Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Verun83 Já mám bohužel takovouto švagrovou, chytrá jak rádio, neustále slyším narážky na nevychovanost dětí. O úspěšnosti její vlastní výchovy a spokojenosti v rodině by se dalo polemizovat, hlavně že bude urážet. Ale zase naštěstí bdlí 100 km daleko.
@Linamati Promin, ale pusobis na me presne jako ty matky, o nichz je tohle tema. Ty, co maji pocit, ze jedine ony maji patent na vychovu deti, protoze jejich dite uz umi to a ono. Ja spis myslim, ze (v ramci bezne vychovy bez extremu) zalezi vic na diteti, kdy se co nauci. Obcas se matka muze stavet na hlavu a dite se stejne neposune ani o pid, protoze na to proste jeste neni zrale. A vubec si nedokazi predstavit sedet s rocnim ditetem a cilene ho ucit se oblekat, vetsina deti v tomto veku ma naprosto jine zajmy, mas stesti, ze tve dite vydrzelo, ale rozhodne ti to nedava pravo navazet se do ostatnich. A jen pro uplnost moje dite (rok a trictvrte) se take umi castecne obleknout, protoze jsem ji nechala na pokoji a nenutila ji delat, co nechce.
Já taky sdílím názor, že je lepší je ty věci naučit než riskovat, že pak si vzpomene, že chce to dělat sám a v nestřeženém okamžiku si něco udělá.
Co se týká sousedů, naše sousedka je kuchařka ve školce, ředitelka její velká kamarádka a nemají nic jiného na práci probírat, proč tam naše dítě zase není (protože nechce) takže naprosto chápu jak je to protivné.
Od určité doby jsme přestali dokonce okolí a rodině říkat o věcech, které se u nás dějí, plánují, nebo co podnikáme, mám pocit, že všichni mají starosti o to co nemají. Dokonce i když řeknete, že se máte dobře tak je to důvod k negativním komentářům ve stylu počkej až…tak pořád čekám na tu krizi po x…letech, jak nebudu zvládat dítě…jak se to změní až bude druhé…blablabla
@Ancek píše:
@Linamati Promin, ale pusobis na me presne jako ty matky, o nichz je tohle tema. Ty, co maji pocit, ze jedine ony maji patent na vychovu deti, protoze jejich dite uz umi to a ono. Ja spis myslim, ze (v ramci bezne vychovy bez extremu) zalezi vic na diteti, kdy se co nauci. Obcas se matka muze stavet na hlavu a dite se stejne neposune ani o pid, protoze na to proste jeste neni zrale. A vubec si nedokazi predstavit sedet s rocnim ditetem a cilene ho ucit se oblekat, vetsina deti v tomto veku ma naprosto jine zajmy, mas stesti, ze tve dite vydrzelo, ale rozhodne ti to nedava pravo navazet se do ostatnich. A jen pro uplnost moje dite (rok a trictvrte) se take umi castecne obleknout, protoze jsem ji nechala na pokoji a nenutila ji delat, co nechce.
Mohla by jsi mi zvýraznit větu kde se navážím do ostatních ? Naopak píšu, že je to každého věc. Já jsem zakladatelce napsala že se na to má vykašlat. Každý máme jiné dítě.. každá máme jiný styl výchovy ale rozhodně si nemyslím že jsem supermatka když můj syn tohle umí ..
a nikdo nepíše že jsem nad ním stála s bičem a nutila ho se oblékat. Prostě formou hry..
. A rozhodně si teda nemyslím že mám patent na rozum.. na výchovu dětí. Jsou věci které já rozhodně neumím a zírám když je někdo umí. Třeba kamarádka má stejně starou dceru a ta mluví tak že teda valím oči když vidím jak mluví..Každý jsme jiný. Tečka.
@Ancek píše:
A kupříkladu; učila jsem syna pak z nočníku na WC.. nešlo to.. pak chodil 2 dny do školky, přišel domů a řekl že nočník nechce.. Nebo ; učila jsem ho básničky.. nic prostě nechtěl.. po měsíci ve školce jich uměl tolik že jsem si říkala že to vypadá jak když s ním doma nic nedělám.
Takže jak vidíš.. - nejsem dokonalá a když si postaví hlavu že něco dělat nebude tak to nedělá..
@Linamati promiň, ale jsi až afektivně dokonalá. Nechtěla bych tě za kamarádku ani za zlaté prase. Abys hodnotila jak tvůj malý génius poskládá trenky a jak ve třech letech luští sudoku nebo dělá pitvu žáby. Všechno jsi to tady vyblila, ale nikdo se tě na to neptal a nikoho to nezajímá. Takže já tebe označuji za netolerantní matku, když neumíš přijmout, že jsou mamče, které prostě nedrezůrují svoje děcka a nenechají ve vařit oběd nebo dlanžírovat ve douapůl letech, ale rádi je obléknou a rádi jim pomohou, když je to potřeba.
má úcta.
@Linamati prosím tě máš jedno školkové děcko a sežrala jsi rozum světa.
žroutka šalomounových hoven na entou.
@kontramatka píše:
@Linamati promiň, ale jsi až afektivně dokonalá. Nechtěla bych tě za kamarádku ani za zlaté prase. Abys hodnotila jak tvůj malý génius poskládá trenky a jak ve třech letech luští sudoku nebo dělá pitvu žáby. Všechno jsi to tady vyblila, ale nikdo se tě na to neptal a nikoho to nezajímá. Takže já tebe označuji za netolerantní matku, když neumíš přijmout, že jsou mamče, které prostě nedrezůrují svoje děcka a nenechají ve vařit oběd nebo dlanžírovat ve douapůl letech, ale rádi je obléknou a rádi jim pomohou, když je to potřeba.![]()
![]()
má úcta.
Cože ? Prosím Tě, přečti si všechny moje příspěvky a pak mi napiš znovu
Znovu opakuji že nikde nepíšu a neříkám svým kamarádům že jejich dítě je pitomec protože neumí to a to.. ! Mě je fukt co kdo umí. Píšu to asi po 20 x .. každý dítě je jiný a učí se jinak !
@kontramatka píše:
@Linamati prosím tě máš jedno školkové děcko a sežrala jsi rozum světa.![]()
![]()
žroutka šalomounových hoven na entou.
Aha.. - ukaž mi prosím větu kde se zdůraznil že jsem sežrala všechnu moudrost světa? Psala jsem i věci které syn neumí ! Já jsem napsala zakladatelce že se má vybodnout má to aby si nechala nadávat. Ale rozhodně nikomu nepředhazuju že on umí to a to.. pouze jsem to vypsala proto abych řekla , že jsem si dost vyposlechla a už to prostě mám na háku. NIKDE nepíšu že jsem sežrala všechnu moudrost světa nebo že syn je třída.. ! ![]()
@Linamati píše:
Cože ? Prosím Tě, přečti si všechny moje příspěvky a pak mi napiš znovuZnovu opakuji že nikde nepíšu a neříkám svým kamarádům že jejich dítě je pitomec protože neumí to a to.. ! Mě je fukt co kdo umí. Píšu to asi po 20 x .. každý dítě je jiný a učí se jinak !
no tak proč jsi nám tady vypsala jak blbečkům co všechno a kdy umělo tvoje děcko a kolik poklon jsi za to sklidila od publika ve školce a proč zesměšňuješ jiné maminky tím, že podle tebe „lítají za děckama“ a musejí je oblíkat a blá blá blá…koho to jako zajímá?
@Linamati píše:
Aha.. - ukaž mi prosím větu kde se zdůraznil že jsem sežrala všechnu moudrost světa? Psala jsem i věci které syn neumí ! Já jsem napsala zakladatelce že se má vybodnout má to aby si nechala nadávat. Ale rozhodně nikomu nepředhazuju že on umí to a to.. pouze jsem to vypsala proto abych řekla , že jsem si dost vyposlechla a už to prostě mám na háku. NIKDE nepíšu že jsem sežrala všechnu moudrost světa nebo že syn je třída.. !
Ale musela se shodně držet a moc nechybělo co?
![]()
Přečti si svůj první příspěvek ty hvězdo zářivá a řekni mladýmu, že zítra chceš k obědu svíčkovou a večer spíchnout na šaty. ![]()
@Verun83 A proč je tvůj příspěvek plný agresivity - vulgárních výrazů? Proč to v tobě generuje takovou zlost?! Snad stačí paní sousedce vymezit místo - slušně ji říci, aby se starala o svoje věci a že ty do jejích také nezasahuješ.
@Zabatko píše:Taky nevidím nic extra prospěšného na tom, že se roční dítě umí samo oblíct a v 2,5 letech smažit cibuli.
No mně přijde docela nezodpovědné nechat dítě krájet cibuli ostrým nožem, přece jen u toho člověk slzí, dítě se bude chtít otřít oči a řízne se.
A to nejsem nějaká ustrašená matka. A přijde mi trochu divné, že by se 12 měsíční díte umělo samo obléct. ![]()
@kontramatka píše:
no tak proč jsi nám tady vypsala jak blbečkům co všechno a kdy umělo tvoje děcko a kolik poklon jsi za to sklidila od publika ve školce a proč zesměšňuješ jiné maminky tím, že podle tebe „lítají za děckama“ a musejí je oblíkat a blá blá blá…koho to jako zajímá?
Já jsem napsala že mi vadí že já svoje dítě naučila to a to.. a matky dětí které to neumí mi předhazují že to umí.. že mi vadí že se do mě naváží ač jim je do toho prd. Já taky neříkám co který dítě neumí .. naopak ; když něco vidím někde a líbí se mi že to to dítě umí tak i třeba řeknu ; ty jo, šikulka.. nebo tak.
Já jsem pouze napsala že si umím usnadnit život ale pro spoustu lidí jsem vyvrhel protože už náš syn to umí a jiné děti ne.. ![]()
@Wani píše:
No mně přijde docela nezodpovědné nechat dítě krájet cibuli ostrým nožem, přece jen u toho člověk slzí, dítě se bude chtít otřít oči a řízne se.A to nejsem nějaká ustrašená matka. A přijde mi trochu divné, že by se 12 měsíční díte umělo samo obléct.
v roce mají děti ještě nejistou chůzi, ale tady malej od @Linamati už napsal svůj první román v latině :-p