Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ty jo, tak to by mě teda vytočilo..už jenom to, že si ho nakojila a jak říkáš za 40 minut jste byli zpátky, to snad mimino neumře hlady a ještě ti ani neřekne, že mu vůbec něco dala
, to už bych k ní teda neměla důvěru..
Tak mi řekněte PROČ?? Proč to ty tchyně př. matky dêlají? Aby měly navrch? poslední slovo? Fakt to nechápu. Jedna situace před 20 lety na naší zahradě…byly vedra, fakt velký a po zahradě běhala dvouletá dcera. Měla triko, kraťasy a sandále. Máma přišla zahrnula jí triko dovnitř a cpala jí ponožky a šátek. Na tu zpocenou hlavu. Já jí triko vyndala, fakt bylo horko a navíc dítê vypadalo jako blbec, sundala šátek. Jen jsem zašla, máma opět triko rvala dovnitř…jak u debilů na půdě.
@Anna766 Triko patří do kalhot, aby si holčičky nenachladily vaječníky, jak nám bylo celé dětství opakováno. Možná to má máma zafixováno a nějak víc nad tím nepřemýšlí. A něco na hlavu jako ochrana před úpalem/úžehem (nikdy nevím, který je který), ostatně to platí dodnes, že pokrývka hlavy je ve vedrech nutností. Ponožky do sandálů jsou také diskutované - nejen kvůli vzhledu, ale že prý se z bot mohou uvolňovat nevhodné věci a ponožka je jakousi bariérou. Nemluvě o tom, že chrání před odřením nohy - některé děti mají citlivější pokožku, stačí se trošku zpotit a mají nožku od boty odřenou. Máma to nemusela myslet zle. A když dítě běhá jen na zahradě, já bych vzhled asi moc neřešila, na zahradu dávám dětem horší oblečení, „na donošení“, takže jestli s trikem v kraťasech vypadá hůř, to bych asi nechala být. Spíš bych řešila, proč triko zastrkává.
@Melpel ve vedrech je nesmysl zastrkávat cokoli. A byli jsme ve stínu altánu, šátek nebyl třeba. My samy jsme měly letní šaty. To taky nechápu a vídám to i dnes, máma v šatičkách a dítě narvanè do svetru.
@Anna766 Připomněla jsi mi moji mámu a moji nejmladší ségru narozenou koncem června. Byli velká vedra a přijela sestřička s doktorkou na kontrolu. Máma to nevěděla, byla to neohlášená návštěva, tak jsme se zrovna chystali na procházku. Děcko mělo košilku, dupačky a ještě bylo zavázané v zavinovačce s vložkou. Na hlavě mělo takovou tu čepičku s dírami na temeni, jak se v osmdesátkách a devadesátkách dětem na hlavu dávala, uši mělo zakryté. Sestra přijela, rozbalila dítě a říkala, že je přehřáté, taky svlékla dupačky, doporučila vytáhnout vložku ze zavinovačky a jen košilku a ponožky.
Mamka si to stejně dělala po svém. Po odjezdu sestřičky ji zase nabalila
A tato ségra, kterou přehřívali a vše zahrnovali, měla dvakrát v dospívání zánět ledvin, byla na kapačkách a dodnes chodí do nefrologické poradny.
Já jsem svoje červnové děti vozila jen v body, ponožkách a přikryté plenou. Pokud to šlo, tak bez pokrývky hlavy, byli jsme jen ve stínu. Taky pořád měla máma strach, aby miminko neofouklo ![]()
Upřímně, taky si myslím, že si ty babičky mají potřebu něco dokazovat, jakoby se jim vrací mateřské pudy nebo co a chtějí si vyzkoušet v životě ještě něco, co už mají jisté, že je nečeká. Jednou jsem tu četla, že babička strkala dítku do pusy prso, když ho hlídala
Jinak si nedovedu vysvětlit, proč by to tchýně zakladatelky rvala tajně a rodiče to zjistili, až si dítko ublinklo.
Zakladatelka se pravděpodobně neozvala proto, že v určitých fázích diskuze dostala kartáč, ale taky je tam dost názorů, které ji chápou a plně podporují.
Nebo taky leží s dítětem v nemocnici, protože atopák, alergie ani astma se u tříměsíčního dítěte fakt nepoznají. Babka mohla rozjet první ataku. U naší holčičky se vše začalo projevovat až mezi 8 měsíci a rokem, do té doby byla spokojené, plně kojené miminko.
Znám jednu rodinu z dnešní doby, která má statek, krávy, vlastní mléko. Pracují tam celé generace. Nikdo z rodiny nedosáhl na vyšší vzdělání než výuční list, většina má jen základní vzdělání, účetnictví si nechávají dělat
Spolužačka je stejně stará jako já, má víc dětí a jela „po staru“,na radu své matky, babičky. Mléko přímo od krávy pasterizovali(mají na to stroj) ředila, děti velmi brzy okusily např. sádlo, zabijačkové výrobky. Zároveň si ale myslím, že děti jí velké množství ovoce a zeleniny, nejlíp přímo ze zahrady, jablka a švestky přímo ze stromu
Děti byly jako děti a batolata plné exému, dětská doktorka tomu nemohla přijít na kloub.Je ale fakt, že dlouhodobé následky to na nich nezanechalo, jsou zdraví. Nejstarší její syn právě dokončuje základní vzdělání, je rád, že nepropadne a chystá se na učiliště.
@Jana206 Ano, a taky může organizovat pohřeb, protože ta vánočka mohla dítě udusit, mohlo se zadusit v noci, když zvracelo, taky mohla být plesnivá a kdovíjak stará, takže mohlo dítě dostat koliky, psotník, křeče, ouročky a c o tak ještě? prokristapána ženy, vzpamatujte se. Pořád to tu známe jenom z jedné strany, tchyně nemá žádnou možnost cokoliv vysvětlit nebo říci na svou obhajobu, a prostě jo, vánočka a mlíko jsou jed a určitě to udělala, aby za prvé ukázala, že ona je nejchytřejší, za druhé otrávila vnouče, a za třetí samozřejmě popíchla snachu. Nikdy nic tchyně nedělá z jiného důvodu přeci.
Copak jste vážně bláznivé? Asi ano. Připustme třeba verzi, že zakladatelka trošku ve svém vzteku přibarvuje, že mohla být venku chviličku dýl, že tchyně se marně pokoušela řvoucí dítě utišit, přebalila, chovala a dítě ječelo a ječelo. takže co? Asi má hlad. co mu honem dát, než dojde mladá a nakojí? Zkusímze lžičky, však ta slza mlíka ho nezabije. A je zle. Vy vážně děláte, jako by mu dávala strychnin s arzénem rozpuštěným v ricinovém oleji navíc.
@Jana206 No a kdyby mu nedávala sádlo a mlíko, tak nejen že neměl atopák a kdovíco, ale určitě dokončoval VŠ. Chápu dobře tu poslední větu?
@inkakřivák skoda, ze se tu neda lajknout jak na FB, hned bych to udelala… ![]()
@inkakřivák Já si třeba nemyslím, že to tchýně udělala z nějakého zlého úmyslu, mě spíš překvapuje, že je tak hloupá. Dát plně kojenému miminku takový blaf
snad každého napadne, že to může způsobit žaludeční problém…
Bane, se škvarkama v sádle a cibuli navrch - joj joj, to by bylo! Anebo ještě lepší - vepřové výpečky, opatrně dosolit, no boží!
@Jana206 Ona je dokázaná souvislost mezi vzděláním a stravováním? Prosím kdyžtak o odkaz..Jinak tedy já jsem kojená nebyla, pěkně Sunarové dítě. Svíčková padla do roka apod. Maso jsem jako dítě bojkotovala až někdy do 16ti, 17ti a světe div se, jsem naprosto zdravá - žádná alergie, ekzém apod…Jo a vzdělání? Dvě vysoký ![]()
Ale abych vám nekřivdila…vím, že naše maminka nás stravovala podle svého nej vědomí, i když s dnešními trendy se naprosto vylučuje. Já jsem se snažila a snažím to s dětmi dělat zase jinak, dost ovlivněná (jak jinak) dobou a prostředím ve kterém žiju. Ono se dost dobře může stát, že naše děti nám budou vyčítat naše postupy, protože za dvacet, třicet let budou trendy třeba úplně jiné.. ![]()
Víš co je zajímavý? Že se svíčková uvádí jako odstrašující příklad toho, co může dítě dostat - a přitom at to beru jak chci, pořád mi vychází, že je to dušené hovězí a zelenina. Co je na tom probůh špatného? je to totéž, jako ty hrůzy ve skleničkách, až na to, že si to udělám sama. Moje děti vyrůstaly v devadesátých letech, skleničky nejedly, ale svíčkovou ano, i ten guláš a jiné hrůzy. A dokonce třeba bramboračky a podobné delikatesy. Stačilo odebrat dřív, než se to dokořenilo a hotovo. I když jak tak přemýšlím - asi to nebylo dobré - syn je bez VŠ. Jo, to bude ona. Mám mu to přiznat?
@Anna766 Já dětem ve vedrech taky nezastrkávám. Však jsem psala, že je to poučka, kterou možná máma bez přemýšlení aplikovala, prostě celý život zastrkávala, protože se to má, a víc (teplotu okolí) neřešila. A nevěděla jsem, že malá byla jen v altánu, prvně jsi psala, že lítala po zahradě a měla zpocenou hlavu. Pokud seděla ve stínu altánu a na slunko nepřišla, tak bych šátek nedávala, pokud lítala po zahradě, tak bych něco na hlavu dala. Jak píšu, nemusel v tom být zlý úmysl, potřeba něco dokazovat, prostě jen jiná péče o dítě. I u nás je to tak, že babička si něco dělá po svým, ale pokud to není zdraví ohrožující (což u našich babiček není), neřeším to, jiná péče ještě nemusí znamenat špatná péče.
A jak to teda dopadlo?
Jinak dobrý, třicet stran o deseti gramech vánočky. ![]()
No a já zase sežrala všechno, co přede mnou neuteklo a nevylezlo na strom. A žel mi to zůstalo.