Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@lucenka píše:
A tatínek s tím kočárkem raky nejezdí kdoví jak daleko id domu. A ne takové matky mi nepřijdou nezodpovědné. Přijde mi nezodpovědné odjet autem od takhle maleho miminka, které je v cizím prostředí s pro něj neznámou osobou a nenechat tam mlíko. Ale mezi tím asi rozdíl nevidíš.
A odkud jsi vzala, ze jeli autem?
@Sexynohy píše:
A odkud jsi vzala, ze jeli autem?
A taky píše, že přijeli po 40 minutách.
Tak mě je skoro 42 první dítě jsem měla v 21 takže v „dřívějších“ dobách, ale nikdy jsem děti nekrmila pečivem dokud mi to nedovolil dětský doktor a též jsem nedávala děti hlídat ke tchyni protože vím, že synovce nacpala v půl roce sekanou a dala mu k tomu šťávu. Obdivuji, že jsi zůstala v pokoji, protože já bych se neudržela a tchyni bych vynadala. Teď mám 8 měsíční mimčo a též ještě nemělo kravské mlíko s vánočkou. Malé je mi lito a už bych jí nikdy nenechala u tchyně samotnou, alespoň v kojeneckem věku ne.
@lucenka chces rict ze miminko nevydrží 40 minut bez jídla? Ale no tak.. kojila ji než odešla, a hlavně mala spinkala..ty nevíš, ze miminka někdy placou? Jak vyhodnotis, ze je to z hladu? To snad pozná jen matka, která to pozná podle reakci miminka? Tchyně proste neměla právo, krmit její dítě.. ty kdybys hlídala miminko kamarádce, a to plakalo, klidně bys mu udelala jidlo ala co dům dal, s tím, ze jednas dobre?? ![]()
@LadyBrigit píše:
Kašičkou z másla a mouky![]()
![]()
Jojo, taky jsem byla přikrmována ve 3 měsících kašičkou z másla a mouky, ještě se do toho přidával heřmánek, papka se tomu u nás říkalo a překvapivě žiju
Prostě dneska jsme již jinde, ale dřív se děti přikrmovaly dřív.
@GKata píše:
Jojo, taky jsem byla přikrmována ve 3 měsících kašičkou z másla a mouky, ještě se do toho přidával heřmánek, papka se tomu u nás říkalo a překvapivě žijuProstě dneska jsme již jinde, ale dřív se děti přikrmovaly dřív.
Prosímtě a v kterém roce jsi se narodila? 1920? ![]()
@Lady Bee píše:
No upřímně pokud by mi řekla, že si mému vlastnímu dítěti bude dávat co chce, tak bych taky odjela… a rozhodně by to nebylo kvůli vánočce v mlíku, ale kvůli tomu naprostýmu despektu, nepokoře a prázdnotě v hlavě. S takovým člověkem se opravdu není o čem bavit.
Ano, souhlasím… tuto reakci tchýně jsem četla až později. Takže v tomto případě samozřejmě ano. Pokud řekla co řekla, nad tím zůstává rozum stát… ![]()
@Alušáček píše:
Prosímtě a v kterém roce jsi se narodila? 1920?
já bych tipla 1942, jinak než za války si to
neumím vysvětlit ![]()
@stinga píše:
Tak mi je taky 24 let a teď jsem se ptala matky 57 let, jak mně přikrmovala, nebyla jsem kojená, do 4 měsíců Feminar, poté zeleninové mixované polévky na oběd, od 6 měsíců Sunar, rozmačkaný banán, dětské ovocné přesnídávky a do polévky se mixlo ještě vařené maso. Rohlík mi dala prvně prý asi na 13 měsících.
A před 24 lety se rozhodně nestála fronta na maso, to si někdo plete dojmy s pojmy - to stávala má babička.
Tak ti co tu píšou o kaši z mouky snad mají 70 let? Tím krmili mého 92 let dědu možná. …
Mě je 30, mojí mamce 53 a od 3 měsíců, protože jsem málo přibírala, doktor napsal ten Feminar a doma jsem ještě dostávala kašičku z mouky na másle s heřmánkem, a rozhodně to v té době neobvyklé nebylo. Svému dítěti bych to nikdy nedala a mojí mamce jsem normálně vysvětlila, že malá je kojená a ať jí nic nedává a pohoda, ale rozhodně bych tu nedémonizovala matky, co to tehdy prováděly, nebyl v tom zlý úmysl a bylo to běžné. Tchyně měla respektovat přání rodičů, za to si zaslouží sodu, ale zase dělat z ní pomalu vraha je přehnané. Moje tchýně se ráda chlubí tím, že mému příteli od 3 měsíců dávali guláš, to už mi přijde fakt na hlavu, ale zase nevypadá chlap nějak poškozeně ![]()
@Emisis píše:
@lucenka chces rict ze miminko nevydrží 40 minut bez jídla? Ale no tak.. kojila ji než odešla, a hlavně mala spinkala..ty nevíš, ze miminka někdy placou? Jak vyhodnotis, ze je to z hladu? To snad pozná jen matka, která to pozná podle reakci miminka? Tchyně proste neměla právo, krmit její dítě.. ty kdybys hlídala miminko kamarádce, a to plakalo, klidně bys mu udelala jidlo ala co dům dal, s tím, ze jednas dobre??
Už jsem tu psala, nehlidala bych plně kojené dítě, pokud by mi matka nenechala lahvičku s mlékem. A děti se hlady budí v různou dobu. Nejsou to roboti, aby měly hlad v přesně stanovený čas.
@lucenka píše:
Už jsem tu psala, nehlidala bych plně kojené dítě, pokud by mi matka nenechala lahvičku s mlékem. A děti se hlady budí v různou dobu. Nejsou to roboti, aby měly hlad v přesně stanovený čas.
Souhlas, naše dcera +- ty 3 hoďky dodržovala, ale stejně se občas vzbudila i mezitím, zejména když byla takhle maličká, a chtěla třeba menší dávku mlíka a protože byla vcelku žravá, tak se domnívám, že nějaké pochování od prarodičů by jí rozhodně neuklidnilo. V době, kdy byla plně kojená, jsem jí na hlídání předávala vždy a pouze s lahví odsátého mléka.
@Emisis píše:
@lucenka chces rict ze miminko nevydrží 40 minut bez jídla? Ale no tak.. kojila ji než odešla, a hlavně mala spinkala..ty nevíš, ze miminka někdy placou? Jak vyhodnotis, ze je to z hladu? To snad pozná jen matka, která to pozná podle reakci miminka? Tchyně proste neměla právo, krmit její dítě.. ty kdybys hlídala miminko kamarádce, a to plakalo, klidně bys mu udelala jidlo ala co dům dal, s tím, ze jednas dobre??
Budeš se divit, ale jo. protože když mi někdo svěří dítě hlídat, tak to znamená, že snad ví, že si poradím. A bude-li to nutné, že nějak pořeším i to, že má prtě hlad. myslím si pořád, že se tu z toho dělá vážně brutální kovbojka. nakonec zamyslete se. Kolik toho do mimčo mohlo sníst, jestliže je plně kojené? kolik snědlo vaše dítě při prvním podání příkrmu? jistě půlku chleba, že jo. takže bych se hodila do klidu všeobecně a přestala tu vyvádět, jako kdyby děcko snědlo půlku řízku s bramborovým salátem.
A na druhou stranu - živě vidím tu diskuzi na téma - tchyně hlídala miminko a nechala je řvát hlady! To by byl mazec. Ale já prostě říkám - mrtvá tchyně, dobrá tchyně, že jo!
Jo jo, moje mamka bude mít 57 let. Já nebyla kojená. V podstatě od mimina na noc řidší krupičná kaše normálně z kravského mléka. Potom, když už to nestačilo, tak se uvařily ovesné vločky, zcedily a do toho vývaru z ovesných vloček (je takový slizovitý) se dal sunar či krupice. Piškoty v mléku apod. byly také normál.
Je fakt, že ani já ani manžel jsme nikdy v dětství neviděli alergika, atopika apod. Já jsem byla výjimka, páč mám od dětství nesnášenlivost na acylpyrin a hrozně hrdě jsem to hlásila, když se mě někde ptali například před školou v přírodě apod.
Chápu, že ty dnešní alergie jsou hodně o životním prostředí a složení potravin, ale nijak nemám pocit, že by alergii vyvolalo to, že někdo sní kousek rohlíku nebo něco o měsíc dříve než má.
Moje dcera se narodila v roce 2005. První příkrm jsem měla dát v 6. měsících. Nyní se mluví o alergologickém okénku a 4. měsíci. Za 10 let to zase bude jinak a nakonec zjistíme, že je to vlastně jeden velký byznys. Co kdyby matky nepotřebovaly příručky, články, skleničky, nutriční tabulky, chytré knihy, nemléčné kaše a speciální křupky z kukuřice a sóji (brrr, těm zase nevěřím já)? Trochu kacířská myšlenka, já vím ![]()
Tím neříkám, že je fajn do dítěte cpát horem spodem kdejaký mišmaš, doba se posunula, nabídla je širší. Ale zase tak moc bych to nehrotila. Babičky respektovaly naše způsoby krmení (dcera nebyla kojená), když nastaly příkrmy, poradily spoustu fajn receptů (necpaly nám nic škrobového apod.)…