Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Janýsekk, takdy držím palce, ať všechno zvládnete, Kubíček ať hezky prospívá a brzo si ho nesete domů ![]()
Nás teda JIPka minula úplně, před porodem jsem v nemocnici ležela už měsíc, píchali mi hned po přijetí kortikoidy pro urychlení zrání plic, takže po porodu malá putovala rovnou na intermediární odd., kde ležela 22 dní.
Pavli, přesně jak píšeš - jsou tam hlavně od práce, možná proto jsou na tebe takové odměřené…
Vojtovku mně ukázali první cvičení přímo na oddělení, poslední týden co tam Eli ležela, mi ji vždycky donesli, já jsem si ji vyslíkla, zacvičila s ní, přebalila a pak jsem teprv šla kojit. Doma jsem v tom pokračovala a měsíc po propuštění domů jsem byla v rizikové poradně, kde mě hned poslali i vedle na fyzioterapii, kam jsem pak docházela s malou co 14 dní. Ty cviky mi upravovali podle Eliščina vývoje a vždycky mě to učili, abych to dělala správně ![]()
K té váze - Eliška spadla z 1780g na necelých 1500g. Krmili ji přes den po 3 hodinách, v noci byl interval delší. Eli přibírala napřed 10g, pak hned 20g za den, pak to zvýšila na 30 až 40. Jak jsem ji pak ale chodila kojit častěji a častěji, tak pak trošku váha stagnovala, přece jenom to kojení je namáhavé oproti krmení stříkačkou. Ale za ty 3 týdny se dostala na 2 kila a hurá domů - pak už přibírala víc, za necelý měsíc od propuštění přibrala kilo ![]()
Jo a kojila jsem ji pak taky přes den po 3 hodinkách, byla za tu dobu na intermediárním odd. na ten režim tak krásně navyklá, že ho dodržovala skoro pořád ![]()
Pavli s tím chlapem mu nesmíš dát najevo že se bojíš on se možná bát bude ale zvládne to. No můj chlap byl naopak do všeho hýn a nemohl se dočkat až malou bude mít bez zavinky a nebo koupat a přebalovat. Pak jak byl v práci tak ho to lehce pustilo,a le jak pslaa Lentilka neměla jsem strach ho nechat ve 3 měsících s malou doma přes noc samotného. Jooo já se bála ale ne že by to nezvládl ale byl to spíš blbej pocit že jsem s ní 24 hodin a teď jdu pryč. Ale to mají asi všechny maminy.
Janysku tak ať to Kubíček rychle zmákne, super že klokánkujete a taky s JIP nemám zkušenosti.
Jo jinak k tomu režimu taky si to chválím malá na něj byla taky zvyklá už od porodnice a frčeli jsme tak i doma a nikdy s tím neměla problém - ať už usínání, papání cokoliv.
Pavli pořád se nemůžu zbavit dojmu že v té vaší porodnici vás nějak moc odstrkují. To že za malým chodíš tak málo, neklokánkujete - nevím snažte se tam zajet znovu a něco si vydobít a nenechat se odbýt.
Vím, že je to těžké a člověk někdy nemá moc síly na to se s nimi hádat, já taková tedy nejsem ale zkoušela bych to pořád dokola. Oni tě sami prosit nebudou aby jsi přišla, musíš chodit sama ![]()
[
taky mám ten pocit,třeba tam v nemocnici nejsou na tyto malé děti zvyklí a mají strach
.My jsme klokánkovali už po 10 dnech ikdyž měk malej napíchnutou centrální žílu,kyslík a byl pod kilo aspon na hodinku.A potom tak 2× denně,mezitím odstříkat a krmit čerstvým mlíkem .Děti co neměli potíže s dechem se normálně zkoušely přikládat co nejdřív-to mě zaráží ,že nezkusili.Jo a maminky co dojížděli,přijeli ráno
po vizite a odjížděli kol.19.00večer.
Ahoj holky,
tak hlásím, že jse dnes dorazila na JIP a tam mi ohlásili, že Kubíčka už přesunuli na intermediál, tak jsem tam letěla, celá v rozpacích, jestli není ještě moc maličkej a zvládne to…Kubíčka mi dali hned do ruky, mohla jsem ho vykoupat a a pak mi ho sestřička přiložila, ať to zkusíme a Kubík vyžunknul celých 20 ml, hned věděl co s tím…
Jen je to přesně tak, jak jste tu říkaly že klokánkování na intermediálu se už nedělá, není tam na to čas a prostor, ale to kojení mi to snad vynahradí…Kubík ještě má sice žloutenku, ale snad už se brzo odsvítí a budu moc za ním… já už jsem holky ale tak vyřízená, že už mě dobré zprávy děsí. Co se tohoto těhotensví týče, tak je to samý zvrat dobrá zpráva střídá zpravu strašnou, tak se bojím zaradovat se z každého úspěchu...... tak už jen doufám…
Zatím se mějte krásně
Jana
No vidíš to je super zpráva
a ani se nenaděješ a jste doma ![]()
ps:to už tě určitě brzo hospitalizují k němu a to si ho pak budeš moct vzít i s sebou na pokoj.A taky si tam už můžeš vzít pro malýho nějaký svoje oblečky,jestli budeš chtít. ![]()
janýsek: tak super to Kubík zase poskošil dopředu ![]()
jee ty se máš aspon jste mohli klokánkovat a teď přiložit to my ne
Tak hlavně ať se mu daří dál dobře a hezky příbírá ![]()
Panuš: jo tak budu se snaži nedávat mu najevo že se bojím
ono by to tomu chlapovi asi moc nepomohlo že?:)) Já se spíš bojím že budu až moc taková opatrná a nepříjemná když si malého bude chtít někdo vzít..přece jenom bude potřebovat ještě trochu oddych až budeme doma.tak doufám že to rodina pochopí
no s tou porodnicí já fakt nevím,zase si myslím že to je pracoviště s dlouhou historii a už dost miminek tam tudy prošlo takže to jsou profíci a snad nás neodbývají. Asi opravdu musím změnit přístup a víc na ně tlačit :-I Však tam zavolám a pokud budou povoleny návštěvy tak tam zajedeme a poptám se na všechno.
Pavli bojuj, mě to jen přijde divné když čtu zážitky Janýska a tebe je to nebe a dudy a i pro to kojení je důležité být miminku na blízku.
A rodiny klidně odháněj jen taťku ne. Já jak jsem byla doma a Verunka byla malinká, do toho já depkovala tak jsem řekla manželovi že tam nechci nikoho vidět dokud nebudu se na to já cítit. Nokdyž mě viděl tak odháněl všechny včetně tchýně která se tam teda cpala ukrutně.
Ale měla smůlu, fakt jsem neměla na to aby mě ještě někdo očumoval u toho depkování. Jinak oni se lidi budou bát - u nás malou dlouho nikdo nechtěl bez zavinovačky snad kromě manžela a mojí mamky, byla malinká tak se bály.
Ale maxík je ještě menší navíc je zima tak bych lidi taky dost odháněla hlavně kohokoliv s rýmou a čímkoliv, oni lidi občas moc nepřemýšlí.
Drž se holka drž.
Janýsku neboj nic špatného nepřijde a bude to jen lepší a lepší, ale chápu tě že se bojíš. Ale ujišťuju tě že už se bát nepřestaneš.
![]()
panuš: no právě a to má Janýsek kubíka ještě menšího a už si takle mohli být spolu hezky ..já tam vběhnu a to uvidí teda.říkám si že by mohl přítel taky trochu dupnout ale to je asi spíš moje věc že? ![]()
No s těma návštěvama se právě bojím je ještě zima a taky tady jsou všichni „naklepaní“ na to aby maxika viděli :-I tak jsem zvědavá snad to pochopí že se k němu chvilku nebude moct. Snad to nepřeháním když chci aby byl chvilku v klidu než si trochu zvykne doma.
Pavli pochopit to budou muset, když tak se oháněj tím, že se na to ještě necítíš ty, že potřebuješ klid na kojení apod. za to bych si taky bojovala.
No budu držet palce s tou nemocnicí, snad se to zlepší, přijde mi to až neuvěřitelné na to jak se teď všude prosazuje jak mají být maminky s miminky co nejvíc v kontaktu o kojení ani nemluvím. Ona se ti laktace špatně rozbíhá když nemáš ten kontakt natož přiložení i kdyžt ti jen ocucne bradavky tak to může udělat hodně. I když na tom svět nestojí (taky jsme nakonec na UM) tak ten kontakt je fakt důležitej ![]()
Janýsku tak gratuluji k intermediálu a hlavně k úspěšnýmu přicůcnutí…přesně jako u nás…přiložili a on hned pochopil a vypil co chtěl. Mimochodem je to můj nejnádhernější ivotní zážitek.
Pavli mě by zajímalo, proč jsou zakázaný ty návštěvy…přijde mi ten přístup u vás v nemocnici fakt divnej. Hele já bych normálně denně otravovala telefonem a chtěla vědět pokroky od doktora…fakt to chce změnit přístup a být neustupná, dát jim najevo, že to je tvoje dítě a ty mu chceš být nablízku… ![]()
jj holky zavolám tam a pokud teda budou už návštěvy dovoleny tak tam snad co nejdříve dojedeme a dostaneme z nich nějaké ty informace.
panuš: já bych právě taky chtěla aspoň chvilku co to půjde kojit..ikdyž si někdy říkám že bych se na to nejraději vyprdla když se morduju s tou odsávačkou a padne pár kapek
ale pak mě to naštěstí přejde když si vzpomenu že to prostě musím vydržet pro toho našeho miláčka malýho ![]()
Ahoj Pavlínko,
přiznám se, nestihla jsem přečíst všechny příspěvky, jen nekteré a to zběžně, jen tě chci podpořit, protože já byla před 2 roky ve stejné situaci, malá se narodila v 33.tt+1, takže jen o pár dnů později než tvůj chlapeček.
Rodila jsem normálně, pak malou viděla asi pár sekund a už ji odnášeli pryč do jiné části nemocnice do inkubátoru.První noc byla ještě dobrá, protože jsem byla strašně unavená a hlavně mi vůbec nedocházelo, že už jsem porodila, ale od dalšího dne, navíc na pokoji s maminkou, která tam měla mimčo u sebe, to bylo strašné:-(
Malou jsem sice teoreticky mohla navštívit kdykoliv, ale pouze v doprovodu nějaké návštěvy a to tam ještě nesnesli, když tam se mnou šla nějaká kamarádka:-(ale já nikoho jiného než rodiče a ti zas nemohli pořád neměla, takže to bylo taky strašný je tam ještě přesvědčovat, že to je moje sestra a vůbec…
a to podotýkám, že jsem na 6-ti nedělí byla jen 3 dny a pak mě pustili.
Jinak, v naši nemocnici jsou zas teda proto, aby matka dítěte nastoupila k tomu mimču co nejdřív na oddělení, i když bylo ze začátku ještě v inkubátoru.
Já rodila v pondělí, ve středu mě pustili, ve čtvrtek jsem lítala po úřadech vyřizovat zdravotní pojištovnu pro malou, vyzvednout rodný list a v pátek jsem nastoupila na to dětské oddělení a byla k dispozici, snažila malou kojit ( ze začátku bez úspěchu, tak jsem odstřívávala jak šílená, ruky mě bolely, ale prostě chtěla jsem udělat pro malou maximum, asi po týdnu mi ji dali na pokoj a za další 2 týdny, když konečně jedla už bez sondiček, tak nás pustili domů, při propuštění vážila 2020g.takže podle váhy je na tom tvůj chlapeček velmi dobře a zkus si pozjištovat, jestli tam fakt nemůžeš být s ním, pokud to teda už není řešeno v dřívějších příspěvcích, v tom případě se omlouvám.
Každopádně hlavu vzhůru,už za rok nepozná nikdo, že byl narozen dřív:-)
viz fotka mé dcery, v březnu ted bude mít 2 roky a je to čertík se vším všudy, své vrstevníky dohnala zhruba v tom roce a něco a ted už začíná mluvit vůbec je to s ní sranda, takže neboj, za chvilku už bude sranda i u vás:-)
Kdyby tě něco trápilo, nebo se chtěla zeptat něco konkrétního, klidně napiš, sama vím, že to často pomůže mít spřízněnou duši, co zažila totéž:-)
Jo, příbuzný, to je problém, já jsem najela na drsno… nikdo ani krok, dokud je Kubíček v inkubátoru, mě to ani nepřijde vkusný ani prospěšný… naši Kubíka viděli 1 minutku hned po narození a pak jsem zakázala okukování všem, chodíme za ním jen s taťkou. Myslím, že mám nárok si stát za svým, není to pr… být po císaří, v šestinedělí a mít děťátku v inkubátoru někde v nemocnici. Ale já jsem až tak moc hysterická, že jsem odvolala našeho malýho Honzíka ze školky, aby nenosil domů bacily a nenakazil mě, páč já od něj vždycky všechno chytnu.. tak abych to pak neprskla na Kubíčka…no a na to musela nastoupit na hlídání tchýně, abych mohla jezdit za Kubou… už mám v hlavě vyhučenou díru, ale nevnímám ji, myslím si jen na svoje věci. Pavli, je mi líto, že nemůžete být s drobečkem tolik spolu, ale chápu, že je těžký se nějak hádat s někým, kdo se ti 24 hodin denně stará o děťátko…tak se drž…všechno je teď tak moc složitý, viď? Nás čeká ještě další složitá etapa…tatínek nám odjíždí příští pondělí na 14 dni pracovně na olympiádu (původně to bylo dobře načasovaný, olympiáda a pak porod, člověk míní, život mění, že?), tak jsem zvědává, jak to tu všechno zvládnu…dobrá depka, bez něj jsem teď totálně mimo… a to mi naši pomáhají jak jen můžou…No, nic jdu odstříkávat.....
Pa Jana
jeanett:děkuji moc za příspěvěk je povzbuzující
Koukám dcerka je moc hezká mladá slečna:) tak to jsi měla super že jsi tam mohla být už takle brzo a vcelku i brzo jste šly domů že?takže vás propouštěli tak v 36tt ? nebo záleželo jen na tom kolik bude mít váhu a jestli sama dlabe? My máme štěstí že zatim maxik v podstatě žádné problémy neměl (ťuk ťuk musím zaklepat snad mu to vydrží co nejdéle) tak doufám že i doma to bude bez problému a ostatní vrstevníky taky brzo dožene ![]()
Hele Pavli normálně až tam pojedete, tak řekni, že chceš zkusit přiložit…podle mě s váma jednaj jako kdyby jste o malýho neměli zájem nebo co…co mlíčko už se trošku rozjelo?
Holka držte se… ![]()