Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dárce nemusí být občan ČR, ale měl by zde mít alespoň dlouhodobý pobyt a v každém případě s ním musí být možná dobrá komunikace v češtině.
Darovat krev nemohou osoby, které v minulosti prodělaly infekční žloutenku, zejména typu B (i když dnes je již možné po negativním specielním laboratorním vyšetřením i takového dárce přijmout) nebo C, syfilis, tuberkulosu, břišní tyfus, některé tropické choroby. Po jiných infekčních chorobách jsou z dárcovství vyřazeny pouze dočasně (1 - 2 roky po uzdravení) - např. infekční žloutenky typu A, infekční mononuklesoa, brucelosa, boreliosa, kapavka a pod. Při neinfekčních chorobách různých orgánů (srdce, plíce, trávicí trakt, ledviny, játra a pod) jsou dárci zpravidla vyřazování dočasně nebo trvale, podle závažnosti onemocnění. V každém případě nemohou darovat krev osoby s nádorovým postižením. Po chirurgických výkonech, včetně drobných kosmetických jako je odstranění mateřského znaménka, ale i peercing a tetování, je možné darovat krev nejdříve až za 6 měsíců. Trvale vyřazeni jsou dále lidé s cukrovkou, těžkými formami alergie, lidé trpící epilepsií, hemofilici a osoby, které byli v minulosti léčeni hormony hypofýzy (podvěsku mozkového) - např. růstovým hormonem. Z dárcovství jsou též vyloučeny osoby ze skupin se zvýšeným rizikovým chováním, zejména vzhledem k nákaze HIV, jako jsou osoby provozující prostituci, závislé na drogách a alkoholu.
Takže Motyka může darovat až v horizontu 1-2 let, stejná doba jako v případě transplantace z registru
@msonulka píše:
To bude další dějová linka, dá ji ledvinu, ona vděčná, on šťastný, obnova lásky a vrátí se k sobě
@čtenář Já se nepřu, jen zmiňuji že lze i když po nějaké době.
Já si myslím, že taky Jitka byla nezodpovědná.. nemůže očekavat po dítěti orgán.. To co ji potkalo je nemilé, životu ohrožující, ale neumírá hned.. má možnosti, ktere bude muset využít..
Nedivím se, že Lída cukla. Myslím, že myslí na sebe na dceru.. Myslím, že tam jd eo to, že jsou i jiné možnosti.. zase by bylo jiné dáš ledvinu bude žít nedáš hned- zemřeš..
Kdoví jak to bude s Oldou, když se nabídl, že by mohl i on být dárcem, nakonec může darovat i on..
@irca11 píše:
@MUFICE
No bude to doják
mame s manželem neshodu v tom jak Monika otěhotní Monika, pokud otěhotni ja řikam neplánovaně a manžel že jdou serialy z dobou že pujde na ivf aby to bylo na vác dílů
No, já si myslím, že se spíš rozejdou, pt nebude chtít mít dítě. Ta tvoje varianta mě taky napadla. To IVF mi k ní vůbec nejde, když dítě nechce ![]()
@MUFICE píše:
Souhlasím s tím do puntíkuTo cestování nechápu, dřepěla do 28 let doma a ted chce najednou cestovat
![]()
![]()
Treba chce zacit
Hele ja ji v tomhle chapu, pokud tam ta touha po detech neni, tak proste neni a mit dite jen proto, ze jeden z partneru chce
to je rozhodnuti obou. Monice je 28,nic hrozneho, klidne muze mit prvni dite za par let a nic ji neutece ![]()
@MUFICE no uvidíme. Dnes mě překvapil Edie takova to byla láska ikdyž s eposledni dobou hadaji ale kdyby Adriana tak nebláznila po tom najit svého otce…chudák Edie ale oni museji něco vymyslet aby se tam pořád jen necukrovaly, prostě akčnost.
@Raddkka píše:
@Moise On má tu dispečerku nebo co.
Ja si myslim, ze se rozejdou, ale ne kvuli Olince, ale kvuli tomu diteti…dalsi adepti na rozchod je Adriana s Eddiem, tak jsem zvedava, jak jim to napisou ![]()
@Moise píše:
Treba chce zacitHele ja ji v tomhle chapu, pokud tam ta touha po detech neni, tak proste neni a mit dite jen proto, ze jeden z partneru chce
to je rozhodnuti obou. Monice je 28,nic hrozneho, klidne muze mit prvni dite za par let a nic ji neutece
no, já jsem na to její rajzování zvědavá
je to blbá situace, to jo, ale ona to podala tak, že nechce ale někdy chtít bude, prostě proti jeho rozumnému argumentu, že nechce dítě ve 40, nic moc. Cestovat, bóže to je taková otřpepaná fráze, v jejím případě spíš výmluva. Kdyby aspoň dala nějaký ten časový horizont, aby on věděl na čem je, ale až jednou budu chtít děti, tak to bude s tebou - to taky může být za 10 let a jemu pomalu potáhne na 50