoli jiným.

Jitko: asi je lepší na dceru nijak netlačit a dopřát jí trochu času. Podle mě se jí nakonec varianta tvé nabídky bude zdát nejsnazší a zůstane doma i s chlapečkem.

No nic, už se několik dnů odhodlávám odepsat jedné kamarádce na její kratinký článek v posledním KT - příloha Betlém nenarozeným. Psala tam, že nechápe, jak je možné, že tolik věřících žen používá antikoncepci, místo toho, aby do přechodu jen rodily děti… :lol: Ach, jo - doufala jsem, že iniciály pod tím článčíčkem patří někomu jinému, ale radostně mi před pár dny na můj dotaz v mailu potvrdila, že je to její úvaha a já jsem Holmes. Po přečtení jejího článku mi bylo blbě, pořád nemůžu pochopit, odkud si myslí, že má právo hrát si na něčí svědomí. Ve veřejném médiu. Věřící ženy nemají právo používat antikoncepci, protože tím dávají najevo svou nedůvěru Božímu plánu s jejich životy… Svatá prostoto… Ale ona je to jinak hrozně hodná, milá holka, vždycky jsem ji měla ráda, seznámily jsme se v porodnici před 5 a půl lety. Už tehdy se prezentovala tak, že chce mít hodně dětí a rodit dokud to půjde. V pořádku - jsem si tehdy pomyslela. Po přečtení jejího článku si říkám, že si to všechno měla asi lépe promyslet.
Anebo jí snad na její mail radši neodpovídat? Sama nevím. Nerada bych si do života nechala zatahovat fanatické názory a pohledy na svět. Bůh dal přece každému jeho svobodu - i Desatero - a On naše rozhodování respektuje, ať je jakékoli. Jak je možné, že dar svobody nerespektuje člověk… :?:
Jestli chcete, budu ráda, pokud mi k tomu řeknete něco i vy. Myslím, že poslední KT je i na internetu, www.katyd.cz

Zatím :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
7.11.12 23:28

Holky, tak já ten článek na internetovém KT nenašla. Byla to taková ta příloha, ve které se popisuje činnost nějakého charitativního sdružení nebo organizace, se žádostí o finanční příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
7.11.12 23:31

Holky, tak je to tady:
http://www.nfbetlem.cz/…ha_celek.pdf

na druhé straně v rámečku („Že by Bůh na něco zapomněl“)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
8.11.12 09:04

@Demi já věc antikoncepce považuji za něco, co si každý jednotlivě musí probrat s Bohem. Osobně jsem nikdy antikoncepci nebrala a ani nebudu. Mám 6 dětí, stále čekáme jestli otěhotním, těšíme se na to, ale zatím nic. :nevim: Kdysi jsem také nechápala proč jiné,,nedokážou spoléhat plně na Boha,,. Dnes už to vidím jinak. Každý se rodíme jiný a s jiným posláním. Nemůžeme se tedy zaškatulkovat do toho, že jsem žena a jsem předurčena pouze k rození. Neumím to přesně vyjádřit písemně. Já antiko nemám a několik žen z našeho společenství mi naopak řeklo, že příliž zatěžuji Boha :nevim:. Takže ať má každý děti podle svého vlastního uvážení.

• Citovat
  • Upravit
3650
8.11.12 11:48

Demi, to je těžké.
Především se mi v té poznámce nelíbí formulace „žije s přesvědčením, že je nezodpovědné ji nepoužívat“. Tak já „antiko“ (pokud se to tak dá nazvat) mám, ale uvedené přesvědčení nesdílím. Respektuji právo každého, zařídit se v tomhle podle svého uvážení, nehodnotím, co je zodpovědné a co ne.

Ovšem rozhovor s paní, která má 11 dětí a všechny císařem 8o

Timinko, klobou dolů, šest dětí :palec:
Přílišné zátěže Boha, tak to je to poslední, čeho bych se bála :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3760
8.11.12 12:21

Holky, nechci tu otravovat na nějaké téma, které třeba sem nepatří…Ale prosím vás, co děláte se situací, která prostě NEMÁ ŽÁDNÉ řešení?? Možná, že se říká, že v každé situaci se řešení najde…ale když žádné neexistuje, i kdybyste si hlavu ukroutili přemýšlením a hledáním nějaké cesty, jak z toho ven??? Vím, že nejsem vůbec konkrétní, ale jen se ptám. Moje situace (vztahy v rodině) nemá opravdu žádné řešení. Taky mám přemýšlet, jak z toho ven nebo to celé hodit za hlavu?? Jak se zachovat??

S těmi dětmi atd. - tak nemám ráda „fanatiky“ nebo „fanatičky“, každý ať má tolik dětí, kolik je mu naděleno. Já jsem prášky nebrala nikdy a ve 40ti s nima už začínat teda nebudu 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka1
8.11.12 15:37

@Gerberka situací které neměly řešení jsem zažila bezpočet. A zpětně vzato je mám nejraději i když byly nejtěžší…Prostě jsem věděla, že se musím spoléhat, není jiné řešení. Tolik zázraků kolik jsem zažila :srdce:

• Citovat
  • Upravit
4047
8.11.12 20:29

@Gerberka : neřešitelnými situacemi je asi dobré se nezatěžovat a uvolnit místo v mysli těm, které řešit lze. Já vím, řekne se to lehce, ale těžko realizuje. S něčím pomůže čas a něco se dá opravdu jen přenechat Bohu :nevim:

Holky, dneska jsem četla rozhovor se S. Hubálkem, českým psychologem, a hrozně mě zaujalo, co řekl: „…když slyším něco hnusného, říkám si jen, že mi to nesmí vzít hlavní životní devizu - víru a optimismus.“ K tomu není co dodat… :potlesk:

Chris: přiznám se, že mě vždycky velice zajímá tvůj názor na různé (moje i nemoje :lol: ) životní situace. Díky, že jsi napsala i teď.
Antikoncepcí je přece i doporučovaná metoda PPR. Mám s ní problém. Mám vlastně problém (fyzický i morální) s každou antikoncepcí a zároveň mi tři děti stačí. Nemyslím si, že užívání jakékoli antikoncepce je projevem nedůvěry k Bohu, ale využití práva, které nám On sám dal - svobodu. On ví, že se mnohokrát svobodně rozhodneme špatně a ke své škodě, bohužel i ke škodě druhých, ale přes to nám ten dar nechal. Samozřejmě má práva a má svoboda končí tam, kde začíná svoboda a právo jiných - tak to vnímám já. Ale druhým o tom nekážu, a už vůbec ne v novinách.

Tim: přesně tak to vnímám i já. Myslím si, že ke své vlastní cestě musí každý dojít sám, v souladu se svým svědomím i možnostmi. (reakce na tvůj předposlední příspěvek)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová