(Ne)poděkování za oběd

Napsat příspěvek
Velikost písma:
302
27.2.20 16:54

No nevím, kdyby mě rodina pozvala na dovolenou s tím, že pojedu jejich autem a budu s nimi sdílet apartmán, tak bych to vnímala tak trošku jako danajský dar - že tam jedu částečně dělat chůvu a přítěžek.

Jako jiná situace by byla, kdybyste se na tom dopředu domluvili a tvoje máma vysloveně chtěla jet, nabízela peníze, a vy byste řekli " ne maminko, my to ubytko a dopravu zaplatíme jako dárek pro tebe".

Takhle tam vlastně musela jet, protože je to „dárek“, pak s váma tráví čas - protože s nikým jiným ho trávit nemůže. A zajímalo by mě, jak probíhají ty diskuze o programu. Jestli se maminky ptáte, co chce dělat, nebo jestli rovnou navrhujete restaurace. Protože, zase, co ona má v takové situaci dělat? Říct, že nechce, a že teda počká na lavičce před restaurací?

Chyba je podle mě na obou stranách. Na jednu stranu maminka neděkuje a neřeší (možná i proto, že jí je trapný, že na ty věci nemá) - na druhé straně, vy k celému tomu tématu dovolené nepristupujete moc diplomaticky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2144
27.2.20 17:05
@Kelen píše:
Tvůj vtip sice nechápu, ale já mám vysokou školu. Nevím co je škola života a nevím co máš za problém. Jestli máš trable, tak se mi svěř. :mavam:

Tak se říká takovým samozvaným odborníkům, co všemu rozumí a všechno znají, a jejich přemýšlení je až tak za roh, že dokonce mají potřebu si z čehosi vydedukovat - cituji:,,Nechceš si dojít k psychologovi? Přijde mi že řešíš úplné prkotiny, třeba trpíš nějakou úzkostí, závistí a nebo máš nejaký jiný skrytý problém a vyléváš si honeoprávněně na mamce.". :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1830
27.2.20 17:10
@yocheved píše:
Tak se říká takovým samozvaným odborníkům, co všemu rozumí a všechno znají, a jejich přemýšlení je až tak za roh, že dokonce mají potřebu si z čehosi vydedukovat - cituji:,,Nechceš si dojít k psychologovi? Přijde mi že řešíš úplné prkotiny, třeba trpíš nějakou úzkostí, závistí a nebo máš nejaký jiný skrytý problém a vyléváš si honeoprávněně na mamce.". :lol: :lol: :lol:

Nevím proč za každý svůj komentář dáváš 3 smajliky-zas tak vtipná nejsi. Hele na emiminu je samozvaný odborník každý, tak to emimino zase tak moc neprožívej. Útočíš na mě dětinsky a mimo téma diskuze už vícekrát. Jestli mnou jsi posedlá, tak taky vyhledej psychologa. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2144
27.2.20 17:33
@Kelen píše:
Nevím proč za každý svůj komentář dáváš 3 smajliky-zas tak vtipná nejsi. Hele na emiminu je samozvaný odborník každý, tak to emimino zase tak moc neprožívej. Útočíš na mě dětinsky a mimo téma diskuze už vícekrát. Jestli mnou jsi posedlá, tak taky vyhledej psychologa. :nevim:

My si se zakladatelkou najdeme svorně psychologa :mrgreen: :mrgreen: (dávám jen dva, ať Tě neraní :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
27.2.20 17:37
@hospodki píše:
Já třeba jo. Stejne jako když zaplatím já tak podekuje on… jinak u nás by spis proběhla s mámou hádka, ze to platit nebude a ze to je na nás. Brala bych to jako součást. Ale taky bych očekávala ze slušnosti alespoň dekuju. A kdyby náhodou nepodekovala, tak by mi bylo dost trapný ji cokoliv říkat. Přece vlastní máme nebudu machat čumák v nějakým preslapu.

My si teda vzájemně s manželem za placení v restauraci neděkujeme, protože to platíme ze společných peněz. :)

Tohle je snad jen pro lidi co jedou i v manželství každý za svoje ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18791
27.2.20 18:15
@ospalámyš
@ospalámyš píše:
My si teda vzájemně s manželem za placení v restauraci neděkujeme, protože to platíme ze společných peněz. :)Tohle je snad jen pro lidi co jedou i v manželství každý za svoje ne?

Tak ono je za svoje a svoje. Každý máme svůj účet, ale rozhodne si nevedeme deníček jestli jeden nedal o korunu vic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
27.2.20 19:34
@hospodki píše:
@ospalámyšTak ono je za svoje a svoje. Každý máme svůj účet, ale rozhodne si nevedeme deníček jestli jeden nedal o korunu vic

Pokud máte každý svůj účet a nehospodaříte společně, tak pak si v restauraci klidně děkujte.

U lidí kteří mají společné finance jako rodina to nedává smysl a i jako argument vůči zakladatelce to může být k ničemu, protože nevíme jak to mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
282
28.2.20 07:50

Kdyz jsem si precetla dalsi vysvetlovani zakladatelky, tak muj nazor stale je, ze vztahy resite pres prachy. Zni to jak klise. Mozna by bylo vhodne nechat celou diskuzi precist mame.
U nas v rodine si dekujeme-ale pokud bych takhle nekam vzala mamu nebo tetu a ty mi cely tyden u snidane, obeda i vecere dekovaly-tak bych si pripadla, ze neco neni v poradku a citi se tam „vydrzovane a navic“. To stejne ja-kdyz jsem u SVE rodiny podekuju jednou nebo dvakrat -kdyz jsem jednu dobu dekovala vickrat, tak mi mama dala najevo, ze se chovam jak u cizich.
Pokud vas stvalo, ze MAME platite jidlo, meli jste ji to rict (misto veceri s vami by trebas zasla do kramu si koupit napr. rohlik). Takhle to mozna brala, ze ji jeji fajn mladi vzali na fajn dovcu.
Edit preklepy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
28.2.20 09:34
@M-77 píše:
Kdyz jsem si precetla dalsi vysvetlovani zakladatelky, tak muj nazor stale je, ze vztahy resite pres prachy. Zni to jak klise. Mozna by bylo vhodne nechat celou diskuzi precist mame.
U nas v rodine si dekujeme-ale pokud bych takhle nekam vzala mamu nebo tetu a ty mi cely tyden u snidane, obeda i vecere dekovaly-tak bych si pripadla, ze neco neni v poradku a citi se tam „vydrzovane a navic“. To stejne ja-kdyz jsem u SVE rodiny podekuju jednou nebo dvakrat -kdyz jsem jednu dobu dekovala vickrat, tak mi mama dala najevo, ze se chovam jak u cizich.
Pokud vas stvalo, ze MAME platite jidlo, meli jste ji to rict (misto veceri s vami by trebas zasla do kramu si koupit napr. rohlik). Takhle to mozna brala, ze ji jeji fajn mladi vzali na fajn dovcu.
Edit preklepy

Ano, taky to tak vnímám - že u nejbližší rodiny jsou určité věci samozřejmé a neustálé děkování za všechno dává pocit, jako by se jednalo o cizí lidi a ne nejbližší..
Jinak mamce rozhodně nedávat číst, jen by jí to ublizilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
28.2.20 09:49

Já nevím, ale být maminkou, tak se asi budu chtít dopředu domluvit jak to bude s jídlem, s placením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
4.3.20 19:08

Po pravde jsem skoncil se ctenim na strane 7 a je mi z Vas holek trosku uzko :( Male deti neustale peskujete za kazde zapomenute „dekuji“ nebo „prosim“, ale u dospele zenske se tohle ma jakoze prehlizet? Jaky asi dava babicka priklad detem? A povazovat babicku za chudaka, protoze by mela podekovat, kdyz ji nekdo pozve na obed nebo na vystavu? Je to jedno male slovicko…

Mne by teda bylo za vlastni mamu stydno, kdyby se chovala takto. Nastesti je to rozumna zenska, ktere neni za tezko podekovat i za buchtu, kterou dostane ke kaficku, kdyz je u nas na navsteve. Za me zaklady slusneho vychovani :nevim:

Pak se divime, jak se decka chovaji. Ale ony jen opakuji co vidi u rodicu. A tady jsem pochopil, ze pro soucasne matky je slovo „dekuji“ ponizenim a proto jej nikdy nevyslovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silverine247
6.3.20 13:16
@DedBezdez píše:
Po pravde jsem skoncil se ctenim na strane 7 a je mi z Vas holek trosku uzko :( Male deti neustale peskujete za kazde zapomenute „dekuji“ nebo „prosim“, ale u dospele zenske se tohle ma jakoze prehlizet? Jaky asi dava babicka priklad detem? A povazovat babicku za chudaka, protoze by mela podekovat, kdyz ji nekdo pozve na obed nebo na vystavu? Je to jedno male slovicko…

Mne by teda bylo za vlastni mamu stydno, kdyby se chovala takto. Nastesti je to rozumna zenska, ktere neni za tezko podekovat i za buchtu, kterou dostane ke kaficku, kdyz je u nas na navsteve. Za me zaklady slusneho vychovani :nevim:

Pak se divime, jak se decka chovaji. Ale ony jen opakuji co vidi u rodicu. A tady jsem pochopil, ze pro soucasne matky je slovo „dekuji“ ponizenim a proto jej nikdy nevyslovi.

Presne, je to male slovicko (a zadarmo), ktere ma velky vyznam - ze nic neberu jako samozrejmost, ze si vazim, co pro me ten druhy dela, i kdyby to byla malickost jako uvareni kavy. Taky nechapu, co na tom nekteri nechapou a je to smutne. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
156
6.3.20 18:51
@Silverine247 píše:
Presne, je to male slovicko (a zadarmo), ktere ma velky vyznam - ze nic neberu jako samozrejmost, ze si vazim, co pro me ten druhy dela, i kdyby to byla malickost jako uvareni kavy. Taky nechapu, co na tom nekteri nechapou a je to smutne. :nevim:

Slusnost se vytraci a to bych rekl, ze raketovym tempem. Kdyz v obchodech sleduju jak vetsina lidi u pokladny ani nepozdravi a s prodavackami jednaji jak s onuci, tak se nemuzeme divit, ze i doma mezi svymi si jedou tuhle sobeckou nevychovanou linku. JEDNOU jsem se pani zeptal, jestli by ji opravdu bylo moc za tezko odpovedet pokladni na pozdrav a dostal jsem takovou sodu, ze uz se do toho radsi nemicham. Si obcas pripadnu jak z jinyho stoleti se svyma navykama a to je mi jen neco malo pres 30. Smutna doba. Nase deti nastesti dekuji, zdravi a projevit vdecnost je pro ne prirozene a ne znakem ponizeni jako pro vetsinu zdejsich mamim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
213
6.3.20 19:09

@DedBezdez Věřím tomu, že i matky, které se tady pomyslně zastaly matky zakladatelky, vedou své děti ke slušnosti a samy umí poděkovat a pozdravit. Pouze tady vyjádřily názor na konkrétní situaci, kdy zakladatelka je pohoršená, že její matka si snad myslela, že strava je součástí dárku a měla potřebu ji rozebrat na emiminu. Nevěřte tomu, že jste poslední slušný člověk na světě. Slušnost je pro mě třeba i úcta k rodiči. Někdy třeba s nimi ve všem souhlasit nemusíme, ale „drbat“ je na internetu? Nic není černobílé a pravda je většinou stejně někde uprostřed ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
6.3.20 19:21

Vsadím cokoliv, že kdyby jednou zkusila poděkovat za zaplacení zakladatelka manželovi, babička se přidá. Hezká gesta jsou nakažlivá, tak co třeba začít u sebe a neukazovat prstem - notabene na vlastní mámu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová