Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Veronika2015 píše:
Mě se taky něco podobného stalo nedávno, ve vlaku vlak vždy narvanej, nejlíp důchodci či nase**u tašky, kabelky na sedačky a pak by chtěli pouštět!!! Seděla jsem v místě, kde se daji sedačky sklopit, nastoupili 4 maminky s kocarkama a stylem můžete nás sem pustit, sme tu s kocarkama!!! Ta me tak na… Zvedla sem se a remcala semkdyby aspoň slušně po prosila, v ty době sem byla na zacatku tehu a bylo mi hrozne zle, jinak…v dalším kupé bylo tak misto, tam si je mohly dat v poho
Tohle je ale místo, které je určené přednostně pro invalidy, na druhém místě pro kočárky a na třetím místě pro kola. Taky mě docela mrzí, když vlezu do valku s kočárkem a všichni sedí na jediném místě, kam můžu is kočárem. Ono to dítě tu hodinu v kočárku sedět nevydrží a co já s ním na chodbě (když pominu to, že toho mám taky za celý den pobíhání po doktorech dost). A nejlepší je, když jdu se všema dětma. Ty jsou obzvlášť nadšené, když stojíme s kočárem hodinu v uličce. My totiž nemůžeme ani nahoru ani dovnitř, jen na jediná dvě místa - jedno je na záčátku a druhé na konci vlaku. Ale tohle vše pochopí člověk, až když začne s tím kočárkem jezdit.
@marra2 Pozor, s kočárkem se v prostorech, jako jsou tramvaje a spol, velmi špatně+ manipuluje. Já mám tříkolku s předním otočným kolem, která je opravdu dost úzká, takže se vejdu leckams a i tak potřebuji určitý manipulační prostor, abych s kočárkem najela na nějaké rozumné místo. Tohle si opravdu uvědomíš až ve chvíli, kdy začneš s tím kočýrkem MHD jezdit. Tím se jí nezastávám, ale svým způsobem pro ni mám pochopení. Jestli to, že nemá místo pro kočár a nemá se kde vytočit, aby se na určené místo vůbec dostala… To fakt naštve i slušnýho člověka a už to jede. Já se teda pořád omlouvám. Kolika lidem já už nechtěně přejela nohu, protože jsem se prostě nevytočila s kočárem, jej
Ale teda snažím se být všemožně ohleduplná (o to víc mě mrzí, když ti okolo mě ohleduplní nejsou
)
@marra2 hele. Na to je jedina rada, pujc si kocarek s miminem a zkus jezdit cely den MHD.. Pak taky zacnes najizdet do lidi… Protoze kdyz desetkrat nekoho prosis a z toho ti uhnou dva lidi, tak te pak prejde chut. Mista pro kocarky a vozicky jsou prednostne urceny pro ne. Zkus si nastoupit s kocarem a honem se umistit, nez se bus/tramvaj rozjede, protoze balancovat s nezabrzdenym kocarem za jizdy je kolikrat o hubu, my treba hned za zastavkou mame prudkou zatacku, takze je otazka usazeni fakt o vterinach, pak brzdim i ocima. Clovek s kocarem ma jen jedinou moznost, kam kocar dat. To ze to vypada, ze se vlezou dva kocary, nemusi tak byt, protože kocar musis mit usazen urcitym smerem, aby se ti neprevratil a ze jsem to nekolikrat zazila.
@marra2 píše:
Přesně nejde o to uhnuti, rada místo uvolnim.Jde o to jednání, my máme kočár všichni se píše..a upozorňují. Ze jsem odvozila dvě děti.
Hihi, tak to je můj minulý příspěvek kapánek scestný
Každopádně tím spíš bys měla vědět, jaký to je, obzvlášť pokud jela s nějakým tankem a ne golfáčem ![]()
@tartaletka píše:
@marra2 hele. Na to je jedina rada, pujc si kocarek s miminem a zkus jezdit cely den MHD.. Pak taky zacnes najizdet do lidi… Protoze kdyz desetkrat nekoho prosis a z toho ti uhnou dva lidi, tak te pak prejde chut. Mista pro kocarky a vozicky jsou prednostne urceny pro ne. Zkus si nastoupit s kocarem a honem se umistit, nez se bus/tramvaj rozjede, protoze balancovat s nezabrzdenym kocarem za jizdy je kolikrat o hubu, my treba hned za zastavkou mame prudkou zatacku, takze je otazka usazeni fakt o vterinach, pak brzdim i ocima. Clovek s kocarem ma jen jedinou moznost, kam kocar dat. To ze to vypada, ze se vlezou dva kocary, nemusi tak byt, protože kocar musis mit usazen urcitym smerem, aby se ti neprevratil a ze jsem to nekolikrat zazila.
Případně co nejdál od tlačítek, které by mrně mohlo mačkat ![]()
Ja minule jela tram s kocarem a nez jsem nastoupila, predbehla me babca s holema. Sedla si do koutu na vyhrazene misto pro kocar ci vozickare. Slusne jsem ji pozadala o uvolneni, pry nikam jinam nejde, ze nevyleze ten jeden schod. Pritom do tram skocila jak camrda. Takze ja s kocarem stala uprostred tramvaje a vsichni se kolem nas prodirali a kroutili hlavama ze prekazime ![]()
Takze ne vzdy pozadani staci…
@marra2 Tenhle „problém“ vůbec nesouvisí s tím, jestli je někdo matka případně jestli veze kočárek. Člověk se buď umí chovat slušně nebo neumí. Nevychovaní lidé se vyskytují ve všech věkových skupinách, muži, ženy, vzdělaní nebo nevzdělaní, bohatí nebo chudí. Já jsem měla naposled v obchodě zážitek s dobře oblečným upraveným voňavým mužem, ovšem když došlo na lámání chleba a on otevřel pusu, člověk by si ho hravě spletl s největším buranem ze čtvrté cenové. ![]()
@Veronika2015 píše:
Mě se taky něco podobného stalo nedávno, ve vlaku vlak vždy narvanej, nejlíp důchodci či nase**u tašky, kabelky na sedačky a pak by chtěli pouštět!!! Seděla jsem v místě, kde se daji sedačky sklopit, nastoupili 4 maminky s kocarkama a stylem můžete nás sem pustit, sme tu s kocarkama!!! Ta me tak na… Zvedla sem se a remcala semkdyby aspoň slušně po prosila, v ty době sem byla na zacatku tehu a bylo mi hrozne zle, jinak…v dalším kupé bylo tak misto, tam si je mohly dat v poho
Místo, kde se dají sedačky sklopit, je předpokládám určeno pro invalidy a kočárky, takže celkem chápu, že maminky žádaly zrovna o toto místo. Jasně, „prosím“ by je nezabilo, ale tváří v tvář někomu, kdo si představuje, že s těmi kočáry budou povlávat po vlaku a hledat jiné volné místo a nepřesedne si bez keců, i když je v sousedním kupé místa dost, jim ta slušná slovíčka asi došla…
@juliettee
Někteří důchodci jsou fakt hrozni, ale jim aby každej misto uvolnil ![]()
@Veronika2015 no jako čuměla jsem na ní s otevřenou hubou
já mám na důchodce docela smůlu, asi je přitahuji nebo nevím, ale většinou když chcou dělat problémy tak si vytipují mě ![]()
Jo ta agrese mezi lidmi mne taky kolikrát ubíjí. Ale vždycky si říkám, že agrese je stejně jen převlečený pocit neštěstí. Vidím to sama na sobě, když jsem z něčeho nešťastná, taky takhle hned vyjíždím. Tak většinou si tak přemýšlím, co se asi dotyčnýmu může v životě zrovna dít.
Postavím auto na místo vozíčkáři a automaticky budu čekat, že si o něj slušně požádá… ![]()
Asi trochu zavádějící případ, přesto to bylo první srovnání, které mě prostě napadlo.
Nevím no. Paní s kočárem byla možná hulvát, špatně naladěná a možná se jí zdrclo mlíko.
Ale na druhou stranu, ona nemohla vědět, že na místě pro kočáry stojí někdo bez kočáru a je mu na zvracení.
Jinak souhlasím s tím, že slušnost se vytratila a není to jen o (ne)tolerantních matkách.
Rok a půl jsem jezdila s kočárkem vlakem hodinu 2× týdně, takže mám vychytaný místa jak v osobáku tak v rychlíku, ale na obranu ostatních bez kočárku musím říct, že než jsem měla dítě, ve vlaku sem fakt neuvažovala nad tím, zda zrovna sem se vleze kočárek, pokud to tam nebylo napsané. Tj. respektuji kupé pro dámy, pro rodiče s dětmi, invalidy. Já třeba pravidelně jezdila rychlíkem a vždy jsem mířila do kupé pro invalidy, kde byl víc místa na kočárek, protože jsem jezdila záměrně tak, aby malá v tom kočárku spala, tudíž jsem ji nechtěla vyndávat. Většinou tam bylo prázdno, pokud někdo seděl, přisedla jsem. Když nebylo místo, holt jsem jela dál a stála v takovým tom velkým prostoru na kola, ale to se stalo snad jednou.
Nejvíc mě ale dokáže naštvat, když jsou plná kupé pro rodiče s dětma, teď už jedu bez kočárku, malá má 28 měsíců. To fakt jsem schopná i člověka slušně požádat, aby z kupé odešel, pokud tam není místo pro mě a malou (tj. 2 místa), já ji nebudu držet hodinu na klíně, nehledě na to, že nevydrží, celkem obstojně vydrží sedět u stolku u okna, kde si hraje, popř. kouká z okna, ale zase, ti studenti s notebookama si to neuvědomí, já bych taky nevěděla, na jejich místě. Ale zatím jsem se vždy domluvila (až na jeden opravdu nepříjemný výstup s paní, co si myslela, že kupé je její a my jsme jen otravná veš…).
@marra2 píše:
Hezky den všemVčera jsem po delší době jela tramvaji a zůstala jsem trošku v šoku, co dokáže jedna matka s kočárkem. Tramvaj nacvakana k prasknutí, nikde se nedalo posadit. Jelikož trpim nevolnosti, potřebovala jsem se alespoň opřít. Jediné místo bylo v zóně? Kde maji byt kočárky. Stoupla jsem si do rohu at nezavazim a nastoupila matka s kočárem. Začala do me dost silně bouchat a najizdela kočárem. Při tom jecela o zákonech? Kde je místo jen pro kočáry. Samozřejmě se strhla debata, protože kdyby me slušné požádala, odejdu, ale proč hned byt tak agresivní? Místa bylo dost i pro dva kočáry a fakt jsem problém nepochopila. A já se ptám, je nutné mít při tlačení kočárů pocit, ze jsem sežrala svet? Píšu na mobilu, omlouval se za chyby. PS: nechci zde žádnou hádku, jen takový malý pokec
Hele já se jí nechci nějak zastávat, protože sem u toho nebyla tak nevim jak byla agresivní a neslušná a co si naopak z jejího pohledu na ní vyzařovala ty, ale ten kámen úrazu může být klidně právě v tomhle tvym přístupu- osobně stát na místě pro kočáry, tak jdu pryč rovnou když vidim ten kočár nastupovat a nečekám až o to budu milostivě požádaná matkou. Moc dobře si pamatuju jak se s kočárem do tram blbě manipuluje mezi lidma a že ty si vydedukovala že se vejdou dva kočáry tudiž nemusiš uhybat, no jí to tak připadat nemuselo a naštvala si jí. Jo měla to řict slušně, ale to už je o lidech a ne o tom že má kočár.
@veronika6913 píše:
a na jedné zastávce se hrnuli do autobusu další lidi a nějaký babky a zacli nadávat jako co dělám s tím kocarem v autobuse, že tam kvůli mě není místo, že by kočárky neměli v autobusech co dělat apod.
Jo to je taky dobry.Ja jsem se zase dozvedela, po jedne takove ostre zatacce, vlajic s kocarem a obrim pupkem, ze co lezu ven, ze mam sedet doma, kdyz jsem pred porodem ![]()
@veronika6913 PS a ta tvoje babizna v Lidlu, ta se chtela evidentne pohadat a ty jsi ji to chudince nedoprala. ![]()