Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Apaji A proto si myslím, že ty alergie a atopáky má na svědomí spíš znečištěné životní prostředí, chemie kolem nás a přehnaná úzkostlivá čistota a péče. nakonec o alergii se to už ví - pokud se tělo nesetkává s alergeny díky přehnané hygieně, hledá a trénuje si imunitu na něčem jiném - vytvoří si alergen třeba z té laktózy.
@GKata píše:
Mě je 30, mojí mamce 53 a od 3 měsíců, protože jsem málo přibírala, doktor napsal ten Feminar a doma jsem ještě dostávala kašičku z mouky na másle s heřmánkem, a rozhodně to v té době neobvyklé nebylo. Svému dítěti bych to nikdy nedala a mojí mamce jsem normálně vysvětlila, že malá je kojená a ať jí nic nedává a pohoda, ale rozhodně bych tu nedémonizovala matky, co to tehdy prováděly, nebyl v tom zlý úmysl a bylo to běžné. Tchyně měla respektovat přání rodičů, za to si zaslouží sodu, ale zase dělat z ní pomalu vraha je přehnané. Moje tchýně se ráda chlubí tím, že mému příteli od 3 měsíců dávali guláš, to už mi přijde fakt na hlavu, ale zase nevypadá chlap nějak poškozeně
@GKata píše:
@Petronka @Alušáček
Kristovostehno, 1986, ženský vy zas žijete v nějaké bublině, ne?
nežiju v bublině (nebo v hooodně velký bublině
), já jsem jenom o 2 roky starší, z vesnice (jak tu někdo psal ty rozdíly) a ze čtyř sourozenců, ale to co píšeš u nás běžné nebylo, kojený jsme byli všichni +- 3 měsíce a potom sunar, zelenina s vývarem, banán, tvarohy a od ROKA pečivo a místo sunaru kravské mléko. Asi mám být ráda, za osvícenou matku.
Příspěvek upraven 23.01.17 v 10:19
@GKata píše:
@Petronka @Alušáček
Kristovostehno, 1986, ženský vy zas žijete v nějaké bublině, ne?
snad ty žiješ v bublině, 1986? a mělas kašičku z mouky? ne, ne, nevěřím
tím krmili mého dědu, a to je ročník 1924
nebo snad žiješ na Ukrajině nebo v Rumunsku ![]()
všichni v rodině teď máme aspoň téma - jak se kdy dokrmovalo
@lucenka píše:
Už jsem tu psala, nehlidala bych plně kojené dítě, pokud by mi matka nenechala lahvičku s mlékem. A děti se hlady budí v různou dobu. Nejsou to roboti, aby měly hlad v přesně stanovený čas.
tak koukám, že jsi stále na druhé straně barikády
![]()
souhlasím s tebou, že bych mimino malý a kojený s babičkou nenechávala, vzala bych prostě do kočárku sebou (pokud to tedy nebylo v -20). Ale nepaušalizovala bych to, že neodejdu od kojeného dítěte bez lahvičky. To jako nemůžu jít ani k dr. na kontrolu po šestinedělí… já kojila všechny děti a nikdy nic neodstříkávala a z lahvičky také nikdy nepili. Utišit se dá dítě i jinak a je běžné že miminka občas pláčou a hned jim necpu prso do pusy.
Jo, to nepopírám. Ačkoliv jsem se narodila a celé dětství prožila v Ostravě. Za komančů ještě více znečištěné než teď. Hutě jely na plný výkon, Vítkovice a železárny taktéž. Žádné odprašování, limity, regulace…Ostravice vypadala hnusně už od pohledu.
Vyrostla jsem v paneláku, žádná zvířata jsme neměli (později pudla, ale to až v pubertě jsem si prosadila psa), my děcka jsme si hráli na dvorku/hřišti, v paneláku bylo pořád čisto. K tomu jsem vyrostla v době, kdy matky mimina krmily s rouškou přes ústa
Chemie bylo taky plno (ale ne v potravinách, to uznávám), hodně se při praní vyvařovalo, všechno se žehlilo - to mám do teď. Žehlím ručníky, rifle všechno ![]()
Nu, ono to bude asi kombinace všeho.
@stinga původem jsem ze severní Moravy. No nevěř si, mě to koneckonců může být jedno. Jen mě fascinuje, jak tu každý podle sebe soudí ostatní, aneb moje maminka, popřípadě já, jsem takhle nikdy nepřikrmovala, tudíž vím zcela na 100%, že se to v té době nedělalo.
No tak mě tu máte a zdaleka nejsem jediná, co takhle přikrmována byla. Bylo to správně? - ne nebylo, ale chápu, že se prostě vyskytují lidé, co takhle vyrostli a není pro mne žádným překvapením, že se objeví tchýně, co takový postup i dneska razí.
Skoro chytám roupy, že si udělám v práci teď exkurzi po patře a zjistím, kolik z mých kolegů (většina tu je v rozmezí 26-35) bylo přikrmováno dříve než v 6 měsících a čím
Zkusím to nadnést na obědě, snad nezapomenu.
@inkakřivák píše:A na druhou stranu - živě vidím tu diskuzi na téma - tchyně hlídala miminko a nechala je řvát hlady! To by byl mazec. Ale já prostě říkám - mrtvá tchyně, dobrá tchyně, že jo!
A víš, že některé ano?
Já jsem tu kdysi četla příhodu, že nějaká tchyně poředila snaše řasenku savem. Je to fakt moc dlouho, ale takový „špek“ mi prostě zůstal v hlavě.
Hele, Inko, já osobně bych možná překousla tu vánočku. Byla bych nas. raná, ale kdybych viděla, že to tchyni mrzí a omluvila by se, nedělala bych scény.
Ale pokud ta dotyčná prohlásila, že si bude dělat co chce - tak moje reakce by byla, že dítě bych s ní o samotě fakt nenechala. A mohla by se stavět na hlavu a odrážet třeba ušima.
@Alušáček píše:
Prosímtě a v kterém roce jsi se narodila? 1920?
Mam znamou co ma o chlup mladsi deti nez jsem sama, jeden 30, druhy 28r. a taky rikala, ze tak kluky krmila od tech 3 mes.ze oni byli pry furt hladovi, ale ti dostavali aj ten gulas a svickovou oak od pul roku.
@stinga píše:
snad ty žiješ v bublině, 1986? a mělas kašičku z mouky? ne, ne, nevěřím
tím krmili mého dědu, a to je ročník 1924
nebo snad žiješ na Ukrajině nebo v Rumunskuvšichni v rodině teď máme aspoň téma - jak se kdy dokrmovalo
Hele, mně se tím chlubila (
) kdysi známá z vesnice, kde teď žijeme. Ta známá je čtyřicátnice a má dceru (19). Tou papkou z mouky ji krmila už od 4. měsíce. To nekecám, přísahám na holý pupek
.
Takže až tak nic starého to není. Když si spočítáš věk té slečny, tak se nestačíš divit, v kolikátém roce to bylo…
@GKata píše:
@stinga původem jsem ze severní Moravy. No nevěř si, mě to koneckonců může být jedno. Jen mě fascinuje, jak tu každý podle sebe soudí ostatní, aneb moje maminka, popřípadě já, jsem takhle nikdy nepřikrmovala, tudíž vím zcela na 100%, že se to v té době nedělalo.
No tak mě tu máte a zdaleka nejsem jediná, co takhle přikrmována byla. Bylo to správně? - ne nebylo, ale chápu, že se prostě vyskytují lidé, co takhle vyrostli a není pro mne žádným překvapením, že se objeví tchýně, co takový postup i dneska razí.
Skoro chytám roupy, že si udělám v práci teď exkurzi po patře a zjistím, kolik z mých kolegů (většina tu je v rozmezí 26-35) bylo přikrmováno dříve než v 6 měsících a čímZkusím to nadnést na obědě, snad nezapomenu.
víš, to že tak krmili tebe není reprezentativní vzorek (já jím také zajisté nejsem, jak to tu čtu)
dnes to není jiné, když vidím třeba jako včera v obchoďáku sedět dítko cca 10 měsíční ve vozíku a v ruce ocumlává studený párek od pultu z lahůdek tak vykulím oči a přemýšlím co je za rok. Ano experti žijí i dnes, každý ať si svoje dítě krmí dle svého uvážení třeba hřebíkama, ale SVÉ dítě, ne snachy či někoho jiného.
@GKata píše:
Jojo, taky jsem byla přikrmována ve 3 měsících kašičkou z másla a mouky, ještě se do toho přidával heřmánek, papka se tomu u nás říkalo a překvapivě žijuProstě dneska jsme již jinde, ale dřív se děti přikrmovaly dřív.
Tyjo, to kdybys v dnešní době řekla doktorce, že přikrmuješ tříměsíční něčím takovým, tak tě asi zabije ne ![]()
@radúna píše:
Hele, mně se tím chlubila () kdysi známá z vesnice, kde teď žijeme. Ta známá je čtyřicátnice a má dceru (19). Tou papkou z mouky ji krmila už od 4. měsíce. To nekecám, přísahám na holý pupek
.
Takže až tak nic starého to není. Když si spočítáš věk té slečny, tak se nestačíš divit, v kolikátém roce to bylo…
No to fakt zírám, mám dceru 19let a byla kojená přes dva roky, do půl roku výhradně, pak zelenina…Nepřipadala jsem si tenkrát nějak výjmečná ![]()
@dendule4 píše:
Já v tomhle musím souhlasit s @lucenka . Pokud je to kojené dítě a ještě takové miminko, tak bych ho tchýni taky nenechala bez odstříkaného mléka. Vždyt nikdy nemůžeš vědět, kdy to mimčo bude to mléko potřebovat. (3h jsou přežitek)
No ty bys nechala odstrikany mm a tato tchyne by do nej rozpustila jeste vanocku, aby 3m mimcu prilepsila. Byla bys s tim ok?
Ja na tomto jeste nechapu to, ze kdyz pripustim, ze dite bylo za min jak 40 min tak hladove, ze mu tchyne proste musela dat najist; Proc mu nedala pouze to kravsky mliko? Proc do nej rvala i vanocku? Do decka, co jeste zadnou tuhou stravu nejedlo. Z toho mi vychazi, ze spis nez uspokojit hlad ditete, si tchyne potrebovala neco dokazovat a ze je to krava
.
Tchyně se zachovala jako telátko - jak tím, že dítě nakrmila, tak následnou reakcí.
Nicméně výroky a reakce typu „už sem nepojedeme“, „okamžitě odjíždíme“, „zavřu se v pokoji a nevylezu“ jsou jen hloupá, planá a teatrální gesta, která ničemu nepomůžou a nic nevyřeší. Jenom otráví atmosféru v rodině.
Naštvání zakladatelky chápu, ale to, že se někdo projeví jako hlupák, není automaticky důvod chovat se vůči němu také tak.
@LadyBrigit píše:
Tyjo, to kdybys v dnešní době řekla doktorce, že přikrmuješ tříměsíční něčím takovým, tak tě asi zabije ne
@radúna
Tak pro všechny, které se hrozně diví kašičce z mouky a másla: máslo je stlučená smetana, smetana je horní tučnější mléko, mouka je je jemněji namleté obilí. Ta vámi opovrhovaná „papka“ je v podstatě obilná kaše s mléčným tukem. Jen pro srovnání, instantní dětské kaše doporučované od 4. měsíce obsahují obilniny, odtučněné sušené mléko a místo mléčného tuku jsou tam rostlinné oleje (palmový, slunečnicový, řepkový), v některých najdete i kvasnice (např. Hipp Bio mléčná kaše na dobrou noc s banánem a suchary) a informaci o tom, že může obsahovat stopy vajec, skořápkových plodů, sezamu apod.
Přesto se mezi mladými matkami drží, že koupit Bio krabici v obchodě je tisíckrát lepší než „takový hnus jako mouka a nedejbože máslo“, a příkrm z takové krabice v klidu mezi 4.-6.měsícem nasadí. Ono by to chtělo taky trochu toho selského rozumu.