Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@thalasan píše:
Ano teď mají SJM a před splácením toho bytu se dá zúžitto je tak těžké to pochopit? Mimo jiné si myslíš, že do jeho domu za tech 15 let 800 tis už neinvestovali? Že je to jen tak si někde bydlet? Prostě on má svůj dům, že kterého ji může kdykoliv vyhodit a ona chce možnost někde bydlet. Jinak názvosloví je jedna věc, neustále poukazovani kdo co platil je druhá věc. Takže ne, kdyby mi někdo vykládal jak dovolenou platí on, že svých peněz atd tak mě to štvát a nebudu to brát jako názvosloví. A ještě tedy jednou NIKDO PO NĚM NECHCE ABY TEN DŮM NA NI NAPSAL, UŽ ANI TA MANŽELKA NE.
Tak klidně za ta léta mohli investovat do jeho baráku pět milionů. To je jedno o tom žádná. Je to z SJM takže v případě rozvodu dostane 2.5 milionu zpátky. Nevím jak se počítá zhodnocení, amortizace atd. Děláte jak kdyby ji ty prachy měli někam zmizet.
@Chytrak píše:
Prosim te, vubec nezatezuj tady nikoho s fakty, to tady skoro nikoho nezajima.
Tady se vubec ani necte co napsal zakladatel, tady se mu prislo jen nadavat
Právě že čte. Zakladatel psal, že se víceméně dohodli, že na ni přepíše část domu, což neudělal, že do toho domu za těch 15 let společně investovali a přiznává, že na zhodnocení toho domu měla podíl značný, ačkoliv dům je a pravděpodobně i zůstane jen jeho, a že je podpásovka, že ona by také chtěla něco vlastnit (navíc něco, do čeho on nebude ze svých peněz muset Investovat žádnou obří raketu, ale jen něco přes 350 tisíc). I kuchyň v jeho domě stála víc než polovinu té částky a to opravdu za 15 let nekupovali jen kuchyň.
@marzanna píše:
- proto, že kdyby si ho teď koupila, tak by stejně nebyl její
- fakt se tu budeme točit na tom, že mu ona vlastně “dluží” za bydlení? Když sám přiznává, že ona byla hnací síla rekonstrukcí, že ona byla doma s dětmi, atd…? To snad ne.
Celých 15 let byla na rodičáku? To mi uniklo. Ano, byla hnací síla rekonstrukcí, které se platily ze společných peněz. Zakladateli se tu vyčítá, že 15 let nic neřešil a u ní je v pohodě, že by 15 let dobrovolně sypala do něčeho, co není její? Ale no tak.
Nemyslím, že mu dluží za bydlení zadarmo, ale současně argumentovat zhodnocením nemovitosti, do které jsem za 15 let bydlení zadarmo koupila kuchyň za 200K mi nepřijde jako dobrý důvod si teď že společných peněz koupit jen a pouze svůj byt. ![]()
@thalasan píše:Tak klidně za ta léta mohli investovat do jeho baráku pět milionů. To je jedno o tom žádná. Je to z SJM takže v případě rozvodu dostane 2.5 milionu zpátky. Nevím jak se počítá zhodnocení, amortizace atd. Děláte jak kdyby ji ty prachy měli někam zmizet.
Ano teď mají SJM a před splácením toho bytu se dá zúžitto je tak těžké to pochopit? Mimo jiné si myslíš, že do jeho domu za tech 15 let 800 tis už neinvestovali? Že je to jen tak si někde bydlet? Prostě on má svůj dům, že kterého ji může kdykoliv vyhodit a ona chce možnost někde bydlet. Jinak názvosloví je jedna věc, neustále poukazovani kdo co platil je druhá věc. Takže ne, kdyby mi někdo vykládal jak dovolenou platí on, že svých peněz atd tak mě to štvát a nebudu to brát jako názvosloví. A ještě tedy jednou NIKDO PO NĚM NECHCE ABY TEN DŮM NA NI NAPSAL, UŽ ANI TA MANŽELKA NE.
@marzanna píše:
Nebude, pokud se např. dohodnou, že o těch 350 tisíc, které on dává ze svého podílu na SJM do její hypotéky, se poníží její podíl investic do jeho domu. Tohle už je všechno o smluvní úpravě. Takže tu fakt vaříš z vody. Znovu opakuju, že zakladateli připadá jako PODPÁSOVKA, že ona vůbec něco svého chce, proto to sem napsal.
Tak to jsem pochopil naprosto jinak. Když jemu o majetek nejde akorát je neschopné to odtáhnout do konce. A napsat na ní své dědictví, tedy jeho část. Nebo čteme každý jinou diskusi
@Silverine247 píše:
Proč si ten byt neporidila za ty peníze, co za těch 15 let ušetřila bydlením zadarmo? Fakt mi není jasné, jak její 200 tisícová kuchyň zhodnotila jeho majetek natolik, aby ona se teď cítila v právu si vzít sama na sebe byt, na který on ji sice dal 800 tisíc společných peněz, ale nárok bude mít jen ona.
Protože tahle úspora taky patří do SJM, „její“ 200k kuchyň šla taky ze SJM.
Cítit se může v právu proto, že když se patnáct let platilo ze SJM na výlučné manželovo, a on jí už kdysi uznal, že to není v pořádku, tak už je načase s tím něco udělat.
A vymyslela řekl bych celkem krotké řešení.
Když na ten byt půjde ze SJM 800k, tak za těch patnáct let šlo na jeho výlučný dům taky nejmíň tolik.
Takže tím se to dožene (= žádná podpásovka, jenom se dorovná, a to kdo ví jestli).
A do budoucna se můžou domluvit, jak dál, co se na co započítá, možností je taky plno.
@Silverine247 píše:
Celých 15 let byla na rodičáku? To mi uniklo. Ano, byla hnací síla rekonstrukcí, které se platily ze společných peněz. Zakladateli se tu vyčítá, že 15 let nic neřešil a u ní je v pohodě, že by 15 let dobrovolně sypala do něčeho, co není její? Ale no tak.Nemyslím, že mu dluží za bydlení zadarmo, ale současně argumentovat zhodnocením nemovitosti, do které jsem za 15 let bydlení zadarmo koupila kuchyň za 200K mi nepřijde jako dobrý důvod si teď že společných peněz koupit jen a pouze svůj byt.
Ctes vubec, co pisu, nebo mas pred ocima rudej hadr, ze me osocujes z toho, ze pisu, ze byla 15 let na materske? Do toho baraku neinvestovala 200 tisic, do toho baraku se nainvestovalo mnohem vic a pravem je polovina z toho jeji investice. Ona po nem nechce, aby ji ze spolecnych penez koupil byt. Ona po nem nechce nic jineho, nez 375 tisic na zaklad hypoteky a souhlas s tim, ze byt bude jeji (pricemz se bude platit z vynosu z pronajmu, ktery by jako prijem tak jako tak nemeli, pokud by ten byt neporidili). Opravdu je to takovy nepomer?
@thalasan píše:Tak klidně za ta léta mohli investovat do jeho baráku pět milionů. To je jedno o tom žádná. Je to z SJM takže v případě rozvodu dostane 2.5 milionu zpátky. Nevím jak se počítá zhodnocení, amortizace atd. Děláte jak kdyby ji ty prachy měli někam zmizet.
@marzanna píše:Tak to jsem pochopil naprosto jinak. Když jemu o majetek nejde akorát je neschopné to odtáhnout do konce. A napsat na ní své dědictví, tedy jeho část. Nebo čteme každý jinou diskusi
Nebude, pokud se např. dohodnou, že o těch 350 tisíc, které on dává ze svého podílu na SJM do její hypotéky, se poníží její podíl investic do jeho domu. Tohle už je všechno o smluvní úpravě. Takže tu fakt vaříš z vody. Znovu opakuju, že zakladateli připadá jako PODPÁSOVKA, že ona vůbec něco svého chce, proto to sem napsal.
@reincarnate píše:
Teď tím zrovna myslíš to, že ze SJM odcházely patnáct let peníze na údržbu domu mimo SJM?
Ne mimo, právě v rámci SJM. Čili ty peníze, patřičný díl dostane v případě rozvodu zpět.
@reincarnate píše:
Protože tahle úspora taky patří do SJM, „její“ 200k kuchyň šla taky ze SJM.Cítit se může v právu proto, že když se patnáct let platilo ze SJM na výlučné manželovo, a on jí už kdysi uznal, že to není v pořádku, tak už je načase s tím něco udělat.
A do budoucna se můžou domluvit, jak dál, co se na co započítá, možností je taky plno.
A vymyslela řekl bych celkem krotké řešení.
Když na ten byt půjde ze SJM 800k, tak za těch patnáct let šlo na jeho výlučný dům taky nejmíň tolik.
Takže tím se to dožene (= žádná podpásovka, jenom se dorovná, a to kdo ví jestli).
Ja ti to tu asi prenecham, nema smysl, abychom oba psali totez ![]()
@marzanna píše:
navíc něco, do čeho on nebude ze svých peněz muset Investovat žádnou obří raketu, ale jen něco přes 350 tisíc).
Jak to? Byt se bude platit z nasich spolecnych penez, ne?
Jinak sorry, na vsechno se neda reagovat.
@Honza 12
Ano, asi cteme kazdy jinou diskuzi. Protoze ja ctu diskuzi o manzelskem paru, kde ji on leta tvrdi, ze udelaji neco s tim, ze je vsechno jeho a cpou se penize jen do jeho baraku a jeji neni ani po 15 letech nic. A ona nechce nic jineho, nez ten stav narovnat, aby nezustala v pripade rozvodu s holym zadkem, protoze investovane penize uz v zivote nemusi videt, zatimco byt by ji zustal a mela kam jit. Ty ctes diskuzi o vych.cane zlatokopce, co ho chce oskubat a hrabat si pod sebe. Nicmene ja porad nechapu, kde v tehle diskuzi vidis neco o tom, ze by to tak melo byt.
@Keyllah píše:
ale to on přece těch 14 let dělalze společného sjm odléval peníze na údržbu něčeho výhradně pro sebe. Hele, to už děláš ale schválně, že jo? protože jinak to fakt už není možný, tomu se říká selektivní slepota.
Z peněz za údržbu by ji musel vyplatit. Dyť je to pořád SJM. Nemůžou spolu investovat do jeho baráku a tvářit se, že to není SJM. ![]()
@Keyllah píše:Z peněz za údržbu by ji musel vyplatit. Dyť je to pořád SJM. Nemůžou spolu investovat do jeho baráku a tvářit se, že to není SJM.
ale to on přece těch 14 let dělalze společného sjm odléval peníze na údržbu něčeho výhradně pro sebe. Hele, to už děláš ale schválně, že jo? protože jinak to fakt už není možný, tomu se říká selektivní slepota.
@thalasan píše:
Můžeš mi napsat jak a na co bude ty peníze odlevat? Hypotéka se bude platit nájemníky, tudíž z jejich rodinného rozpočtu nic odcházet nebudetak kam ty peníze bude odlevat?
Může je použít k údržbě svého baráku, tentokrát tak, aby z nich zakladatelku pak nemusel vyplácet.
@Anonymní píše:
Jak to? Byt se bude platit z nasich spolecnych penez, ne?Jinak sorry, na vsechno se neda reagovat.
Můj názor je ten, že ji chápu. Chce mít nějakou jistotu bydlení. O. k. v pořádku. Potom ať si tedy pořídí byt. Ale společně. Pak je to férové jednání. Pokud se někomu z nich začnou zapalovat lýtka, tak ona má kam odejít a jemu zůstane dům. Nicméně pokud ona chce byt výlučně jenom na sebe, tak je to takové fakt hodně vychc. ané. Proč ona najednou nechce podíl na jeho domě? Není to podivné?
@Keyllah píše:
jakože jí vyplatí vše, co za těch 15 let koupila do baráku? do poslední nitě? jojo, to se v reálu opravdu často děje, i ty složenky si všichni k tomu pečlivě desetiletí schovávají a věci neztrácí časem na hodnotě. A všichni ti rozvádějící hrdě a popravdě vše u soudu nahlásí a přiznají…pocem, když ty jsi tak strašně naivní a nedotčený realitou
No tak když tak strašně za ty léta investovala, tak asi ví kde a kolik a nebude problém to doložit. Ono to ale s těmi investicemi nebude tak horké.
Tak ať se rovnou rozvedou, on ji vyplatí, pna? si pořídí byt, SJM nebude a mohou oba začít s čistým štítem.
To jsou fakt dohady.
Jestliže mu nejde o majetek, mohl jí z lásky (ne z pocitu toho, aby to bylo spravedlivý) už dávno tu půlku domu darovat. Jestliže chce spravedlnost, tak ať si udělají smlouvu, že ona nebude už nic požadovat ze zhodnocování domu, vyplatí ji, ona koupí byt, napálí tam takové nájemné, aby mu půlku z něj mohla dávat a půlka byla celá částka hypo a je.