Předmanželská smlouva a exekuce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
102087
21.1.14 13:31

@anickadomnik To ano, ale v tom případě by to měla platit i u dvou libovolných spolu žijících lidí, že je možno zabavit maximálně půlku (žijí-li tam dva, případně ještě méně, žije-li jich tam víc nebo jedná-li se o rodiče a dospělé dítě), protože i tam nelze předpokládat, že je vše pouze jednoho a to se aktuálně neděje… pravda, nemá to nic společného s tohle změnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
21.1.14 13:32

@j.a.n.i1 Já vím, že to zúžení jsi tu neřešila ty, ale třeba právě to je jeden z nových prostředků k tomu, aby se dlužník nemohl vysmívat a myslet si, že je za vodou, když všechno narve manželce/manželovi. Stejně jako to, že může exekutor zabavit movitý majetek a nehádat se s dlužníkem. Uvědom si, že trvá hodně dlouho, od nesplácení než ti přijde exekutor domů, dlužník má spousty času a možností na to, aby situaci řešil, pokud neřeší, tak se nediv, že se s ním už nikdo nesere. Prostě to tak je, nevidím jiné vhodné řešení, pokud ty ano, napiš návrh na změnu zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
21.1.14 13:35

@j.a.n.i1 ale tak to přeci nejde…když bude všechno manželky, bude vyrvál. Když bude všechno manžela(dlužníka) bude si pískat, jak je ten zákon hezky na hovno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.1.14 13:43
@Anonymní píše:
On měl taky před manželstvím a ty v manželství co si udělal, tak to už jsme spolu dva roky nebydleli ani se nestýkali nic… Proto jsem u toho soudu musela mít tu sociálku. Protože žádost o svěření syna do péče jsem podávala hned jak jsem se od něj odstěhovala a ona byla u nás. Tak tam musela vypovídat, že u nás byla a že v tý době už jsem žila sama se synem a manžel bydlel úplně jinde.

Ale manželé jste pořád byli, tak to byl taky problém, nám byl právě doporučen rozvod, abych pak mohla mít svoje věci a na ty, aby nemohli.

• Citovat
  • Upravit
4396
21.1.14 13:58
@Anonymní píše:
Ale manželé jste pořád byli, tak to byl taky problém, nám byl právě doporučen rozvod, abych pak mohla mít svoje věci a na ty, aby nemohli.

Rozumím tomu, že je to asi nejlepší, ale na druhou stranu pokud exekutor může sebrat věci lidem, kteří spolu jen žijí a nejsou svoji tak bych se bála jestli to je řešení… I když na druhou stranu je fakt, že bude dokazování, že je něco tvoje mnohem jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15730
21.1.14 14:28
@radkka píše:
@j.a.n.i1 Je vidět, že se ti do toho nechce, ale představ si, že si věřitel, který z někoho léta mámí své peníze a dlužník se ti směje do ksichtu, protože není relevantní si myslet, že ten movitý majetek je jen dlužníka a nemovitý je zúžen na manželku :mrgreen:

Tady byl ale uvedený ten příklad s rodiči a dospělým dítětem žijícím jinde, ale s trvalým bydlištěm dosud u rodičů. Exekutor přijde do bytu, kde „dítě“ má svůj pokojík, ale exekuci dělá v obýváku, ložnici rodičů a kuchyni. Jaký relevantní důvod má exekutor domnívat se, že tento majetek je dospělého dítěte a nikoliv rodičů? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
21.1.14 14:33

@Kdoule Jo, přesně tak jsem to myslela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
21.1.14 14:35

@Kdoule Jaké má potomek právo se vyhýbat placení, mít trvalé bydliště jinde, než kde žije, aby se jeho majetku nic nestalo? Chyba rodičů, že mu to dovolili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15730
21.1.14 14:54
@radkka píše:
@Kdoule Jaké má potomek právo se vyhýbat placení, mít trvalé bydliště jinde, než kde žije, aby se jeho majetku nic nestalo? Chyba rodičů, že mu to dovolili.

Promiň, ale to je demagogie v současném systému, kde s bydlením je problém a děti nechávají první roky plnoletosti doma trvalé bydliště téměř vždy… Vyhýbání placení potomka nerozporuju, jde mi o to, z čeho exekutor relevantně předjímá, že majetek dítěte se nalézá mimo jeho pokoj v ostatních prostorách bytu u rodičů.

Ono u manželů to má jinou logiku než u dětí, takové dítě v 19letech těžko může mít výrazný podíl na zařízení společné domácnosti, když vydělává například rok. A exekuce se odehraje např. nikoliv kvůli půjčce, ale kvůli dluhu u Magistrátu po jízdě načerno a „zapomenuté“ platbě pokuty… Takže mají rodiče až takovou hmotnou zodpovědnost za dítě, že mají úderem 18.roku jít dítě na městský úřad odhlašovat z trvalého pobytu, protože nemůžou vědět, jestli syn „nezapomněl“ zaplatit pokutu za jízdu načerno a za dva roky proto může přijít exekutor zabavit komplet majetek v bytě? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
21.1.14 15:05

@Kdoule Já teda nevim, ale jako rodič takového dítěte bych za něj ten dluh zaplatila a pak si to vyřídila s vypečeným dětátkem. Je rozdíl, jestli mu je 18 nebo 30.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
21.1.14 15:07
@radkka píše:
@Kdoule Já teda nevim, ale jako rodič takového dítěte bych za něj ten dluh zaplatila a pak si to vyřídila s vypečeným dětátkem. Je rozdíl, jestli mu je 18 nebo 30.

A proč?? 8o
Proč za něj platit?? To je nedobrý příklad…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
21.1.14 15:09

Ještě mně napadá jedna možnost. Kdybych zjistila, že manžel měl před manželstvím dluhy nebo je nadělal v manželství a já o jsem o nich nevěděla, tak bych hned jak bych se o nich dověděla, převedla veškerý podíl na majetku třeba na někoho z rodičů, stejně tak bych si nechala založit účty někým důvěryhodným s dispozičním právem na mně ( nebyla bych majitel ) a na ně bych si uložila svoje peníze.
Jasně, ať věřitelé dostanou zpátky svoje peníze, ale nemůžou při tom okrádat lidi, kteří za druhých dluhy nemůžou. A v některých případech to teda zlodějna je, a stát není schopen tyto lichvářský úroky zákonem zatrhnout. není prostě zájem udělat z ČR právní stát. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
21.1.14 15:11
@ivunak píše:
Ještě mně napadá jedna možnost. Kdybych zjistila, že manžel měl před manželstvím dluhy nebo je nadělal v manželství a já o jsem o nich nevěděla, tak bych hned jak bych se o nich dověděla, převedla veškerý podíl na majetku třeba na někoho z rodičů, stejně tak bych si nechala založit účty někým důvěryhodným s dispozičním právem na mně ( nebyla bych majitel ) a na ně bych si uložila svoje peníze.
Jasně, ať věřitelé dostanou zpátky svoje peníze, ale nemůžou při tom okrádat lidi, kteří za druhých dluhy nemůžou. A v některých případech to teda zlodějna je, a stát není schopen tyto lichvářský úroky zákonem zatrhnout. není prostě zájem udělat z ČR právní stát. :zed:

Podepisuju se. Díky za jasnou formulaci!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15730
21.1.14 15:16
@radkka píše:
@Kdoule Já teda nevim, ale jako rodič takového dítěte bych za něj ten dluh zaplatila a pak si to vyřídila s vypečeným dětátkem. Je rozdíl, jestli mu je 18 nebo 30.

Chápu, řešení jsou různá, mně šlo jen a pouze o ten relevantní předpoklad v úsudku exekutora. V současnosti je důkazní břemeno na lidech, kteří v bytě bydlí a nejsou dlužníci, ačkoliv podle selské úvahy by se tedy mělo zohlednit, že rodiče byt vlastní a zařizují po dobu společného života, zatímco čerstvý dospělec má v bytě svůj vymezený prostor a jeho podíl na ostatním vybavení bude mizivý. Rozumíš mi? Tady se zdůvodňovalo, proč má být ve výhodě exekutor, potažmo věřitel, na úkor ne-dlužníka bydlícího na společné adrese, který v běžných životních poměrech nezakrývá svou přítomností majetek lumpa, který nechce platit.

Osobně znám situaci, kdy lidem zabavili majetek v hodnotě cca 120 tisíc na dluh kolem 30tis. a nevím tedy, jak to dopadlo, ještě 2 roky po události to čekalo na nějaké soudní řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
21.1.14 15:17

@farska Nedobrý příklad? Věř mi, že by mu to nijak hladce neprošlo. Možná to není nejlepší řešení, ale přijde mi to ještě jako mládě, když něco provede v patnácti, tak ho to taky necháš vyžrat, ale asi ne tak, aby z toho skončil v pasťáku ne? Určitě bych neplatila dluh za 25 leté dítě, to by u mě ale už taky nemělo trvalé bydliště :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí