Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@botl2 píše: Více
Co to je dřív?
Moje prababi se rozvedla už před 70 lety, když zjistila, že je ji praděda nevěrný.
Ale měla výhodu, že byla samostatná a sebevědomá žena. A měla v té době už dospělé děti.
Vzdycky to lidem vadilo. Jen je možná limitovala ekonomická situace. Což ale neznamená, ze bylo někdy v historii období, kdy by toto lidem nevadilo a neubližovalo. Pokud toho druhého miluješ, vždycky ti to ublíží.
@Anonymní píše: Více
Evidentně lidem vždycky něco chybělo, jinak by to nedělali.
@Fitsun píše: Více
Vážně od partnera očekáváš vše, co jsem výše popsala a zdá se ti to jako samozřejmé a on je tu od toho, aby ti všechna tvá očekávání naplnil?
No, rozhodně v této neskromnosti a nereálném pohledu nejsi sama a asi v tom bude ten zakopaný pes zklamání ve vztahu.
Tak nehledě na to, že se tvoje prababi rozvedla, nebylo možné a doteď není všude po světě možné se jednoduše rozvést.
To jsou až novodobé výdobytky a to ještě jen pro část světa.
A jasně, že to lidem ubližovalo - ale to se odvíjelo od očekávání. Ta zas tak velká nebyla, takže ani zklamání pak nebylo tak velké.
A z lásky se lidi běžně berou možná tak posledních sto let. A to taky ne všude ve světě.
@Velryba černá píše: Více
Tak nedělali a nedělají to všichni.
Ja s tím nemám problém, kdyz teda někdo není spokojený a řeší si to jinde, ale nemel by ten člověk byt sr.ab. Za mě by to měl nejdřív řešit doma a s tim partnerem, se kterým žije. Ale svět není ideální místo.
Mne by ani tolik snad nevadila ta manželova letitá nevěra, ale to, ze se mnou nedokázal jednat férově a na rovinu.
Tak možná to nebyla taková láska, jaká se ve vztahu čeká dnes. Ale monogamie a důvěra byla pro lidi vždy důležitá. Aspoň teda v našich končinách ano.
Ja myslím, ze ta láska se dá vybudovat i na důvěře a spolehlivosti. I když tam zpočátku neni ta zamilovanost a to vzplanutí. Ale pokud tam neni důvěra, tak na lhaní a podrazech nemůže nikdo očekávat spokojeny vztah. Ani dnes ani nikdy jindy.
Já s tebou úplně souhlasím.
Mezi námi, při jednom sezení s Klimešem jsem se dozvěděla, že jsou to hlavně muži, kteří neumějí odejít z manželství, i když to bývají většinou oni, kteří ho jako první naruší. Prodávám, jak jsem koupila.
Můžu se zeptat, proč nechceš odejít ty? A taky, jestli dáváš svému manželovi denně „sežrat“ to, že ti ublížil a pošlapal to, co jste spolu vybudovali?
Tak tohle taky podepisuju.
Jak už tady padlo, mého současného partnera sbalily na pláži moje děti. On rovnou viděl celé balení 1+3 malé děti. Dětem se strašně líbil a já zas jemu. Já se ale do ničeho nehrnula, manžela jsem potkala jako hooodně mladá a myslela jsem si, že takové soužití, jaké jsem s ním měla já, je vlastně všude stejné.
No, jenže pak si ho děti nasáčkovaly i k nám domů - něco jako když pořizuješ morčátko, nebo kočičku - maminko, maminko, ať u nás bydlí, prosím, prosím, budeme hodný a budeme si stlát postýlky a mýt nádobí a uklízet - a já zjistila, že s opravdovým samostatný a vyspělým chlapem se žije fakt dobře.
Jen chci říct, že já nebyla ta zamilovaná a zamilovala jsem se postupem času. Vlastně ani nedokážu říct kdy.
Proto taky tvrdí, že množství rozvodu můžou ženy…
To jsi fakt dobrá…a líbil se ti aspoň?
Byla tam nějaká přitažlivost?
Byl určitou dobu jako kamarád pro děti, než došlo k nějakému vztahovemu propojení?
@Venetia píše: Více
Jako jo, docela se mi líbil. Jako zhruba když vidíš někoho v tramvaji a řekneš si - to je docela ok chlap, ale nijak dál nad tím nepřemýšlíš.
Děti z něho ale byly úplně hotové, protože si s nimi neúnavně hrál a povídal a bylo vidět, že ho to fakt baví, že to není hrané.
No a která máma by nedopřála něco takového dětem?
Netuším…myslím, že především se musí osvědčit nejdříve jako partner
Ale já to nezažila a vztahy z rozumu nemusím…to by bylo jednoduché a byla bych už dávno zadaná ![]()
Mám to podobně. Nejhorší je si uvědomit, že člověk, který je vám nejblíž, dokáže lhát do očí bez mrknutí oka. I po letech, když se řeší důležité věci přijde myšlenka „můžu věřit tomu, co říká?“.
U dlouhodobých nevěř je to ještě horší, protože takové chování přijde nevěrníkům normální. Jejich vnitřní síla není jejich, ale jde z velké části z venku.