Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ellusa jo, tak nějak to bylo. Dcera je 93 a tak nějak těsně předtím to snad zrušili.
Taky si pamatuji, že jsme kupovali myslím v Tuzexu Granko. Mě moc chutnalo banánový.
@Inaris píše:No vidíš, a já když jsem pípla, že jsem někdy ve 4 měsících dala dcerce banán, doktorka šla do vývrtky, že to exotické ovoce v žádném případě.
Ještě nemám dočteno - ani diskuzi, ani knihu o dětství, ale asi takhle - výživa dětí se řešila vždy. je mi 60, a i my jsme měli přesná doporučení od pediatrů co kdy dávat a jak. A i v tom 19. století i za první republiky existovala lékařská doporučení a záleželo skutečně na rodině, nakolik byla schopna tato doporučení dodržet a také přijmout. Takže ne že se to neřešilo. Řešilo, ovšem ta doporučení se stále mění, představte si kruh. a po tom to jde, pořád dokolečka - dávat ve dvou letech, dávat v roce, dávat co nejdřív, dávat od půl roku, v roce, ve dvou co nejpozději, pořád dokolečka. A nakonec přežijeme všichni, ne? A stejně si myslím, že každý extrém je nesmysl. A za extrém považuji třeba odmítání kravského mléka i pro tříleté, nebo lepku, nebo jiných věcí. myslím si že i pro děti platí, s rozumem, pestře. A proto i ta blbá vánočka si myslím nestojí za ten humbuk.
@Ellusa píše:
Něco na předpis za komunistů určitě bylo, vybavuji si, že jsem do lékárny chodila s receptem. Myslím, že ten Feminar.
Na Sunar se fasovaly takové lístečky, trošku jako potravinové a ten jsi dala a dostala krabici a doplácelo se myslím 20 korun. Ale to nechci lhát, vím, že ty lístečky byly a vím, že byl drahý. Ale možná když byl lístek, tak se neplatil, kdoví? Ono se to dělalo z speciál mlíka, jiného než normální sušené, takže to bylo proto, aby se nebral třeba do kuchyně. A fakt se na něj doplácelo, protože vím, že jsem to doma hlídala jak oko v hlavě.
@majki.r píše:
To jistě anoAle nedá se srovnávat, lidé dřív byli odolnější. Nespoléhala bych se na geny. Ty škodlivé vlivy jsou ze všech stran…jsem zvědavá, jak na tom budou zdravotně další generace.
myslím si, že na tom bude stále hůř, když se kouknu na životní styl a životní prostředí. A upřímně - myslíte si, že třeba ty děti piplané z porodní váhy 90 deko, děti s různými vadami vrozenými, pracně vypiplávané lékaři, budou schopny zplodit opravdu zdravotně schopné jedince? neříkám, že by je měl pobíjet, to chran bůh, nikdy, ovšem myslím si, že je to stejné jako v přírodě. Tam zkrátka slabý jedinec nemá co dělat - bud padne šelmou nebo to pobijí myslivci. prostě na celkové stavu se nepodílí jen ta strava a prostředí ale také rodiče, ne?
On ten trend dnešní medicíny zachránit život za každou cenu je trošku obousečný. Když to vezmu na staré lidi - k čemu je prodloužení života, když kvalita je v háji? Asi tak. K čemu je člověku ležícímu v komatu to, že žije? A je mu třeba devadesát? Ne? Ale prostě dokud dýchá, tak se budeme za něj bít? Já vážně nevím, a myslím, že tohle neví celkem nikdo. Prostě nás postup vědy dostal někam, kam jsme asi nechtěli.
@Regina Hero Moje děti jsou 81 a 84 ročník a když si vzpomenu, jaký to byl boj dostat od doktorky sunar. Když už děckám mlíko nestačilo, řvali mi hlady, to bylo šílený. Ale lístečky vyplázla, až když mi začali hubnout. Do té doby jsem slyšela jenom musíte se snažit, musíte kojit co to jde.
@Ellusa Feminar byl na recept, byla to náhražka MM, a dávalo se to do tří měsíců. Pak se dával Sunar a na ten byly ty lístečky.
@inkakřivák zrovna se ptám mámky kterou tu mám na návštěvě, my jsme se ji narodily 86 88,žádné lístečky si prý už nepamatuje, feminar a sunar dostala když byl třeba bez problémů, ale potvrzuje fakt, že kojení bylo hodně propagováno, i když tu mnohé píší že to v 80-90 letech brali na lehkou váhu, není to prý pravda. V těch letech prý to bylo už dost podobné dnešku, drobné rozdíly byly, např. polévka se dávala z lahve atd.
@inkakřivák píše:
myslím si, že na tom bude stále hůř, když se kouknu na životní styl a životní prostředí. A upřímně - myslíte si, že třeba ty děti piplané z porodní váhy 90 deko, děti s různými vadami vrozenými, pracně vypiplávané lékaři, budou schopny zplodit opravdu zdravotně schopné jedince? neříkám, že by je měl pobíjet, to chran bůh, nikdy, ovšem myslím si, že je to stejné jako v přírodě. Tam zkrátka slabý jedinec nemá co dělat - bud padne šelmou nebo to pobijí myslivci. prostě na celkové stavu se nepodílí jen ta strava a prostředí ale také rodiče, ne?
On ten trend dnešní medicíny zachránit život za každou cenu je trošku obousečný. Když to vezmu na staré lidi - k čemu je prodloužení života, když kvalita je v háji? Asi tak. K čemu je člověku ležícímu v komatu to, že žije? A je mu třeba devadesát? Ne? Ale prostě dokud dýchá, tak se budeme za něj bít? Já vážně nevím, a myslím, že tohle neví celkem nikdo. Prostě nás postup vědy dostal někam, kam jsme asi nechtěli.
to je úvaha jak za Hitlera, kdo se nehodil ten šel.. ![]()
@inkakřivák píše:
tady s tebou souhlasím na 200 %, ale myslím, že si to tu trošku schytáš, je tu hodně takových těch idealistek, teoretiček, které se ohání vyššími principy
@ilonka12 já 92 ročník taky jsem dostávala polévku z láhve (ze začátku byla zeleninová a pak masozeleninová) a krupici taky z láhve, ale bylo to jinak dost podobné jako dnes
jak už tu bylo 100× napsané, doporučení se mění, ale nikdy nedoporučovali pro 3měsíční vánočku
a jinak je to zajímavé téma, s mamkou i s babičkou se teď bavíme, jak se to kdy dělalo
Nojo, lidi mají potíže pobrat delší text a pochopit ho. A já přitom píšu, že nechci, aby snad lékaři tyto lidi pobíjeli. To tam stojí. jenom si prostě myslím, že tento nezdravý genetický základ se u dalších generací bude hromadit, a to je prostě fakt. jestliže jsou rodiče ok, budou i děti celkem ok. Jestliže má matka geneticky danou nějakou - jakoukoliv poruchu, existuje 50% šance, že ji děti zdědí. jestliže tutéž poruchu bude mít i otec, jaká je šance, že dítě ji nebude mít? a takhle to zkrátka je.
No a co se týče stáří, o tom ted hodně ale hodně přemýšlím. A řeknu vám, že mne strašně děsí, že bych měla skončit někdy jako to tělo - sestřičky ho obracejí, přebalují, mašina za mne dýchá, výživa hadičkou - no potěš koště. nechci. To snad raději at mne děti čísnou sekerkou po hlavě než tohleto.