Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Víte co, já jsem v takové rodině vyrůstala taky. Otec vydělával peněz spoustu a mamce nedal nic. Ta ze svého platu kupovala jídlo, oblečení… Nepamatuji se, že by jí otec kdy koupil kytku nebo dárek k narozeninám, nikdy. Takže už jako malá jsem si říkala, že takhle tedy žít nechci! Přítel mě uměl vždy něčím pěkným překvapit - i mimo Vánoce a narozeniny. Ale po svatbě, jako když utne. Manžel vydělává peněz asi tak 5× víc, než já a přitom chtěl mít svůj účet, protože tam si chtěl šetřit. No a plánoval, jak se z mých peněz bude platit to a ono… Na moje narozeniny mi přestal také kupovat dárky, na svátek zapomínal, na Vánoce řekl: něco si vyber. Tenkrát, jako kdybych viděla svého otce! Bylo mi jasné, že jak si to na začátku manželství nastavím, tak to budu celý život mít. Takže jsem trvala na tom, že budeme mít účet dohromady a peníze na něm jsou naše společné. Chodila jsem (a chodím) na kosmetiku, na pedikůru ke kadeřnici a co se mi líbí, to si koupím. Neutrácím příliš - ale když ty peníze jsou, tak co?
Bylo to strašné období, hádali jsme se kvůli tomu příšerně!!! Ale neustoupila jsem! Řekla jsem mu: zvykni si. No a on si zvykl. Po 6 letech manželství to byla naše zatím jediná krize. Ale co poradit vám, když už to tak máte zaběhlé, nevím
Já být na vašem místě, asi bych si stála za svým.
@Anonymní píše:
@Burj Chalifa ano, je. Ja mam jeste starsiho bratra.
To jsem tušila, proto se ptám. Tak to mnohé vysvětluje. Sobeček rád a vše dostával, ovšem jen jednosměrně.
@Burj Chalifa on ale takovy neni o vanocich, kdyz je ss nami jeho syn, jako by se chtel pred nim predvest a neukazat, jak se chova jindy.
@Anonymní píše:
@Chocoloco ted jsi na to kapla, ne o dost, ale o vic, patnact let.
Protoze to by mohlo byt jadro pudla…treba ma spatnou zkusenost s utracenim exmanzelky, muze byt uz navykly na svuj system a styl, ktery fungoval s ex, nebo si proste v obdobi, kdy zil sam, navykl na to, ze penize jsou jeho a on prideluje…
A to vse, kombinovane s urcitym sobectvim a vrozenou setrnosti, muze byt smrtelna
kombinace.
Příspěvek upraven 03.08.14 v 11:40
My jsme si s mužem taky vždycky dárky dávali, ale co máme dítě, tak to nějak usnulo. Ne že bychom svoje narozeniny přecházeli bez povšimnutí, popřejeme si, dáme si něco dobrého, dáme nějakou drobnost typu zajímavá knížka, ale tím správným „dárkem“ se pro nás asi stalo něco jiného než dřív. Věci, které chceme, si oba raději vybereme a koupíme sami, než se nechat překvapovat a pak řešit, že to není úplně podle našeho vkusu. A vymýšlet dárek „za každou cenu“, který pak skončí někde v šuplíku a nikdo si na něj mevzpomene, jak je rok dlouhý, nemá smysl. Ono taky po těch letech co pořád nového kupovat. A peníze jsou stejně společné. Maximálně si u příležitosti narozenin udělíme souhlas s odčerpáním větší částky z rodinného rozpočtu na něco, co ten druhý chce, ale vybere si sám. Mnohem větší cenu než hmotné dárky teď pro nás má večeře a kino ve dvou, když nám někdo pohlídá dítě, nejlépe přes noc
mrgreen:
K Vánocům si teda dárky dáváme, přijde mi, že pod stromečkem by alespoň něco měl najít každý bez ohledu na věk. Často si svoje přání vzájemně sdělíme nebo se spolu před Vánoci projdeme po obchodech a vzájemně si „nenápadně“ ukážeme, co by se nám líbilo. Ani člověku, s kterým léta žiju, přece nevidím do hlavy, abych dokázala přesně odhadnout, co se mu bude líbit.
Anonymni, dekuji za reakci. Jak pises, ty jsi to dokazala nastavit hned v zacatku, ja hloupa ne a ted se ten rozjety vlak bude tezko zastavovat.
@Anonymní píše:
@Chocoloco a co mam teda delat?
Sednout si a rict mu, ze dosavadni system ti nevyhovuje, jina moznost neni. Promysli si, co mu reknes a priprav si argumenty.
@Anonymní píše:
Ponížit se a říci si o ně. Otázka je, zda Ti za tuto cenu budou dělat radost.
@Chocoloco ach jo, to je muj problem, argumenty, neumim reagovat, on je v tomto mistr.
@Anonymní píše:
já bych (teď neberu vpotaz dárečky) se pokusila nastavit nové pravidlo s těmi penězi obecně, prostě ať jsou společný, anebo ať ti dává určitou částku měsičně a nestará se, co s ní je. Říkat si, že starého psa novým kouskům…je k ničemu, protože to bys nic nezměnila. Řekla bych mu, že mi tato situace nadále již nevyhovuje a že musíte tuto sféru změnit. Pokud by o tom nechtěl ani slyšet, začala bych dělat určité obstrukce, třebas bych mu vařila každej den luštěniny
anebo něco, co nesnáší atd atd
@Anonymní píše:
@Chocoloco ach jo, to je muj problem, argumenty, neumim reagovat, on je v tomto mistr.
Prave proto radim si to promyslet a ne hned ted jit a vypalit to na nej.
@Chocoloco ted jsi na to kapla, ne o dost, ale o vic, patnact let.