Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mně už fakt přijde, že @lucenka je ta tchýně, to už snad ani není jinak možné, ta umíněnost a to překrucování
@zrcadlo píše:
No tak já teda nevím, ale když tatínkové chodí třeba na 1,5h na procházku, tak opravdu nekrouží kolem baráku (tedy možná tvůj manžel jo, protože ho dál nepustíš, ale běžně jdou chlapi klidně na několik km dlouhý okruh, babičky to samé). A jít pěšky na procházku nebo popojet autem na hřbitov za městem je podle mě v časové náročnosti na návrat úplně stejné. Babičku neberu jako neznámou osobu, proč by si tříměsíční mimino nemělo zvykat na to, že ho chviličku pochová i někdo jiný kromě mámy? A znovu: Proč jsi stále přesvědčená o tom, že to dítě muselo brečet hlady? To jiný brek než hlad neexistuje?
Tak já jsem chodila většinou na ty procházky s kočárkem sama. A pokud šla babička, tak rozhodně ne natakové nekolika kilometrové túry. To by ji samotnou nenapadlo, právě kvůli tomu, kdyby se kluk nečekaně probudil a chtěl jíst.
@lucenka u nás vozíme kočár na střídačku, každý je venku max 3 hodiny, podle toho, jak to v zimě vydrží dospělý, ještě se nikdy nestalo, aby dítě brečelo hlady. Brečí, když jí vypadne dudlík, stačí ho vrátit a víc houpat nebo jezdit po hrbolaté cestě.
To by mně tedy nenapadlo, že dítě bude venku chtít jíst. Vyjíždí po jídle a 3 hodiny vydrží.
@stinga každé dítě je jiné. Moje venku spalo max. hodinu a pak chtělo hned jíst.
@lucenka píše:![]()
tak na to ještě nemám věk a doufám, že si kluk najde nějakou normální partnerku.
no otázka je, zda ty budeš normální tchýně, nebo budeš cpát miminku vánočku
@stinga píše:
no otázka je, zda ty budeš normální tchýně, nebo budeš cpát miminku vánočku
Doufám, že budu normální tchýně, když odmítnu hlídat plně kojené miminku, kterému matka nenechá mléko, kor v domacnosti a s člověkem na kterého není zvyklé. Takže bych jí navrhla, že ke hřbitovu půjdu s nimi a budu vozit kočárek někde před brankou.
Já v tomhle musím souhlasit s @lucenka . Pokud je to kojené dítě a ještě takové miminko, tak bych ho tchýni taky nenechala bez odstříkaného mléka. Vždyt nikdy nemůžeš vědět, kdy to mimčo bude to mléko potřebovat. (3h jsou přežitek)
Většinou maminka umí své dítě odhadnout. Pokud zakladatelka věděla, že se do hodiny vrátí, a předala tchyni právě nakojené miminko, tak mi opravdu nepřijde jako nezodpovědná matka. To, že dítě lucenky muselo jíst po hodině, neznamená, že jsou takové všechny děti. Taky do určitého věku dítě není fixované na jednu jedinou osobu, to mamánkovské období přichází později. U tříměsíčního dítěte bych cizí prostředí, cizí osoby atd. neviděla jako tak gigantický problém. Lucenko, nelze podle sebe a potřeb svého dítěte posuzovat ostatní. Každé dítě je jiné a hodně dětí nepotřebuje jíst po hodině. Některá miminka vydrží spát i téměř celou noc, aniž by se vzbudila na kojení.
Kdyby někdo dal mému plně kojenému tříměsíčnímu dítěti jakékoli jídlo, zuřila bych. A pokud by to bylo s tím, že „já si můžu dělat, co chci“, zuřila bych ještě víc. Nevím, jak přesně se to odehrálo. Možná babička řešila pláč dítěte s dobrým úmyslem a nechtěla ublížit, možná to jen nedomyslela. A možná to bylo i tak, že chtěla snaše dokázat, že ona si může dělat, co chce, že ona přeci taky zvládla vychovat dítě, tak přeci ví líp než mladý ucho, co s vnoučetem. Podle toho, která z těchto variant to byla, bych se zařídila dál. Jestli první, dala bych tchyni ještě šanci. I rodič občas udělá nechtěně nějakou blbost, kterou si pak vyčítá a která ho mrzí. Pokud by to ale byla druhá situace, asi bych do určitého věku nenechala dítě s tchyní samotné.
@Melpel ano němužu soudit všechny děti podle svého. Ale ani nemůžu soudit podle toho, jak často se dítě budí doma, že tomu tak bude i v jiném prostředí. Na ty změny jsou děti citlivé. A četnost buzení na jídlo se u takhle malých dětí mění ze dne na den. Takže se na to opět nedá spoléhat.
Jsem o pět let mladší jako tchýně zakladatelky. Mám skoro šestileté dítě a čekám druhé. Když se mé první dítě narodilo, tak jsem si příkrmy začala pomalu studovat, možná už v těhotenství.
Pokud tady některé píšou, že to v té době bylo normální, tak to není pravda! Pamatuji si to už z toho důvodu, že naše dítě bylo plně kojeno skoro do dvou let a postupné zavádění prikrmu byl problém, ale to je jiné téma. Spíš proto si to tak pamatuji. Tak tady laskavě některé nepište nepravdy, včetně státní v řadě na příděl UM! Troufám si napsat, že větší hovadinu jsem tady nečetla.
Tchýně to dělat neměla, dle mého si něco dokazovala, že skutečně může vše.
Zakladatelka si pravděpodobně neuvědomila, že tak malé dítě by neměla opouštět, navíc plně kojené.
Tak ať je malé lépe a dámy!40+, co vy si dokazujete tím, že potvrzujete, že se to takto dělalo a ještě další blbosti o mouce a kdoví co dalšího. Nedělalo.
Tak to tu čtu, trochu se bavím a nestačím se divit. Přece každou průměrně inteligentní bytost ženského pohlaví napadne, když hlídá plně kojené 3měsíční miminko, které se probudí a pláče, že bude nejlepší za prvé zavolat matce a informovat ji (byla by zpět nejpozději za 15 minut) a za druhé miminko vzít do náruče a snažit se ho utišit lehkým houpáním a tichým klidným povídáním.
A je nad slunce jasné, že babičce bylo zřejmé, že jedná proti vůli rodičů, protože se ani nepochlubila tím, co udělala, a přiznala to až po tom, co na ni vyjel syn.
A vymýšlet různé teorie, jak je nezodpovědné opouštět plně kojené dítě na půl hodiny, je teda hodně přitažené za vlasy. Je rozumnější připustit, že tchyně prostě pochybila, i když třeba někdo má pro tchyně obecně víc pochopení než pro snachy.
@lucenka Zakladatelka psala, že byli zpět za 40 minut. Nevím, jak to u nich bylo přesně, ale pokud předala tchyni nakojené dítě a odjela s tím, že do hodiny bude zpět, tak opravdu mi nepřijde nutné nechávat tam mlíko. Dítě mohlo plakat ne z hladu, ale kvůli bolavému bříšku, potřebě pochovat,… Taky u tchyně mohou už nějaký ten den být, možná na hřbitov nešli hned v den příjezdu, takže dítko už může být aklimatizované.
@Melpel píše:
@lucenka Zakladatelka psala, že byli zpět za 40 minut. Nevím, jak to u nich bylo přesně, ale pokud předala tchyni nakojené dítě a odjela s tím, že do hodiny bude zpět, tak opravdu mi nepřijde nutné nechávat tam mlíko. Dítě mohlo plakat ne z hladu, ale kvůli bolavému bříšku, potřebě pochovat,… Taky u tchyně mohou už nějaký ten den být, možná na hřbitov nešli hned v den příjezdu, takže dítko už může být aklimatizované.
No ale nikdy nikdo nemůže vědět, co se stane cestou. A z do hodiny jsme zpět, může snadno byt 2, 3 hodky.
@RaulG1 píše:
No ale nikdy nikdo nemůže vědět, co se stane cestou. A z do hodiny jsme zpět, může snadno byt 2, 3 hodky.
ale to se nestalo a dokonce tchyně ani nevolala co má dělat..