Tchýně dala miminku pečivo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29350
24.1.17 20:31
@jdukolem píše:
no jo to je takové klišé a fráze - ale málokdo si uvědomí, že čas se hnul.. že - ono se to neřešilo platí tak pro generaci 60+ ale ne pro ženský okolo píše: Více

prosím tě, mám čtyři děti, od 26 do 5 let… a s každým dítětem to bylo jiné… i mezi těmi dvěma posledními, 8 a 5 let byly zase nějaké změny v podávání příkrmů… doktorku máme pořád tu samou… takže to není o tom, že by měl každý pediatr jiný názor… jen se mění ty vědecké teorie, kdy co a jak… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
24.1.17 20:33
@Ellusa píše:
Tak zrovna v neděli jsem se o tom bavila s kamarádkou, má dceru 22 let, tehdy byl k dispozici Sunar a Nutrilon a krmila dítě obdobně jako dnes já juniora. A co si pamatuji cca před 30 lety, když byl mimino můj mladší bratr, tak to též nebyl takový pravěk, jak tu někteří podsouvají, jen místo Nutrilonu byl Feminar, nebo jak se to jmenovalo, jinak byla jeho strava opět podobná tomu, jak se krmí děti dnes. A já teda v mém dětství v pravěku před 40 lety :jazyk: jsem taky nedostávala vepřoknedlozelo… ovšem tato diskuze ve mně tyto chutě probouzí a asi nám udělám o víkendu na oběd :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

do čtyř měsíců byl Feminar, později myslím Sunar… nevím to přesně, ale bylo to jen v lékárnách na předpis, na nějaké omezené množství…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
24.1.17 20:35
@ospalámyš píše:
ono se to tak průběžně mění, ale pokud měla děti před 20 lety, tak to zas takový pravěk fakt nebyl. :)

jo, ale bylo to zase všechno trochu jinak než dnes… a mění se to průběžně pořád… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
24.1.17 20:37
@Regina Hero píše:
do čtyř měsíců byl Feminar, později myslím Sunar… nevím to přesně, ale bylo to jen v lékárnách na předpis, na nějaké omezené množství…

Otec rikal, ze sunaru bylo az az, ze jim to furt cpali, tak tim krmil i prasata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
24.1.17 20:39
@jdukolem píše:
ale řešilo - tchyně je relativně mladá.. v té době - představ si - už byly pampersky, ubrousky na zadeček, kaše, nutrilon i příkrmy a přesnídávky v lahvičkách.. :P

jo, ovocné přesnídávky byly, zeleninové nebo masové příkrmy v lahvičkách ne… pampersky byly spíš výjimečně, byly na tu dobu hodně drahé… jedny stály 7,50 Kč… ubrousky na zadeček si nepamatuji… vzhledem k tomu, že jsme většinou používaly mokré houbičky i na cesty, tak nejspíš nebyly nebo byly šíleně drahé a rozhodně se nedaly sehnat běžně v obchodech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
24.1.17 20:41
@Kelsey píše:
Otec rikal, ze sunaru bylo az az, ze jim to furt cpali, tak tim krmil i prasata.

tak to teda fakt nevím, já vím spíš jen to, že sousedka byla nešťastná, že jí doktorka nechtěla napsat víc, když jí došel, protože měla věčně hladové dítě, tak že se dokrmovalo normální krupicí, jen řídkou, aby se dala pít z lahvičky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
24.1.17 20:43
@Inaris píše:
Pamatuji si, že jsme s mojí výrazně mladší sestrou mé dceři Sunar ujídaly, chutnal nám nasucho :-) :-). Kolik teď vlastně stojí? Ani nevím.

nasucho mi chutnal i před pár lety, když jsem ho dělala naší Gabčule… nejlepší byl vanilkový… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
24.1.17 20:44
@Inaris píše:
No to nevím, dcera má 25 a nikdy jsem žádný Nutrilon nedávala. Možná to existovalo, ale skutečně nevím, že by tu v r. 92 byly běžně k dostání třeba lahvičky s kaší s masem a podobně.
Možná jsem si nevšimla. :D
Obyč kaše jasně, ta existuje od pradávna :-). Že by se přímo „kladl důraz“, to jsem tedy nezaznamenala, kromě protestu naší doktorky, ať děcku nedáváme banány.
Plenky jednorázovky byly, ale ty jsem dávala jen na cestu. Některé dost špatně lepily a statní byly drahé.

naše doktorka zase banány doporučovala od dvou měsíců, těmi jsme začínali přikrmovat… banány nebo jiné ovoce rozmačkané s tvarohem…
Ty špatně lepící si pamatuji, dávala jsem je pod klasické plenkové kalhotky, takové ty zapínací nepromokavé… ježíš, těm se nějak taky říkalo, že?

Edit… Sandra kalhotky… jo… Sandry se jim říkalo… :D

Příspěvek upraven 24.01.17 v 20:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
24.1.17 20:44
@Regina Hero píše:
tak to teda fakt nevím, já vím spíš jen to, že sousedka byla nešťastná, že jí doktorka nechtěla napsat víc, když jí došel, protože měla věčně hladové dítě, tak že se dokrmovalo normální krupicí, jen řídkou, aby se dala pít z lahvičky…

To mi říkala, mamka…dostávala ho tenkrát od kamarádky, jinak by bráchu taky musela futrovat kaší :nevim: Doktor jí odmítal napsat víc, že prý podle tabulky má akorát :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
24.1.17 20:46
@Regina Hero píše:
jo, ale bylo to zase všechno trochu jinak než dnes… a mění se to průběžně pořád… ;)

pořád se to všechno mění :D starší je desetiletý, takže akorát tak můžu říct, že za 10 let to až tak velký názorový skok není.

Ale i tak pochybuju, že před 20 lety pediatři doporučovali dvouměsíčním plně kojeným vánočku v krabičáku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
24.1.17 20:48

@Regina Hero jo, sandry pamatuju. My ze začátku neměli automatku, tak jsem vyvařovala pleny v hrnci na sporáku. Ježiš, to byla doba. Teď je mi zatěžko to do té pračky nacpat a pověsit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
24.1.17 20:48
@ospalámyš píše:
pořád se to všechno mění :D starší je desetiletý, takže akorát tak můžu říct, že za 10 let to až tak velký názorový skok není.Ale i tak pochybuju, že před 20 lety pediatři doporučovali dvouměsíčním plně kojeným vánočku v krabičáku :lol:

v krabičáku asi ne, ale tenkrát se ještě dalo koupit mléko, co chutnalo i vypadalo jako skutečné mléko… ale ve 4 měsících se dávala zeleninová polívka a hodně matek, co znám, do ní dávalo rohlík na zahuštění… já teda ne, protože takové rozblemcané cosi bych sama nejedla, ale radilo se to běžně… a taky i ty vánočky nebo chleba obsahovaly asi méně všech těch sajrajtů než mají ty dnešní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
24.1.17 20:49

@Ellusa @Regina Hero
My jsme jedna 86 a druha 87 rocnik. Slysela jsem to od nej nekolikrat, ze toho meli moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
24.1.17 20:50
@vokishka píše:
@Regina Hero jo, sandry pamatuju. My ze začátku neměli automatku, tak jsem vyvařovala pleny v hrnci na sporáku. Ježiš, to byla doba. Teď je mi zatěžko to do té pračky nacpat a pověsit.
:D :mrgreen: ;) jo, u babičky jsem taky vyvařovala v hrnci… jak jsem u třetího a čtvrtého dítěte byla vděčná za papírové plenky… ;) asi jsem houby eko matka… :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
24.1.17 20:54
@Kelsey píše:
@Ellusa @Regina Hero
My jsme jedna 86 a druha 87 rocnik. Slysela jsem to od nej nekolikrat, ze toho meli moc.

No, napadá mě možná jen ta varianta, že měl doktor asi moc dětí kojených a na ně dostal na měsíc určitý příděl poukazů a protože se tehdy moc nepropagovalo kojení, spíš naopak, tak mu zbyly a dával je těm, kdo nekojili? Nevím, fakt nic takového nepamatuji, jen tu kámošku (žena od bratrance, děti rok 87 a 88), co víc na měsíc nedostala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová