Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@sagina to je prave to o com jsem premyslela, na jednu stranu ok, napsane je to hezky ale jak to bude fungovat v praxi? Ja sice muzu nakrasne nesouhlasit s tim ze drahy mel dluhy a ja o nich nevedela ale pak uz je to na libovuli exekutora pripadne soudu zda to vezme jako fakt. A zase jsme u toho ze se to bude snazit dokazat kazdej, i ten co o tom vedel. A me se kazdy divi ze si schovavam od vseho uctenky ![]()
A co když ty dluhy někdo má, ale je bez práce, tudíž bez příjmu a ty dluhy splácet nemůže i kdyby sebevíce chtěl? ![]()
@Lithien nj, ale zrovna tohle bylo i dřív, akorát tam bylo, že o dluzích v manželství nesmíš jednak vědět a jednak musí být nad vaše poměry. což když si druhý z manželů vzal třeba pět půjček po padesáti tácech, tak žádná z nich nad poměry nebyla, i když z celkového množství přecházel zrak, že jo. pokud budu vycházet jenom z toho článku (a do zákona jsem fakt nekoukala), tak teď už bude stačit, že o nich nevíš, už nemusí být nad poměry. tedy z mého pohledu jednoznačně zlepšení. konečně banky a podobně si mají hlídat SJM nejenom když vymáhají dluh, ale i když půjčují. zrovna u tohohle si myslím, že z hlediska manželů to horší, než to bylo, není. přinejhorším to bude nastejno, ale je naděje, že to bude lepší. tedy pro toho, komu druhý z manželů bere půjčky za zády.
no a dluhy před manželstvím by automaticky měly být jenom z jeho poloviny SJM, ať už jsi o nich věděla nebo ne.
@lovesmile mozna to bude trochu drsny nazor, ale pokud uz si chci na neco pujcit a udelat si nekde dluh tak nejdriv 100× premyslim o tom, jak ho budu splacet kdyz pripadne prijdu o praci, budu dlouhodobn nemocna atd. Pokud shledam ze nemam na to platit si k tomu pojisteni atp. Tak si proste radeji nepujcim. Jioo taky bych hrozne rada mela svuj vlastni baracek a nebo moderne vybaveny byt, ale vim ze si nemuzu ve svoji soucasne situaci pujcku vzit protoze pak nhodlam resit prave exekuce atd. Takze radeji budu pomalu setrit nez si pujcovat a nebyt si jista ze to domazu splatit. Ber to prosim jako muj nazor, ktery ma jiste i nejake vyjimky jako jsou zivotni situace kdy jde napr o zdravi cloveka
@Lithien Jj, beru to jako názor, mě se to netýká, jen mě to zajímá. ![]()
Ale někdy si třeba opravdu někdo musí půjčit, aby třeba mohl zaplatit pár věcí, které „hoří“ (nájem, el. a co já vím) a práci v tu dobu třeba ještě má, ale po nějaké době o ní bohužel příjde a co pak? ![]()
@sagina v tom mas urcite pravdu, jen se vazne obavam toho, ze se to bude spatne dokazovat (jsem jen laik se selskym rozumem, tak me kdyztak omluv
) pokud by to slo z poloviny SJM toho z manzelu ktery dluhy nasekal pak je to samozrejme v poradku. Kazdy si za svije dluhy ma nest zodpovednost. Jen se obavam ze hromada lidi to bude a uz ted bere tak ze se radeji nevezmou protoze vo kdyby ze :/ coz uz tak je docela „hlava 22“ pokud uvazim ze s nekym ziju, miluju ho, ale radeji si ho nevezmu protoze mu neverim ze nekde nema dluhy ![]()
@lovesmile píše:
A co když ty dluhy někdo má, ale je bez práce, tudíž bez příjmu a ty dluhy splácet nemůže i kdyby sebevíce chtěl?
Tohle je samozřejmě těžká životní situace, ale podle toho co píše zakladatelka, její případ tohle rozhodně nebude ![]()
@lovesmile no otazkou je, jak se do te situace kdy to „hori“ dostal
zkusim nad tim trochu zauvazovat. Bohuzel at nad tim uvazuju jak chci tak to porad narazi na to ze financni gramotnost vetsiny lidi je skoro nulova
a dal to bohuzel souvisi s tim, ze takovy clovek si vetsinou jde pujcit ke „spolecnosti“ ktera mu da nakonec takovy urok az je z toho slusnemu cloveku hamba a to je statem povolene a zcela v poradku. ![]()
@Anonymní píše:
Chtěla jsem se zeptat, jestli jste se někdo dostal do stejné situace, jako tedˇjá. Mám s manželem předmanželskou smlouvu, udělali jsme si ji proto, že manžel měl dluhy, ve smlouvě máme vše rozdělené ohledně majetku, ale od nového roku, mě již smlouva nechrání před dluhy manžela, a už mám zablokované oba dva účty v bance a mám plombu na na podílu domu, který jsem si v manželství koupila, tedˇčekám, kdy mi vezmou auto. Jediné řešení je asi rozvod, je to hrozné, protože jinak jsme moc spokojení a máme dvouletého synacítím se strašně. Od nového roku je to tak, že manželka má platit i dluhy, které udělal manžel před manželstvím
nechápu.
ve tvem pripade bych se zakladatelko urcite co nejdrive obratila na pavnika ktery ma novy OZ poradne nastudovany a pomuze Vam rozlusit co a jak dal protoze tohle asi sami nevyresite. Si e to bude stat nejake penize navic ale rozhodne lepsi nez si nechat prdet exekutorem na hlavu. Protoze tomu jde o to vytriskat z toho ci nejvic penez
Manžel má dluhy z podnikaní, ale na ty se nešlo oddlužit, ale teď už by to jít mělo. Peníze na to nemél, aby to splácel. Dnes jdeme požádat o rozvod, abych nepřišla o své věci. Samozřejmě jsem se už odvolala, kvůli tomu, tak uvidím, co dál
@Anonymní píše:
Manžel má dluhy z podnikaní, ale na ty se nešlo oddlužit, ale teď už by to jít mělo. Peníze na to nemél, aby to splácel. Dnes jdeme požádat o rozvod, abych nepřišla o své věci. Samozřejmě jsem se už odvolala, kvůli tomu, tak uvidím, co dál
Tvoje situace me mrzi. Dej vedet jak jste dopadli a drzim palce ![]()
Taky jsem četla, že se ručí i za dluhy toho druhého vzniklé před manželstvím. To je teda fakt bordel, pokud stát jde na ruku exekutorům a takto je zákonem „pěkně“ podporuje, tak by se měl taky postarat o to, aby si i normální lidi mohli na jednom místě zjistit třeba podle rodného čísla, jestli a kde druhý dluží. A kecy o ochraně osobních údajů s těma ať jdou do háje. Stačí se zamyslet a udělat to tak, že ti dva by si požádali každý o svůj výpis z nějakého registru dluhů. Pokud mám za někoho platit, musím o jeho dluhu aspoň vědět než se rozhodnu si ho vzít.
Navíc jak jsme se taky dočetla i život bez svatby není žádná záruka. Pokud to dva budou spolu bydlet, exekutor prostě zabaví třeba všechno z jejich bytu, pokud druhý neprokáže, že je to jeho…
To aby si lidi všechno začali kupovat na fakturu na své jméno, to bude supr… ![]()
Nejsem taky pro to, aby se dluhy nesplácely, ale stát musí zajistit, aby se o nich mohl ten, kdo to potřebuje mohl dovědět!!!
@zelenaprisera píše:
ve vlade jsou ku.vy, zato lidi, co si nasekaji dluhy a neplati jsou OK
ne, to není ok, ale taky není ok to chtít zaplatit po člověku, který s těmi dluhy nemá absolutně nic společného
tohle dělá mnohem větší ochranu svi. ním lichvářskejm, který půjčují i silně předluženým lidem, s RPSN několik set procent. doteď alespoň v části pohledávek měli smůlu, s novým zákonem si zase namastili kapsy, a můžou chudým a předluženým vesele půjčovat dál, a peníze získají..třeba od nevinného budoucího manžela nebo manželky. no v době registrů, kdyby si některé subjekty lépe rozmýšlely, komu půjčí, tak by spousta problémů odpadla. jenže takhle si ten pozor nemusí dávaat už ani tak málo, jako před tímto zákonem. já tu všude propaguju, že půjčky jsou zlo, a zejména nebankovní si bere jen blboun, ale tenhle zákon mě trochu donutil podívat se na to z druhý strany. zákon by měl asi nějak ošetřit, aby lichváři nemohli člověku, který už 100000 dluží, a není schopen je splácet, půjčit dalších 200000 s tím, že jim vrátí půl mega.
@slavuska1 píše:
ne, to není ok, ale taky není ok to chtít zaplatit po člověku, který s těmi dluhy nemá absolutně nic společného
a to někdo chce? pokud nejsou dluhy společné, tak si je manžel platí ze své části SJM. pokud si SJM účelově zúží, tak je jedině správné, že se na to zúžení nebere ohled (to platilo ale i dřív).
@sagina píše:
a to někdo chce? pokud nejsou dluhy společné, tak si je manžel platí ze své části SJM. pokud si SJM účelově zúží, tak je jedině správné, že se na to zúžení nebere ohled (to platilo ale i dřív).
jo, ale do SJM by neměly patřit věci, které měl 1 z manželů už před svatbou
jako tím že si někoho vezmu, tak mu automaticky věnuju polovinu peněz a majetku, který jsem za předchozí léta těžce střádal? ![]()