Skoro-dvojčata

Napsat příspěvek
Velikost písma:
808
11.6.06 08:36

Ahoj

Milo: tak já mám dítka přesně po 15m a 13,5 m - takže se můžeš ptár. Ale dopředu říkám, že kojení mi nešlo, prvního jsem kojila plně 3,5m, pak velice pomalu přibíral a zkončili jsme na UM, druhou jsem plně kojila asi 2m, pak se nějak sama začala odstavot a byl konec, a u třetího jsem vydržela nejméně - těch 6týdnů - pak jsem měla šílené bolesti, dítko nepřibíralo, takže zase UM. Takže okrem kojení ti mohu snad na vše odpovědět, co bych věděla…
 Věra

Evah: Dítka brzo po sobě: nevím, císaře jsem neměla, ale někde jsem četla, že druhé těhotenství (i normální) by ze zdravotního hlediska mělo být až po 18m - takže moje druhé a třetí dítko - by tady nebylo, kdybych čekala tak dlouho.. Zkus se zeptat ještě někde jinde - třeba nějakou poradnu. Jinak se rozhodni tak, aby to tobě (zdraví je přece jenom asi přednější, protože to starší dítko tě potřebuje zdravou) nejlépe vyhovovalo… Držím palečky, ať už se rozhodneš tak nebo tak…

Věra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
250
11.6.06 14:07

Milo, mám děti skoro 18 měsíců od sebe, a starší dítko jsem nepřestala kojit doteď :) Ona se dobrovolně nenechá odstavit a na silu to nechci - mám pocit, že kdybych jí odepřela to, co dávám miminku, mohla by začít žárlit. Zatím se bráškou chlubí a stará se o něho ukázkově, někdy ho uklidní dřív, než si já stihnu umýt ruce a přijít za ním - takže bych moc ráda, kdyby jim to vydrželo. Mlíka mám asi dost, protože Peťánek přibírá ukázkově, tak uvidíme, jak to dopadne. Nechávám to osudu a jsem za ty chvíle, kdy můžu Šárinku kojit, moc ráda a užívám si to. I když jí už v září budou dva roky, pořád v ní vidím to svoje malé miminko :wink:

Evah - ve Tvém rozhodnutí Ti asi nikdo radit nemůže. Bude záležet na Tobě, jestli do toho půjdeš. Doktorka Tě musela varovat. Je to její povinnost, informovat Tě o rizicích, aby ses mohla rozhodnout sama. Ale stejně si myslím, že když si miminko necháš, budeš hrozně ráda, že ho máš. Těhotenství a porod je vždycky tak trochu „nejistý podnik“. Něco přihodit se může komukoliv. Já Ti můžu pouze za sebe napsat, že bych se svého děťátka nedokázala vzdát. Vím, že bych na to nikdy nezapomněla a pořád to nosila v sobě.

Ještě jsem se Vás zkušenějších chtěla zeptat - izolovali jste starší dítko od miminka, když mělo třeba rýmu? Šárinka teď byla trochu nemocná (měla zánět nosohltanu, horečky, ale zvládla to dřív, než se jí ta rýma zpustila - za tři dny byla fit a malý to naštěstí nechytl) a doktorka mi poradila, ať je izoluju - to teda fakt nevím, jak bych to v praxi provedla :?:

Tak přeju zdravé dětičky :)

Pa mamulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
11.6.06 19:28

Mamulko díky, takže můžu stále kojit, až do porodu a pak znovu........a obě? To by bylo super. Danielku čekají teď v půl roce první mrkvička a příkrmy ale kojení se nechci vzdát…jen jsem nevěděla jak to funguje, pokud je žena znovu těhotná. Takže ještě jednou díky.
Jinak holky zítra večer své těhotenství potvrdím - vyšly mi testy a taky mám ranní nevolnosti a zvracím (takže podle mě je to na tuti), ale jdu k pí doktorce, abychom věděli, že je vše OK:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
12.6.06 11:52

Ahojte holky,
omlouvám se, že vám sem takhle skáču, už jsem tu v minulosti byla a radily jste mi s kočárkem pro děti brzo po sobě. Stala se mi taková nepříjemná věc… měla jsem u jedné maminky zarezervovaný kočárek JANE POWERTWIN a bohužel mi dnes napsala, že kočárek prodala. Je to pro mě docela šok, v září čekáme narození Valerky a měla jsem už vše připravené… bohužel asi ne dost důsledně :-(
Chtěla jsem se mezi váma zeptat, jestli tu není někdo, kdo by kočárek JANE POWERTWIN v září nebo v srpnu prodával?
Předem díky za pomoc.
 Beba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
12.6.06 13:26

Ahoj holky,
tak se ozývám po dlouhé době, byla jsem dost mrtvá a vyblinkaná..teď je to o něco lepší, ale spala bych a spala..A blinkám pořád..Takže ač nerada (asi to ještě obrečím) tak asi ukončím kojení…Obávám se že je to na můj organismus docela zápřah - byly dny kdy jsem zvracela 4× a za celý den udržela v žaludku rohlík, polívku a jogurt…někdy ani to ne. O pití ani nemluvím - nepiju skoro vůbec, jak se napiju tak mám pocit kamene v žaludku.
KOjila jsem už jen 2× denně a tak jsem zatím večerní kojo nahradila Nutrilonem - a prošlo to, vypije tak 100ml víc ne..ale to snad stačí. Ráno pořád kojím (o půl šesté kdy se B. na kojo budí jsem natolik mrtvá že jen představa přelití vody z termosky do flašky je pro mě děsná..takže vystrčím prso a je to..)
Od kojení mě zrazuje kde kdo.. a je pravda že když celý den skoro nejím tak už taky nemám sílu. Uvidíme - pokud mi přestane být blé a nebudu zvracet a budu moct normálně jíst, tak si to ranní kojo nechám dokud ho bude B. vyžadovat. Pokud ale budu zase zvracet až do konce 5.měsíce, tak asi tatínek bude ráno dělat mlíko :-) (to jsem to vymyslela :-)

pá Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
13.6.06 12:38

Tak holky těhotenství potvrzeno!!!! Brzy naběhnu s otázkami, které mě trápí - gynekoložka mě nutí přestat kojit - a mě se nechce. Nevím jak bude probíhat noc s dvouma dětma o 14 měsíců od sebe asi bude muset se starší spát táta a s mimi já??? Mila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
250
13.6.06 15:49

Ahoj Milo,
moc gratuluju! :)
S tím kojením jsem tu už asi trapná, ale stejně Ti to napíšu: Mě taky gynekoložka řekla, ať přestanu kojit (a dost mě to překvapilo, protože jsem předtím z různých zdrojů věděla, že to není nutné). No pak už se neptala, tak jsem nemusela lhát :wink:, protože jsem neposlechla :oops: Bylo to dost štěstí, protože jsem asi za měsíc skončila se Šárinkou v nemocnici na pozorování a prso bylo to jediné, co ji dokázalo uklidnit. Nechtěla ani nic jíst, ani pít, jenom mlíko ode mě. Jak jsem byla šťastná, že jsem tenkrát nepřestala! Už proto, že by mě tam jinak nemuseli nechat, takhle jsem si vydupala, že s ní budu i v noci, protože se mi budí na kojení. Pak jsem se dozvěděla, že tělo matky nejdřív uspokojí potřeby plodu, pak kojeného miminka a nakonec matky. Tak to jsem uvítala a ráda to riziko podstoupila 8) Žádné zdravotní potíže nepozoruju, jen pár kilo navíc, ale to asi kojením nebude :wink: Gynekoložka mě strašila osteoporózou, ale taky jsem pak zjistila, že kojení před ní naopak chrání.
A s těma nocema - taky jsem se hrozně bála, pak jsem to nechala koňovi a dopadlo to báječně. Šárinka si během mého pobytu v porodnici zvykla, že v noci mlíčko není, a já jsem stejně musela pak spát v obýváku, protože jsem musela malýho v noci přebalovat, tak abych ji nebudila světlem. Spala s babičkou (taťku máme na služebce) a ta jí vysvětlila, že se nebudou podnikat ani noční výlety, aby se podívala na miminko :D To pochopila asi za dva dny. Od té doby se v noci nebudí, já už v noci nepřebaluju, takže spíme všichni v ložnici a Petík je tak zlatý, že spí od večera do cca 5 do rána, kdy se jednou napije a spí dál, pak se vzbudí Šárinka, asi v šest, taky se napije a spí dál, a až se vzbudí Šárinka už definitivně (třeba o půl osmé, nebo i později), tak samozřejmě vstává i Petík, protože ta naše treperenda po ránu nezavře pusu :D Takže se vlastně vyspím líp s dvěma dětmi, než když byla Šárinka malá a budila se mi asi 3× za noc.
Tak přeju, ať miminečko pěkně roste, do zdraví a do krásy!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
13.6.06 20:26

Mamulko moc díky!!!! Dala jsi mi spoustu víry…i já jsem zatím rozhodnutá nepřestat kojit - dost mě to u mé gynekoložky zaskočilo - a přinejhorším lhát.
Je pravda, že jsem hubeňour, ale musím to zaklepat nezvracím…a snažím se často jíst (pokud mi to Danielka dovolí) takže v 8 snídaně, v 10 svačinka rohlík, 12 oběd, 2-3 buchtička či něco dobrého, 5-6 večeře a teď mezi 8-9 ještě pozdní večeře. Doufám, že se mi to podaří jako tobě a budu moct vydržet s kojením. Ještě jednou díky MOC JSI MĚ PODPOŘILA!
Se spaním mohu jen závidět......i když Danielka je moc hodná, musím uznat, že ty máš opravdu ZLATÍČKA.
PŘEJI TOBĚ I TVÝM MAZLÍČKŮM HLAVNĚ HODNĚ ZDRAVÍ a pokud budu mít zase nějakou všetečnou otázečku......určitě přijdu. Předem díky Mila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
14.6.06 09:52

Milo - já bych tě taky chtěla podpořit v kojení!!A na řeči okolí ba ani doktorů nedej (většina tomu stejně nerozumí :-) - já jsem navíc třeba vegetarián tak to mám taky na talíři pořád :-) ), a tvoje mimi je ještě dost malé a mlíčko od tebe potřebuje.A pokud jsi v pohodě a dost jíš a nezvracíš tak nevidím žádný problém. U mě je situace jiná - já už mám dítko větší a navíc je mi pořád špatně a zvracím..ale stejně jsem si ještě jedno kojení nechala - v případě že se mi brzy udělá líp, tak bych o ně nechtěla přijít.
Osteoporózou mě taky straší moje máti, ale neboj není to jen o příjmu a výdeji vápníku, je to mnohem složitější a jak psala Mamulka tak po skočení kojení je ukládání vápníku v těle posíleno! (takže paradoxně mámy co kojily mají menší riziko osteoporózy než ty co nekojily). Ale pokud by tě příjem vápníku přece jen trápil tak si kup nějaký kvalitní doplněk (já mám od Weledy - jsou to dvě krabičky s práškem - jedna se bere ráno, jedna večer - a prášku taky na špičku nože, stojí to okolo 300kč ale dlouho to vydrží)

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
14.6.06 17:20

Milo - přidávám se ke Klaris a Mamulce, koj dál, já tu svojí cácorku taky ještě kojím 2× denně a jsem taky extrahubeňour. I když mi první 3 měsíce bylo asi jako Klaris, vydržela jsem (teda dát prso bylo v určitých případech daleko snazší než cokoliv dělat :D ) a jsem moc ráda. U všech doktorů jsem za exota, ale všude hlásím, že kojím (už kvůli lékům). Na gynekologii mě jen varovali, že v případě dráždivější dělohy můžu při kojení krvácet a tvrdnout mi břicho. Toť vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
158
15.6.06 09:29

HOLKY DÍKY, JEŠTĚ ŽE JSTE!!!!
Kojím dál, manžel zjišťuje co se dá a nedá dělat ( je doktor) naše společná známá strašila pouze kolem 16 tt, že se vytváří kojením hormon oxytocin a ten může vyvolat právě u dráždivější dělohy, nějaké stahy - které by mohly se snažit vypudit plod.
Nicméně i já jsem přesvědčená kojit co nejdéle, navíc myslím, že už to tu někdo psal, dříve se rodily děti v rodinách jak na běžícím pásu a matky kojily a nikdo se je na nic neptal, a měly děti i ani ne rok od sebe, že?
Zatím pa a holky díky Mila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
20.6.06 09:51

Ahoj,

prosim opet o radu…

1. kdy odnaucovat starsi ditko od dudlika??? Prolem je v tom, ze sice chape, ktery je jeji a ktery sestricky…ale nedokaze na nej zapomenout a dela priserne sceny, takze po trech dnech nevydrzim a ustupuji..
  2. kdy je dat spolecne samy do detskeho pokoje??? S tim souvisi i takova mala podotazka: Je dite v roce a pul schopne spat na dospelacke matraci samo? Nechci totiz porizovat dalsi postylku, protoze uz Charlie prestalo vadit, ze je Zoe obcas v jeji postylce pres den. Navic se v rijnu snad konecne budeme stehovat, takze logicky nechci porizovat dalsi postylku nebo postel jen na chvili. Do Londyna se stehuje docela spatne…

Jinak u nas je vse OK. Jako vzdy, obcas jsou holky na zabiti, ale vetsinou bychom je samou laskou snedli. Charlie to hodne obohacuje a je krasne videt, jak se stara o sestricku.K ostatnim miminkum se tak nechova.

Terik a holky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
21.6.06 06:09

Teri,

Vojta má dudlíka doteď a evidentně není zralej na jeho odebrání, takže to neřeším. Ale už dlouhou dobu před tím, než se narodila Val ho měl jen na spaní přes den nikdy. Zkusila bych to Charlie pořád dokola vysvětlovat, že dudlík je miminka, nejsem zastáncem razantních akcí, abys jí dudlík vzala, zvlášť pokud ho ještě potřebuje… Používají se Zoe stejný typ?

Spaní na matraci - určo to zvládne, jen jestli nebude odcházet… Nemáš cestovní postýlku, nebo nemůžeš si od někoho půjčit na tu dočasnou dobu?

Spaní spolu - nevím, jak to máte s uspáváním a s nočním spaním Zoe, ale u nás to nešlo dřív než v půl roce, do té doby spala Val dost mizerně… A taky jsem ji musela naučit samostatně usínat, dneska to zvládaj bez problémů, usínají oba spolu. Kolem páté ráno, když se Val budí na mlíko, ji přenesu k nám do ložnice, kde má cestovní postýlku (spí tam přes den), zvyšuju tak šanci, že nevzbudí Vojtu dřív než je zdrávo…

Nemáš nějakou fotečku holek? :-)

• Citovat
  • Upravit
2239
21.6.06 11:04

Ja mela uz Charlie naucenou ve trech mesicich na samostatne usinani a spani. Z matrace neodejde, protoze jeji dalsi zavislosti je spaci pytel. Zkouseli jsme to bez nej a o pul noci jsme to vzdali. Cestovni postylku mame, ale mam ji uz rozlozenou ve spodnim patre pro Zoe, kdyz je vzhuru, abych mohla v klidu varit, kdyz se na ni hrne Charlie. Charlie sice jen pusinkuje a hladi, ale obcas dost nebezpecnym zpusobem. Jistota je jistota.

Zoe uz tyden spi krasne. Akorat vstava uz v sest, takze to bych ji taky odebrala ke mne do loznice.

Dudlik - maji dva dokonce uplne stejne. Jediny rozdil je ve velikosti. Charlie nastesti zatim tu velikost dudliku respektuje a pozna, ktery je jeji…

Fotecku mam, ale jeste nebyl cas ji stahnout z fotaku. Ay se podari, tak vam je sem soupnu obe dve…

Diky za info o situaci u vas…hned jsem klidnejsi, ze ma Vojta taky dudlika.

Terik a holky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
21.6.06 11:09

On měl tendence mi ho dát sám, ale přes den nespal a vstával v 5… Byl strašně unavenej = protivnej…

S dudlíkem spí přes den 2-3 hodiny a vstává v 7… Takže to fakt neřeším.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová