Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@nakukovatelka píše:
Ja v dnesni době pozoruju frackovite jednani ještě u 26ti letych![]()
.
Mame takhle 2 mladsi kolegyne v praci, a tragedie. Obe po vysoke skole, podotykam. Ja jsem v jejich veku uz mela rodinu, v praci jsem od 18ti a troufam si tvrdit, ze to, co tu nekteri popisuji, jsem ja osobne predvadela rodicum nekdy v 16ti (drzosti, odmlouvani, hadani se s rodicema atd., do zadele jsem je neposlala, protože by me tata zmaloval - a dobře by udelal, ale kdo tuto stopku v sobe nemá, asi nemá hranice, v urcitem veku). Podivne je, v kolika letech to dneska na lidi prijde
. Trochu to prikladlam tomu, ze dneska málokdo jde po stredni skole do práce, každý leze na vejsku, s beznym životem se setka tak v tech 25ti, a to je pak fičák
. Jen oni jsou nejchytrejsi, všichni ostatní pitomci, potom taky takova ta „neomylnost“, nebo jak bych to rekla, ze proste mladi mají pocit, ze když někdo udela chybu, nebo je doktor nevezme na radu v objednany cas, uz je to pitomec a debil, a je to „v tomhle state hrozny“… jo jo, toto posloucham z ust mladych kolegyn často.Není to asi uplne k tématu, ale jak tu někdo psal o te puberte, co prisla az později, tak mi to nedalo nenapsat.
jo presne spousta mych kamosek s vs co vystudovaly se ted sotva rozkoukaly a furt se jim neco nelibilo to ja tez sla pracovat po ss a az ted na vejsku co jsem s deckem doma
@Bábrdl píše:
Já toho o drogách tak moc nevím, ale co mám zkušenost, tak tráva spíš zklidňuje. O huliči, pokud k tomu nechlastá, rodina spíš ani neví, je takovej vyklidněnej, všechno je v pohodě, všechno je mu jedno, nebude na matku sprostě řvát, spíš by z ní měl srandu.
tak to nemuzu souhlasit uz sem to zde psala mam bratra co huli a je jak nepricetnej presne zavre se do pokoje kde cumi na filmy hraje hry kouka na pecko a buhvi cokdyz ma doma pomoct rekne potom za chvilui nebo pak kdyz se to po nem vyzaduje zacne byt agresivni a vzteklej ma pretocenej celej rezim z vejsky kdyz bydlel na kolejich spat chodi ve 3-4 rano do ty doby pali jointy a pak kdyz mama chce aby vstal treba v deset a s neckm ji pomohl tak to je ohen na strese hysterie jde ven zapali si cigaro a da si jointa a je klid ![]()
@berusa.m
mozna.
Ale nemyslim si, ze vypinanim wifi a zakazem mobilu apod.se neco vyresi
. To je mozna ok u 15letyho kluka. Logicky…neco ho zere. Bezduvodne na zakladatelku nevyjizdi stylem „pico“ a ignoraci jen tak. Zakaze mu mobil, ukaze mu, ze „bydli v dome ktery plati rodice“,takze ho muzou vyhodit a prihlasit na MU…a stane se co?? Nastve se, prohloubi si tu svoji nejakou „depku“,problem. Tezko rict, co se klukovi honi v hlave
za me plati to, co jsem psala v min. prispevku–mluvit, chapat, vysvetlovat a dat vetsi prostor, aby se syn mohl vic projevit.
Navic…studuje It? Chce jit na vysku?? Co ja mam odkoukane, IT kluci maji svuj svet, jsou uzavrenejsi, sport nic moc. Nez hned drogy–pomahat doma ho proste nebavi, jednoduse. Nema rad nikoho z rodiny-je introvert. K brachovi si neumi najit cestu. Toho je toooolik
. Nerikam…„drogy“…treba i to. Ale nemyslim si, ze by slo o neco „vazneho“,protoze jsi se nezminovala o tom, ze by pres noc byl pryc atd. A tezko bude brat sam drogy nekde v pokojicku. Marihuanu bys defi citila z obleceni.
S manzelem si jsou blizci?
Zakladatelko, napiš nám více informací.
Uvidíš, že si uděláš trošku pořádek v hlavě a my ti pak budem možná umět lépe poradit. Mám v rodině podobný případ (sestry syn) a pomalu a jistě to řešíme, proto anonym, sestra tu chodí taky.
@Anonymní píše:
Zakladatelko, napiš nám více informací.Uvidíš, že si uděláš trošku pořádek v hlavě a my ti pak budem možná umět lépe poradit. Mám v rodině podobný případ (sestry syn) a pomalu a jistě to řešíme, proto anonym, sestra tu chodí taky.
- stalo se už někdy dříve, že ti syn sprostě nadával, nebo to byla jen momentální situace?
- z jakého důvodu se bojíš, že ti fyzicky ublíží? Už to někdy udělal?
- jaký jste spolu měli vztah do jeho 18ti? Mluvili jste spolu? Trávili jste spolu čas? Nebo je odjakživa samotář?
- Proč nechceš do problému zasvětit muže? Na problém jste dva a dva byste ho měli řešit.
- Jak se syn učí? Jaké má známky? Je ve škole zodpovědný nebo lajdák?
- Kolik času tráví syn doma a kolik venku?¨
- Napiš tři hezké synovi vlastnosti a tři nejhorší.
@aspagi píše:
tak to nemuzu souhlasit uz sem to zde psala mam bratra co huli a je jak nepricetnej presne zavre se do pokoje kde cumi na filmy hraje hry kouka na pecko a buhvi cokdyz ma doma pomoct rekne potom za chvilui nebo pak kdyz se to po nem vyzaduje zacne byt agresivni a vzteklej ma pretocenej celej rezim z vejsky kdyz bydlel na kolejich spat chodi ve 3-4 rano do ty doby pali jointy a pak kdyz mama chce aby vstal treba v deset a s neckm ji pomohl tak to je ohen na strese hysterie jde ven zapali si cigaro a da si jointa a je klid
drsný ![]()
a on nepracuje?
@Bábrdl píše:
drsný
a on nepracuje?
ted uz jo ale rodice mu museli najit praci uz i bydli sam ale do 23 byl u nich a toto se delo ale i kdyz pracuje zavolajen kdyz lotrebuje pujcit prachy vymysli si buhvi co aby mel na chlast a travu
Tak nějak si kladu neodbytnou otázku, kde se stala ve výchově chyba.
@Burj Chalifa píše:
Nejspíš nikde. Je to prostě chlap. Mezi těmi se vadné kusy vyskytují holt častěji než mezi ženskými. To je příroda.
Kolik holek tu má podobné bratry a ony jsou normální. Výchova plus mínus stejná (pod teda chlapeč´kovi maminka nějak extra neulevovala).
Celou diskuzi jsem nečetla, jen úvodní příspěvek. Nevím, co za zázračné řešení chceš slyšet. Je pozdě. Minulý rok mi přišel do třídy třeťák. Maminku měl obtočenou kolem prstu, cvičil s ní bezostyšně, ona si mně pak ztěžovala, že ji neposlouchá, že jí nepomáhá, ale běžně mu kupovala dárečky a zametala cestičku. Zajímavé, že mě poslouchal jako hodinky. Možná bych jí měla tvůj příspěvek vytisknout a dát přečíst, aby viděla, kam to s touhle výchovou - nevýchovou dovede. Tobě můžu popřát jediné - aby se brzy oženil a odešel od vás. Radit ti, abys mu přestala podstrojovat, vypla internet a poslala vydělat si na jídlo je marné. Bojíš se ho a on to ví.
@pavoučnice píše:
Už jsem mu řekla že ho vyhodím z domu ale on se mě jen směje, říká že ho musím živit dokud bude studovat.
vis zivit je jedna vec, ale internet k tomu nepatri a to ze nehne prstem taky ne. Chleba je taky jidlo, a obleceni at nosi klidne ze sekace, protoze tvoje starost je aby si mel co oblect. To ze by nevidel ani korunu - protoze neni povinnost davat kapesne - je dalsi vec. Ja bych mu dala smradovi. A ve chvili kdy se chova takhle - je zly a agresivni tak klidne muze nakracet do pastaku, tam ho budes zivit nejakou kackou mesicne a oni uz si s nim poradi. Jeste aby ses bala vlastniho ditete proboha!
Psycholog nikam nepovede, je uz na to moc stary.
@Bábrdl píše:
Nejspíš nikde. Je to prostě chlap. Mezi těmi se vadné kusy vyskytují holt častěji než mezi ženskými. To je příroda.Kolik holek tu má podobné bratry a ony jsou normální. Výchova plus mínus stejná (pod teda chlapeč´kovi maminka nějak extra neulevovala).
Chlap není omluva.
@pavoučnice píše:
Prosím o radu už jsem bezradná. Synovi bude 20 let, studuje posledním rokem střední školu. Domá z ničím nechce pomoci, jen sedí u pc.Je zlý a sprostý. Zrovna včera byl další incident. Přišel ze školy a já ho poprosila aby doprovodil svoji sestru večer k zubaři, že se o ní bojím aby šla sama.Jde se tam kolem parku a byla objednaná až na 18,30 já jsem s ní jít nemohla.Hned začal nadávat, chovat se jak blázen, načež vběhl do horního pokoje a na schodech řekl že jsem piča. Není to poprvé, vběhla jsem za ním a viděla jsem rudě, seřvala jsem ho že takto se mnou mluvit nebude.On se nahoře zavřel a dcera musela jít k zubní sama. Slezl až večer na jídlo. Já už nevím co dělat aby se změnil. Máme barák a on nedělá na baráku nic vůbec nic ani nezatopí. Manžela nechci stresovat, je pořád v práci a syn stejně nemá respekt ani z něho. Je možná hrozné co napíšu ale já ho začínám nenávidět, když je doma tak je vždy napnutá atmosféra. Nemá rád nikoho z rodiny ani své sourozence, nemá koníčky, kamarády, holku, nic…Někdy se ho i bojím, někdy mě napadá že by byl schopný i něčeho zlého, dívá se na mě z nenávistí a já nevím proč. Prosím poradí někdo mě neštastné mámě???
Je sice pravda, že po dobu studia mají rodiče k dětem vyživovací povinnost. Ale pokud se k tobě chová takhle… ![]()
Je dost klíčové, jak se na to dívá tvůj manžel.
Pokud by manžel souhlasil s tvrdším postupem vůči němu, konal bych na tvém místě takto: milý synu, chováš se jako dobytek, tak tě pod naší střechou trpět nebudeme. Najdi si bydlení, těch pár měsíců do konce školy ti podnájem zaplatíme. Potom už to bude tvoje starost. Pomůcky do školy a oblečení? Jídlo? finance na toto všechno? Ano. Ale budeme ti to zpětně proplácet. a pouze po dobu studia. To znamená - napřed si v obchodě koupíš za svoje peníze, následně po předložení účtu proplatíme. nelíbí se ti to? zkus tomu zabránit - klidně třeba soudní cestou. nezabráníš, akorát dosáhneš toho, že se s tebou nebudeme do smrti bavit a že po nás nezdědíš ani korunu.
Ovšem na tento přístup k vlastnímu synovi to chce mít sakra pořádné koule…
@Burj Chalifa píše:
Kamarádka má dva kluky. Starší vystudoval vysokou, je spolumajitelem firmy, má titul. Mladší je flákač, odmaturoval až napodruhé, stihl vystřídat 3 školy, kouří trávu, chlastá a matku občas zbije. Dala mu soudní vystěhování, zatím se nic neděje. Oba kluky vychovávala stejně.
Já mám kluky dospělé, občas je nějaký problém, ale vesměs jsou to drobnosti. V zásadních věcech stojíme při sobě.
Zakladatelko, muj bratr byl jeste donedavna stejny jako tvuj syn. Je mu 28… Pokud nema psychiatrickou diagnozu nebo neco nebere, pomuze jen jedno - tvrdost a nechat ho spadnout na hubu! Dokud mu doma budete vsechno servirovat az pod nos, bude to jen horsi. Uz tak vas vyuziva a doma nehne ani prstem a ta jeho agresivita se muze casem vystupnovat. On totiz ted vi, ze jsi mekka s nim nejak zatocit. Musite se vzchopit a fakt vymezit ravidla. Kdyz je nebude dodrzovat, tak ms smulu. Je dospely, nemuze se porad chovat jako dite a stejne
tak se k nemu vy jako k diteti nemuzete chovat.