Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Akinee píše:
Aha, ony jsou pokažené, ale ty je po měsíci taháš do poradny a pro vztah jsi ochotný je tak akorát přetvořit k obrazu svému. To ty holky byly ochotné do té poradny jít? Po měsíční známosti? Jako fakt?
Po měsíci ne. V jednom případě to bylo po dvou měsících, v dalších po ještě delší době. A po těch dvou měsících to nebyl můj nápad, ale její. A u té psycholožky mě to celkem bavilo. Přišlo mi, že se tam hodně věcí vyjasnilo. Proto jsem to navrhl i v dalším vztahu.
A co ty víš, co jsem ochotný udělat pro vztah?
Já s přítelkyní jezdím na výlety, nosím kytky, jdu si s ní zatancovat, jdeme do kavárny, uvařím večeři, donesu čaj do postele, obejmu, pohladím, utěším. Dělám všechno pro to, aby na mě byl spoleh. Jsem finančně zajištěnej a nejsem škrt. Klidně se přestěhuju za přítelkyní do jiného města, když to bude potřeba. A přijde mi to tak normální. Nemám pocit, že bych se nějak přemáhal.
Ale když přijdu k holce domů a celý dveře ledničky jsou černý od plísně, tak z toho prostě nadšený nejsem. Nerozešel bych se kvůli tomu, ale radost z toho nemám. Když jede na víkend k rodičům a doveze ji domů její bývalej přítel, který vůbec neměl cestu kolem, ale to mu nezabránilo, aby sedl do auta a jel z Brna 60 km daleko, speciálně jenom pro ní, a zase zpátky… To taky nekvituju. A když ona mi tvdí, že s ním sice pracuje v jedné firmě, ale v práci spolu nebaví a ani nepotkávají? Ale on ji pak úplně náhodou jede vyzvednout k rodičům, když jsem já zrovna pryč? A co teprve příhoda, když jela na prodlouženej víkend s kamarádama a byla tam na pokoji s klukem, se kterým ještě před dvěma měsíci něco měla? A měli manželskou postel? Pokud se mi to nelíbí, tak ty holky přetvářím? To jako vážně? Mně přijde normální jim říct, že se mi to nelíbí a že to takhle ve vztahu nechci. A nechci to tak ani po měsíci, ani po roce. Já jen chci, aby se ke mně chovala fér.
Abych předešel dalším spekulacím, tak já vím, v čem dělám chybu. V tom, že i když po prvním rande cítím, že to zřejmě nepůjde, ale jinak je ta holka fajn, tak tomu dám tomu ještě šanci. A pak druhou. A pak třetí… Protože ta holka je třeba hezká, vtipná, sympatická… Jenom jí několikrát zavolal bývalej přítel, no… Uvidíme, možná to má logický vysvětlení… A pak už jsme najednou spolu měsíc. Ale to, co mi na ní vadilo už na prvním rande, nikdy nezmizí. Takže je to čistě výběrem.
@Tomkins píše:
Abych předešel dalším spekulacím, tak já vím, v čem dělám chybu. V tom, že i když po prvním rande cítím, že to zřejmě nepůjde, ale jinak je ta holka fajn, tak tomu dám tomu ještě šanci. A pak druhou. A pak třetí… Protože ta holka je třeba hezká, vtipná, sympatická… Jenom jí několikrát zavolal bývalej přítel, no… Uvidíme, možná to má logický vysvětlení… A pak už jsme najednou spolu měsíc. Ale to, co mi na ní vadilo už na prvním rande, nikdy nezmizí. Takže je to čistě výběrem.
Jezus, Tomkins, vzdyt to kricelo z tvych prispevku, jak jsi celej „schematickej“. Ty zeny nemilujes, ty je podrobujes cvicenim, jestli vyhovuji tvym kriteriim. A ony nemiluji tebe, ale ani trochu, teda dle toho, co pises. Naprosto spatnej vyber, to nemohlo dopadnout jinak.
Pro tebe je vztah o tom, aby zena vyhovovala : ma dat- dal, ma dat- dala, ne o lasce…byl jsi nekdy silene zamilovanej, miloval jsi nejakou zenu tak, ze ti nevadi, ze neumi varit, anebo ja nevim co, protoze je to ONA, protoze je jaka je a ty na ni nic ani nechces menit, protoze je original a tva laska jde hloubeji, jak jsou takove koniny, jako dokonalej vzhled, vareni, cista lednicka?… Miloval jsi tak, ze i negativa ti prijdou na te zene sarmatni, protoze jsou jeji soucasti?
Uz jenom to, jak jsi se o zenach vyjadroval v jinych diskuzich, pamatuju si vsechna ty cliche, aby varila, aby polykala, smarja aby polykala, tohle kdyz pronese nejakej chlap, tak ho to automaticky hodi do kategorie hnupu, tragedu a tajtrliku.
(prosim nebrat osobne, ale s nadsazkou)
A pak, cim mas vic za sebou nestastnych vztahu, tim vic budes zhrzenej, frustrovanej, zaptrklej, tim vic budes na zeny uplatnovat priblble stereotypy a cliche, a tim vic budes pro zajimave a krasne ( slovo krasne nemysleno jenom ve fyzicke rovine) ktere by te mohli teoreticky milovat, nezajimavej, nevyditelnej, tuctovej, nepritazlivej, zapsklej tajtrlik.
Prosim, kdybys me realne slysel, tak by jsi vnimal laskavy ton, co ti rikam, neni mysleno spatne, ja nevim jestli ti to pomuze, mozna ne, je dost mozne, ze vubec netusis, o cem pisu, ale napsala jsem to otevrene, protoze te tady vidim uz trapit se nejakou dobu a vidim, jakou tendenci jedes ve vztahu k zenam a pokud nechces skoncit tak, ze budes v duchodu vypisovat stereotypni, mizogynske cliche na emimino, pak je nacase se zastavit a zacat resit sebe. Protoze spatnej vyber jde omluvit nekdy na zacatku, ale pokud si clovek opakovane, porad dokola spatne vybira, pak je chyba v nem a tady opravdu plati " svuj k svemu" : hnup ke hnupce, princ k princezne.
Ne tvem miste bych vyhledala opet najekeho dobreho psychologa a zacala na sobe pracovat, to dela spousta lidi, kdyz se chteji v zivote nekam posunout. Myslim to vsechno, co jsem ti napsala, v dobrem ![]()
@My Melody píše:
Jezus, Tomkins, vzdyt to kricelo z tvych prispevku, jak jsi celej „schematickej“. Ty zeny nemilujses, ty je podrobujes cvicenim, jestli vyhovuji tym kriteriim. A ony nemiluji tebe. Teda dle toho, co pises. Naprosto spatnej vyber, to nemohlo dopadnout jinak.Pro tebe je vztah o tom, aby zena vyhovovala : ma dat- dal, ma dat- dala, ne o lasce…byl jsi nekdy silene zmailovanej, miloval jsi nejakou zenu tak, ze ti nevadi, ze neumi varit, anebo ja nevim co, protoze je to ONA, protoze je jaka je a ty na nic nemuzes a ani nechces menit, protoze je original a tva laska jde hloubeji, jak jsou takove koniny, jako dokonalej vzhled, vareni, cista lednicka… Miloval jsi tak, ze i negativa ti prijdou na te zene sarmatni, protoze jsou jeji soucasti?
Uz jenom to, jak jsi se o zenach vyjadroval v jinych diskuzich, pamatuju si vsechna ty cliche, aby varila, aby polykala", tohle kdyz pronese nejakej chlap, tak ho to automaticky zarazuje do kategorie hnupu, tragedu a tajtrliku.
A pak, cim mas vic za sebou nestastnych vztahu, tim vic budes zhrzenej, frstrovanej, zaptrklej, tim vic si budes na zeny uplatnovat priblble stereotypy a cliche, a tim vic budes pro zajimave a krasne ( slovo krasne nemysleno jenom ve fyzicke rovine) ktere by te mohli teoreticky milovat, nezajimavej, nevyditelnej, tuctovej, nepritazlivej, zapsklej tajtrlik.(prosim nebrat osobne, ale s nadsazkou)
Děkuju. I když to pro mě nevyznívá vůbec kladně, musím ti dát za pravdu. Myslím si to samé, jen to neumím tak hezky napsat. Ale nevím, jak to změnit.
Ano, už jsem zamilovanej byl. Dvakrát. Tak, že bych pro ně udělal všechno. Všeho bych se kvůli nim vzdal. Třeba ta druhá. Byla dokonalá. Všem jsem říkal, že je to nejkrásnější holka, jakou jsem kdy viděl. Byli jsme na stejný vlně, všechno dělali spolu, nevydržel jsem bez ní ani den, zkrátka jedno tělo, jedna duše. A nevzpomenu si na žádnou její chybu. Taky začátky nebyly jednoduchý. Taky jí volal bývalej přítel, nosil jí dárky… Ale překonali jsme to. Myslel jsem, že spolu budeme už napořád. Ale pak mě podvedla s kolegou z práce a utekla s ním. Já se z toho tenkrát sesypal a od té doby se už nezamiloval.
Už je to téměř deset let. Nemyslím na ni, ani s ní ty holky neporovnávám.
I s touhle konkrétní holkou mi to trvalo, než jsem se zamiloval. Já se nezamiluju hned, na první pohled, nebo po prvním rande. Musím tu holku nejprve poznat, vážit si jí. A pak mám pocit, že jsem vyhrál ve sportce, pokud se mi podaří ji sbalit. Jenže můžu si vážit holky, se kterou jsem na prvním rande a jí zavolá bývalej přítel, ona mu zvedne telefon a začne se s ním přímo přede mnou bavit? Ne.
A máš pravdu, s každým dalším nepovedeným vztahem to beru víc a víc pragmaticky. Protože si čím dál víc uvědomuju, že je pro mě důležitý, jak se ten člověk ke mně chová. Ne ani tak, co říká, nebo co si myslí. Ale skutečné činy.
@Tomkins píše:
Ano, protože ona chce muže, který ji bude milovat a finančně se o ní dokáže postarat. Zároveň bude skvělý táta, ale i milenec. Bude se starat, pečovat. Doma dokáže něco spravit. Bude se vracet brzo z práce, bude mít rád výlety, vydrží její nesnesitelné výkyvy nálad. Bude jí i po letech dokazovat lásku.A myslí si, že doma pak uklidí, uvaří, vyperou, poskytnou nám sex a budeme si kvit. Jenže chlap si všechny tyhle věci dokáže zařídit i sám.
hmmm, tak proc to teda nedelas? Vsak te nikdo prece nenuti.
U nas to byl manzel, ktery tlacil na dite. Tlacil i na druhe a chtel by i treti, to jsem mu uz ale jasne rekla, ze nebude. A kdyby si vedel, co to znamena projit tehotenstvim, porodem a prvnim rokem zivota ditete, tak by si to „dat dite“ nebral zase tak na lehkou vahu. Ale vidno, ze nemas ani paru.
Ale budiz. Obratme to. Co mi dava muz, co bych si sama neumela obstarat? Auto nemam, takze opravovat zadne nepotrebuju, kdyz tak je tu servis. Uklidit, navarit, vyprat, etc si dokazu sama. Vymenit zarovku, vytapetovat a natrit parapet taky. Kdyz bych bydlela sama, tak nepotrebuju ani nikoho, aby mi tahal tezke tasky s nakupem… coz ostatne zvladnu i tak, tohle mi ze zacatku vztahu manzel vycital, ze i tu tasku si z obchodu chci nest sama.
Cili k cemu presne potrebuju chlapa? Hmmmmmm, co je jeho prinos? Jo moment, prachy ze by? Jo jisteeeeeeeeee, ja ktera roky vydelavala skoro 2× tolik co manzel. Urcite to budou ty prachy.
Jo dodatek k materska. Kdyz nahodou manzel dava pozor na dceru nejaky ten den, protoze ja nemuzu, tak se vratim domu, dite je sice nakrmene a spokojene (tatinek si s ni pohral), nicmene doma bordel jako po druhe svetove, pradlo viselo cely den na snure, protoze to nezvladl sundat, nakoupeno neni, protoze kdy to mel udelat a o uvarene veceri si muzu nechat zdat. Jako bonus je v kuchyni bordel, protoze si misto tepleho jidla nakrajel chleby a vse zustalo tam, kde mu to z ruky vypadlo, inkluzive svincik.
Na otazku, zda nemohl udelat alespon neco jsem dostala udiveny pohled, ze pry prece daval pozor na malou. Aha, tak to ja delam taky, jeste k tomu zvladnu uklidit, nakoupit, navarit, vyprat pradlo, povesit a sundat pradlo. Takze tolik tomu flakani se na materske.
@Tomkins píše:
Tady bych doporučila opravdu dát na intuici a když něco křičí, že ne, že to je špatně - tak pryč od toho…
Samozřejmě záleží, jestli hledáš vážný vztah anebo pobavení, v druhém případě se dá leccos překousnout…
A podle mě jsou vztahy i o štěstí, být ve správný čas na správném místě, protože někdo má i fakt smůlu a něco u těch partnerů fakt nepoznáš hned - obzvlášt když Ti při seznámení partner neřekne pravdu…
Ta poslední - za to jsi opravdu nemohl - to si nevyčítej, tam je jedině štěstí, žes na to přišel brzo a neztrácel dál čas… ![]()
@pannda píše:
Ono někdy tyto jednoznačné závěry a silácké řeči nejdou jen tak z fleku uskutečnit. A hlavně jen tak z ničeho nic, že chlapovi něco přeletělo přes nos. A kór když je těhotná, má jít do práce? směšné…
To nejsou silacke reci. Ja to tak delala. Chodilajsemna zkraceny uvazek behem druheho tehotenstvi ![]()
Ake uznavam, ze ne kazda ma moznost to tak udelat a moznast zkraceneho uvazku a pohodovou praci.
K zakladatelcinu dotazu, zda bych odesla.. Popracde jsem v takove situaci nikdy nebyla. Rikas, ze se chova jako nic? Tak se ho zkus zeptat, co to melo vcera byt, ze te to ranilo.. V klidu, bez emoci, co rekne..
@kyticka86 ano, baví se, jakoby se nic nestalo, ale přitom tam řval na celou bytovku. No, jeho rodiče odjeli na dovolenou a já jsem byla pověřena, že tam mám zalít květiny, takže jsem toho hned využila…šla jsem se psem ráno a jela tam. Psa mám s sebou. Čekám, co napíše…vyhodil mě? Vyhodil, tak to má…ale stejně se budu muset odpoledne nebo max. vecer vrátit
@Anonymní píše:
@kyticka86 ano, baví se, jakoby se nic nestalo, ale přitom tam řval na celou bytovku. No, jeho rodiče odjeli na dovolenou a já jsem byla pověřena, že tam mám zalít květiny, takže jsem toho hned využila…šla jsem se psem ráno a jela tam. Psa mám s sebou. Čekám, co napíše…vyhodil mě? Vyhodil, tak to má…ale stejně se budu muset odpoledne nebo max. vecer vrátit
Tak to třeba ani nezaznamená. A už jsi s ním o tom mluvila?
@Anonymní píše:
doufám, že máš s sebou JEN toho psa…
@ospalámyš má tam malého, tak se určitě ozve, zatím si asi myslí, že jsme venku…nemluvila, čekám na omluvu, které se možná ani nedočkám
@Žirafa 69 samozřejmě 🙂, malého jsem mu tam nechala, přece mu nevyklidim prostor úplně…on se o něj dokáže postarat, takže jsem v klidu, kdyby ne, tak bych to neudělala
@Anonymní píše:
@Žirafa 69 samozřejmě 🙂, malého jsem mu tam nechala, přece mu nevyklidim prostor úplně…on se o něj dokáže postarat, takže jsem v klidu, kdyby ne, tak bych to neudělala
@Anonymní píše:
@ospalámyš má tam malého, tak se určitě ozve, zatím si asi myslí, že jsme venku…nemluvila, čekám na omluvu, které se možná ani nedočkám
Nakonec si o ni ještě budeš muset sama říct. ![]()