Křesťanské jesličky - diskuse

• Fotoalbum (129)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
10848
25.5.09 22:50

Janku jak je u vas?

hmmm, max kašparu, skoda ale nekoukala, bo sousedi, kteri maji telku blizko okna se koukali na jiny program :wink:

Rezi- no u mne byla dulezita taky puberta a mlada dospelost , myslim, ze skoro kazdy, i kdyz vyrustajici ve verici rodine si musi jednoho dne svou viru „přeložit“ z té, kterou mu vštípili rodiče, do té, která je z jeho rozhodnuti jeho. konkretne společenství mladých, s kterými jsme se velmi nepravidelne scházeli (byla jiná doba) k modlitbe a vubec ke sdileni viry a zazitku s Bohem. pekny to bylo.
to uz je zas hodin. tak zas jindy
 har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
25.5.09 22:53

Citace mi nejde :(
//Demi ještě jednou a naposled k tomu článku:
no já to asi přehlídla v tom, jak jsem se od některých pasáží odvracela, takže ten moment mi unikl. Tak beru zpět, že se holka s dítětem nechtěla rozloučit, jen se mrknout, zda je fakt tak vážně postižené. Hlavně mě irituje mantra: vždyť on by vůbec neměl spokojený život, nebyl by radostné děťátko, či jak to tam psala…

Každopádně obecně si myslím, že pokud má matka možnost se s dítětem rozloučit, je to taková duševní úleva, která může přinést klid - ale zase jak komu, co si budeme vykládat. Poslední objetí je skutek lásky, uměle vyvolaný předčasný porod nikoli, podle mého názoru.//

Demi nechtěla jsem slovíčkařit :-) přijde mi, že sdělit něco jasně písemně někdy nejsem schopná a v tomhle je net nevyhovující
ad mantra : tohle mě netočí , ale přímo vyšroubuje k vzteku !
je jasné, že jsem měla na mysli rozloučení se obecně a hlavně v případech nezáměrně předčasně ukončených těhu- miminek, která zemřou „přirozeně“
btw. Mudr. Svatošová v přednáškách o hospic. hnutí perfektně srozumitelně, jasně vysvětluje akt rozloučení se zesnulým , její přednáška na Noe mě nadchla i když je to o smutných věcech dokáže vše přirozeně podat (nejml. pacientovi v hospici bylo pouhých 14měsíců)

Rézi - posílám modlitbu za bráchu.
Maky nazdar, fajn , že vykoukneš. Přeju pevné nervy při řešení reklamací a jednání s družstvem. To jsou právě ty nervy , které nás donutily k stavbě vlastního domečku. Když se něco po.. tak vím, že si to vyřešíme a není k tomu 1000 pindů okolo od ostatních nájemníků a nikdo nic nevyřeší. V našem paneláku navíc jakoukoli snahu a naději na revitalizaci 1 rozkladný živel za podpory 3 dalších vždy poslali do kytek. Vždycky musí být 1 hybatel jinak do toho ostatní nejdou.. Tak ti plácám „po pleciach“ jseš dobrá, žes to vzala na svá bedra a hlavně vydrž s nervama!
Ad víra v pubertě - se „těším“ na tu trojnásobnou v našem případě. Bůh pomáhej.
Dnes jsem byla na přednášce v rámci kurzu centra pro rodinu JaneK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
26.5.09 21:14

Ahoj, děkuji za odpovědi o vaší cestě k víře. Myslím, že to máme víceméně často podobné. Vlastně díky tomu, co jste tu napsali, jsem si uvědomila, že ten zlom k tomu že se k církvi připojím padl taky na VŠ, já studovala takový ukecaný obor a asi mi to podvědomě taky lezlo krkem. gerberko také tě zdravím, můžu se zeptat, kam v Brně chodíš na mše?
A vy z větších měst, chodíte na mše do své farnosti, nebo jinam? Já se přiznám, že nechodím, nějak si tu nepřipadám zakořeněná a navíc chodím tam, kde je dobrý kazatel, mám kázání strašně ráda, když je dobré, tak mám vždycky podnět k přemýšlení, naopak ale nemám ráda moc ta výkladová a vysvětlující Bibli. Manžel vždycky bručí, že jsem v tomhle takový zakuklený evangelík, že příliš hledím na to slovo. Ani naše holky nebyly křtěné ve farnosti, do níž spadáme, ale u obou byly pádné důvody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
28.5.09 15:58
Rézi píše:
naopak ale nemám ráda moc ta výkladová a vysvětlující Bibli.

Tak nevím přesně, jestli myslíš, co já myslím :lol: , ale já mám zas exegezi nejradši, tedy pokud je to „kvalitně odvedená práce“ 8) a ne jen vaření z vody. Třeba při katechumenátu, když se rozebíraly nejrůznější pasáže, odkazy na SZ, nebo „jen“ problém překladu, symboly…eňoňůňo 8) 8)

Janku zdar! Dík za poplácání. Vždycky jsem říkala, že já bych stavět nemohla, ale když to tu vidím s panelákem, tak máš vlastně pravdu, že sjou to nervy ještě větší. Navíc ten moloch družstva (u nás je opravdu hodně velké). CHtěla bych proniknout i do tajů, jak předsednictvo trochu pohonit, jenže nemám čas studovat taje a kličky stanov. Každopádně závidím, že jste se odhodlali a vypadá to tak dobře. Třeba se mi hrozně líbí, jak myslíte na ten pokoj pro prarodiče. pro mě je to hodně palčivé téma, protože mám rodiče hodně daleko, cítím potřebu se o ně ve stáří postarat a nevím jak to v našem 3plus1 udělat (tímto si nestěžuji na náš byt, jen že pro vícegenerační spokojené bydlení to není) :cry: Větší byty v našem městě neexistují a pokud ano, jsou to takové kamrdlíky, na metry čtvereční stejné jak náš, navíc jsem zhýčkaná dvěma sklepy (ne obří, ale jsou) a „bednou“ na kočárek.

Demi , co ta toxoplazmoza(blboza), doufám, že jste úplně v pořádku, dej vědět!

Harpyje píše:
jsem si rekla, ze holkam ktery sly na potrat, nebudu do srdce přilívat rozpálený olej svým postojem k jejich činu. dnes uz si nejsem tak jista, že je to správný přístup, ale zatim se misky vah nepřeklopily, tak mlčím

Ještě jsem si pročítala diskusi zpětne, tak jen: asi tak nějak, akorát že pořád nevím, jak se k tomu postavit. Když řekneš, že jsi proti potratům, tak se hned každý ptá, zda jsi věřící, pokud to potvrdíš, tak už jsi tak nějak out, ať už jsou tvé argumenty sebe racionálnější, prostě jsi nesvéprávná. NAvíc já si ten postoj docela umím představit, protože než jsme uvěřila, o potrat jsme se nezajímala, ani jsem nevěděla jak to funguje, prostě to šlo mmimo mě, ale brala sjem to pod vlivem společnosti jako něco normálního, co prostě je bez větších problémů využitelné. I v tomto vidím takové své osobné zázraky, že to všechno chápu, a cítím jinak. Jednak už jsem se začala víc zajímat, pak mám taky děti, takže si nedovedu předtsavit, že bych prostě jedno jen tak odstranila, ale prostě je tu ještě nějaká ta „přidaná hodnota“ od Něj, kterou nelze vysvětlit předat, působí to vždycky tak banálně…

Víc už nedám, Matúš se probudil, děti se dožadují matky :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
30.5.09 23:26

AHojky všem,

toxa-hoxa zatím ticho po pěšině (byla jsem domluvená se sestrou na gynekologii, že mi bude volat, pokud ta krev vyjde pozitivně, ale nikdo mi nevolal). Uvidíme příští sobotu, to jdu na kontrolu. Ale jinak to moc neřeším…

Rézi: kam chodíme na mše? Chodili jsme do našeho farního kostela, dokud nebyl postavený nový, veliký, prostorný. Děti tam mají spousty prostoru, až mi to někdy, přiznávám, docela překáží. Nechápu, proč rodiče dovolí, aby si jejich ratolesti na mši donášely hrkající autíčka, holčičky svoji kosmetičku na rtíky, apod. Mám pocit, že děti pak nechápou, proč existuje mše a proč je dobré se na ní ztišit. Já vím, že to není kolikrát jednoduché, Honzík je na mši zlatíčko, ale Danečkovi je malý celý kostel… Ale ani mě nenapadne, abych mu dávala na mši jeho oblíbené hračky, aby si pohrál a zůstal chvíli na místě… Nevím, ale připadá mi to jako hrozná degradace okamžiků, kdy je přítomen Bůh.

Maky: mám to podobně, taky znám ty úšklebky, když v „potratových“ diskuzích klidně řeknu, že jsem věřící. ALE DODÁVÁM, že MOJE VÍRA NEMÁ SE SOUCITEM S NENAROZENÝMI DĚTMI NIC SPOLEČNÉHO! Nepotřebuju být věřící, abych plakala, když trpí dítě, starý člověk, zvíře, stačí mít oči a srdce otevřené. Kdo na to má, pochopí, a názory těch ostatních mi nezbývá, než pouštět severním větrem. Na to, co se děje při potratu, jsem přicházela postupně. v pubertě jsem si představovala, že jde o „odstranění jakési vyvíjející se tkáně“, nic jsem netušila o bijícím srdíčku. Nebyly tehdy k dispozici ultrazvukové fotky a informace. Něco jsem tehdy čítávala v Katolických novinách - šlo o příspěvky různých lidí, příběhy žen z gynekologie, hodně smutku a bolesti. Takže to asi tak odstartovalo moji pozvolnou změnu názoru - že to není jen kosmetický zásah, ale že při tom přijde o život někdo naprosto bezbranný. A to mě bolí nyní tím víc, když jsem matkou… Tož tak.

JaneK. o Dr. Svatošové také něco vím, i o hospicovém hnutí… Má můj obdiv, díky Bohu za lidi, jako je ona! Vím i o tom 14 měsíčním dítěti. Až mě mrazí.

Zatím všem krásnou neděli!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
31.5.09 22:24

Ahoj
Demi stále na tebe myslím s toxo a držím palce.
ad Dr.Svatošová vůbec jsem nepochybovala, že jí znáš :D a je to moc fajn.
Mě ta její přednáška tak nabudila, že mi to nedalo ji nezmínit právě v těch souvislostech s onou diskuzí i pro ostatní na vysvětlenou co konkrétně myslím.

Vrátili jsme se od mé sestry od Blanska. Neteř byla dnes u 1.sv.přijímání. Moc jsme si to tam užili. Perlička-ve vlasech měla věneček pletený doma z živých kopretin. Nádhera.

Vzůru do nového týdne. Všem hojnost darů Ducha . JaneK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
1.6.09 22:04

zdarek.

tak pište aspoň vy těhotné . at se máe s kým radovat.

maky , jo, pochopilas dobře, potratila jsem, už to je víc jak měsíc. podruhé. a DOUFAM, že naposled. moc to nedávám, když už myslím, že je líp, tak mne to druhý den zase skolí. moje hovory s Bohem byste slyšet nechtěly :lol: ale on je milosrdný, vím to. Minule mi bylo ještě hůř, teď co nejsem tak přepracovaná, protže jsme doma s mrmlou, tak mám přeci jen intenzivnější vztah s Bohem a víc si s ním o svém smutku povídám, minule jsem převážně uraženě mlčela případně křičela. ááá pryč s tím.

Byla jsem v nedeli sama na bohoslužbe, velkýho a malýho jsem nechala doma at si poradej a krásně jsme si osvěžila dary ducha svatého . když jsme o nich muvili s chris před křtem motala jsem je dohromady s osobními charismaty, ale ted jsem si je krásně připomněla. jen mi napadá, že ty názvy by chtěly snad už trochu upavit do soudobější češtiny, dar umění :nevim: dar bázně boží :nevim: kdo tomu bez vykladu rozumí? ale krásný to bylo.
Rézi: Jo chodime ted do farnosti kde bydlíme, ale nebylo to vždycky tak, bydleli jsme na mnoha místech, a zkraje jsme chodili do puvodní mužovy farnosti, po dalším přestěhování jsme začali chodit do tamní farnosti, ale zdejší farář nebyl moc naše krevní skupina, takže jsme občas prchali do různých jiných farností, pak jsme bydleli na sídlišti, kde byly bohoslužby v paneláku a dost večer. to jsme si užívali, bylo to hodně živé společenství. no a ted po dalším přestěhování jsme takový usedlí, a chodíme do místní farnosti - dlužno dodat, že je to taky velmi živé společenství.

tak napište jak je s vámi.

har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4047
2.6.09 09:40

Ahoj,

hlásím se teda :-)

Harpy: to mě mrzí. Jak se znám, reagovala bych asi podobně, jako ty, pokud jde o vztah k Bohu… ale on ví, proč se dějí i tyhle věci a proč ten život holt není jednoduchý a černobílý. Když se to poprvé stalo mně (v roce 2004, zamlklé těhu v 7tt), byl to hrozný šok. A pak ty řeči typu: to nic, brzy si uděláte další - to byly kapky… No nic, nebudu se v tom rejpat, tak posílám jednu modlitbu za tebe i tvé budoucí mimčo, ať si vás brzy najde!

Včera jsem obdržela mail od MUDr. Lázničkové, psala mi ohledně různých screeningů na VVV - dostalo se mi varování, abych zbytečně nic nepodstupovala, Dr. projevila obavy, že bych v případě problémů volila umělý potrat - no, to se mě teda hodně dotklo 8O . Tož jí písnu, ať se neobává, neb nejsem tak cynická a mám ráda své dítě.
Ani jsem nevěděla, že roky pracovala v jedné z pařížských porodnic jako primářka - psala mi, že tam už dávno od plošných screeningů upustili, neboť ten stres, kterým jsou matky vystaveny, se velmi přenáší na očekávané dítě, a že je to v drtivé většině případů zbytečné.

Nevíte, kam se ztratila Rafuš?

A co s tím novým deníčkem , nemyslíte, že už je načase? Poslední je můj Velikonoční… :!

Zatím všem ahoj!
D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
2.6.09 13:09

Demi :D :D , tak jsem si říkala, že nějaký deník napíšu a sousedi si snad ze mě dělají srandu, vrtání, bouchání, venku zas sekají trávu :evil: , proč vždycky přes oběd??? Máme souseda učitele na ZŠ a to je fakt za trest, pak že učitelé mají moc práce na doma :wink: , tedy nic proti učitelům, ale kdybyste to viděly/slyšely… Matouše už úspěšně probudil, tak doufám, že za chvíli nedorazí i Běta, protože to by bylo odpoledne jak víno, ona je, prtka, uřvaná i normálně a ještě tak, když se nevyspí. nic, jdu zkusit ten deníček, ale nazaručuju, jednak mě zatím nic nenapadá a druhak viz výše. M

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
2.6.09 14:29

Tak jsem se pochlapila a napsala nový deníček, akorát tedy nevím, kdo za mě bude žehlit :roll: .
Na publikaci čekají 4 příspěvky, uvidíme, kdy to vyleze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
7.6.09 21:33

Holky nevím kolik mi nadále vyjde času na reakce, doufám že budu alespoň schopná číst.
Minulý týden jsme v dešti kopali výkopy pro přípojky, pošušňáníčko. Příští týden snad naběhnou na zasypání a firma na hrubou stavbu.
Navíc se možná něco pracovního rýsuje , tak študuju, tvořím CV , držte palce.
AHOJ JaneK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
12.6.09 10:22

Nějak to tu chcípá :-)
nebo jste se přestěhovali natrvalo do deníčku? musim ho jít zkontrolovat.

zjistila jsem ze jsem desne lina. mame s malym jeste dve hodiny plavani, a ja nejsem schopna je domluvit a vybrat- desne mne to organizované „cvičení“ nebaví. O. tedy ano, ale jeho baví všechna voda. asi uz budu chodit jen nárazově nekam do bazénu, kurzy nejsou nic pro mne.

Jjanku- jak to vypadá s prací?

a z toh oco jste napsali v deníčku si nic nepamatuju. jen Demi - napiš jak je?
Rézi - co brácha?

har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
12.6.09 14:13

My máme deníček 8O ?

Jdu hledat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
12.6.09 20:12

Ahoj, tak sice si nic neberu osobně, ale po té, co jsem se k vám přidala tahle diskuze nějak utichla :D . Děkuji za motlitby pro bratra, je to asi divné, žije a já z toho nemám radost, nějak nás všechny svými demostračními i jinými pokusy o sebevraždu tak pocuchal, že třeba já už si i myslela, že by mohl být konec. Zní to hrozně, vím, ale s ním asi nepohne nic. Má dvě krásné děti, exekuce na krku, pije, chytili ho při řízení v opilosti atd, pořád dokola, má skvělou práci, které si už evidentně neváží, když po posledním zmizení a následném pobytu na psychiatrii nevyhodili. Jsme takové dva protipóly liberální výchovy našich rodičů.
Moc myslím na Demi a vlastně všechny, kdo mají trápení s nemocnými dětmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
12.6.09 21:19

Rezi - no potěš. to jsou tedy radosti. A co bráchova žena? s ním jeste nevyrazila dveře? na psychiatrii je na protialkoholnim a nebo má diagnostikovanou nejakou chorobu? se s tím nedá nic dělat? to je bezmoc.

Taky mylsím na cirrusu- uz se dlouho neozvala, jak je s chlapečkem :-) už bude pomalu v pulce těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová