Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
helenkanai píše:
Ještě dovětek!!!Nevím jestli jste si všiml ale napsala jsme,že nesouhlasím s tím,že otci zamezuje ve styku s dcerou!!!Pokud je otec normální tak není důvod a každé dítě má právo na oba rodiče.Napsala jsme,že nesouhlasím s exekucí dítěte!!!!Dítě není věc.
Je jasné,že řešení tohoto případu se potáhne léta letoucí a my to tady nevyřešíme.Střídavá péče má smysl jen tehdy,když se dokáží rodiče domluvit.U nás v rodině normálně funguje a nikdo s tím problém nemá.
Jen škoda,že tady není někdo od Jirešové aby se k tomu také vyjádřil,když vy tady tak lobujete.
Fajn, tak jsme se docetli s cim vsim nesouhlasite, ale stale nikde ani stopy po tom jak tuhle situaci navrhujete RESIT. Se stridavou peci to nema zas az tolik spolecneho - mame tady matku, ktera opakovane a dlouhodobe nepredava dceru otci. Matka je presvedcena, ze dcera by mela vyrustat pouze a vyhradne v jeji peci, prestoze soudy opakovane rozhodly jinak. To jsou vsechno nezpochybnena fakta, ktery snad nikdo „od Jiresove“ nemusi potvrzovat.
Takze na jedne strane mame matku, ktera porusuje zakon, pravo dcery na vychovu obou rodicu a pravo otce byt s dcerou. Pokuty nepomohly, exekuce se stavaji drsnejsi, kdyz matka dceru zamyka doma a zastele radeji do postele, nez aby ji predala otci. Takze ja se vas znovu ptam, jak toto navrhujete konkretne RESIT.
Je smutne, ze fyzicke tyrani deti (napr. priklad Dominika z Brna, kteremu rodice nedavali najist a do bot sypali pripinacky) dovede nase spolecnost jednoznacne odsoudit a tvrde potrestat, ale obdobne psychicke tyrani, ktereho se matka timto dopousti zustava nepotrestano a podle nazoru nekterych je snad dokonce jeste uvedena osoba „spravna matka“. ![]()
Milý Martine 75
ted jste mě opravdu pobavil
jak jste mne krásně otituloval,že budu také pravděpodobně hysterická matka.Hahaha.Nic o mě nevíte a máte pocit,že mne můžete soudit…vaše volba.Rozhodně se s Vámi nebudu hádat nebo se stresovat
a joj jestli vám vadí ty moje vykřičníky
a smajlíci tak prosím.Mohou.To je vaše právo a moje právo.
Nejsme zde soudcem,abych zde vynášela rozsudky.Kdyby mi někdo sebral dítě a nechtěl mi jej dávat snažila bych se zákonnými prostředky dítě získat zpět.Ano - čekám to,že nyní řeknete,že exekuce je zákonný prostředek.Ano je.Ale eticky jej nepovažuji za správný a prospěšný dítěti.Protože nakonec z něj dítě má trauma a pravděpodobně si jen spojí s tím,že ho způsobil „otec“ při odebrání a více se upne k matce.Nemyslíte že tohle se může stát?Dětská psychika je velice jemná a citlivá.Nezapomeňme,že pravda je vždy někde uprostřed a že každá strana má svoji vlastní pravdu.
Netahala bych sem případy,kdy prokazatelně docházelo k týrání nezletilých.Tohle je hlavně spor dvou dospělých lidí.Dvou!Oba mají na tom svůj podíl viny.
Ale exekuce dítěte nic neřeší.To je ještě horší - hlavně pro tu malou!O tu tady jde.Ne o dva dospělý,kteří na sebe háží špínu.
mějte se hezky a přeji všem klidné dny
Takze jste opet nenavrhla nic, jen zvanite a snazite se vinu rozprostrit na oba rodice. Mluvite o nejakych blize neurcitych zakonnych prostredcich, ale zadny konkretni neuvadite, kterak by stat mel donutit matku dodrzovat zakony a platny rozsudek. Tak tedy konkretne jeden navrh:
Krome exekuce jeste pripada v uvahu stihani matky za trestny cin mareni vykonu uredniho rozhodnuti (§ 337 trestniho zakoniku), kde je horni sazba odneti svobody az 3 roky. Inu nevim, jak se vam bude zazdavat, az bude Jiresova odsouzena a zda pripadny nastup trestu, pokud ani podminka nebude stacit k jeji naprave, bude „v zajmu nezletile“ a co na to jeji psychika. Dalsi „zakonne prostredky“ uz tu opravdu nejsou a mirnejsi (napomenuti, pokuta) nezabraly.
Helenko, taky nejsem soudce a netroufám si vůbec hodnotit případ Jirešové-Hoppnera , ted´k vašemu komentáři"… eticky jej nepovažuji za správný a prospěšný dítěti......" , DLE MÉHO je naprosto neetické a nesprávné dítětem manipulovat a jakkoli násilně ovlivňovat, když má skutečně od přírody rádo - a to velmi a bez výhrad oba rodiče a je jimi Velmi ovlivnitelné. proboha vy skutečně schvalujete variantu BARIKÁDOVÁNÍ??? Někdy mám pocit, že by z vás měli radost v arabských zemích - ženy jen s rouškou před obličej a děti výhradně k mámě. Máma která se zabarikáduje ve mě budí skutečně mállo důvěry, pokud otec nefetuje, dítě nezneužívá, nebo nazanedbává - volila bych předání místo barikády a pak třeba následnou ostrou diskusi s otcem - BEZ PŘÍTOMNOSTI DÍTĚTE - MIMOCHODEM PROČ SE BARIKÁDUJE?? OTEC DÍTĚTI UBLIŽUJE???????????????
Míchina píše:
Helenko, taky nejsem soudce a netroufám si vůbec hodnotit případ Jirešové-Hoppnera , ted´k vašemu komentáři"… eticky jej nepovažuji za správný a prospěšný dítěti......" , DLE MÉHO je naprosto neetické a nesprávné dítětem manipulovat a jakkoli násilně ovlivňovat, když má skutečně od přírody rádo - a to velmi a bez výhrad oba rodiče a je jimi Velmi ovlivnitelné. proboha vy skutečně schvalujete variantu BARIKÁDOVÁNÍ??? Někdy mám pocit, že by z vás měli radost v arabských zemích - ženy jen s rouškou před obličej a děti výhradně k mámě. Máma která se zabarikáduje ve mě budí skutečně mállo důvěry, pokud otec nefetuje, dítě nezneužívá, nebo nazanedbává - volila bych předání místo barikády a pak třeba následnou ostrou diskusi s otcem - BEZ PŘÍTOMNOSTI DÍTĚTE - MIMOCHODEM PROČ SE BARIKÁDUJE?? OTEC DÍTĚTI UBLIŽUJE???????????????
Míchano asi jste si moje diskuzní příspěvky nepřečetla.Nepsala jsme,že přístup paní Jirešové schvaluji ale naopak,že dítě má nárok na oba rodiče!!!Ale jen,že nesouhlasím s tzv.exekucí dítěte.
an barikádovat se s dítětem v pokoji rozhodně normální není
pokud otec není alkoholik,pedofil aj.tak k tomu není důvod.Řekla bych to takhle:otec dělá exekuci a matka svým chováním k tomu zavdává příčinu.Začarovaný kruh.
helenkanai píše:
an barikádovat se s dítětem v pokoji rozhodně normální nenípokud otec není alkoholik,pedofil aj.tak k tomu není důvod.Řekla bych to takhle:otec dělá exekuci a matka svým chováním k tomu zavdává příčinu.Začarovaný kruh.
Ze je otec „normalni“ a schopen vychovy potvrdil znalecky posudek a soud, ktery by mu jinak dceru do stridave vychovy nesveril. Nebo si snad myslite, ze by dceru dostal do vychovy pedofil ci alkoholik? Co se nam to snazite podsouvat?
Dale opet manipulujete fakty - nejedna se o nejaky zacarovany kruh, ale o pricinu a nasledek. Protoze matka nepredava, tak nasleduje exekuce. Kdyby matka dite radne pripravila a predala otci (jako to cini on a jak obema rodicum uklada platny rozsudek), tak zadna exekuce nikdy nebude. Kruh tedy neni „zacarovany“, staci odstranit pricinu (matka nepredava) a nebude ani nasledek.
martin75 píše:helenkanai píše:
an barikádovat se s dítětem v pokoji rozhodně normální nenípokud otec není alkoholik,pedofil aj.tak k tomu není důvod.Řekla bych to takhle:otec dělá exekuci a matka svým chováním k tomu zavdává příčinu.Začarovaný kruh.
Ze je otec „normalni“ a schopen vychovy potvrdil znalecky posudek a soud, ktery by mu jinak dceru do stridave vychovy nesveril. Nebo si snad myslite, ze by dceru dostal do vychovy pedofil ci alkoholik? Co se nam to snazite podsouvat?
Dale opet manipulujete fakty - nejedna se o nejaky zacarovany kruh, ale o pricinu a nasledek. Protoze matka nepredava, tak nasleduje exekuce. Kdyby matka dite radne pripravila a predala otci (jako to cini on a jak obema rodicum uklada platny rozsudek), tak zadna exekuce nikdy nebude. Kruh tedy neni „zacarovany“, staci odstranit pricinu (matka nepredava) a nebude ani nasledek.
Tak první část Vašeho příspěvku mě pobavila
Pohybuji se v této oblasti a když vidím komu jsou soudy schopné svěřit do péče dítě/děti, tak opravdu znaleckým posudkům valnou váhu nepřikládám.
Asi se nepohybujete v rámci naší justice že? Ne všichni soudci jsou špatní, ale některá rozhodnutí jsou dost k smíchu, resp. spíš k pláči.
Případ paní Jirešové jsem viděla, něco četla a pozorováním jsem došla k závěru, že oba rodiče by měli zavřít (jednoho pro maření úředního rozhodnutí a druhého protože vymáháním svých práv psychicky ničí svou dceru). Už chápu proč soud v případě Aničky Smutné (myslím, že se dívenka tak jmenovala) přistoupil k hospitalizaci na psychiatrii (aby si dívenka odpočinula od obou rodičů). Soud by měl v případě paní Jirešové nařídit povinnou mediaci, rodinnou poradnu a při předávání nařídit dozor nejen sociálky ale i psychologa nejlépe se zaměřením na krizové situace.
Nevim, kde se pohybujete vy, ale jestlize pracujete „v oboru“, tak byste mela vedet, ze socialni pracovnice je u KAZDE exekuce pritomna a ma moznost ji i zastavit. Ono OPD muze i samo konat - tj. cinit navrhy soudu (napr. na predbezne opatreni, pokud by hrozila vazna ujma diteti), pripadne se predani ucastnit. Na kazdem OPD ma nekdo nonstop sluzebni pohotovost, to asi vite, takze rozhodne nejsou omezeni „uredni dobou“, spis svoji pohodlnosti.
Vsechna dalsi reseni vyzaduji budto dobrou vuli VSECH zucastnenych, nebo novy rozsudek, takze jsou mozna pouze v dlouhodobe perspektive (radove rok a vic).
Co vim, tak otec napr. navrhoval „bezkontaktni predani“ - tj. rano da matka dceru do skolky a otec si ji odpoledne vyzvedne, ale na to J. nepristoupila. Kdyz si jednou (ve svem terminu, kdy mala mela byt u nej) S. ze skolky bez problemu vyzvednul, tak ji tam matka radeji prestala davat uplne. Takze asi tak…
Jo a Smutna byla Terezka, ne Anicka…
Co jsem slyšela, tak J. tvrdí, že S. chodí do dvou školek, ani na tom nejsou schopni se domluvit..
Nevím, co ale touto ostrou diskuzí spravíme
My za ně jejich problémy nevyřešíme, my jejich dceru, která tím trpí, nezachráníme..
Ona tvrdí, že on není schopen spolupracovat, komunikovat, že má poruchu osobnosti - to nedokážu posoudit, ale i lidé s poruchou osobnosti se jeví jako „normální“. Porucha osobnosti samozdřejmě ještě vždy neznamená, že není schopen výchovy..
Co se týče znaleckých posudků, i ty jdou zaplatit. On a jeho rodina rozhodně nejsou řadoví občané. Kdyby se toto stalo mezi „normálními lidmi“, tak k žádné exekuci jen tak nedojde, dítě by pravděpodobně „spokojeně“ vyrůstalo s matkou a otec by ho možná neviděl mnoho let..Netvrdím, že je to správné, ale i toto jde podmáznout..Stačí mít prachy a dobré jméno, dobré známé.
Střídavá výchova mi ale rozhodně normální nepřijde, u tak malého dítěte..
Zvlášť, když chodí do 2 školek, matka zase naopak tvrdí, že když je v cyklu otce, nemůže s ní telefonovat, že ji nepředával k telefonu apod..
Pro nás nezainteresované je to slovo proti slovu..A stejně nic v jejich případě nevyřešíme..
Ono se jim to na tom dítěti stejně jednou vrátí..Věřím, že dítě pozná, kdo to s ním myslí dobře a kdo ne.. Taky se může stát, že toho jednou malá bude využívat ve svůj prospěch..
Je mi té holčičky líto..
Martine 75:nic vám nepodsouvám!!!!myslím,že moje věta vyzněla docela dost jasně.Píši,když není otec pedofil či alkoholik není důvod mu dítě nedávat a z toho podle mě dost logicky vyznívá,že tento otec bude ztv.normální a Jirešová to takto hrotí.Upřímně, už mě pěkně štvete milý Martine75 tím, jak se do mě stále navážíte a vkládáte mi do…klávesnice věci a významy,které tam nejsou.Nebo trpíte paranoiou..?
mě je té malé také líto a více se k tomu vyjadřovat nehodlám.
Asi bychom už si měli my, diskutující , odpočinout. Nic nespravíme a bohužel vše nejvíc odnese malá Sofie. Rodiče se můžou rozejít, ale dítě by měli ušetřit, pokud to jen jde. A souhlasím s názorem, že střídavá péče je pro „rozumné“ lidi. Tak přejme malé Sofii klid a hlavně upřímnou, neopičí lásku. Hezký den všem a už to neřešmě.
![]()