Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kleenexa28 píše:
Vubec netuším, že je v tom nejaky rozdil
Podnájemní smlouva je smlouva nájemníka s podnájemníkem.
Nájemní smlouva je smlouva vlastníka (jako pronajímatele) s nájemníkem (nájemcem) a musí být v případě bytu ze zákona písemná.
Písemná nájemní smlouva je užívacím titulem k bytu, který postačuje nájemci k tomu, aby si tam ohlásil trvalý pobyt.
Příspěvek upraven 28.12.13 v 16:59
@eumedon Vím to naprosto přesně, já v takové poradně dobrovolničila.
mmch, souhlas není potřeba ani u smlouvy podnájemní, bohužel ohlašovny ho vyžadují bez ohledu na znění zákona.
Koukam ze jsem v jeste vetsim pruseru nez jsem si myslela
Smlouva je nájemni. Je v ni pouze muj pritel ja v ni nijak vepsana nejsem, ale bydlim tu majitel to vi i me sem sam stehoval. Takze by asi bylo nejlepsi sepsat novou najemni smlouvu kde budu i ja.
@mag píše:
@eumedon Vím to naprosto přesně, já v takové poradně dobrovolničila.mmch, souhlas není potřeba ani u smlouvy podnájemní, bohužel ohlašovny ho vyžadují bez ohledu na znění zákona.
Pokud úředník porušuje zákon, může občan pohrozit, že se obrátí s žalobou na soud.
Zeptám se takto: Jakou formu má rozhodnutí úředníka o tom záznamu trvalého pobytu?
@kleenexa28 píše:
Koukam ze jsem v jeste vetsim pruseru nez jsem si myslelaSmlouva je nájemni. Je v ni pouze muj pritel ja v ni nijak vepsana nejsem, ale bydlim tu majitel to vi i me sem sam stehoval. Takze by asi bylo nejlepsi sepsat novou najemni smlouvu kde budu i ja.
Možná, že to není zas takový průser. Mrknu se.
@eumedon Podle mě žádnou. Vydá se jenom lístek o změně k OP a nebo se pošle žadatel ústně k šípku.
@kleenexa28 No tak jsi osoba spolubydlící. Dokud tě tam bude chtít přítel, tak s tím majitel nic neudělá.
Udělá neprodlouží mu nájemni smlouvu a to by byl jeste vetsi pruser kdyz ja mam porod 13.3.2014 a najemni smlouva konči k 30.4.2014.Ale to si myslim ze by neudelal.
@kleenexa28 Takže stačí souhlas přítele, protože tvůj přítel je osoba oprávněná (na základě nájemní smlouvy) k užívání toho bytu. Zákon 133/2000 Sb o evidenci obyvatel, § 10 odst 6 písm. c:
doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny. Za oprávněnou osobu se považuje osoba starší 18 let, způsobilá k právním úkonům, která je oprávněna užívat objekt uvedený v odstavci 1 nebo jeho vymezenou část (např. byt nebo obytnou místnost), anebo je provozovatelem ubytovacího zařízení, kde se občan hlásí k trvalému pobytu.
Takže nejsi v průšvihu.
@kleenexa28 píše:
Koukam ze jsem v jeste vetsim pruseru nez jsem si myslelaSmlouva je nájemni. Je v ni pouze muj pritel ja v ni nijak vepsana nejsem, ale bydlim tu majitel to vi i me sem sam stehoval. Takze by asi bylo nejlepsi sepsat novou najemni smlouvu kde budu i ja.
Klídek, nájemní smlouva může být napsaná jen na jednoho. Vlastník má být pouze seznámen s počtem lidí, kteří sdílejí domácnost.
Na mateřskou dovolenou se nastupuje 8-6 týdnů před porodem, výše PPM se vypočítává z výdělku. Po jejím ukončení nastoupíte na rodičovskou. Rodičovský příspěvek činí celkem 220 tisíc, jeho výše pak záleží na délce pobírání- ta se dá v průběhu změnit.
@mag píše:
@eumedon Vím to naprosto přesně, já v takové poradně dobrovolničila.mmch, souhlas není potřeba ani u smlouvy podnájemní, bohužel ohlašovny ho vyžadují bez ohledu na znění zákona.
Smlouva podnájemní bez souhlasu majitele neopravňuje zřídit TP
@kleenexa28 píše:
Udělá neprodlouží mu nájemni smlouvu a to by byl jeste vetsi pruser kdyz ja mam porod 13.3.2014 a najemni smlouva konči k 30.4.2014.Ale to si myslim ze by neudelal.
A už jste s ním probírali, že jsi těhotná a potřebujete mít trvalé bydliště?
@blecha72 píše:
- předložit doklad opravňující užívat byt nebo dům (např. výpis z katastru nemovitostí, nájemní smlouvu), anebo pokud doklad nevlastní, úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.
Teď je otázka, jestli náhodou podnájemní smlouva není doklad opravňující užívat byt ![]()
@kleenexa28 píše:
Píšeš, že máte velmi dobré vztahy, o dům se staráte, platíte včas. Fakt myslíš, že by vás vystěhoval jen kvůli tomu? Pokud máte dobré vztahy, prostě k němu dojděte dát hovor. Vysvětli mu situaci a uvidíš, co on na to.
@blecha72 píše:
- předložit doklad opravňující užívat byt nebo dům (např. výpis z katastru nemovitostí, nájemní smlouvu), anebo pokud doklad nevlastní, úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.
Smlouva podnájemní opravňuje k užívání bytu, tedy je dostatečným titulem k zapsání TP. Mmch, v tvém odkazu je např. - to znamená, že výčet není konečný.