Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Linamati píše:
Hele promiň, ale víš že se ti dítě může zabít i když jde po chodníku?A třeba : brácha měl spolužáka jehož bratr zemřel když DOMA proletěl dveřmi. Tisíckrát těmi dveřmi šel, jednou jedinkrát utíkal a buch… Prostě co se má stát, stane se a tím že mu budu umetat cestičku a zakazovat mu něco co chce vyzkoušet rozhodně nezabráním neštěstí. A kupříkladu ; jednou dělal blbosti, a trošku cákl olej.. maličko, kapička na ruku a mohl se podělat. Od té doby ví že u sporáku má být hodný.
Ale no tak jistě, že život je riziková záležitost, proto dávkuju riziko podle únosné míry, tak, abych minimalizovala zranění, i když se může stát cokoliv. Nedávám vřelé hrnky na kraj linky nebo stolu, nenechávám malé děti, které nemají takovou koordinaci, manipulovat s horkou vodou nebo tukem na pánvi, dávám dětem na kolo přilbu, poutám je v sedačkách atd. Pokud něco z toho neudělám a dítě se zabije vinou toho, že jsem mohla udělat minimum pro bezpečnost, tak bych si to do smrti vyčítala. Dcera třeba jezdí na koni a nosí jednu z nejlepších bezpečnostních vest na trhu a taky kvalitní přilbu prostě proto, že koně jsou nebezpečný sport, zabít se může i s přilbou a vestou, ale riziko je menší. Samozřejmě moje děti umí krájet nožem, protože už na to mají věk, ale nesnažím se je učit něco, na co nemají psychické ani fyzické kapacity.
@Linamati píše:
Hele promiň, ale víš že se ti dítě může zabít i když jde po chodníku?A třeba : brácha měl spolužáka jehož bratr zemřel když DOMA proletěl dveřmi. Tisíckrát těmi dveřmi šel, jednou jedinkrát utíkal a buch… Prostě co se má stát, stane se a tím že mu budu umetat cestičku a zakazovat mu něco co chce vyzkoušet rozhodně nezabráním neštěstí. A kupříkladu ; jednou dělal blbosti, a trošku cákl olej.. maličko, kapička na ruku a mohl se podělat. Od té doby ví že u sporáku má být hodný.
Ja bych dala na stul nabity odjisteny revolver, vsak co se ma stat, stane se
![]()
@Linamati Aha, takže až si tvoje dítě bude chtít zítra zkusit skok z okna tak mu ho ještě otevřeš? Dovolis mu to jen proto, že si to chce vyzkoušet? Bud ráda, že na něj spadla jen kapička toho oleje. Nezlob se ale opravdu ti nerozumím. Měj se a tvému dítěti Přeju hodně štěstí. P.S ten blábol co si napsala nebudu ani komentovat
@alviola píše:Musím říct, že tato diskuze naprosto dokanalá a přesněk tématu. Většina z nás se tady toiž ukázala jako naprosto netolerantní matky, které nedokážou překousnout, že dítě nějaké jiné maminky je prostě šikovné nebo, ó hrůzo, dokonce nechává dítě krájet cibuli.
Proti takové je potřeba se semknout a vrhnout se na ni jak pavlačové drbny. To jsme ale tolerantní matky, co?
@free333 píše:
Na tohle je kouzelná věta „Proč to řešíme?“Už několikrát se mi osvědčila, tak předávám dál…
![]()
jednoduché, výstižné, přímo do zdroje ![]()
Koukam sama tolerantni matka tady
je to jeji dite a jestli si ho vlastni vinnou zmrzaci ci zabije, je to jen jeji odpovednost. Co vas tak prudi? Obtezuje vas osobne nebo vase dite to, ze smazi? Me dite ani me to nijak neohrozuje, tak je my to sumak ![]()
@Linamati Pro ty, kteří nedůvěřují svým dětem a jedou si v hlavách jeden katastrofický scénář za druhým, vyslovil Dušek takové vtipné přirovnání. Děti jsou mláďata jako všechna a kdyby měla být všechna mláďata skutečně tak nešikovná, jak si myslíme, tak jdeme po lese a okolo nás padá jedna veverka za druhou. Bum bum bum. ![]()
(asi jsem to nereprodukovala na sto pro, ale pointa tam je)
@smurfka píše:
Koukam sama tolerantni matka tadyje to jeji dite a jestli si ho vlastni vinnou zmrzaci ci zabije, je to jen jeji odpovednost. Co vas tak prudi? Obtezuje vas osobne nebo vase dite to, ze smazi? Me dite ani me to nijak neohrozuje, tak je my to sumak
Kdo ví na čem kdo smaží!
![]()
šumák to nebude ![]()
@kontramatka píše:
@Linamati promiň, ale jsi až afektivně dokonalá. Nechtěla bych tě za kamarádku ani za zlaté prase. Abys hodnotila jak tvůj malý génius poskládá trenky a jak ve třech letech luští sudoku nebo dělá pitvu žáby. Všechno jsi to tady vyblila, ale nikdo se tě na to neptal a nikoho to nezajímá. Takže já tebe označuji za netolerantní matku, když neumíš přijmout, že jsou mamče, které prostě nedrezůrují svoje děcka a nenechají ve vařit oběd nebo dlanžírovat ve douapůl letech, ale rádi je obléknou a rádi jim pomohou, když je to potřeba.![]()
![]()
má úcta.
A ty se považuješ za „všechny“, když tu jménem nás všech ostatních prohlašuješ, že nikoho to nezajímá? Mně totiž její příspěvek(ky) zajímají, víš?
…Takže já tebe označuji za netolerantní matku, když neumíš přijmout, že jsou mamče, které prostě svoje děti vychovávají po svém, jistě v nejlepším vědomí a svědomí, prostě po svém. Myslím, že jsi to ty, kdo to neumí akceptovat.
Mimochodem, nikde nevidím, že by @Linamati kdekoli ve svých příspěvcích vyzdvihovala zdatnosti svého dítěte na úkor jiných. Naopak psala k tématu, kdy uváděla, že její známé nedokázaly přijmout to, co umí její dítě, a proto ji konfrontovaly, zda je vhodné, aby to umělo. I sama uměla uznat, že její dítě, byť je zdatné jedním směrem, v jiném oproti ostatním zaostává.
@Zabatko píše:
Ale no tak jistě, že život je riziková záležitost, proto dávkuju riziko podle únosné míry, tak, abych minimalizovala zranění, i když se může stát cokoliv. Nedávám vřelé hrnky na kraj linky nebo stolu, nenechávám malé děti, které nemají takovou koordinaci, manipulovat s horkou vodou nebo tukem na pánvi, dávám dětem na kolo přilbu, poutám je v sedačkách atd. Pokud něco z toho neudělám a dítě se zabije vinou toho, že jsem mohla udělat minimum pro bezpečnost, tak bych si to do smrti vyčítala. Dcera třeba jezdí na koni a nosí jednu z nejlepších bezpečnostních vest na trhu a taky kvalitní přilbu prostě proto, že koně jsou nebezpečný sport, zabít se může i s přilbou a vestou, ale riziko je menší. Samozřejmě moje děti umí krájet nožem, protože už na to mají věk, ale nesnažím se je učit něco, na co nemají psychické ani fyzické kapacity.
Tak náš syn třeba NESMÍ na kolo, koloběžku a atd bez helmy. To už by se v životě nesvezl.
Sedačka je samozřejmostí. Nesmí sám k oknu a různě. Ale jsou věci které mu prostě dovolím ač by se třeba neměli.
@PaníBovaryová píše:
Ja bych dala na stul nabity odjisteny revolver, vsak co se ma stat, stane se![]()
No.. tak vše má své hranice
stejně jako bych nenechala v jeho přítomnosti léky.. ![]()
@ančapepča píše:
@Linamati Aha, takže až si tvoje dítě bude chtít zítra zkusit skok z okna tak mu ho ještě otevřeš? Dovolis mu to jen proto, že si to chce vyzkoušet? Bud ráda, že na něj spadla jen kapička toho oleje. Nezlob se ale opravdu ti nerozumím. Měj se a tvému dítěti Přeju hodně štěstí. P.S ten blábol co si napsala nebudu ani komentovat
Proboha ! Všechno má své hranice! Ale jak píšu výše- moje dítě. Tečka. Tvoje děti - tečka. Ale nic tě nebo jiné lidi neopravňuje v tom říkat že jsem špatná máma nebo špatný člověk protože to dělám jinak. ![]()
@Linamati Promiň za OT otázku, ale neštípou ho z tý cibule oči? Já taky umím nakrájet icbuli, ale mezi moje oblíbené činnosti to teda nepatří
.
@růžový achát píše:
Jo kontramatka je normální člověk, je prostě člověk. Coz je vážně na emimi považováno skoro jako Nobelovka za fyziku
Promiň, nějak nerozumím tvojí reakci na můj příspěvek. Jakože @Linamati není normální člověk? Nebo já? Jak říkám (píšu), nerozumím ![]()
Hele promiň, ale víš že se ti dítě může zabít i když jde po chodníku?
A třeba : brácha měl spolužáka jehož bratr zemřel když DOMA proletěl dveřmi. Tisíckrát těmi dveřmi šel, jednou jedinkrát utíkal a buch… Prostě co se má stát, stane se a tím že mu budu umetat cestičku a zakazovat mu něco co chce vyzkoušet rozhodně nezabráním neštěstí. A kupříkladu ; jednou dělal blbosti, a trošku cákl olej.. maličko, kapička na ruku a mohl se podělat. Od té doby ví že u sporáku má být hodný.