Tchýně dala miminku pečivo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
80475
24.1.17 13:47
@Anna766 píše:
Asi jsem divna, ja bych to děcku nedala a to jsem vesnické dítě, rodičů zemědělců. Nejím to ani dnes. :lol:

NO TY VÝPEČKY BYCH TEDY DÍTĚTI NEDALA, TY BYCH SI NECHALA PRO SEBE. a CELEJ PEKÁČ A HEZKY VYTÍRAT CHLEBEM, BOŽE, MŮJ SEN!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1529
24.1.17 13:48

Bože, Inko, „STO BODOUV“!!! souhlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
24.1.17 13:48
@kdochcekam píše:
@inkakřivák prej šrot :lol: :lol: :lol: :lol:

To vážně, kukuřičný šrot - zkoušelas někdy, jak to s bramborami nádherně voní a chutná? Ohromné!
Jo a za první republiky když se dítě odstavovalo, dostávalo jako náhražku odvar z pražené kukuřice!
A víte, odkud pochází výraz, že má ženská kozy? V 19. století, když nemohla matka kojit, tak se jako náhražka dávalo kozí mléko. A aby bylo co nejčerstvější, doporučovalo se mít kozu ideálně doma - a krmit přímo - dítě šlo pod kozu. Vážně, nelžu, je to tak. Odtud synonymum koza = prso.

Příspěvek upraven 24.01.17 v 13:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1529
24.1.17 13:49

A máčenou vokurku k tomu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150066
24.1.17 14:06
@inkakřivák píše:
NO TY VÝPEČKY BYCH TEDY DÍTĚTI NEDALA, TY BYCH SI NECHALA PRO SEBE. a CELEJ PEKÁČ A HEZKY VYTÍRAT CHLEBEM, BOŽE, MŮJ SEN!

Dej si i za mě. Je ti přáno. Já si to mileráda necham ujít. Jsem se těm svym vesničanům roditelům nepovedla.Asi se nesoustředili. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2900
24.1.17 14:23

@Anna766 Já si altán představuju jako něco malého, tak metr krát metr, příp. 2×2 metry (a část prostoru samozřejmě zabírá něco na sezení, příp. stolek), proto mi přišlo divné, že by tam mohla běhat. Ale jestli máte větší, tak pak chápu. A poučka - nevím, ale u nás se to říkalo, znaly to i kamarádky z okolí z nejrůzněji vzdálených vesnic a městeček. Jestli tvoje máma to s nachladlými vaječníky neznala, tak nevím, proč ji napadlo zastrkávat oblečení. Někdy jsou babičky přehnaně úzkostlivé a na děti až příliš opatrné, ale byla jsi tam i ty, babi samotná nehlídala, neležela na ní tíha zodpovědnosti, tak nevím. Asi je to už jedno, je to doba dávno minulá. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
24.1.17 15:52
@inkakřivák píše:
To vážně, kukuřičný šrot - zkoušelas někdy, jak to s bramborami nádherně voní a chutná? Ohromné!
Jo a za první republiky když se dítě odstavovalo, dostávalo jako náhražku odvar z pražené kukuřice!
A víte, odkud pochází výraz, že má ženská kozy? V 19. století, když nemohla matka kojit, tak se jako náhražka dávalo kozí mléko. A aby bylo co nejčerstvější, doporučovalo se mít kozu ideálně doma - a krmit přímo - dítě šlo pod kozu. Vážně, nelžu, je to tak. Odtud synonymum koza = prso.Příspěvek upraven 24.01.17 v 13:51

kozí mléko je totiž menší riziko z hlediska rozvoje alergie než mléko kravské
to tehdy asi nevěděli, ale buď neměli krávu nebo to dělali instinktivně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
24.1.17 16:25

@stinga bylo to na doporučení tehdejších lékařů. Dostala jsem totiž zajímavou knihu s názvem Štastné dětství, a tam je plno mimořádných informací. Kravské se dávalo, ale ředilo se vodou, zřejmě měli vypozorováno, že není pro děti dobré. Navíc co vím, tak krávy mívaly TBC, kdežto kozy nikdy. Z téhož důvodu nám vždycky jako děckám to mlíko nutili. Koza se používala i v šlechtických domech - ono i ta porodnost třeba ve šlechtických rodinách, to bylo něco - kněžna Pavlína Metternichová měla 11 dětí! A ty názory - třeba dítě v peřince! lze trestati i metlou, ale u starších už je lépe jít domluvou, protože to chápou! To je síla, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
24.1.17 17:27
@inkakřivák píše:
Bane, se škvarkama v sádle a cibuli navrch - joj joj, to by bylo! Anebo ještě lepší - vepřové výpečky, opatrně dosolit, no boží!

To jsem si vzpomněla, jak jsem v rumunské vesnici v hospodě viděla jak cpali kojenci do pusy špek a dávali mu ucucnout nějaké pálenky. Ať si kojenec užije :mrgreen:
Asi tam měli před 15 lety nějaká jiná výživová doporučení, nebo to byla nějaká hodně zrádná tchyně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
24.1.17 17:34
@inkakřivák píše:
Víš co je zajímavý? Že se svíčková uvádí jako odstrašující příklad toho, co může dítě dostat - a přitom at to beru jak chci, pořád mi vychází, že je to dušené hovězí a zelenina. Co je na tom probůh špatného? je to totéž, jako ty hrůzy ve skleničkách, až na to, že si to udělám sama. Moje děti vyrůstaly v devadesátých letech, skleničky nejedly, ale svíčkovou ano, i ten guláš a jiné hrůzy. A dokonce třeba bramboračky a podobné delikatesy. Stačilo odebrat dřív, než se to dokořenilo a hotovo. I když jak tak přemýšlím - asi to nebylo dobré - syn je bez VŠ. Jo, to bude ona. Mám mu to přiznat?

Na svíčkové není nic hrozného, pokud se podobnými jídly lidi necpou moc často.
Je to těžší jídlo, které není ani nehorší ale ani nejlepší.
Když k tomu přidáš další typickou českou kuchyni, smažené, hodně masa, sladké, minimum vlákniny a čerstvého ovoce nebo zeleniny, tak máš ve výsledku lidi s nadváhou a všemi riziky, které s takovou stravou souvisí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
24.1.17 17:47
@ospalámyš píše:
Na svíčkové není nic hrozného, pokud se podobnými jídly lidi necpou moc často.
Je to těžší jídlo, které není ani nehorší ale ani nejlepší.
Když k tomu přidáš další typickou českou kuchyni, smažené, hodně masa, sladké, minimum vlákniny a čerstvého ovoce nebo zeleniny, tak máš ve výsledku lidi s nadváhou a všemi riziky, které s takovou stravou souvisí…

Co je těžkého na rozmixovane zelenině, troše koření a smetany?

• Citovat
  • Upravit
9128
24.1.17 17:52
@lucenka píše:
Co je těžkého na rozmixovane zelenině, troše koření a smetany?

zapomněla jsi na flákotu hovězího. je tam smetana, mouka, maso, knedlík. Po takovém jídle nemám zrovna pocit lehkosti, když to srovnám třeba s rybou se salátem, nebo s nějakým vegetariánským jídlem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
24.1.17 17:54
@ospalámyš píše:
zapomněla jsi na flákotu hovězího. je tam smetana, mouka, maso, knedlík. Po takovém jídle nemám zrovna pocit lehkosti, když to srovnám třeba s rybou se salátem, nebo s nějakým vegetariánským jídlem.

Tak když děláš omáčku správně, tak v ní mouka není.

• Citovat
  • Upravit
80475
24.1.17 18:09

@ospalámyš Ono hodně záleží na přípravě, ale mouka v ní vážně není. A flákota masa taky nemusí být, ne? záleží na jedinci, jakou porci si dá. A myslím si třeba, že máme hodně zkreslené vnímání české kuchyně - to, co se tu popisuje, smažené, sladké, tučné - to jsou jenom střípky původní bohaté české kuchyně. Třeba dřív se jedlo mnohem víc ryb, nebo se víc upravovala zelenina, stačí se podívat do Rettigové. Ono to co se z ní cituje, to oblíbené vraz do toho 30 vajec a kilo másla tam nikde nenajdete. A navíc, její recepty jsou pro velkou rodinu, pro 10-12 lidí většinou. Žádný z těch receptů není pro 4 lidi. A zeleninu, kterou ona používala jako běžnou, my skoro neznáme. těch druhů masa, které bylo, to je totéž. Spousta drůbeže, ryby, ona ta česká kuchyně nebyla tak špatná.
Já nevím, že zrovna my musíme mít jako národní sport odsuzování a pomlouvání sebe sama. A dost mi to vadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
24.1.17 18:11

@Inaris No tak já ráda i ten nízkotučný tvaroh i tu svíčkovou a vepřové výpečky nebo třeba takový moravský brabec s bramborovým knedlíkem, to jo. A zeleninový salát se sýrem taky. Ono i to netučné je dobré. Dle mého jíst mohu cokoliv, co mi chutná, pokud to nejím stále a ve velkém, tak v klidu i ten řízek nebo majonézu. Hlavně rozmanitě a bez stresu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová