Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nemůžu si pomoct, některé snachy si vždy najdou důvod, aby mohly na tchyně nadávat. Jednou je špatně, když tchyně chce hlídat, podruhé, když nechce a to je pořád dokola
![]()
Stejně tak i ze strany tchyní, s trochou snahy se vždycky něco na snaše najde.
S ženskýma je to prostě holt někdy těžké…
![]()
@salamio píše:
Stejně tak i ze strany tchyní, s trochou snahy se vždycky něco na snaše najde.S ženskýma je to prostě holt někdy těžké…![]()
![]()
![]()
A proto mne zaráží, že obě strany tu snahu věnují na hledání problémů, místo co by ji venovaly na hledání toho, jak dobře vycházet.
Jaképak copak. Prostě dítě je tchýně, nebo maminky? Tak co tady řešíte?
Některé nepostradatelné tchyně a babičky je potřeba jasně usadit do správných kolejí podle maminky toho dítěte. Ano, tchyně i babička jsou někdy potřeba, ale sklony pořád vlastnit a radit mamince, co by měla dělat? Která maminka tyhle kecy potřebuje rozebírat a poslouchat?
Jednoduše na tyhlety rádoby potřebné a nepostradatelné baby: je syn/dcerka snad tvoje? Není, takže mi laskavě nekecej do vlastního soukromého života, ano? Díky a nashle. Rádi tě uvidíme na návštěvě, ale budeš se chovat slušně a nebudeš nahrazovat roli maminky, protože já nejsem blbá, abys mi radila, co mám dělat. Když budu potřebovat, tak se tě na to zeptám sama. Žádná dospělá ženská nepotřebuje žárlivou nedoceněnou bábu, aby jí radila, co se jak dělalo třeba v roce 1986, ptotože je snad proboha rok 2018 a „milá tchýně nebo mami to dítě potřebuje klid, a ne neurotické tahanice“. Nebo, že tchyně nebo babička zrovna hned teď neumí zahnat svojí nudu nebo nutkavou potřebu vychovávat dospělou ženskou a nebo blábolení o tom, že tchyně nebo babička ví lépe, co to dítě potřebuje. Jasné?
@Karolínka86 No, nezlob se na mě ale ten tvůj přístup taky není v pořádku. Dítě není matky majetek a větu tchyně i babička jsou někdy potřeba, myslíš jak? Když se snacha milostivě rozhodne že můžou hlídat tak se hoděj? ![]()
@arinecka píše:
@Karolínka86 No, nezlob se na mě ale ten tvůj přístup taky není v pořádku. Dítě není matky majetek a větu tchyně i babička jsou někdy potřeba, myslíš jak? Když se snacha milostivě rozhodne že můžou hlídat tak se hoděj?
@arinecka píše:
@Karolínka86 No, nezlob se na mě ale ten tvůj přístup taky není v pořádku. Dítě není matky majetek a větu tchyně i babička jsou někdy potřeba, myslíš jak? Když se snacha milostivě rozhodne že můžou hlídat tak se hoděj?
To víš. Když někdo neumí nechat druhé lidi žít v klidu, tak to takhle musíš nastavit, jinak se z nich zblázníš. Ale to ti tady nebudu vysvětlovat. Tady totiž některé ženské mají „jediné správné názory“ a jak napíšu ten svůj, tak se jim to nelíbí, a hned jak když znají mojí rodinu dokonale od roku jedna.
@Karolínka86 žárlivou nedoceněnou bábu? děkuju pánubohu, že mě ušetřil takové snachy jako si ty. a rady třeba mojí babičky, bych si poslechla moc ráda, bohužel už to nejde
kdyby se mnou takhle mluvila snacha, tak by to bylo opravdu díky a nashle
@Karolínka86 píše:
Jaképak copak. Prostě dítě je tchýně, nebo maminky? Tak co tady řešíte?
Některé nepostradatelné tchyně a babičky je potřeba jasně usadit do správných kolejí podle maminky toho dítěte. Ano, tchyně i babička jsou někdy potřeba, ale sklony pořád vlastnit a radit mamince, co by měla dělat? Která maminka tyhle kecy potřebuje rozebírat a poslouchat?
Jednoduše na tyhlety rádoby potřebné a nepostradatelné baby: je syn/dcerka snad tvoje? Není, takže mi laskavě nekecej do vlastního soukromého života, ano? Díky a nashle. Rádi tě uvidíme na návštěvě, ale budeš se chovat slušně a nebudeš nahrazovat roli maminky, protože já nejsem blbá, abys mi radila, co mám dělat. Když budu potřebovat, tak se tě na to zeptám sama. Žádná dospělá ženská nepotřebuje žárlivou nedoceněnou bábu, aby jí radila, co se jak dělalo třeba v roce 1986, ptotože je snad proboha rok 2018 a „milá tchýně nebo mami to dítě potřebuje klid, a ne neurotické tahanice“. Nebo, že tchyně nebo babička zrovna hned teď neumí zahnat svojí nudu nebo nutkavou potřebu vychovávat dospělou ženskou a nebo blábolení o tom, že tchyně nebo babička ví lépe, co to dítě potřebuje. Jasné?
@melasa a já se pak divím, kde se berou pořád problémy mezi snachou a tchyní
no tohle je teda něco ![]()
@Monchichik píše:
@Karolínka86 žárlivou nedoceněnou bábu? děkuju pánubohu, že mě ušetřil takové snachy jako si ty. a rady třeba mojí babičky, bych si poslechla moc ráda, bohužel už to nejdekdyby se mnou takhle mluvila snacha, tak by to bylo opravdu díky a nashle
Asi tak…Ale já bych ji doufám. žádné rady nechala, tak snad se toho nedockam
@Venetia já jsem teda neměla nikdy problém si vyslechnout : " my jsme to dělaly takhle ", vzala jsem si z toho, co jsem chtěla a kolikrát jsem byla i za radu ráda, ale když jsem měla děti malý, tak holt nebyl internet, nemohla jsem si to najít, max tak v knihovně, takže rady moudřejších byly vítané ![]()
@Monchichik píše:
@Venetia já jsem teda neměla nikdy problém si vyslechnout : " my jsme to dělaly takhle ", vzala jsem si z toho, co jsem chtěla a kolikrát jsem byla i za radu ráda, ale když jsem měla děti malý, tak holt nebyl internet, nemohla jsem si to najít, max tak v knihovně, takže rady moudřejších byly vítané
Tak to ještě jde
…někdy ti ctes horší věci
@Venetia no Karolínka mi přišla hustá dost, na můj vkus přes čáru, spolu bysme 100% nevycházely ![]()
No jen bych reagovala na názor @Karolínka86 …jsem babička a myslím, že dost moderní a se snachou se vždy nějak domluvíme. Ovšem názor…budeš se chovat slušně, je potřeba je usadit do správných kolejí…no tak myslím, že babičky jsou určitě svéprávné, starší a vychovala jim syna, kterého si zcela jistě snacha jako manžela váží a milují ho.Po tomto názoru si myslím, že žádný manžel by si snad nemohl ani vážit manželky, která chce prakticky „do latě“ tímto způsobem srovnat tchýni. Já rady nedávám, snacha se mě sama ptá. Na hlídání se vždy domluvíme, ale určitě to není stylem…ted potřebuju, ted hlídej, nebo ted nepotřebuju, nepůjčím Ti ho.Je to vcelku šílené a jsem ráda, že je u nás vše na skvělé dohodě. Jsem zaměstnaná babička, také mám své zájmy, volný čas mám velmi aktivní. Vnoučeti jsou dva roky, těší se k nám, protože se s námi nikdy nenudí, ale vše je fakt podrobeno na domluvě. Abych byla na zavolání ted a nebo nikdy, to si fakt vážím sama sebe, nedovolila bych sama, aby se ke mě takto někdo choval. ![]()
Jak tak čtu tohle i jiná temata o tchyních, nemají to manželky s tchyněmi lehké. Řekl bych, že manželé to se svými tchyněmi mají o něco více v pohodě. Třeba u nás jsem si s ex tchyní rozuměl více než její dcera

No a třeba loni, dva roky po rozpadu našeho manželství, jela ex k moři se synem a kamarádkou, a já pak se synem a… tchyní
Ex svou tchyni řešit nemusela, jako „bývalý důchodce“ (nemyslím invalidní) jsem tyhle problémy neměl.