Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kontramatka Podepisuju každé slovo. „Nemám žádnej důvod, ale prostě nechci a nedám“ - OK, ale pak nečekej, že se podobně „bezdůvodně“ k Tobě nebudou chovat jiní lidi.
Ona Ti to karma nemusí vrátit přes tchýňku, klidně i nějak jinak…
Jedna věc je, že je důležité, aby se maminky mimin cítily dobře, aby dítě bylo v pohodě - ale zase to neznamená, že vše musí být jen podle nich, že by neměly mít ohledy i na přání a spokojenost ostatních, jen proto, že ony jsou matky.
Pokud by šlo o dítě (např. babi ho chce, malý šílí), tak není o čem. Ale jen proto, že já si usmyslela…? To není IMHO moc dobrý sobecký vzor pro dítě.
@Slečna Ferka
Taky dekuju nicmene si stojim za svym, ze az malemu reknu dneska jdes spat k babi mamka si pro tebe rano prijde a bude mi trosku rozumet budu klidnejsi…momentalne se nikam nechystam nejsem nemocna nerodim nevidim duvod proc tak male dite davat spat jinam…podle me se zacne s prespavanim pres poledne hlidanim na cely den a pak se prejde na noc.. rikam jsem rada za vase nazory me proste vytocilo to, ze jsem rekla jeste pockejte chvili a i presto se dockavam tady toho…kazda mame svuj nazor na vychovu kazda snasime svuj strach jinak ja ovsem nevidim ten prinos o kterem mluvite ja vidim jen to ze maly z niceho nic bude spat jinde jen proto ze si to tak nekdo usmysli…nezlobte se na me ale vy si snad pamatujete ze ste v roce a neco nekde spali? ja si pamatuju zazitky od babicek zhruba od 4let takze jaky prinos? maly je zvykly na babicky ma cizi lidi je komunikativni spolecensky vysmaty…proc si nepockat na to az t0 bude vnimat a brat jako dobrodruzstvi proc to delat na silu maly si tam nesel sam lehnout a navic nemel ani svoji hodinu na spani
O jaké síle to mluvíš? Na sílu? Jemu to nevadí, babička si to přeje, ale ty si ymejšlš jenom proto abys jí nevyhověla. Až bude starší tak řekne že nechce, protože nebude zvyklý. A bude to tvoje vina. Uděláš z něho úzkostlivé chuďátko. Normálně by usnul a spal jako doma. A je jedno co si bude pamatovat. Bude zvyklý, že se nic neděje, že se vyspí u babičky stejně dobře jako doma. Není to sirotčinec, ale babička. A babička má taky svoje práva.
Anonymní, nedělala bych si z toho hlavu, ze strany tchyně to byl pěkný pokus o manipulaci
Prostě je nejspíš taková a to nezměníš.
A nejvíc empatické v těhle tématech jsou reakce typu buď ráda, co bych já za to dala atd. To mi někdo napsat, tak rostu. ![]()
@kontramatka
A jakmuzes vedet ze se v noci neprobudi anebude nesvuj? prosimte jake prava??ja branim styku??kdybych kojila tak bys takove reci nemela
@arinecka píše:
Aha, takže kdo z koho?To jsem zvědavá co budeš říkat až syn začne že nechce od babičky, že tam chce spát… To už problém nebude?
az se dokaze rozhodnout sam bude to idealni stav…tchyne se vtira natolik, ze to staci na peknou averzi..uplne chapu
@Ema1984 píše:
Anonymní, nedělala bych si z toho hlavu, ze strany tchyně to byl pěkný pokus o manipulaciProstě je nejspíš taková a to nezměníš.A nejvíc empatické v těhle tématech jsou reakce typu buď ráda, co bych já za to dala atd. To mi někdo napsat, tak rostu.
Jakou manipulaci proboha? Nejlépe tchyni někde zavřít a pustit jí až bude potřeba hlídání co? Třeba až půjde matka zpět do práce, dítě bude často nemocné a babička se bude hodit. ![]()
@Venetia píše:
az se dokaze rozhodnout sam bude to idealni stav…tchyne se vtira natolik, ze to staci na peknou averzi..uplne chapu
Hm, nevidím žádné vtírání, vidím babičku co by si ráda užila vnouče.
@Anonymní píše:
@Slečna Ferka
Taky dekuju nicmene si stojim za svym, ze az malemu reknu dneska jdes spat k babi mamka si pro tebe rano prijde a bude mi trosku rozumet budu klidnejsi…momentalne se nikam nechystam nejsem nemocna nerodim nevidim duvod proc tak male dite davat spat jinam…podle me se zacne s prespavanim pres poledne hlidanim na cely den a pak se prejde na noc.. rikam jsem rada za vase nazory me proste vytocilo to, ze jsem rekla jeste pockejte chvili a i presto se dockavam tady toho…kazda mame svuj nazor na vychovu kazda snasime svuj strach jinak ja ovsem nevidim ten prinos o kterem mluvite ja vidim jen to ze maly z niceho nic bude spat jinde jen proto ze si to tak nekdo usmysli…nezlobte se na me ale vy si snad pamatujete ze ste v roce a neco nekde spali? ja si pamatuju zazitky od babicek zhruba od 4let takze jaky prinos? maly je zvykly na babicky ma cizi lidi je komunikativni spolecensky vysmaty…proc si nepockat na to az t0 bude vnimat a brat jako dobrodruzstvi proc to delat na silu maly si tam nesel sam lehnout a navic nemel ani svoji hodinu na spani
to nemůžeš vědět dopředu… já jsem byla od zhruba stejně starého dítěte pryč týden. Od prvního žlučníkového záchvatu do operace to byl cca měsíc, max dva. Nikdy nevíš
Ale to je o nastavení každého, já jsem vždycky chtěla, aby děti byly v pohodě vždy i s někým jiným, nejenom se mnou.
Myslíš, že i takhle malé dítě nedá najevo, co chce a nechce, i když nemluví?
Co myslíš, že by se mu mohlo stát? ![]()
Z roka si nepamatuju nic - to asi nikdo z nás. Jak to s tím souvisí? ![]()
Ty jo, já kdybych se stavěla na hlavu, děti nikdo nechce. Natož na noc. Co bych za to dala, kdyby měly babičky takový zájem. Mám dva kluky, vždycky si říkám, že budu super babička, co bude hlídat a ráda, když to u nás nefunguje. A ejhle, synátor přivede nějakou, která nedá. No, co se dá dělat, snad se třeba jen zamyslet nad tím, že to tchyni může být líto a vyjít jí trochu vstříc. Už není mimino, co potřebuje hlavně matku.
Pokud se na to necítíš, tak bych rozhodně 1,5 leté dítě nenechávala spát u babičky. Není důvod. Já jsem počkala, až si děti řekly, že tam chtějí být. Jedna v 3 letech a druhá ve čtyřech. Nic jim neuteklo a babička je naštěstí normální.
Nějaké řeči-já bych tak chtěla hlídání, nemám nikoho, kdo by pohlídal, važ si toho…jsou zbytečné. Respektuj primárně sama sebe a svoje hranice. Pokud jim dítě neupíráš, není důvod, proč by tam mělo spát, když to tobě není milé.
@arinecka píše:
Hm, nevidím žádné vtírání, vidím babičku co by si ráda užila vnouče.
Já jo…ty telefonáty, vnucovani se, dotazy na to, do čeho ji nic neni
@Venetia píše:
Já jo…ty telefonáty, vnucovani se, dotazy na to, do čeho ji nic neni
@Moise píše:to jako nesmí zavolat? Když má vnouče za rohem a snaše se zdá moc, když ho vidí dvakrát týdně?
Může, ale proč tak často a hned volat partnerovi, proč to nebere a vyzvidat, kam jde a co bude dělat…nezdá se ti to až prilis
@Venetia možná přehání, ale obě. Možná to tchýnino chování je zapříčiněno právě tím. Proč jí nebere telefony?
Sorry, ale to jsme jak ve školce. Co je na tom tak těžkého ten telefon vzít, říct že dneska máme program, ale zítra dítě může vidět
Mě tohle přijde jako zbytečné dělání zla v rodině.. aby se pak zakladatelka fakt nedivila, že se s tím tchýně prostě smíří a v momentě, kdy to bude potřebovat, začne dělat fóry zase ona ![]()
A nemysli si, já jsme tohle prožila u prvního dítěte. Ono je to z části i zapříčeněné hormony, taky jsem měla pocit, že mi tchýně dítě bere a nechce mi ho vrátit
Naštěstí jsem se uklidnila relativně brzy
![]()