Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@blecha72 píše:
@Kdoule Je to tak, pokud se do 3 let od rozvodu ozve věřitel.
No potěš koště - díky za odpověď.
@Yvonne manžel má dluhy z podnikání, nebyl je schopen je splácet, zkrachoval, od nového roku je zména v zákoně a může se zkusit nechat oddlužit.
@Anonymní píše:
@Yvonne manžel má dluhy z podnikání, nebyl je schopen je splácet, zkrachoval, od nového roku je zména v zákoně a může se zkusit nechat oddlužit.
Odkaz na ty zmeny v IR prosim mas?? To jsme netusila…Diky ![]()
Já už vidím ty případy, kterých je tady mraky, kdy chlap se vykašle na ženu a děti a odejde, nebo je mlátí apod a ženský neodejdou…proč? Jelikož se na to chlap vyprdne-však co, ona to zaplatí…
@farska jsem teď na mobilu, odkaz neumím poslat, ale najdi si to na seznamu jako oddluzení osvč.
@Anonymní píše:
@farska jsem teď na mobilu, odkaz neumím poslat, ale najdi si to na seznamu jako oddluzení osvč.
ok, zkusim, diky ![]()
@Anonymní píše:
A je změna v tom, že může do oddlužení zahrnout dluhy z podnikání nebo v tom, že může být aktuálně OSVČ a požádat o oddlužení?
Názor na nový zákoník je věcí pohledu. Pokud bych s ním mohla souhlasit, tak by to bylo jedině tehdy, že se dlužníci budou moci někde zjistit. Jako existuje registr dlužníků např. firem. Prostě pokud by někdo neplatil měl by věřitel možnost ho na základě dokladu, že dluh opravdu existuje, nechat zaregistrovat. Pak už by se dalo těžko tvrdit, že o dluhu partner neví. Měl možnost to zjistit.
Myslím, že i ty z vás, které nový zákoník tady obhajujete, tak byste to taky viděli jinak, kdybyste zůstali na minimu třeba v prázdném bytě, bez auta apod. za to, že vyplaval nějaký dluh na partnera, o kterém jste nevěděly… ![]()
A co se týká dluhů z podnikání, tak např. z s. r.o. nedostanete víc než je vklad, kterým ručí, což je v současné době min. 200 000,– Kč…
@ivunak Zákoník neobhajuji, jsou v něm spousty blbostí, ale je potřeba zákony znát a tím myslím opravdu znát, ne se řídit podle toho, co jsem ke zaslechla, potom víš, jak se chovat a snižuješ šanci se do takové situace dostat. A zrovna tato část, která všude vyvolává paniku, aniž by si to dotyčné pořádně přečetly a pochopily není nijak špatná, naopak pomáhá vymoct dluhy z lidí, kteří se tomu vyhýbají. Tady se to ale bohužel nehemží věřiteli, za to je tu každý den diskuze na téma, jak ochcat exekuci, takže to tu pochopí asi málokdo.
@radkka
Mně prostě přijde, že tady jsou ve všem vždycky „potrestáni“ nevinní a poctiví lidi. Začíná to rozkrádáním nahoře ( předražené zakázky, kšefty kamarádíčkům apod.). To, že pak peníze chybí, pocítíme my všichni. Ale nikdo ještě nebyl za udělání takového dluhu potrestán. Proč by teda měli být potrestáni lidi, kteří jsou v situaci fakt nevinně? Tím nemyslím dlužníka, který si půjčku vzal a dluh má. Ale jeho okolí. S tím fakt nemůžu souhlasit.. ![]()
Samozřejmě souhlasím s tím, aby se dluh platil, ale odpovědnost a následný trest by měl mít dlužník!
@ivunak Máš pravdu, já se na to koukám po svých zkušenostech spíš z pohledu věřitele než dlužníka
Samozřejmě to není úplně fér, ale opravdu nevidím jinou možnost, jak z dlužníka peníze dostat, když se snaží majetek napřevádět kam to jen jde, aby se tomu vyhli, pak exekutor nezmůže nic. Už je to delší dobu, ale byla jsem na praxi na podatelně MĚÚ, když už jsem neměla do čeho píchnout, tak mi dali roztřídit poštu, která tam chodí lidem, co tam mají trvalé bydliště… bylo jich více, ale převažovalo 5 lidí, kterým nepřišlo nic jiného, než dopis od exekutora… a že jich bylo, přišlo mi to strašně smutné
tohle vidím taky jako jeden z problémů, z takových lidí nedostaneš nic a co pak chudák věřitel, opakuji se, ale nejsou to vždy banky a lichváři… ale kamarádi, dokonce i rodina, která naletěla volovi.
@radkka
Ano, to je všechno pravda co píšeš. Já jen že např. když se bere hypotéka na stavbu domu, tak banka má i nepeněžní záruky ( nemovitost, na kterou je hypotéka), dlužník má životní pojištění apod. A s těmito věcmi se do splacení dluhu nesmí manipulovat ani na nikoho převádět. Co brání věřitelům, aby si do smlouvy o půjčce dali jako zástavu i nefinanční věc, která je dlužníka.
A co se týká půjček od přátel a rodiny, tak to je vždycky tak napůl, že se vztahy trvale poškodí. Věřitelům je blbý si říct o zástavu a pak dochází k hádkám…
Taky si myslím, že spousta firem a lichvářů už od začátku ví, že dlužník nikdy půjčku nesplatí, ale počkají až jim naskočí tučný úroky, pozvou exekutora, který si taky přijde na svý a je to „dobrý byzbys“. A o to od začátku přece šlo. Proč nemají povinnost si žadatele o půjčku prověřit a podle toho rozhodnout, jestli ji poskytnou nebo ne?
Ono se zákonem dá upravit a ošetřit spousta věcí, ale přijde mně, že tady bohužel není z nějakého důvodu zájem… ![]()
@ivunak Já jsem si tohle taky myslela, než jsem se přišla do styku s procesem vytváření zákonů a říkala jsem si, sakra, to to tu funguje ještě dobře
Ne, určitě by se dala spousta věcí ještě upravit, třeba ti lichváři, nevím proč to je nastaveno takhle.
Hypotéka je něco trochu jiného, tu si ale taky asi těžko vezmeš bez vědomí manžela.
Spíš mě v takovýchto diskuzích napadají dluhy typu půjček za někoho jiného, neplacení zdravotního pojištění, neplacení pokut… bohužel, lidé, které znám, na které přišel exekutor nebyli chudáci, ale s prominutím volové, kteří léta vyhazovali upomínky, ono je to potom těžký, když se lidé chovají takhle… a všechny tyhle případy jsou případy lidí, kteří si za to mohou sami svou blbostí.
Stejně tak jen vůl si jde půjčit k lichváři, protože v bance už mu nepůjčí - proč asi? Banka ví, že už by to nebyl schopný splatit, ale jemu je to jedno.
@ivunak prověřovat si je hezký, ale jak? neumím si představit, že by třeba stavební firma nejdřív zákazníka prolustrovala, nechala si od něj přinést potvrzení o příjmech a výpisy z banky a pak po něm chtěla ještě zástavu… to by moc zakázek neměla. vzpomínám si, jak složité to bylo i s obyčejnými zálohami, které se lidi zdráhali platit ![]()
jinak s tím prověřením jsem si vzpomněla, jak jsem si naposledy nechávala dělat novou občanku a tehdy mě překvapilo, že i nesvéprávní občané mohou mít vlastní občanský průkaz, ve kterém ovšem nesvéprávnost být vyznačená nesmí, protože by je to poškozovalo
prověřuj si potom někoho, když se ani nedostaneš k údaji, jestli vůbec je dostatečně svéprávný k podepsání smlouvy ![]()
@sagina
Tak právě to tady píši. U nás je ochrana osobních údajů, lidských práv a já nevím co ještě tak velká, že se v žádném registru nedovíš o tom, jestli ten člověk má dluh nebo ne. Ale to přece není problém toho postiženého partnera nebo věřitele. Proč tedy není registr, kam by se ukládali dluhy např. na zdravotním pojištění, dopravního podniku, policie a já nevím koho ještě pod rodným číslem všechny dluhy a na důvodné vyžádání by byl výpis k dispozici. Ale to se pořád dokola už opakuji.
Jinak my jako firma bez zálohy nevyrobíme žádný speciální výrobek a s placením záloh nemáme žádný problém. Pak, pokud dojde k další spolupráci a zákazníka známe, tak je možné přejít na platbu po dodání. Jasně, zákazníci zkouší, zálohovku nechtějí, ale to mají smůlu… ![]()