Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
AHojky, ja mam holky narozene ve 33tt+3, necely mesic byly v nemocnici, bohuzel ja mliko ztratila i kdyz jsme kazdy den odsavala elektrickou odsavackou ( tim t enechci strasit), ale u me to bylo hlavne stresem, pac jsem v nemocnici byla od 24tt do porodu CS ( ktery byl tezky s naslednou resekci jeste), na deti jsme se moc tesila, ale diky dlouhe hospitalizaci me to proste tahlo domu, doma jsem se dala do kupy , a hned me bylo lepe, k detem jsme jezdili , jak jen to slo, a hlavne nedonosene deticky jsou hrozne velci bojovnicci ![]()
Eli:děkuji za info..jak tak koukám tak na ně budu muset trochu zatlačit jestli bych tam nemohla být častěji nebo tam nemohly být už teď. Mám tam z nich pořád takový pocit že tam spíš překážím než abych byla k úžitku
přitom v nemocnici (kde mi dělali císaře) se mě dr. pořád ptal kdy mě chtějí v nemocnici u malého tak jim to asi taky přijde jako samozřejmost abych tam byla. jen v te nemocnici kde je malý to asi tak neřeší nebo nevím. Vím že ten dotyk je důůležitý četla jsem dost obsáhlý článek o předčasně narozených miminkách, ale jak říkám když už tam jsme na návštěvě tak ho můžu hladit v inkubátoru jinak ne.akorát minule mi ho sestřička zabalila a dala pochovat (a to mi přišlo že to ještě dělá tak trochu potají).chápu že asi chtějí ušetřit miminko baliců či tak ale nechápu proč bych si ho nemohla vždy pochovat ![]()
tady na tom oddělení je taky hodně plno proto mi sestra říkala že „jestli bude volno“ tak tam ten poslední týden budu.takže kdoví jak to ještě bude
Panuš:nad tím (častějiodstříkávat)jsem taky přemýšlela ale říkala jsem si že když vyždímu po těch 3-4 hodinách takový trošek (20ml) tak bych po kratší době neodstříkala asi vůbec nic
Ale zkusím to.V noci se mi podařilo odstříkat jen párkrát když se probudím jinak ne (jsem lajdák si nastavit budíka).odsávačku mám mechanickou (s balonkem) a ze začátku jsem si libovala jak to jde dobře ale teď nic moc :-I
Ahoj, prožila sem si taky před 11 lety. Dcera se narodila 27tt. Zvládla sem to docela v poho, domů se dostala ve 2 měsících, první rok byl krušný po zdravotní stránce. Jinak je to zdravá, normální holčina.
Ahoj, taky mám podobnou zkušenost.
Véna se narodil 30+0tt akutním císařem (předčasně odloučená placenta), hned byl převezený do jiné nemocnice (v porodnici, kde jsem rodila není dětská JIP).Od začátku měl problémy, pátý den propukla celková infekce a byl v kritickém stavu převezený do Prahy do Podolí.Já se nechala propustit (původně jsem vzhledem k sekci měla být v porodnici šest dní, o tom, že bych mohla být hospitalizovaná tam co Véna bohužel nechtěla daná nemocnice ani slyšet a že jsem se snažila dost) a jela jsem za ním.Na JIPce byl nakonec 14dní, vypadalo to všelijak, ale dopadlo to dobře.
Dokud byl na JIP, nemohla jsem být s ním, ale jak byl převezený na normální oddělení, hospitalizovali mě k němu, i když jsem ho ještě na pokoji mít nemohla.Pokud už malý není na JIP, určitě bych se snažila být u něho, jednak máš neustále čerstvé informace (to mě moc uklidňovalo, doma jsem pořád řešila, jestli se něco neděje) a můžeš za ním několikrát denně, každé pohlazení se počítá
..
Odstříkavála jsem pákovou odsávačkou po třech hodinách (i v noci), laktace se rozjela, ale Véna neměl sací reflex, tak jsem odstříkávala půl roku do lahvičky.Ale nehrotila bych to, není to tak důležité a nestojí to za velké stresy.
Vzhledem k tomu, jak to malý zvládá, tak to bude určitě dobré, nejhorší jsou ty první dny a ty máte úspěšně za sebou.Vím, jak je to doma bez miminka smutné, ale doženete to…já Vénu první půlrok nedala z ruky, i když byl moc hodné miminko a neplakal, stejně jsme ho pořád chovali, nosili, spal s námi…všichni jsme to potřebovali dohnat.Dneska je z něj šikovný, hrozně citlivý a mazlivý kluk,i když ten předčasný příchod na svět pořád nějakým způsobem dohání, nezměnila bych na něm ani vlas.
Tak se drž, tyhle týdny jsou těžké, ale uteče to a budete spolu už napořád. ![]()
Pavlo s mlíkem musela jsem si vydupat odsávačku. Ze začátku žádná sláva kolem 20 ml po odchodu z porodnice i 100 ml. Holka odsávej, odsávej, odsávej každý 2-3 hodiny, kojící čaje, homeopatika, teplo na prsa. Já investovala 1000 kč do elektrický odsávačky. Není sice nová, ale svůj účel splnila a ty peníze se mi stokrát vrátili v tom, že jsem plně kojila do půl roka a i teď u příkrmů.
Jinak si myslím, že teda i teď by bylo přínosné být u miminka, zkoušet přikládat, co nejvíc klokánkovat…
Držím palce aby jste si Maxima odnesli co nejdříve domu.
sany:tak to ráda slyším že je teď vše o.k…té zdravotní stránky se taky bojím aby neměl nějaké extra problémy:-(
judy:děkuji za příspěvěk ráda čtu že i takle malý prcek je pak v pořádku. já jsem to taky takle měla malého převezli hned po porodu (ani jsem ho neviděla) a já byla v nemocnici kde mi dělali císaře.pokusím se tam teď domluvit s doktorkou jestli bych už tam nemohla být a uvidí se. ikdyž z toho mám teda hrůzu (nesnáším nemocnice a už to být tam tak dlouho po císaři mi nedělalo dobře) být v nemocnici ještě když tam je takový „nepřijemný“ personál, ale pro malého chci udělat všechno co jen půjde.
každopádně už se těším až bude doma a budu ho moct ňuhňat stejně jak píšeš ty:-)
lentilka:jop děkuji snad bude brzy doma…jo to jsem se chtěla zeptat myslíš že ta elektrická odsávačka je o hodně lepší?já se teda s tou mechanickou snažím dost ale třeba ji nepoužívám správně a ta elektrická by byla lepší :-I
pavli já měla nejdřív takovou tu nejobyčejnější, dvá válečky v sobě, u nás doma též zvaná kozokaz. Pak jsem přešla na elektrickou a nutno uznat, že jak jsem od tý obyčejný měla popraskaný bradavky, tak s tou elektrickou jsem měla klid. Hlavně, to bylo pohodlnější a rychleji odstříkaný.
Nic si z toho nedělej, že nesnášíš nemocnice. Já když nastupovala za malým, tak sjem si připadala jako pako. Zdravá ženská se jde nechat zavřít do špitálu. Navíc jak píšeš, některý personál nepříjemný. Mrzí mě, že si malýho ani neviděla. Já když jsem se probouzela z narkozy a muž mi říkal, co se stalo, tak jsem si vyžádala aby mi ho ukázali. Sice si nic moc nepamatuju, ale kdybych si neřekla, tak mi ho taky neukážou, což mi teda od toho personálu přijde celkem nechutný…Neboj všechno bude fajn, překonáte tohle blbý období a pujdete domu. Jinak když jsem za malým nastupovala, tak mi řekli, že tam budem tak 3 týdny, dokud nenabere do 2500g a nakonec jsme šli domu po týdnu a malý vážil 2350g. Ta doktorka mi řekla, že je vidět, že dítě přibývá na váze, že jsem se rozkojila a že doma nám bude líp.
Jo a ajk psala Judycum pokud by to odstříkání nešlo, tak se na to vprdni, zrovna tak, když nepujde kojení, pač jak se budeš stresovat, tak to pujde hůř. ![]()
lentilka:jo tu jsem měla půjčenou v nemocnici a to byl teda děs pak mimamina ještě do nemocnice koupila balonkovou a to bylo super, i jsem si stěžovala jak mám nalitý prsa a nestíhala odsávat ale co jsem doma tak je to děs. No zkusím to jak píšete pokud to nepůjde tak to asi nechám být pže aby jsme to lámali přes koleno a malý se kvůli tomu třeba vůbec nenajedl je dost blbý:-(. Mě malého neukázali vůbec, hned po narození jel do jiné nemocnice na JIP jen vlastně před transportem ho stihl přítel vyfotit tak mi ho pak na pooperačním pokoji ukázal.
Pavli hele po elektrické koukni na aukru, když jí nevyužiješ vždycky jí prodáš za stejnou cenu jako si koupila. Doporučuju medelu swing, ta je dražší, ale luxusní, měla jsem jí pujčenou v nemocnici u malýho. Já mám doma medelu minielectric a využiju jí i dneska , když třeba jedu pryč, tak aby tady bylo mlíčko, odsává fakt výborně, sváho času jsem měla na mražáku asi 4 litry MM, protože pak už jsem to ani malýmu nevozila, nechala doma na horší časy.
Jojo fotky jsem měla taky, ale stejně jsem na ně moc nekoukala, jenom ukázala sestřičkám, já jak na ně koukla, hned jsem měla depku a řvala jsem jak protržená…říkám, kdybych si neřekla, že ho chci vidět, tak jsem taky měla smůlu a to ještě beztak bylo z protekce, protože sloužila maminka mojí spolužačky ze střední. Stejně si nic nepamatuju akorát přítel říkal, že jsem mu dala pusu na očičko a už frčel do světa…
ještě k tomu odsávání, hodně pij, ten kojící čaj je chuťově dobrý. Já měla i homeopatika na podporu kojení. Do tý doby jsem homeopatii moc nevěřila, ale fakt mi pomohly i dýl když jsem měla mléčnou krizy. Pokud máš možnost vozit malýmu svoje mlíčko vož i to málo co odstříkáš. Už ti ho zkoušeli přiložit?
Pavli na to jak šel brzo má prťous moc pěknou váhu!
o odsávání tady na emim najdeš hotové romány, samo to nepůjde. Já to počáteční nalití prsou ani neměla, začínala jsem na 7ml za den, bylo to střádané po kapkách. Ale i za těch 7 ml mě na JIP pochválili, ono to mlíčko pomáhá dozrávání mimča i v malé dávce. OPravdu to chce poctivě po 3 hodinách i v noci - po 4 už je pozdě. Ale zas ne častěji než po hodině a půl. A neodsávej dlouho, každé prso maximálně 15 min - i když nic nevydobudeš, nemorduj to déle.
Odsávání mě hrozně pomáhalo, že pro holky můžu udělat aspoň něco, ale je potřeba se z toho taky nezbláznit ![]()
Zabojuj ať tě přijmou. Já si to musela taky vydobýt, ale stálo to za to… Přijali mě na gyndu, na šestinedělí ani na nedonošencích nebylo místo - ale pořád jsem to měla k nim jen 2 patra.
Tak madlička to tady moc hezky napsala s tím odsáváním. Já třeba na šestinedělí odsávala tak, jak vstávala sousedčina holčička, takže jsemměla natrénovaný i noční buzení
Taky mě chválili i za těch pár kapek. Já měla pochybnosti, ale když jsem pak viděla, že se to den ode dne zlepšuje, pak když jsem za den dala tři 250 ml flašky, tak mi přítel říkal ty moje družstevní dojnice. Samozřejmně s láskou. V nemocnici pak z mých zásob dokrmovali i ostatní dětičky.
lentilka: jj už jsem na aukru koukala a určo bych tam něco koupila.tak jsem na to zvědavá jestli to bude lepší
určitě aspoň pohodlnější teď se u toho pořád všelijak hrbím to je děs ![]()
jo tak jsi měla celkou anestezii?já mela EPI do páteře takže jsem byla pořád při vědomí to myslím bylo docela dobrý pže to prý není takový šok když se ti přichází k sobě „jen“ spodek než celé tělo.mě to v tu chvíly ani nenapadlo..akorát mi řekl anesteziolog že miminko už je venku a už si frčel do inkubátoru a do sanitky.
jj u fotek brečím taky…ale jak kdy..teď se mnou třískají hormony tak se jednou usmívám a jednou se mic hce brečet…
mandlička:jj tak nějak se to snažím dodržovat po těch 3 hodinách..jen v noci teda ne to se stydím. teď to je tak 20ml za jedno odsávání a přesně jak říkáš není to odstříkávání ale odkapávání
zkusím si teď koupit tu elektrickou odsávajdu jak mi doporučila lentilka tak snad to bude lepší.
jj zeptám se na to jestli bych tam mohla být.ještě je varianta že bych mohla být v tom samém městě kde je malý u kamarádky a docházet tam ale to je mi blbý pže bydlí s babčou v mini bytě a ještě já abych jim tam otravovala
to v té nemocnici by to bylo lepší.A za to se něco platí že tě tam dají na lůžko?A jak dlouho jsi byla s holčinama v nemocnici?
lentilka:jo tak to je super že jsi měla i pro ostatní
já kdybych měla tak taky určo bych dala do nemocnice aby měli ostatní miminka.co jsem tam byla tak sestra říkala že pravého mateřského mléka je žalostně málo co tam mají možnost dávat prckům