Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ynax mě na tom povrchního nepřijde nic. naopak je vidět, že přemýšlí a chce pro rodinu to nejlepší. ne vždycky je nejlepší zadarmo. je až příliš lidí, co si nasekají děti a potom ty chudáci po sobě dědí i boty, protože na nové není a ještě jim to rodiče pomalu dávají za vinu. radši s rozumem. vidím to na svým chlapovi. má firmu, teď nejsou na zrovna na výši a před týdnem mi řekl, že kdyby jsme neměli malou, tak bysme s tím plánováním počkali, až se postaví firma na nohy. i chlap má právo utrácet své peníze nejen za plíny, mlíka apod. bohužel na své koníčky po odečtení položky DÍTĚ, má malokterý.
@ivulineček To si myslím také. Dneska je fakt těžké mít dvě děti když jim chceš dát maximum. Já už třeba ted vim, že když si to necháme tak dcera nebude moct chdit do soukromé školky, do státní nam jí klasicky nevzali.To jí ale ochudím o to být s vrstevníkama. A bude toho víc, co jí už nebudeme moc dopřát. Dovolená, hory, výlety to vše by šlo stranou když mi zustane jen mateřská. Vněčem má ten muj pravdu. Nechci jednou dceři vysvětlovat, že nemůže na školu v přírodě protože sourozenec něco potřebuje víc. Je to hrozná doba, furt jen prachy prachy. Mít na to peníze tak mám 5 dětí a neřešim to
mám pocit, že nák začíná převažovat to rozhodnutí si to nenechat.
Morálně mě je ale hrozně, že to vůbec píšu.
@1976 píše:
@ivulineček To si myslím také. Dneska je fakt těžké mít dvě děti když jim chceš dát maximum. Já už třeba ted vim, že když si to necháme tak dcera nebude moct chdit do soukromé školky, do státní nam jí klasicky nevzali.To jí ale ochudím o to být s vrstevníkama. A bude toho víc, co jí už nebudeme moc dopřát. Dovolená, hory, výlety to vše by šlo stranou když mi zustane jen mateřská. Vněčem má ten muj pravdu. Nechci jednou dceři vysvětlovat, že nemůže na školu v přírodě protože sourozenec něco potřebuje víc. Je to hrozná doba, furt jen prachy prachy. Mít na to peníze tak mám 5 dětí a neřešim tomám pocit, že nák začíná převažovat to rozhodnutí si to nenechat.
![]()
No ja neviem, mozno by dcerka radsej mala surodenca
dve deti sa aj pekne spolu zahraju, ucia sa navzajom davat, tolerovat, trebars aj bit a branit sa, to su tiez dolezite veci, nielen vrstevnici v skolke.
@ivulineček Máme podobně „staré“ holčičky, podobně „staré“ muže a stejný názor na potenciální druhé dítě. Jsem moc ráda, že v tom nejsem sama
Jo a je mi 25, takže taky od všech slyším, že za 5 let budu určitě uvažovat jinak. Jsem učitelka, někdy mám dětí až nad krk a ráda si užívám pohodlnější život bez napnutého rozpočtu, to by se dvěma nešlo. Navíc muž a jeho firma taky v létě prošli krizí a taky jsme si tehdy říkali, že jsme klidně ještě rok mohli počkat, kdybychom to tušili… Ale teď jsme šťastní, že to naše kotě máme ![]()
@sonam No a není 4 roky od sebe pro deti hodně. Každé bude mít už uplně jiné zájmy, ne ![]()
@1976 píše:
@sonam No a není 4 roky od sebe pro deti hodně. Každé bude mít už uplně jiné zájmy, ne
Může, nemusí…To si jen hledáš důvody…
Každopádně bude mít v životě někoho, na koho se spolehnout, až vy tu nebudete (samozřejmě vztahy se mohou vyvinout všelijak). A myslím, že radši by každý parťáka než soukromou školku či nějaké věci, které by se sourozencem neměla.
Vaši finanční situaci znáš jen ty ![]()
Dítě bych si nechala, pokud bych věděla, že utáhnu výdaje jako jsou plíny, zbytek se nějak vstřebá. Důvody tvého muže mi přijdou povrchní, tak se měl sakra snažit, abys neotěhotněla. ![]()
@1976 píše:
@sonam No a není 4 roky od sebe pro deti hodně. Každé bude mít už uplně jiné zájmy, ne
Prave ze to mame v rodine, manzel a jeho sestra su od seba 4 roky a zvykli sa hravat spolu. Samozrejme sa aj dost hadali, svagrina je znamenie stir
ale aj teraz ako dospeli spolu vychadzaju velmi dobre a podporuju sa vo vsetkom.
@jenny.fields píše:
Může, nemusí…To si jen hledáš důvody…
Každopádně bude mít v životě někoho, na koho se spolehnout, až vy tu nebudete (samozřejmě vztahy se mohou vyvinout všelijak). A myslím, že radši by každý parťáka než soukromou školku či nějaké věci, které by se sourozencem neměla.
Vaši finanční situaci znáš jen ty
Dítě bych si nechala, pokud bych věděla, že utáhnu výdaje jako jsou plíny, zbytek se nějak vstřebá. Důvody tvého muže mi přijdou povrchní, tak se měl sakra snažit, abys neotěhotněla.
Jj, ja myslim, ze aj v dospelosti je super mat surodenca, dcerkine deti snad tak budu mat aj bratrancov a sesternice a ona sama bude mat v surodencovi oporu. Navyse ani vy s muzom nebudete naveky fit. Moja mama ma sestru a spolu sa staraju o svojich rodicov, babka ma 82, dedo 89. Neviem si predstavit, keby celu starostlivost mala zabezpecovat napr. len mama, to by nezvladla.
@jenny.fields lepsi dobra kamaradka, nez spatnej sourozenec. vidim to v manzelove rodine
@Danitschka taky jsem rada, ze jsem nasla aspon jednu spriznenou dusi.
@sonam predpokladam, ze mas sourozence, proto muj pohled na svet proste nemuzes pochopit. vidis skvele zazitky se sourozenci, uzasna spojeni, ale ja to nevidim. chci mit jedno ditko, kteremu dam vsechno. vsechno neznamena jen penize nebo sourozenec. kdyby nekoho k sobe mela, pravdepodobne by si s nim vyhrala, ale hrat si muzeme i spolu.
hele, jsem stastna, ze mam jedno zdravy dokonaly miminko, stastnyho chlapa a nehodlam na tom nic menit. v dnesni dobe mit vubec zdravy dite celkem uspech a ja to svoje stesti nebudu pokouset.
kdyz to napisu blbe, bude obdobi, kdy bude chtit sourozence, pak psa, byt, auto…
Jenze zakladatelce nejde primarne o dilema mit ci nemit dve deti, ale o to jestli jit nebo nejit na potrat…a tovje sakra velky rozdil!!!
@ivulineček ty si ted rikas jaky mas krasny, zdravy dokonaly miminko. Je to uzasne…jenze kdo ma to tu moc vedet co stane zitra, za mesic, za rok? Vezmi si treba Vendulu Svobodovou…taky mela krasnou holcicku…a treba pokud by predtim sla na potrat, tak by nemusela mit ani chlapecka. Tudiz…kdo chce jedno dite…je to jeho svobodna volba, ale pokud si ho zakladatelka s manzelem udelali tak bych si ho nechala. Hlad prece kvuli nemu mit nebudou (nebo jo?).
@Lemuska ja si prece nebudu delat dalsi dite, abych mela pojistku, ze nezustanu bezdetna!!!
porad jezdim autem, to jedno poslu na autobus, kdybych mela nehodu, tak at prezije aspon jedno? vzdyt je to nesmysl. nemuzu si prece udelat dite proto, abych ho mela ja na pojistku a mala na hrani?!
ja chapu, ze clovek ma jinej nazor, snazim se pochopit tve mysleni, ale jako ty nepochopis me, ja nemuzu pochopit tebe. nejde o to, jestli chceme, ale tohle je zivotni postoj a proste se neshodneme.
@ivulineček píše:
@jenny.fields lepsi dobra kamaradka, nez spatnej sourozenec. vidim to v manzelove rodine
Přesně tak. ![]()
@1976 píše:
@ivulineček To si myslím také. Dneska je fakt těžké mít dvě děti když jim chceš dát maximum. Já už třeba ted vim, že když si to necháme tak dcera nebude moct chdit do soukromé školky, do státní nam jí klasicky nevzali.To jí ale ochudím o to být s vrstevníkama. A bude toho víc, co jí už nebudeme moc dopřát. Dovolená, hory, výlety to vše by šlo stranou když mi zustane jen mateřská. Vněčem má ten muj pravdu. Nechci jednou dceři vysvětlovat, že nemůže na školu v přírodě protože sourozenec něco potřebuje víc. Je to hrozná doba, furt jen prachy prachy. Mít na to peníze tak mám 5 dětí a neřešim tomám pocit, že nák začíná převažovat to rozhodnutí si to nenechat.
![]()
Vidím to stejně. Syn asi sourozence dostane, ale kdyby neměl manžel fajn plat, zůstane taky jedináčkem. Je to sice hrozný, ale naprosto chápu někoho, kdo dá super život jednomu dítěti než živořit a mít dvě. ![]()