Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Annabela11 Extremne mladí? Vždyť jsou dospělí. A stalo se tak ať se staraji. Nic jiného se nedá dělat.
Já bych v 18 byla bývala před maturitou a před VŠ, která se s dítětem příliš studovat nemá a doma by podpora byla minimální.
Takže bych na potrat šla.
Ty si to musíš rozhodnout sama. Jestli budeš mít podporu pro dítě i pro svoji budoucnost, pro třeba další studium.
Jsi ještě v období, kdy můžeš na chemický potrat, který je minimálně invazivní i miniinterrupce je malinký zákrok, v podstatě bez rizik (pozor, netvrdím, že na potrat se má chodit jako do krámu! Jen to, že strašení doživotními následky a neplodností patří spíše dávné minulosti a propagandě fanatiků typu Hnutí pro život).
@Gabča17 přesně tak. Dnes máme všechno a děti ubývají. Za války nebylo nic a ní s prominutím co do huby a stres jak bejk a děti byly. Připadá mi že čím vyspělejší stát a zajištěnejsi lidí tím méně deti. Je to divné a smutné. Jsou lidé asi pohodlni.
@Švédka87 Ano hodně mladí na dnešní dobu…a dělat se určitě dá může jít na interupci, jedna z možností.
@Fofrník Přesně tak je jiná doba…já byla u babičky třeba celé 2m prázdnin i se sestrou…hlídala nás dost často. Moje máma s tátou si berou vnoučata úplně minimálně dá se říci vůbec a to jsou zdraví důchodci…a když se takhle ptám jak to mají ostatní tak to mají většinou podobně ![]()
@Annabela11 píše:
@Fofrník Přesně tak je jiná doba…já byla u babičky třeba celé 2m prázdnin i se sestrou…hlídala nás dost často. Moje máma s tátou si berou vnoučata úplně minimálně dá se říci vůbec a to jsou zdraví důchodci…a když se takhle ptám jak to mají ostatní tak to mají většinou podobně
Smutný.
Já bych si miminko nechala. Obavy jsou úplně normální, ty určitě budeš mít v jakémkoliv věku. Miminko je krásná věc a dar ![]()
Mne to z toho tvého textu tedy vyznívá tak, ze ty si dítě chceš nechat, jen se hrozne bojis.
Která by se nebala?
Mám kamarádku, které se narodilo dítě když ji bylo 19, krátce po maturitě. Její muž tenkrát nevydělával mnoho, ale s rodicakem a porodnym (na které byste asi měli právo) se to dalo. Ono to dítě fakt není až tak drahé, až bude o maličko větší, můžeš si sehnat brigádu, nebo u toho dostudovat VŠ. Rodina tě podpoří, a i když třeba teď citis, ze by raději abys šla na potrat, až se narodí miminko, roztaje každý.
A to ostatní? Záleží, jestli jsi měla do teď velké plány, jak procestujes svět (ne ze by to s dítětem neslo) nebo jestli jsi spis domacky typ ![]()
@Annabela11 píše:
@Fofrník Přesně tak je jiná doba…já byla u babičky třeba celé 2m prázdnin i se sestrou…hlídala nás dost často. Moje máma s tátou si berou vnoučata úplně minimálně dá se říci vůbec a to jsou zdraví důchodci…a když se takhle ptám jak to mají ostatní tak to mají většinou podobně
No u nás je to stejné. Bohužel.
@Lily-of-the-valley píše:
Mne to z toho tvého textu tedy vyznívá tak, ze ty si dítě chceš nechat, jen se hrozne bojis.Která by se nebala?
Mám kamarádku, které se narodilo dítě když ji bylo 19, krátce po maturitě. Její muž tenkrát nevydělával mnoho, ale s rodicakem a porodnym (na které byste asi měli právo) se to dalo. Ono to dítě fakt není až tak drahé, až bude o maličko větší, můžeš si sehnat brigádu, nebo u toho dostudovat VŠ. Rodina tě podpoří, a i když třeba teď citis, ze by raději abys šla na potrat, až se narodí miminko, roztaje každý.
A to ostatní? Záleží, jestli jsi měla do teď velké plány, jak procestujes svět (ne ze by to s dítětem neslo) nebo jestli jsi spis domacky typ
Idealistko.
![]()
@Fofrník proč myslíš?
zijeme v sociálním státě. Není důvod aby to nezvládla, má podporu rodiny (a zatím i přítele, ale tam víme jak to muže rychle skončit).
@Fofrník proč myslíš?zijeme v sociálním státě. Není důvod aby to nezvládla, má podporu rodiny (a zatím i přítele, ale tam víme jak to muže rychle skončit).
Jasně, všichni z rodiny budou šťastni že jí mohou pomáhat/podporovat. V lepším případě se spolupodílet na výchově. A já, jako daňoví poplatník budu jásat že ji mohu přispět na provoz domácnosti a výživu mimča.
To k tomu sociálnímu státu.
Mám kamarádku, které se narodilo dítě když ji bylo 19, krátce po maturitě. Její muž tenkrát nevydělával mnoho, ale s rodicakem a porodnym (na které byste asi měli právo) se to dalo.Ono to dítě fakt není až tak drahé, až bude o maličko větší,můžeš si sehnat brigádu,nebo u toho dostudovat VŠ. Rodina tě podpoří, a i když třeba teď citis, ze by raději abys šla na potrat, až se narodí miminko,roztaje každý.
Vytučnil jsem ti tu tvá superlativa.
Dítě že není drahý?? jen pleny něco stojí, a pokud by nemohla kojit ta potěš pánbu
Brigáda s dítětem?? no pokud někdo hlídá
Studovat VŠ?? no tak práva, medicína apod. to asi nebude
Rodina podpoří? ale blahem asi jásat nebudou
Roztaje každý?
kde bereš tu jistotu?
Jak jsem řekl, idealistka nebo sluníčkářka.
![]()
@Fofrník proč myslíš?zijeme v sociálním státě. Není důvod aby to nezvládla, má podporu rodiny (a zatím i přítele, ale tam víme jak to muže rychle skončit).
jakou podporu přítele furt? vždyť píše, že přítel je 100 % pro potrat
@Annabela11 píše:
moji rodiče zase stále ještě musí chodit do práce, otec pracuje v třísměnném provozu a matka odjíždí z domu v 6.00 a přijíždí večer v 18.00 - to se pak nehlídá zrovna lehce